Dodaj do ulubionych

Co z resztą?

06.07.06, 13:48
Kiedy patrzę na to wszystko, co chciałabym zabrać do Irlandii, widzę, że nie
nie uda się tego zrobić przy okazji wylotu. Część (najczęściej tych
najcięższych) rzeczy chciałabym jednak jakoś dostarczyć do naszego nowego
domu.

Czy możecie polecić jakieś dobre rozwiązania? Jak Wy sobie z tym radziliście?
Paczki z Polski, przyjazdy? Co się sprawdziło, a co nie?
Obserwuj wątek
    • itonek Re: Co z resztą? 06.07.06, 14:07
      witaj

wiele razy było o tym pisane na forum
      my i nasi znajmi wysylali paczki firmą GSL
      www.gls-poland.com/pl/home/index.html
      masz tam cennik do pobrania pdf- podajesz kraj i wage paki i masz opłate -
      przyjadą do domu okreslonego dnia i po około tygodniu paczki sa w irlandii ......
      musisz podac adres odbiorcy na firme - np męża w pracy - bo tylko tak dowożą -
      aby miec pewnosc ze ktos odbierze.
      my tak przeprowadzilismy 160 kg naszego dobytku w zeszłym roku ....i za 6 pudeł
      różnej wielkosci i wagi zapłacilismy około 1300 juz ze zniżkami - bo im wiecej
      paczej tym wiekszy % upust.
      wysylalismy ubrania - wieże - kubkowe zabawki - ksiazki - plyty i co tylko miało
      dla nas wartość.
      • mamaemilii Re: Co z resztą? 06.07.06, 14:34
        itonek napisała:

> wiele razy było o tym pisane na forum

Na tym? Korzystałam z wyszukiwarki, która działa jak działa, ale wierz mi, nic
        nie znalazłam na ten temat.

A szczerze mówiąc, interesują mnie Wasze doświadczenia, bo tak jak Wy, jestem
        rodzicem :) Nawet jeśli w przypadku pakowania nie ma to wielkiego znaczenia.

Poza tym łatwo zauważyć, że Wasze wypowiedzi i opinie są na poziomie,
        racjonalne i co najważniejsze dla mnie - sprawdzone. Na innych forach,
        niestety, czasem trudno wyłapać, kiedy ktoś pisze prawdę, a kiedy sobie
        bezczelnie żartuje.
        • itonek Re: Co z resztą? 06.07.06, 15:07
          wydawało mi sie że juz wiele razy pisałam o GSL ....albo tu albo na z dala od
          polski na pewno. ...
          nie wazne

zapytałas o to jak sie przeprowadzić - jak to przewiezc - odpowiedziałam:)
          jest to najtańsza firma w polsce.
          nie musisz miec jakis specjalnych opakowań - my mielismy pudła po tv i po wieżach.
          a z rzeczy dla dziecka bralismy wszystko to co zapewni małemu poczucie
          bezpieczeństwa: jego zabawki - książki - ubrania - płyty - wszystko to do czego
          był przywiazany i nadal jest ...aby choc troche jego nowy poój wygldał jak ten w
          polsce.
      • viwka Re: Co z resztą? 01.08.06, 17:19
        Wysłałam maila z prosbą o wycenę usługi przes GSL poleconego przez Was.

Obsługują TYLKO firmy.

Jak więc sobe poradzić?

Czy zmienili politykę?
        • ania2425 Re: Co z resztą? 01.08.06, 18:30
          DZIEWCZYNY firma nazywa sie GLS a nie GSL ktore usilnie tu powielacie.
          pracuje w tej firmie tu w irlandii i szlak mnie trafia jak 10 raz z rzedu
          widze zle napisana nazwe firmy. grrrrr
          prawda ze obslugujemy glownie firmy ale osoby prywatne rowniez. zadzwon i sie
          dopytaj. tel do oddzialow w pl znajdziesz na stronie int. nie mow ze jestes
          osoba porywatna tylko ze masz np 6 paczek do irlandii - zaraz sie ktos toba
          zaintersuje :))
          powodzenia
          • viwka Re: Co z resztą? 02.08.06, 20:25
            Na szczescie jestem właścicielką firmy i sobie do kumpla do Waterford do jego
            firmy zrobimy przerzut paczek ...
            wciąż czekam na wycenę tej usługi. Pani wczoraj poinformowała mnie że obsługują
            TYLKO firmy w jednym zdaniu, dziś zajęło jej to kilka zdań ;) Ale nie ma wyjścia
            i jutro powinnam dostać kalkulacje na nasze kartony ;)

Co do firmy gls/gsl to rzeczywiście jest taka i taka, ja skorzystałam z linka
            itonka (chyba) prowadzącego do strony tej firmy. Wiec chodzi o GLS (z nią
            koresponduje) ;) i dzieki,

a moze ktoś ma tańsze pomysły na 'przeprowadzkę"??
            ......

Witam,

Na wstępie chciałabym Panią poinformować, iż nasza firma GLS Poland
            zajmuje się jedynie transportem paczek biznesowych z firmy do firmy,
            niestety nie realizujemy odbiorów od osób prywatnych ani tym bardziej nie
            doręczamy do osób prywatnych za granicą.

Jeżeli będzie to transport paczek z firmy do firmy wówczas bardzo chętnie
            przekaże Pani wszystkie niezbędne informacje dotyczące cen i czasów
            realizacji.

Pozdrawiam / Kind regards

Magda Deplewska
            Spedycja miedzynarodowa

General Logistics Systems Poland Sp. z o.o.
            ul. Poznanska 71
            62-023 Gadki k. Poznania
            Polska / Poland
            Tel. +48 61 650 69 26
            Fax +48 61 650 69 58
      • mamciamai Re: Co z resztą? 02.08.06, 18:09
        witaj!
        czy te 1300 to kwota w euro czy w PLN ?
    • morela7 Re: Co z resztą? 06.07.06, 14:24
      Mysmy co prawda nie przeprowadzali sie z Polski, lecz z Holandii, ale
      sprawdzila sie doskonale firma przeprowadzkowa. Przyszli, spakowali wszystko w
      pudla i zabezpieczyli przed uszkodzeniami, zaladowali na samochod, 3 dni
      pozniej przywiezli do Dublina i rozpakowali, posprzatali po sobie i tyle.
      Kosztowalo to ok. 3tys., ale przeprowadzalismy caly dobytek (mala ciezarowke
      rzeczy) i bylo super wygodnie. Z Polski pewnie drozej by bylo chocby ze wzgledu
      na odleglosc i mniejsza konkurencje, ale na pewno mozna znalezc kogos, kto
      posiada vana lub po prostu pakowne auto osobowe i chetnie sie przejedzie w ta i
      z powrotem za pareset euro plus koszty paliwa i promow. (Promy sa latem drogie,
      warto taka wyprawe odlozyc na po sezonie urlopowym). Zalezy, ile macie tych
      rzeczy do przewiezienia...
    • kamini Re: Co z resztą? 06.07.06, 15:30
      My jechalismy z calym dobytkiem (ksiazki, garnki, naczynia - mnostwo
      wszystkiego), no poza naszymi meblami, ale lozeczko malej, krzeselko, zabawki,
      wozki itd. bralismy. Korzystalismy z firmy przeprowadzkowej (polskiej) "Besto",
      ktora znalezlismy w internecie. Spakowalismy sie sami (za dodatkowa oplata oni
      to robia)a firma przyjechala dwa dni przed naszym odlotem, zabrala wszystko do
      magazynu. Z Pl wyruszyli w ustalonym terminie (nie wiedzielismy jeszcze gdzie
      bedziemy mieszkac), jak znalezlismy dom podalismy im adres (juz byli w drodze)i
      poltora dnia pozniej rozladowali wszystko. Zadnych zazalen, wszystko dotarlo,
      zbila sie tylko jedna szklanka ;-)Byli znacznie tansi od innych (ok. 2100 euro,
      dokladnie nie pamietam)poniewaz staraja sie nie jezdzic z "pusta" ciezarowka, a
      im wiecej klientow tym przejazd tanszy. To jedyny sposob przeze mnie
      sprawdzony, wiec wiecej nie pomoge :-).
    • viwka Konkrety 03.08.06, 09:00
      Dostałam dziś maila :
      ---------------------
      Witam,

Koszt transportu paczki o wadze do 30 kg z Polski do Irlandii dla klientów
      bez umowy z GLS Poland wynosi:170 PLN brutto
      5 paczek o wadze do 30 kg to koszt: 850 PLN brutto

Koszt transportu paczki o wadze między 30 i 40 kg z Polski do Irlandii dla
      klientów bez umowy z GLS Poland wynosi:215 PLN brutto
      5 paczek o wadze między 30 kg a 40 kg to koszt: 1075 PLN brutto

Koszt transportu liczony jest za każdym razem według wagi każdej paczki.

Orientacyjny czas realizacji zlecenia transportu z Polski do Irlandii
      wynosi: 1 dzień na odbiór przesyłki od Pani z Konstancina i kolejne 4 dni
      robocze transportu do Irlandii.

------------------
      Ale jakby ktoś znał tańsze opcje - wpisujcie... choć ta oferta to dośc rozsądna.
      Tylko kto zrobi ktoś kto nie ma firmy? Jak namówić znajomego który firmę ma, na
      taki manewr? Tym bardziej ze w Irlandii paczki mają dotrzeć też do firmy??
      Pzdr

• sunny30 Re: Co z resztą? 03.08.06, 09:28
      Fajnie ze jest duzo firm ktore przeprowadzaja caly dobytek. A co z mniejszymi
      paczkami? Chcialabym przewiezc do IE tylko komputer. Jaka firme mozecie mi
      doradzic???????
      • mamaemilii Re: Co z resztą? 05.08.06, 15:53
        Ja bym chyba skorzystała zwyczajnie z poczty, jeśli chodzi o komputer. Po
        zapakowaniu dobytku okazało się, że naprawdę niewiele mam do przesłania i
        poczta polska okazuje się całkiem tania, więc pewnie wybiorę tę opcję.
        • maja92 Witamy!!!! 17.08.06, 11:42
          Na Zielonej Wyspie;-)))))

I jak wszystko poszlo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka