Gość: newman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 14:34 Mieszka ktos w Cambridge albo w okolicy???Jak tam jest latwo o prace???Duzo polakow???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A Re: Cambridge?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 17:56 cześc!Nie mieszkam w Cambridge ale bywałam kilka razy.Miasto jest piękne.Chyba jedno z piekniejszych,architektura i klimat miasta cudowne.Polaków slychać co krok.Mnóstwo studentów i ludzi poruszających sie na rowerach.To istne miasto rowerów.Co do życia wydaje mi się ,że jak w każdym turystycznym mieście zakwaterowanie może być bardzo drogie,zwłaszcza,że studentów kupa.Wiecej nie wiem pozatym ,że pięknie,bajkowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Cambridge?? IP: *.smsnet.pl 04.08.06, 18:24 Jak ja nie lubię takich pytań!!! Wszystko zależy od tego co potrafisz i w jakim stopniu znasz angielski. Skoro Cambridge jest tak blisko Londynu , więc polaków jest dużo.Niestety jedyny hostel jest państwowy ,więc można przebywać max 2 tygodnie.A że wielu z nich dostało pracę w terenie ,po jakimś czasie wyprowadzili się aby nie płacic 20 funtów tygodniowo za sieciówkę na dojazdy , a i ceny w mieście są wyższe ze względu na duży popyt ze strony studentów.Więc Polacy są w miasteczkach hrabstwa takich jak: Haverhill ,Newmarket ,Huntingdon ,Cambourne, Royston, Ely... A w samym Cambridge polacy sa różni: studenci, absolwenci,pracownicy umysłowi, jak też tacy którzy mimo zarobków 400 Ł tyg.,szukają wieczorami używanych materacy i miedzi po tamtejszych śmietnikach, zamiast dorobić po południu sprzatajac biura oraz tacy którzy pracują u pakistańczykow za 3 Ł na godz. na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Cambridge?? IP: *.server.ntli.net 04.08.06, 23:34 Mam pytanie gdzie w Cambridge jest tem Hostel panstwowy bo o tym nie slyszlam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Cambridge?? IP: *.smsnet.pl 04.08.06, 22:32 A propo rowerów.Miesięcznie kradną tam 300 rowerów,od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Cambridge?? IP: *.server.ntli.net 04.08.06, 23:32 Pracy bylo bardzo duzo do czerwca , a pozniej pzryjezdzali ludziska i odjezdzali zalamani ze strata,bo pieniazki sie skonczyly. Zalezy jakiej pracy szukasz? Jest wiele ciekawych firm. Polakow jest juz bardzo duzo. ceny: pokoj 80Ł pw Odpowiedz Link Zgłoś
wk350 Re: Cambridge?? 05.08.06, 00:00 Chodzi oczywiscie o YHA,użyłem terminu państwowy,bo przypomniałem wtedy sobie o prywatnym hostelu, w innym miesćie, w którym mogłem mieszkać 3 miesiące. I nie wszyscy znaja ten skrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Cambridge?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 09:56 A Cambourne ktos zna?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the_fragile Re: Cambridge?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.08.06, 10:00 szczerze odradzam. cambridge jest urocze, z miast o ktorych wyzej ely tez niczego sobie ale reszta to nie dosc ze starszna prowincja (zwlasza royston)to jeszcze w dodatku o przemyslowym charakterze. polakow duzo w samym cambridge, w mniejszych miejscowosciach tez sa ale ja osobiscie nie spotkalam, choc wiem z opowiesci ze takowi istnieja. co do pracy w cambridge polacy pracuja w pubach, sklepach etc. czy w biurach - nie wiem, bo nie chodze ale tak logicznie rzecz ujmujac: miasto uniwesyteckie, spora czesc absolwentow pewnie chce tam zotsca jakis czas, poza tym - praca dorywcza. trzeba byc naprawde dobrym zeby ich przekonac, ze jest sie lepszym od miejscowych. poza tym, juz tak z pol roku temu jak sie przeszlo po agencjach (i nie mowie o polakach ale o miejscowych) to mozna bylo uslyszec ze teraz raczej nieszczegolnie z praca. poza tym, mimo ze uwielbiam cambridge, to miasto chyba nie do konca jest do zycia, bardziej na weekend albo wkacje. aha, i jesli chcialbys mieszkacw oklicy i dojezdzac - przygotuj sie na to, ze na autobusach nie mozna polegac. decyzja nalezy do Ciebie, ale radze poszukac gdzie indziej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Cambridge?? IP: *.server.ntli.net 06.08.06, 13:05 Jest tez wielu Polakow pracujacych w "normalnych" firmach i na "normalnych" stanowiskach. Wszystko zalezy od jezyka i doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Cambridge?? IP: *.smsnet.pl 05.08.06, 13:17 Najwięcej ofert w agencjach jest na stanowiska umysłowe.Chyba dlatego ze wielu woli dojezdżać do pracy do Londynu ,aby robić tam karierę.Najbardziej zatłoczony pociąg w Anglii, to ranny kurs Cambridge - Londyn Liverpool Street. Cambourne to nowe miasteczko(sypialnia) zbudowane od podstaw wśród pól,więc sa tam tylko rzędy nowych domów bez chodników ,drzew, tzw.rynku i co najwazniejsze dla anglików bez PUB-u!!Jest też duży supermarket i hotel w którym większosc obslugi to polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka Re: Cambridge?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 14:23 A sa tu moze jakies osoby co pracuja w hotelu w Cambourne.Dostalam oferte pracy w tym hotelu i jestem ciekawa jak wyglada zakwaterowanie,atmosfera w pracy itp...podobno duzo tam polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Cambridge?? IP: *.onspeed.com / *.onspeed.com 06.08.06, 00:13 wybieram sie do cambridge i mam takie pytanko... czy jest tam promark? na stronie nie moge znalezc heh moze troche glupie pytanie nie myslcie ze jak jade do jakiegos miasta od razu ide do primarku :) po prostu kupilam cos w promarku wcal nie az takiego najtanszego i chce wymienic na inny rozmiar... a gdyby w cambridge byl ten sklep bym wymienila i miala spokoj :) z gory dzikei za odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Cambridge?? IP: *.onspeed.com / *.onspeed.com 06.08.06, 00:15 heh straszne literowki robie oczywiscie chodzi mi o Primark ten tani sklep z odzieza znienawidzony i pogardzany przez niektorych polakow i ukochany przez innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Cambridge?? IP: *.smsnet.pl 06.08.06, 11:44 Wg www.yell.co.uk primarku nie ma. Jest mało prawdopodobne aby pracownicy hotelu w Cambourne czytali forum ,wiekszosc polaków korzysta z internetu w bibliotekach - 1 godz. dziennie za darmo. Polki z Cambridge które znam i które pracowały w hotelach zrezygnowały z pracy sprzątaczek , znalazły ciekawszą pracę. Niektóre kobiety wolą pracować na czarno ,sprzątając profesorskie domy za 7 Ł/godz. Odpowiedz Link Zgłoś