Gość: kasia IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.01.06, 19:37 pytanie jak w tytule - czy da się wyżyć? rodzinę 3-osobową utrzymać? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_de Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) 24.01.06, 19:49 sorry, brutto miało być naturalnie ;-) ile z tego na podatek, ile na mieszkania, wyżywnienie itp... Tak mniej więcej naturalnie. I co w irlandii robi się z dzieckiem? ;-))) są przedszkola, czy wszyscy mają opiekunki? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghrom Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) IP: *.static.dsl.as9105.com 24.01.06, 19:51 Sa trzy mozliwosci. Albo jestes na tyle niebystra, ze nie jestes w stanie wygrzebac tej odpowiedzi w ciagu pol godziny w internecie, i wowczas nawet 140tys euro brutto na tydzien nic nie zmieni. Albo jestes glupim trollem i kij ci w oko. Albo jestes na tyle leniwa, ze nie chce ci sie przeczytac absolutnie nic zanim zadasz najbanalniejsze pytanie, a tego wymaga minimum kultury na kazdym forum. Tak czy inaczej, mam cie w dupie, przynajmniej zanim nie przeprosisz grzecznie. Zdrowko, ghrom.com/index.php?go=faq Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) 24.01.06, 20:07 nie będę Cię przepraszać. Praca dotyczy mojego męża - więc moje kompetencje i stan umysłu nie są tu ważne. No chyba że założyć idąc Twoim tropem, że palantowi, który ożenił się z taką kretynką nawet 140 tys nie zmieni życia. Ze względu na wiszące na mnie dziecko mam małe możliwości buszowania w internecie, zadając to pytanie liczyłąm, ze osoby zorientowane w temacie będą w stanie poświęcić mi minutę. Ja TEŻ Cię serdecznie pozdrawiam Kasia PS: tylko tyle bo dziecko się obudziło i to koniec na dziś przygody z netem, chyba że zasnie w miarę wcześnie i będę miała siły zajrzeć to w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghrom Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) IP: *.static.dsl.as9105.com 24.01.06, 20:16 No popatrz, a na odpyskowanie mi starczylo czasu. Zdrowko, ghrom.com/index.php?go=faq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 20:14 ehhhh jaki Ty niedorozwiniety jestes..... zal ah zal mi Cie ghorm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pri. Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) IP: 85.134.144.* 24.01.06, 20:28 Mozna goscia nie lubiec. Ale tu ma racje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Malo nie warto sie ruszac z domu. IP: 85.134.144.* 24.01.06, 20:29 Zdecydowanie za malo. Generlanie nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rududu10 Rada dla Kasi IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 24.01.06, 20:35 mysle ze lepiej bedzie jak jakos problem dziecka na chwile rozwiazez i sama jednak informacji w internecie poszukasz. bo na zyczliwe informacje do dlugo bedziesz musiala na tym forum czekac. a to z tego prostego powodu, ze tym ktorzy sie tutaj udzielaja, to brzydko mowiac, zal dupe sciska ze jakis Polak moze w Irlandii na dzien dobry dostac wiecej niz 15 tys. brutto rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rududu10 Re: Rada dla Kasi IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 24.01.06, 20:44 a odnosnie opieki dla dziecka, to nie wszyscy maja opiekunki. wydaje mi sie ze dla jednego dziecka nie bardzo sie to oplaca. wiem, bo bylam niedawno operka w irlandzkiej rodzinie. choc to zalezy tez od tego w jaki miescie bedziesz mieszkac i do jakiego przedzkola dziecko poslesz. ogolnie to kosztuja drogo, wiem ze moja "chlebodawczyni" placila za jedno przedpoludnie 9 euro, nie wiem czy za caly dzien wynosilo to dokladnie dwa razy tyle. tak czy inaczej, mysle ze powinnas liczyc sie z wydatkiem rzedu ok. 150-200 euro, w tym posilki. ale dziecko bedzie mialo naprawde dobro opieke i w tych przedzkolach naprawde dokladaja wzselkisch staran, zeby dzieci sie rozwiajaly. aha, moze byc jeszcze jeden problem, bo np. do tego przedszkola z ktorym ja sie zetknelam, to przyjmowali w zasadzie tylko dzieci powyzej 3 roku zycia, a nie wiem czy w Irlandii istnieje cos dla dzieci mlodszych. fakt, ze w Irlandii sporo jest rodzin wielodzietncyh i w zwiazku z tym wiele mlodych matek jest na urlopie wychowawczym. aha, jeszcze jedno, czasami w niektorych przedszkolach miejsce trzeba zaklepac z kilumiesiecznym wyprzedzeniem, ale to juz sama zobaczysz jak bedziesz na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pri Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) IP: 85.134.148.* 24.01.06, 21:00 Troche niejasno to napisalas albo bredzisz. To Twoj maz bedzie zarabial 40K rocznie? Czy oboje? Jak Twoj maz to dzieckiem sie sama zaopiekujesz. Jak oboje w sumie, to sie zastanowcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja92 Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) IP: *.aib.ie 25.01.06, 16:06 Srednia pensja w 2005 wynosila €33 tys brutto. A to jedne z nowych, ciekawych wiadomosci: 25/01/06 09:31 Irish executive earnings up 6pc for year Executive salaries in Ireland rose by six per cent last year, according to a survey by business consultants Inbucon The rise was nearly three times the rate of inflation, at 2.3pc The survey shows that the earnings package of the average executive, including all benefits, now comes to 89,021 euro, with managing directors weighing in at 208,444 euro In terms of basic salaries, managing directors now earn an average 160,193 euro, with finance directors on 135,351 euro and chief operating officers/general managers getting 130,064 euro. Wages rose fastest last year for middle managers, with average hikes of 6.4pc. Junior secretarial staff got rises of just under 5pc. Inbucon say there were more bonus incentive schemes linked to meeting targets, but fringe benefits fell back slightly. The proportion of workers getting a bonus rose to 72.5pc from 62. 5pc in 2004. Average bonuses were is 15,878 euro, or 21.3pc of basic pay. The highest bonuses went to managing directors, with an average of 47,070 euro. Full-time directors received an average bonus of 37,202 euro. There was a further drop in the number of share option schemes, from 10.7pc in 2004 to 7.3pc in 2005. Inbucon says the average executive salary in Dublin is 77,132 euro and 60,799 euro in the Leinster area. In Munster the figure is 65,566 euro and for Connacht and Ulster it is 61,850 euro more stories This external information has been sourced from Business World, a service of Media World Ltd. Pozdrowienia, Maja Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) 25.01.06, 18:39 wszystko zalezy gdzie bedziecie mieszkac w kazdym rejonie sa inne ceny np za wynajem mieszkania lub za przedszkole w jednym miejscu to 40k wystarczy Wam spokojnie a np w Dublinie lub najblizszych okolicach moze być skromnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: 40 tys euro/rok - to dużo w Irlandii? (netto) IP: *.atman.pl / *.atman.pl 25.01.06, 21:49 bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;-)) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś