Dodaj do ulubionych

BRADFORD !

02.02.06, 11:31
Jak w temacie.
Jest ktos kto mieszka / przebywal w Bradford ? Bo wlasnie tam mi sie trafila
fucha i wlasnie tam jade za mniej niz 2 tygodnie. Wiec moze ktos moglby mi
cokolwiek powiedziec o tymze miasteczku z wlasnych doswiadczen, bo w
internecit sobie moge sam poczytac :P
Z gory dziex.
Obserwuj wątek
    • bumbum4 Re: BRADFORD ! 02.02.06, 11:42
      Z wlasnych doswiadczen - niewiele. Ale jako ciekawostke moge podac (za
      wczorajszymi wiadomosciami), ze w Bradford jest najwiecej (w UK) grubasow. ;)
      • sith_space Re: BRADFORD ! 02.02.06, 17:52
        bumbum4 napisała:

> Z wlasnych doswiadczen - niewiele. Ale jako ciekawostke moge podac (za
        > wczorajszymi wiadomosciami), ze w Bradford jest najwiecej (w UK) grubasow. ;)

Hahaha. Jesli to prawda, to sie nie wkomponuje zbytnio, albo bede stanowil
        solidny kontrast : P
    • ewmag Re: BRADFORD ! 02.02.06, 14:15
      Bradford to miasto: tanie, brzydkie, zaniedbane - jednym slowem bardzo
      robotniczne, w najgorszym znaczeniu tego slowa (nikogo nie urazajac). Wiem z
      opowiadan, ze wiekszosc Polakow (i nie tylko) mieszka w wynajmowanych pokojach,
      czesto po kilka osob w jednym i warunki sa koszmarne, towarzystwo czesto tez.
      Warto poszukac mieszkania/ pokoju gdzies indziej, z dobrym dojazdem kolejowym
      lub ostatecznie czesto kursujacymi autobusami, ale transport autobusowy jest
      tez koszmarny, wiec jesli gdzies jezdza np. 2 autobusy na godzine, to mozna
      sobie darowac, bo jest duza szansa, ze co najmniej jeden nie przyjedzie, spozni
      sie, nie zatrzyma, jak machasz(!), chociaz jest prawie pusty - tylu niemilych
      kierowcow nigdzie nie spotkalam. Z pozytywnych rzeczy: jest tam market z polsko-
      ukrainskim stoiskiem, gdzie mozna wiele polskich produktow kupic, a poza tym
      tanie i dobre owoce, warzywa, przyprawy itp.
      Okolice: jest duzo do zwiedzania, jesli jestes z tych, ktorym potrzeba do zycia
      wiecej niz praca-jedzenie-TV-spanie. Yorkshire Moors sa przesliczne,
      szczegolnie latem, wczesna jesienia. Podobnie Yorkshire Dales, chociaz to juz
      wyprawa na dwa dni co najmniej. York to bardzo ladne miasto, duzo do
      zwiedzania. Duzo ladnych miejc na wybrzezu. W samym Bradford muzeum filmu,
      katedra - to najciekawsze miejsca. W bliskiej okolicy tez sporo miejsc do
      zwiedzania/ odpoczynku. Niedaleko jest Leeds - miasto duzo ladniejsze i
      nowoczesniejsze, ale osobiscie go nie lubie, nie podoba mi sie, zero zieleni.
      Jesli planujesz wyjazdy poza miasto i zwiedzanie to warto odlozyc nawet na
      bardzo tani samochod (nawet taki za kilkaset funtow, chociaz to tez moze byc
      ryzyko:-)) i polegac na wlasnym transporcie. Mozna tez poszukac lokalnej
      wypozyczalni, gdzie koszt wypozyczenia auta jest duzo nizszy niz w
      wypozyczalniach sieciowych.
      • sith_space Re: BRADFORD ! 02.02.06, 17:53
        Dzieki za konkretna i szczera wypowiedz :)
        • ewmag Re: BRADFORD ! 02.02.06, 18:50
          Prosze:-) A jeszcze jedno mi sie przypomnialo, z internetu najlepiej korzystac
          w bibliotekach, za darmo. I tu lepsza jest biblioteka w Leeds, w Bradford sa
          wieksze ograniczenia, chyba krocej mozna siedziec i jeszcze cos, ale nie
          pamietam co. Kafejek internetowych nie widzialam, ale mozliwe, ze gdzies jakas
          jest. W Leeds widzialam jedna, zamknieta:-)
          • nefrata Re: BRADFORD ! 13.02.06, 01:23
            Jest kafejka na BD3, korzystałam z niej dlatego że często biblioteki nie
            chciały obsługiwać polskich serwerów. Spędziłam w Bradford 4 miesiące i nie
            szczególnie miło wspominam. Mówiliśmy na miasto Pakistanów a jeżeli tam
            mieszkasz bądź mieszkałaś to wiesz dlaczego. Mam nadzieje że Tobie nieżle tam
            się wiedzie bo ja teraz mieszkam w innym mieście ale za 2 tyg. jade odwiedzić
            znajomych;-)
      • kamusia42 Re: BRADFORD ! 20.02.06, 18:41
        proponuje Blackpool.Piekne miastoSporo Polakow Praca tez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka