Dodaj do ulubionych

do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia

IP: *.cytanet.com.cy 07.12.05, 18:59
Witam wszystkich serdecznie

Jestem architektem z 4 letnim stazem zawodowym i niezlymi kwalifikacjami jezli
chodzi o CAD, BIM oraz prezentacje.
Od ponad roku pracuje w kraju srodziemnomorskim, ale myslimy z zona przeniesc
sie do UK lub Irlandii. Stad moje pytanie: czy ktos ma takie doswiadczenie, ze
moze podpowiedziec mi czy warto pracowac w Irlandii czy jednak lepiej w UK ?
Nie chodzi tylko o pieniadze, ale tez o przecietna jakosc Architektury w tych
krajach tzn. gdzie jest wieksza szansa aby zajmowac sie Architektura a nie
wypiekac ciasteczka w ksztalcie budynkow ;) ?
Oczywiscie wiadomo, ze UK zdecydowanie guruje nad Irlandia w poziomie
architektury, ale pytam raczej o przecietna szanse na prace w ciekawych
tematach a nie jako kreslarz detali przy marnych projektach itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: misiek Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia IP: *.bas502.dsl.esat.net 07.12.05, 19:25
      > Oczywiscie wiadomo, ze UK zdecydowanie guruje nad Irlandia w poziomie
      > architektury,
      co rozumiesz przez poziom architektury?;))
      Jesli znasz angielski, to masz szanse na dobra prace w zawodzie, zarowno w UK
      jak i w Irlandii. I masz szanse na projektowanie duzych i spektakularnych
      rzeczy. wszystko zalezy od biura. Sam jestem inynierem i pracuje w Dublinie w
      biurze projektowym ale znam osobiscie wielu architektow z Polski tutaj
      pracujacych, wiekszosc z nich pewno szybko nie wroci do kraju;) Np dzisiaj
      bylem na meetingu w biurze architektonicznym, w ktorym pracuje ok. 30 polskich
      architektow;)) Jesli chodzi o mnie to pracuje tutaj przy projektach, o ktorych
      w kraju moglbym tylko marzyc. to samo dotyczy wynagrodzen. Chcesz wiedziec
      wiecej, napisz: sbr74@o2.pl
      • Gość: moneos Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia IP: *.cytanet.com.cy 07.12.05, 19:48
        hej

Z tym "gorowaniem" to mam na mysli to, ze przegladajac np. elementarny atlas
        Pahidona z UK jest duzo wiecej znaczacych realizacji niz z Irlandii. Dodatkowo
        jak pomyslisz o "big boys'ach & girls'ach" wspolczesnej architektury to od razu
        widzisz nazwiska: Foster, Chipperfield, Hadid.

Jednak wielki nazwiska komercyjne, produkujace super drogie projekty high-tech,
        niekonicznie przekladaja sie na jakosc pracy w biurze dla przecietnego
        zatrudnionego w nim architekta (vide Japonia).

co do rzeczy z klasa to ostatnio jestem fanem tych "szczeniakow" - kolesie w
        prawiem moim wieku :) www.plot.dk/plot.html

co do powrotu do kraju to oczywiscie masz 100% racji przyjacielu - taka opcja
        niestety nie wchodzi na razie w gre.

pozdrawiam
        • Gość: Mr Bialy Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia IP: *.server.ntli.net 08.12.05, 12:42
          Najlepiej przyjedzcie do Irlandii Polnocnej - i UK, i Irlandia, jakby nie bylo,
          no i caly czas nas - architektow, potrzebuja.
        • Gość: es Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia IP: *.telia.com 13.12.05, 16:54
          plot - yes, yes, yes i mniam, mniam, mniam
    • onaono Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia 10.12.05, 02:12
      Witam,
      A jak to wygląda w Szkocji?
      • Gość: m Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia IP: *.bas503.dsl.esat.net 10.12.05, 10:03
        W Gasgow 30K na dzien dobry.
        • gata74 Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia 10.12.05, 23:36
          Gość portalu: m napisał(a):

> W Gasgow 30K na dzien dobry.
          Brzmi nieżle!
          A z jakim doświadczeniem?
          Czy jest szansa na znalezienie pracy jeszcze w POlsce czy należy jechać w
          ciemno i szukać na miejscu?Już raz to zrobiłam i na raczej wolę nie jeżdzić w
          ciemno - za stara już na to chyba jestem:)))
          Pozdrawiam
          gata
          P
        • Gość: Mr Bialy Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia IP: *.server.ntli.net 11.12.05, 11:51
          Zeby ostudzic co niektorych:
          www.hays.com/library/pdf/architecture/architects-05.pdf
          • natalia.brzeska Re: do ARCHITEKTÓW - Anglia i Irlandia 11.12.05, 12:38

Dobrze Mr. Biały, ze podałes ten link ze stawkami, bo już kiedyś był tu wątek o
            architektach i padały stawki w granicach 60k, hehe...
            Tak się składa, że o architektach trochę wiem, mój brat w Anglii już jest
            prawie 2 lata i pracuje w zawodzie, mój chłopak również jest architektem.
            Rzeczywiście, architekci są poszukiwani, lecz muszą już coś umieć, mieć bogate
            portfolio i być chętni uczyć sie nowych rzeczy. Nikt tu nie będzie miał czasu
            uczyć Was nowych rzeczy, szczególnie gdy pracuje się nad projektami wartości
            250 mln funtów. Nikt też nie może sobie pozwolić na to, aby kogoś ciągle
            poprawiać...
            Mój brat zrobił tak, że wysłał swoje dokumenty do kilku firm, następnie umówił
            się z nimi na interview w jednym tygodniu, pojechał tam, odbył rozmowy,potem
            wrócił do Polski, wybrał sobie firmę, w której chciał pracować i oni załątwili
            mu pozwolenie (wtedy jeszcze nie byliśmy w Unii). Nadal w tej firmie pracuje,
            jest bardzo zadowolony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka