edka-schizofredka 24.01.06, 12:14 ...najwidoczniej uczylismy sie z roznych podrecznikow angielskiego :lol: - tez tak mieliscie na poczatku? :-OOOO... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pit Re: Dzizassssss... nie rozumiem tych ludzi... IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.06, 12:19 belkoca, nie>? Tez tak mialem na poczatku, urzad labo interview spoko. I kiedy do mnie mowili i wiedzieli ze jestem foreign. Ale jak belkotali miedzy soba na ulicy to trudno bylo. Teraz juz jest duuuzo lepiej. Juz spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
edka-schizofredka Re: Dzizassssss... nie rozumiem tych ludzi... 24.01.06, 12:20 Noooooooo... troche jakby sie krztusili :PPPP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Dzizassssss... nie rozumiem tych ludzi... IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.06, 13:53 dokladnie, a to z tego wzgledu chyba ze daja moce akcenty na slowka up, down, on itd. w phrazalach czy innych zlozeniach, i jest taka krotka przerwa wlasnie przed tym. Ale tak sie chyba powinno mowic :) Odpowiedz Link Zgłoś
edka-schizofredka Re: Dzizassssss... nie rozumiem tych ludzi... 24.01.06, 14:33 Wiem :) chodzilo mi o to, ze trudno mi jest ich zrozumiec i czy inni tez mieli takie problemy na poczatku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soup Nazi Re: Dzizassssss... nie rozumiem tych ludzi... IP: *.sympatico.ca 24.01.06, 16:03 edka-schizofredka napisała: > ...najwidoczniej uczylismy sie z roznych podrecznikow angielskiego :lol: - > tez tak mieliscie na poczatku? :-OOOO... Wszyscy tak maja na poczatku. Z tym, ze oni nie uczyli sie z podrecznika...samouki takie... hehehe Dla ciekawosci wypowiedz jakies zdanie po polsku, tak jak powinno byc prawidlowo wypowiadane i akcentowane, w umiarkowanym tempie. Nastepnie powiedz to samo zdanie tak jak wypowiedzialabys je zwykle np. do kolezanki na ulicy. Czujesz juz bluesa? Odpowiedz Link Zgłoś
edka-schizofredka Re: Dzizassssss... nie rozumiem tych ludzi... 25.01.06, 13:05 Jeszzce blusa nie czuje - ale mam nadzieje, ze bedzie OK :) Ide trenowac te zdania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Dzizassssss... nie rozumiem tych ludzi... IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 20:39 Gość portalu: Soup Nazi napisał(a): > Dla ciekawosci wypowiedz jakies zdanie po polsku, tak jak powinno byc > prawidlow o wypowiadane i akcentowane, w umiarkowanym tempie. Nastepnie > powiedz to samo zdanie tak jak wypowiedzialabys je zwykle np. do kolezanki > na ulicy. Czujesz juz bluesa? Soup, nareszcie napisałeś coś sensownego o języku. Niedawno zachwycałem się piękną wymową faceta czytającego fragment książki, po imprezie zacząłem z nim rozmowe i załamka - bełkotał jak wszyscy. Jak chcą to niektórzy potrafią pięknie mówić, problem w tym że najczęściej nie chcą... Trzeba jeszcze dodać, że w UK jest taka mnogość akcentów, że możnaby to porównać do Polski, gdyby co najmniej 30% ludności stanowili górale, ślązacy, kaszubi itd. i potrafili mówić inaczej jak tylko po swojemu. Warszawiak górala zrozumie, ale współczuję obcokrajowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiubleep A moze na odwrot. 24.01.06, 18:01 Kaz Angolowi powiedziec cos po polsku (np. 'Dobrze sie dzis czuje'). Takie wrazenie robi na nich Polish angielski. Powala, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soup Nazi Re: A moze na odwrot. IP: *.tor.primus.ca 25.01.06, 02:32 jasiubleep napisał: > Kaz Angolowi powiedziec cos po polsku (np. 'Dobrze sie dzis czuje'). Takie > wrazenie robi na nich Polish angielski. Powala, co nie? I uszy krwawia, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forget me not Re: ja mam jeszcze gorzej IP: .1P3D* / 167.127.163.* 01.02.06, 19:58 a ja mam jeszcze gorzej. jestem w ni. w bardzo malym miasteczku. lokalni ludzie mowia tak szybko ze nie sposob ich zrozumiec.normalny czlowiek powiedzmy mowi 240 slow na minute. oni ok 350!!a do tego ze swoim akcentem i przekrecaniem slow. np fifty mowia fafty. eight to dal nich yit. jaja sa czasmi niezle :-) Odpowiedz Link Zgłoś