Dodaj do ulubionych

placa za nadgodziny

IP: *.chello.pl 29.08.06, 13:57
witam, czy w angielskim kodeksie pracy jest jakas wzmiana o placeniu za
nadgodziny? Wyjezdzam teraz do pracy i w umowie nie bylo o tym ani slowa,
zapytalam pracodawce po czym dowiedzialam sie, ze "firma nie placi za
nadgodziny". Czy to jest zgodne z prawem? Czy to znaczy, ze mam pracowac po
12h na dobe i nie odstalac dodatku do pensji? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aniajawo Re: placa za nadgodziny 29.08.06, 14:08
      w zyciu nie slyszalam o legalnej pracy w Anglii, w ktorej pracodawca nie placi
      nadgodzin. Oni sa bardzo strict jesli o to chodzi. Co masz napisane w
      kontrakcie? Ile godz tyg masz pracowac? Wszystko ponad, to platne nadgodziny.
      Teraz zalezy-stawka moze byc inna (wyzsza oczywiscie), albo plain - czyli taka
      sama jak za normal time (ja tak mam np, w ogole nadgodzin nie robie, bo mi sie
      ani nie oplaca, ani nie chce. Moge za to popracowac wiecej i wziac sobie dzien
      wolny, albo zrobic krotszy piatek :) ).
      • Gość: Ana Re: placa za nadgodziny IP: *.chello.pl 29.08.06, 14:27
        no wlasnie dlatego mnie to dziwi. w umowie mam napisane 48h tygodniowo i ze
        firma placi za nadgodziny w niedziele, ale w normalne dni nic! Nie jest to
        zadna firma krzak, ale dosc duza korporacja, dzlajaca w Anglii od wielu lat,
        praca legalna, wszystkie papierki podpisane, a tu nagle nieplatne nadgodziny.
        • aniajawo Re: placa za nadgodziny 29.08.06, 14:29
          48h na tydz to duzo! a moge zapytac co to za praca? I jak ma wygladac Twoj
          tydzien pracy?
          • Gość: Ana Re: placa za nadgodziny IP: *.chello.pl 29.08.06, 14:35
            hmm, no to coraz lepszych rzeczy sie dowiaduje:( W umowie mam napisane, ze mam
            wolna niedziele plus jeden dzien od pon do soboty. Mam pracowac jako Trainee
            Manager w jednej z firm, od ktorej godziny do ktorej to jeszcze nie bylo mowy.
            A ile h tygodniowo pracuje sie oficjalnie w UK? pozdrawiam
            • aniajawo Re: placa za nadgodziny 29.08.06, 14:40
              ja nie mowie, ze to niemozliwe. Ja np pracuje 37.5h od pon do piatku, wczesniej
              w adm mialam 35h. Najpopularniejsze to 37.5, 40h. 48 to duzo, to sa
              godziny 'knajpowe' - manager w knajpie to i owszem, moze pracowac nawet wiecej,
              ale w firmie (rozumiem, ze w biurze) to chyba za duzo - ale moze sie myle.
              Poczekaj i zobacz co napisza inni- ewa, ghrom, albo zem (zaraz mu wysle maila,
              zeby zerknal). A co Ty tam masz w weekend robic? Co to jest za praca?
              • Gość: Ana Re: placa za nadgodziny IP: *.chello.pl 29.08.06, 14:45
                :) dziekuje za chec pomocy. Praca jest w firmie, ktora ma siec sklepow z
                ubraniami - sklepy jak to sklepy 7 dni w tygodniu otwarte, wiec pewnie i
                trainee manager ma sie uczyc i czasami przychodzic w niedziele. Zreszta ta
                niedziela to nie jest problem, bo w Polsce pracuje w podobnej firmie, jednak te
                charytatywne nadgodziny sa rozbrajajace. Rowniez slyszalam, ze Anglicy sa
                bardzo strict jesli chodzi o przepisy, a tu taka niespodzianka.
                • aniajawo Re: placa za nadgodziny 29.08.06, 14:54
                  48h p/w w sklepie to jak najbardziej mozliwe. Ale nie wierze w darmowe
                  nadgodziny :)
                  • Gość: Ana Re: placa za nadgodziny IP: *.chello.pl 29.08.06, 14:58
                    Ja tez nie wierze, wiec moze beda oddawac w wolnym (oby, oby:))). W przyszlym
                    tygodniu bede sie mogla na wlasnej skorze przekonac jak to wyglada.
                • konstruktorka1 Re: placa za nadgodziny 29.08.06, 14:59
                  Moje
                  normally work 37.5 hours per week. These will be arranged in such a manner as
                  to meet individual site/department working arrangements.
                  You confirm your agreement to opt out of the working time requirements
                  contained in The Working Time Regulations 1998 and that the 48 hour limit shall
                  not apply. This agreement will continue indefinitely until terminated by
                  yourself or the company, by one giving the other one months prior notice in
                  writing.

You will be required to comply with any reasonable request to work additional
                  hours. Although there is no right to overtime pay, .............may, as a
                  matter of discretion, pay overtime pay in exceptional circumstances

Management, Sales and Supervisory staff are required to work any additional
                  hours necessary to fulfil their job responsibilities, without payment or time
                  off in lieu.

I wynika z tego ze max jest 48 a z overtime to u nas jest pay overtime pay in
                  exceptional circumstances

• Gość: jegomosc Re: placa za nadgodziny IP: 199.67.203.* 30.08.06, 12:20
          Ja tu pracuje od roku,
          pracuje w duzej korporacji i odnosnie nadgodzin wyglada to tak:
          - jak ci napisza ze nie placa za nadgodziny - to nie placa ( ale nie powinni
          wymagac od ciebie pracy ponad to co masz w kontrakcie) - wiec jak nawet
          popracujesz dluzej to nie licz na kase.
          - jak napisza ze sa nadgodziny to mozesz sie spodziewac ze bedziesz pracowac
          wiecej niz to w kontrakcie masz zapisane, ale i zaplaca ci za to (powinni
          przynajmniej)

tak to wyglada u mnie i moich znajomych
          pozdrawiam
          A.
    • aniajawo Re: placa za nadgodziny 29.08.06, 15:30
      aaa, teraz mi si eprzypomnialo Ewa - ja w mojej umowie mam napisane: 37.5h p/w
      + paid o/t if required
    • woodstock Re: placa za nadgodziny 29.08.06, 15:52
      U mnie w pracy to zalezy od kontraktu - wielcy dyrektorzy i managerowie maja
      pracowac tyle godzin, ile trzeba, zeby podolac obowiazkom, i nie moga miec
      placone za nadgodziny. Ale oczywiscie pensje maja stosowne. A cala reszta ma do
      wyboru - albo 150% stawki godzinowej, albo odebrac sobie przepracowane
      nadgodziny jako "flexi time". Moze pracodawca mial na mysli, ze nie bedzie
      mozliwosci robienia nadgodzin? Nie wierze, ze w Anglii ktos Ci bedzie kazal
      siedziec w pracy za darmo. A jak bedzie, to sie nie daj!

PS Ja pracuje 35h / tydzien, w poprzedniej pracy 37.5.
    • Gość: nah Re: placa za nadgodziny IP: *.bulldogdsl.com 29.08.06, 16:53
      Dodam jeszcze do przedmowcow, ze w kodeksie pracy jest, ze jesli do wywiazania
      sie z obowiazkow w pracy musisz pracowac poza godzinami, to nie nalezy sie za
      to zadne dodatkowe wynagrodzenie. Innymi slowy, jesli przez pol dnia sie
      obijasz (wcale tego nie zakladam), to potem mozesz musiec posiedziec po
      godzinach bez prawa do dodatkowego wynagrodzenia. Nie spotkalem sie natomiast z
      sytuacja, kiedy pracodawca ustala zawyzony zakres obowiazkow. Za to z kolei
      pracodawcy groza kary.
    • Gość: Kaska Re: placa za nadgodziny IP: 193.128.110.* 30.08.06, 12:58
      Pracuje jako shift leader w jednym z hoteli, zarabiam 5,15/h i tyle samo
      dostaje za nadgodziny.
      Pozdrawiam.
    • Gość: pluton Re: placa za nadgodziny IP: *.server.ntli.net 30.08.06, 19:42
      A u mnie jest tak:
      39 godz/tyg.
      nadgodziny w soboty do godz. 14: stawka x 1,5
      nadgodziny w soboty po 14 i w niedziele: stawka x 2
      • Gość: k Re: placa za nadgodziny IP: *.range217-44.btcentralplus.com 30.08.06, 21:30
        A mnie placa tak: pierwsze 4 godz. nadgodzin 1,5 stawki, kolejne x2, bank
        holiday i niedziele stawka x2. I nigdy sie nie zdarzylo by nie zaplacili!
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka