Dodaj do ulubionych

Prawko w anglii

11.12.05, 16:35
Moze mi ktos opisac procedure wymiany prawa jazdy z polskiego na angielskie?
Gdzie sie udac jakie dokumenty , zdjecia itd? thx
Obserwuj wątek
    • ja_alexander Re: Prawko w anglii 11.12.05, 17:28
      Ten temat już był na forum. Idziesz na pocztę, bierzesz druk (nie pamietam
      nazwy), wypełniasz, załaczasz zdjęcia (jest dokładnie opisane jakie), paszport,
      czek na Ł38 i polskie prawko. Wysyłasz i po 3-4 tygodniach przysyłają ci
      angielskie prawo jazdy. Polskie odsyłane jest do Polski.
    • adessa1 Re: Prawko w anglii 11.12.05, 21:39
      W jakim celu oni chca polskie prawko mi odeslac do polski ? Na adres domowy
      czy do urzedu bo nie czaje ?
      • ja_alexander Re: Prawko w anglii 12.12.05, 09:27
        Nie mozesz posługiwać sie dwoma tymi samymi dokumentami. Polskie prawko odsyłają
        do polskiego urzędu.
        • martussl1 Re: Prawko w anglii 16.12.05, 11:04
          a co jezeli mam prawko międzynarodowe? musze jeszcze wymieniac na angielskie?
          • ja_alexander Re: Prawko w anglii 16.12.05, 11:15
            Do trzech lat możesz posługiwać sie polskim.
            • tomek854 mylisz się. 31.12.05, 03:57
              Polskim możesz posługiwać się w celach prywatnego jeżdżenia do końca terminu jego ważności (czyli choćby do końca życia). Jeżeli jednak jeździsz zawodowo masz rok na wymianę. Istnieje też mozliwosć nie wymieniania go, a poddania tak jakby rejestracji, zeby mieli ciebie u siebie w komputerze z Twoim polskim prawkiem ;-)

Pozdrawiam
              • ja_alexander Re: mylisz się. 31.12.05, 11:20
                Gdzieś czytałe o tych trzech latach. Z drugiej strony jeśli chcę zostać w UK to
                po co mi polskie prawko? Kompletnie bezurzyteczne tutaj. Ostatnio odbierałem
                przesyłkę z depotu i wystarczyło pokazać prawko, a kiedyś musiałem ciągać TV
                licence lub Council Tax:)
                • korkix78 Polskie PJ 31.12.05, 11:39
                  No nie zgodzilbym sie w tym miejscu, doslownie przedwczoraj z depotu tez
                  odbieralem przesylke - na polskie prawko.
                  W banku polskie prawko tez skutecznie robi za wazne ID, nikt nigdy nic nie
                  marudzil.Pytaja tylko gdzie na nim jest podany jego ewidencyjny nr :)
                  Dodam ze mowie o prawie jazdy nowego typu
                  • ja_alexander Re: Polskie PJ 31.12.05, 12:02
                    No widzisz. Kiedy pokazałem polskie prawko facet z City Link obejrzał i zapytał
                    o dokumenty na samochód lub coś z banku, z adresem i bąknął coś o zdjęciu.
                    Czasem wolą nie ryzyować, szczególnie kiedy przesyłka ma sporą wartość.
                • tomek854 Re: mylisz się. 31.12.05, 16:33
                  Ja jestem pewien - pracowałem w wakacje, więc oprócz tych informacji na poczcie wiem to od pracodawcy.

Co do brzużyteczności też się nie zgodzę - mi wystarczało jako potwierdzenie. Ale może w Szkocji ludzie są bardziej na luzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka