adessa1 11.12.05, 16:35 Moze mi ktos opisac procedure wymiany prawa jazdy z polskiego na angielskie? Gdzie sie udac jakie dokumenty , zdjecia itd? thx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja_alexander Re: Prawko w anglii 11.12.05, 17:28 Ten temat już był na forum. Idziesz na pocztę, bierzesz druk (nie pamietam nazwy), wypełniasz, załaczasz zdjęcia (jest dokładnie opisane jakie), paszport, czek na Ł38 i polskie prawko. Wysyłasz i po 3-4 tygodniach przysyłają ci angielskie prawo jazdy. Polskie odsyłane jest do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
adessa1 Re: Prawko w anglii 11.12.05, 21:39 W jakim celu oni chca polskie prawko mi odeslac do polski ? Na adres domowy czy do urzedu bo nie czaje ? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_alexander Re: Prawko w anglii 12.12.05, 09:27 Nie mozesz posługiwać sie dwoma tymi samymi dokumentami. Polskie prawko odsyłają do polskiego urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
martussl1 Re: Prawko w anglii 16.12.05, 11:04 a co jezeli mam prawko międzynarodowe? musze jeszcze wymieniac na angielskie? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_alexander Re: Prawko w anglii 16.12.05, 11:15 Do trzech lat możesz posługiwać sie polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 mylisz się. 31.12.05, 03:57 Polskim możesz posługiwać się w celach prywatnego jeżdżenia do końca terminu jego ważności (czyli choćby do końca życia). Jeżeli jednak jeździsz zawodowo masz rok na wymianę. Istnieje też mozliwosć nie wymieniania go, a poddania tak jakby rejestracji, zeby mieli ciebie u siebie w komputerze z Twoim polskim prawkiem ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ja_alexander Re: mylisz się. 31.12.05, 11:20 Gdzieś czytałe o tych trzech latach. Z drugiej strony jeśli chcę zostać w UK to po co mi polskie prawko? Kompletnie bezurzyteczne tutaj. Ostatnio odbierałem przesyłkę z depotu i wystarczyło pokazać prawko, a kiedyś musiałem ciągać TV licence lub Council Tax:) Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Polskie PJ 31.12.05, 11:39 No nie zgodzilbym sie w tym miejscu, doslownie przedwczoraj z depotu tez odbieralem przesylke - na polskie prawko. W banku polskie prawko tez skutecznie robi za wazne ID, nikt nigdy nic nie marudzil.Pytaja tylko gdzie na nim jest podany jego ewidencyjny nr :) Dodam ze mowie o prawie jazdy nowego typu Odpowiedz Link Zgłoś
ja_alexander Re: Polskie PJ 31.12.05, 12:02 No widzisz. Kiedy pokazałem polskie prawko facet z City Link obejrzał i zapytał o dokumenty na samochód lub coś z banku, z adresem i bąknął coś o zdjęciu. Czasem wolą nie ryzyować, szczególnie kiedy przesyłka ma sporą wartość. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: mylisz się. 31.12.05, 16:33 Ja jestem pewien - pracowałem w wakacje, więc oprócz tych informacji na poczcie wiem to od pracodawcy. Co do brzużyteczności też się nie zgodzę - mi wystarczało jako potwierdzenie. Ale może w Szkocji ludzie są bardziej na luzie? Odpowiedz Link Zgłoś