Dodaj do ulubionych

Irlandia -Ci którym się powiodło

IP: 85.134.156.* 12.04.06, 00:03
witam.
chcialem zaproponowac jakis pozytywny watek na tym forum, a mianowicie
relacje tych ktorym sie powiodlo.
dosc mam juz czytania tychnarzekan jak to ciezko, ze nie ma pracy, drogo i ze
trzeba tylko w tesco kupowac, a placa nam grosze.
wiem ze sa ludzie ktorym sie udalo maja dobra prace, otwieraja wlasne firmy,
i zyja jak ludzie.
napiszcie prosze jak do tego doszliscie co robicie jak wam sie zyje.
ja o sobie moge narazie napisac tyle ze po 2 latach mam firme i zatrudniam 5
osob.przylecialem do irlandi w ciemno,zaczynalem zbierajac szklanki po 6e/h
itp itd.teraz nie narzekam(ps. nigdy nie lubilem narzekac)
seba
Obserwuj wątek
    • Gość: seba Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 85.134.156.* 12.04.06, 20:40
      no co jest? nie ma nikogo na forum komu sie jakos poukladalo w irlandi i
      powiodlo? nie wierze jakos...a moze nie chcecie sie chwalic???
      • Gość: paddy Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 86.42.76.* 13.04.06, 03:07
        Byl sobie niedawno artykul w Rzeczpospolitej o tych, ktorym sie powiodlo.
        Artykul zwal sie Wyspa Spelnionych Marzen i przedstawial 3 moze 4 osoby,
        ktore zrobily dobry biznes w IRL. Prezenterka TV, wlasciciel firmy budowlanej.
        Wiadomo, ze na 130 tys. osob, znajda sie takie co wybija sie ponad przecietnosc.
        Ale wydzwiek artykulu byl taki, ze marzenia na wyspie spelniaja sie latwo.

Jak widac po odzewie na Twoj post - te 3 osoby nie sa chetne by odpowiedziec.

pozdrawiam!
        • bigstrand Re: Irlandia -Ci którym się powiodło 13.04.06, 10:55
          prezenterka TV? a ktora? tzn ze jest prezenterka?
          Zdefiniuj "powiodlo". Wydaje sie ze powiodlo sie tym 130tys, bo gdyby nie to by wracali do PL, no chyba ze kryterium jest wlasny biznes
          • Gość: paddy Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 86.42.76.* 14.04.06, 03:10
            Generalnie artykul byl stekiem bzdur i manipulacja statystykami.
            Nie powiedziano, ze te 130 tys. to liczba wydanych numerow podatkowych PPS,
            a to wcale nie znaczy, ze tyle ludzi tam mieszka i pracuje. Codziennie
            autokary wyjezdzaja pelne tych Polakow, ktorym sie nie udalo znalezc pracy.
            Podano, ze 34% emigrantow kupilo sobie mieszkanie w IRL. Ile wsrod nich jest
            Polakow niestety nie podano.
            Polskiemu ambasadorowi wyszlo, ze sredni zarobek POlakow to 3300 euro mies.
            Raz ze to na pewno brutto (nie wspomniano), a dwa - ze to taka bzdura ze szkoda
            komentowac. 3300 na reke zarabiaja Irlandczycy z wyzszym wyksztalceniem i
            doswiadczeniem >3 lata. Polakom po 2 latach, zajmujacych w wiekszosci stanowiska
            dla niewykwalifikowanych - daleko do takiej sredniej.

Prezenterka TV? Jest taka jedna co wkrecila sie do City Channel - lokalnej TV
            z Dublina. Jest ladna, przedsiebiorcza i od wielu lat w Irlandii. Moim zdaniem
            bardziej wyjatek, niz - jak sugeruje artykul - regula.

pozdrawiam!
            • Gość: M Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 212.2.170.* 14.04.06, 16:58
              Sadze, ze ten artykul jest zgodny z programowa linia "Rzeczpospolitej" , ktora
              stala sie organem PISu i gadzinowka piszaca na zamowienie aktualnie panujacej
              kliki. Dobrze jest napedzic koniunkturke na wyjazdy za chlebem, pozbyc sie
              kolejnej masy bezrobotnych i narzekajacych- statystyki rzadu sie znowu poprawia.
              To wiecej niz oczywiste.
              I cholernie zalosne.
        • Gość: Misiek Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 212.2.170.* 13.04.06, 21:45
          Podobno w ww artykule autor napisal, ze polscy pracownicy budowlani w Irlandii
          zarabiaja 3500 Euro miesiecznie na reke;))
          • pawlicki.jacek Re: Irlandia -Ci którym się powiodło 15.04.06, 14:19
            tyle to zostaje na reku! Wiec po co wracac do Polski. A Ci ktorym sie nie
            powiodlo wogle mnie nie interesuja i nie zwracam na nich uwagi, ani na to co
            wypisuja. Pozdro.
            • Gość: Asia Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 19:11
              Jasne, liczy się tylko właśny, napełniony brzuch i pieniąchy w kieszeni.
              A jeszcze dałoby się kogoś okraść, najlepiej rodaka-wtedy byłoby wspaniale-niech
              wraca do POlski z bardziej skwaszoną miną skoro cw.. a ja cwaniak-czyż nie to
              miałes na mysli pawlicki jacku?
              Jako jednostka społeczna jesteś do...ten tego,nie będę obrażac dupy.
              • Gość: pawlicki.jacek Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: *.dsl.netsource.ie 18.04.06, 14:53
                Mylisz sie! nie mialem na mysli ani to zeby ktokolwiek mial wracac do Polski
                ani tym bardziej ze skwaszona mina. O zlodziejstwie tez nic nie wsponialem wiec
                nie wiem czmu sie czepiasz i do tego mnie obrazasz. Ja ciezko pracuje na to co
                mam i co osiagnolem. Nikomu nie zycze tez niczego zlego, oby wszystkim ktorzy
                wyjezdzaja do Irlandii i nie tylko, sie powiodlo. Poprostu stwierdzilem fakt ze
                nie zwracam uwagi na tych ktorzy mieli pecha lub nie przybyli tu w odpowiednim
                czasie i wypisuja teraz pelne goryczy i zalu komenty na forach jaka to Irlandia
                jest bee i jak ich biedaczkow skrzywdzono bo mysleli ze faktycznie czekaja tu
                na nich gory zlota.
    • Gość: ploteczka Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 194.106.137.* 13.04.06, 11:02
      a wiecie, ze jednym z najbogatszych ludzi w Irlandii jest Polak???
      • bigstrand Re: Irlandia -Ci którym się powiodło 13.04.06, 11:10
        nie wiemy... ale chyba dzis nie prima-aprilis???
        a wiecie ze w Limericku widziano Elvisa? na rowerze z plecakiem, podobno widziano go pozniej w okolicach Lidla
        • nefrata Re: Irlandia -Ci którym się powiodło 13.04.06, 11:36
          a Kopernik też była kobieta
        • Gość: Soup Nazi Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: *.tor.primus.ca 15.04.06, 17:53
          bigstrand napisał:

> a wiecie ze w Limericku widziano Elvisa? na rowerze z plecakiem, podobno
          widzia
          > no go pozniej w okolicach Lidla

Jak zwykle wszystko ci sie pjerdoli. Jeden Polak z sideburns i wasami, ktory
          robil przy budowie Lidla wypocil pod pachami plamy w ksztalcie Elvisa i ktos to
          zauwazyl.
    • Gość: taki jeden z ie Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: *.as1.dbn.dublin.eircom.net 13.04.06, 22:01
      ja tam wcale tez nie narzekam -jestem tu 6 lat zarabiam ponad 1000 e tygodniowo
      ,wlasnie kupilem spory domek -do polski nie wracam bo nie ma po co...
      • Gość: seba Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 85.134.156.* 13.04.06, 23:51
        i o to chodzi. fajnie ze sa ludzie ktorym sie udalo i sobie poradzli.
        z nowa rzeczywistoscia, inna mentalnoscia, tesknota za polska( mowie o kraju w
        sensie przywiazania, wspomnien itp).
        jak widac irlandia to kraj mozliwosci. na powno wiekszych mozliwosci niz w
        polsce.
        owszem zgodze sie ze nie wszyscy sobie tutaj radza - mysle ze glownie z powodu
        bariery jezykowej - niektorzy krotko mowiac z powodu absolutnego braku
        znajomosci jezyka angielskiego.
        stara prawda mowi im lepiej znasz jezyk tym lepsza prace znajdziesz.
        znam to z zycia.
        czekam na wiecej pozytywnych maili, bo to forum (jako calosc) to raczej moze
        zdolowac niz dac komus nadzieje.
        pozdrawiam
        seba
    • Gość: Misiek Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 212.2.170.* 14.04.06, 16:55
      A mozesz powiedziec czym sie zajmujesz? I w jaki sposob zagranica mozna przejsc
      od zbieracza puszek do wlasciciela firmy zatrudniajacej 5 osob w dwa lata??
      To sie do "Rzeczpospolitej" nadaje;))
      • Gość: seba Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 85.134.156.* 15.04.06, 00:32
        hej.
        po wyladowaniu w ire, dokad przylecialem w ciemno, tak jak kazdy chodzilem po
        miescie i szukalem czegokolwiek. od poczatku wiedzialem ze trzeba miec jakis
        plan odnosnie tego jakiej pracy szukac.
        zaryzykowalem i zaczalem pracowac jako zlota raczka ,,po ludziach,,.troche
        ogloszen ,prace z polecenia, dni przerwy gdy nikt nie dzwonil, zwatpienia itd...
        ale jak spiewa voo voo, ,,odrobina nadziei - pozytywne myslenie wszystko
        odmieni,, - po dwoch latach mam duze zlecenia do ktorych musze zatrudnic ludzi -
        sam tego nie jestem w stanie zrobic.podsumowujac pracowalem na to dwa lata i
        nadal nad tym pracuje... moj plan? byc bogatym(sic!) i nic nie robic! hihiii..
        a tak powanie stworzyc duza firme budowlana i kierowac nia z polski, z mojego
        domu zaszytego gdzies na polskiej wsi, gdzie zycie plynie sobie cicho i
        spokojnie...ech te marzenia...
        wiem poprostu ze trzeba sobie zapracowac na to co sie ma. samo z nieba nie
        spadnie.
        zycze wszytkim powodzenia.
        be optimistic
        seba
        • Gość: Misiek Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: *.cust.iol.ie 15.04.06, 13:09
          Zarejestrowales tu dzialalnosc?
          Placisz podatki?
          Zatrudniasz ludzi legalnie?
          I co konkretnie robicie? Jak dostajecie zlecenia?
          Pytam, bo pracuje w duzej firmie wykonawczej i wiem, jak bardzo zapchany jest
          rynek i jak trudno nawet Irlandczykom teraz dostac zlecenia bez ukladow.
          Sorry, ale twoje wypowiedzi pachna mi sciema.
          • Gość: seba Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: 85.134.156.* 15.04.06, 13:29
            zatrudniam, place, a zlecenia dostaje z oglosen w ktore inwestuje( sa caly
            czas ) oraz posro od klientow u ktorych pracowalem wczecniej - kazdy ma
            znajomych i sasiadow..
            co do zapchanego rynku zgadza sie. konkurencja jest ogromna. jednak ja pracuje
            dla klientow indywidualnych ktorzy nie biora duzych firm bo: po pierwsze duza
            firma nie przyjedzie do np.malowania tylko 3 pokoi i polozenia podlogi w
            livingu. a jak juz przyjedzie to skasuja tyle ze klient sie nie pozbiera.
            glownie dlatego ze jestesmy konkurencyjni cenowo mamy tyle pracy.inne koszty
            prcy dla pracodawcy sa przy zatrudnianiu kilku osob a inne przy kilkudziesieciu.
            ja jestem elastyczny, duze firmy czesto nie moga sobie pozwolic na obnizke
            cen..kurcze w sumie z tym jest roznie.

poza tym to chcialem sie dowiedziec z tego forum jak wam sie powodzi w irlandi,
            a wychodzi na to ze teraz ja jestem niewiadomo kim.
            koncze pisac o sobie.
            a wogole to mam gdzies czy ktos uwaza to za scieme czy nie.
            zycze powodzenia.
            seba
            • Gość: Misiek Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: *.cust.iol.ie 15.04.06, 15:14
              Gratuluje zatem odwagi i energii do dzialania! I trzymam kciuki za Ciebie.
              Jesli chodzi o mnie, to nie moge powiedziec, ze odnioslem jakis spektakularny
              sukces, po prostu zalatwilem sobie prace jeszcze bedac w Polsce, mialem juz
              doswiadczenie w pracy w zagranicznych firmach budowlanych w kraju, znalem
              jezyk, wiec nei bylo problemu. Teraz caly czas ide w gore, zawodowo, finansowo
              i prywatnie, kazdego dnia czuje motywacje, jakiej nie znalem w Polsce. Mysle,
              ze moznaby to nazwac sukcesem, ale nie ma co sie egzaltowac, tylko zakasac
              rekawy i pracowac nad przyszloscia swoja i najblizszych ze zdwojona sila.
              Tak na marginesie, wydaje mi sie, ze zguba wiekszosci aszych rodakow to niska
              samoocena i brak wiary w mozliwosci swoje i wlasnego kraju.
              Mysle, ze mozna swiatu udowodnic, ze jestesmy narodem zdolnych, madrych i
              pracowitych ludzi, a nie pijakow, zlodziei, kombinatorow i prostytutek.
              Wszystko w naszych rekach.
              • Gość: l Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: *.mad.east.verizon.net 15.04.06, 17:59
                Pytanie tylko, dlaczego mamy cos komus udowadniac? Dlaczego mamy udowadniac
                ludziom czesto glupszym od nas, ze jestesmy cos warci? Dlaczego mamy udowadniac
                jakiemus Amerykaninowi(to tylko przyklad), ktory nie wie, gdzie lezy Polska, ze
                jestesmy rownie madrzy jak on, kiedy w duchu gardzimy nim za totalna
                ignorancje, niewiedze i bezpodstawna pyszalkowatosc. To jest dla mnie
                upokarzajace i zazdroszcze tym, ktorzy tak tego nie odbieraja i moga spokojnie
                egzystowac w obcym kraju.
                • Gość: Misiek Re: Irlandia -Ci którym się powiodło IP: *.cust.iol.ie 15.04.06, 18:25
                  Nie podoba mi sie twoja wypoiwedz i twoj tok myslenia.
                  Ja tam nikim nie pogardzam.
                  Mowiac szerze, to nie wiem dokladnie, gdzie lezy Burundi i nie uwazam sie za
                  totalnego ignoranta, mam nadzieje, ze mieszkancy Burundi mna nie gardza z tego
                  powodu;)
                  Nie mam zadnych kompleksow i nic nie robie na sile. Wiem, jaka cieszymy sie
                  opinia zagranica, jako narod, i czasami wydaje mi sie to przykre.
                  Jestem zywym dowodem na to, ze wcale nei musi tak byc i fajnie byloby, gdyby
                  takich ludzi bylo wiecej, tyle chcialem przekazac, dziekuje;)
        • Gość: achu Voo-voo??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 14:32
          "Pozytywne myslenie" to chyba utwór pilskiej grupy Jafia Namuel?

Pozdrawiam z Polski (ale juz niedługo:)

"...wystarczy O...."
          • glassempire Co to znaczy: powiodło? 18.04.06, 17:22
            Bo różnie to można rozumieć.
            Dla jednego pensja ok 1000 to nic wielkiego - dla innego szczyt kariery.
            Punkt widzenia, jak wszędzie, zależy od punktu siedzenia.
            Niestety większośc z nas, wychowanych w dawnych demoludach ma kompleks owych
            demoludów. To tkwi w nas samych. Ale można się tego pozbyć, mozna uwierzyć w
            siebie i przestac czuc się gorszym tylko dlatego że urodziliśmy się w środku
            Europy i w ustroju socjalistycznym który zafundował nam nie tylko darmowe
            wczasy i służbe zdrowia (za co płacimy teraz milionowym bezrobociem) ale i
            kolejki po ochłap mięsa i stan wojenny. Jeśli jest tu na forum pokolenie 40-
            latków to pamiętają jaki survival był w latach 80-tych.
            Ale na temat czyli ab ovo.
            Zadomowiłam sie w Irlandii ale często jeżdżę do Polski bo tutaj tez mam
            mieszkanie, przyjaciół, rodzinę, miejsca za którymi tęsknię i które lubię
            odwiedzać. I myślę że to jest takie optimum - móc żyć nie zrywając całkowicie
            ze swoja ojczyzną. I myślę że właśnie taka możliwość to dla mnie owo powodzenie
            zyciowe.
            • Gość: mati Re: Co to znaczy: powiodło? IP: 163.117.100.* 18.04.06, 18:53
              ja bylem tylko 3 miesiace i udalo mi sie w tym sensie, ze cos przywiozlem do
              polski, jakies 1500 euro, potem oddali mi podatek... przez pierwsze 1,5 mies.
              nic nie moglem znalezc, chodzilem zdolowany i pelen zwatpienia... moi znajomi
              wszyscy znalezli prace w irl., siedza tam po ok. rok i zarbiaja przecietnie
              kolo 2 tys. na reke... nie znam nikogo, kto musialby wrocic bez pracy... inna
              rzecz, ze moi znajomi to studenci ostatnich lat, znajacy niezle angielski... w
              kazdym razie mozliwosci w irlandii istotnie sa, pod tym wzgledem wyprzedzaja
              nasza nadwislanska ojczyzne o kilka dlugosci...
              • puola Re: Co to znaczy: powiodło? 18.04.06, 19:38
                Gość portalu: mati napisał(a):
                >...
                > kazdym razie mozliwosci w irlandii istotnie sa, pod tym wzgledem wyprzedzaja
                > nasza nadwislanska ojczyzne o kilka dlugosci...

Dokladniej o jakies 20 lat. Irlandia przystapila do Unii w roku 1973. Bieda i
                brak pracy byly wtedy okrutne, setki tysiecy ludzi wyjezdzaly na duza wyspe.
                Irlandia, o czym ludzie teraz nie wiedza, byla krajem rekordowej emigracji. Ale
                po 20 latach od wstapienia do Unii kraj sie tak rozwinal ze miejsc pracy zaczelo
                starczac dla wszystkich. A od kilku lat zaczeli pojawiac sie w Irlandii
                imigranci.
          • Gość: seba Re: Voo-voo??? IP: 85.134.156.* 19.04.06, 00:09
            napisal to waglewski z voo voo dla owsiaka i orkiestry.nazywa sie tMamadou en
            kawalek,,karnawal a spiewl w nim tez Mamadou.
            pozdrowienia.
            siema
            • Gość: achu Re: Voo-voo??? IP: *.icpnet.pl 19.04.06, 21:14
              Cześć,
              dzięki za info...Kumpel szukał Jafii Namuel chyba z 8 lat - nie wiesz czy
              Mamadou (to taki kolo z "Szansy na sukces"?) śpiewa z nimi cuś więcej czy tylko
              w ramach projektu dla Orkiestry Owsiaka?

Pozdrawiam,
              Achu

"ostatni gasi światło!"
              • Gość: seba Re: Voo-voo??? IP: 85.134.156.* 19.04.06, 23:55
                spiewa z nimi okzajonalnie ostatnio chyba za trojdzwiekach gdzies tam w tle
                tych ukrainskich spiewow na II czesci.
                poczytaj sobie na stronie www.voovoo.pl
                hej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka