Dodaj do ulubionych

Ile maksymalnie może zarobic??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:19
Jak myslicie ile maksymalnie moze zarobic w Uk rodak ktory wyjechal przyjmijmy
na to ok 2 lata temu ,ma wyzsze wyksztalcenie ,od poczatku pracuje w zawodzie
Czy jest tak ze pewnej bariery nigdy nie przeskoczy, ze na pewne najwyzsze stanowiska Anglicy nie dadza mu wskoczyc?
Obserwuj wątek
    • alondoner Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 15:24
      Odwrocmy pytanie: Zarobki na jakim poziomie uznalbys za bariere nie do
      osiagniecia przez Ciebie ?
      • Gość: ghj Re: Ile maksymalnie może zarobic?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:29
        Mysle ze powyzej 70tys brutto.
        • alondoner Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 15:34
          Gość portalu: ghj napisał(a):

> Mysle ze powyzej 70tys brutto.

;-)
          • Gość: ghj Re: Ile maksymalnie może zarobic?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:36
            Skad ten usmiech?
        • alondoner Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 15:36

Wlasnie dostalem oferte pracy, oferuja mi znacznie wiecej niz 70 tsyiecy
          brutto ;-) Jestem Polakiem, nie mam zadnych znajomosci/plecow w Londynie,
          zreszta one nie maja tutaj znaczenia...liczy sie co masz w glowce ;-)
          • bigbadelectriccow Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 15:40

>
            > > Mysle ze powyzej 70tys brutto.
            >
            > Wlasnie dostalem oferte pracy, oferuja mi znacznie wiecej niz 70 tsyiecy
            > brutto ;-) Jestem Polakiem, nie mam zadnych znajomosci/plecow w Londynie,
            > zreszta one nie maja tutaj znaczenia...liczy sie co masz w glowce ;-)

A my to o zlotowkach czy funtach?
            • kerryman Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 15:41
              o ile mnie pamiec nie myli to bylo 90 tys funtow brutto.
              • alondoner Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 15:42
                kerryman napisała:

> o ile mnie pamiec nie myli to bylo 90 tys funtow brutto.

Okazuje sie ze jednak wiecej ;-)
                • alfred999 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 16:55
                  Sorry bo tak troche nie w temacie juz teraz. Uchylcie troche rombka tej
                  miedzywierszowej pogadanki. O jakim zawodzie mowimy, w jakiej czesci UK i z
                  jakim wymagalnym doswiadczeniem aby dobic w okolice £90-100K????
                  • kerryman Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:00
                    nie wiem o jakiej posadzie mowi alondoner, ale tak od 80-90k to minimum np dla
                    chemical engineer z angielskim, francuskim i 5 lat experience.
                    • alfred999 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:18
                      Bardzo dziekuje za info. Pozostaje mi tylko sobie pogratulowac wiecznego
                      migania na lekcjach chemii, biologii itp...i oczywiscie wyboru studiow
                      ekonomicznych. Nic tam, pre powoli do przodu mimo wiatru w oczy. Pozdro.
                    • Gość: nah Re: Ile maksymalnie może zarobic?? IP: *.bulldogdsl.com 17.09.06, 19:10
                      Minimum? Udowodnij mi prosze, podaj linki do ofert pracy dla chemical engineer
                      z 5 lat dosw. za wiecej niz 90k. Skoro to minumum to spodziewm sie ze pokazesz
                      cos w granicach 120k.
                    • Gość: nah Re: Ile maksymalnie może zarobic?? IP: *.bulldogdsl.com 17.09.06, 19:29
                      Dodam jeszcze:
                      Chemical Engineer, London - srednia: 38,533, widelki: 28,456 do 45,321
                      Chemical Engineer Supervisor, London - srednia: 54,387, widelki: 43,976 do
                      88,125

Czy to jest minimum 80-90k???
                      ---
                      Zrodla: salaryexpert.com, monster.co.uk i kilka innych o znaczeniu drugorzednym
                  • alondoner Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:06
                    Jak potrzebujesz informacji na polskojezycznym forum co do tego w jakich
                    zawodach i z jakim doswiadczeniem mozna dobic w okolice £90-100K (lub wiecej),
                    to albo nie masz odpowiedniego zawodu, albo go masz ale nie znasz angielskiego,
                    albo masz i odpowiedni zawod i odpowiednie doswiadczenie i znasz angielski ale
                    nie chce Ci si przyslowiowych czterech liter ruszyc zeby zrobic swoje wlasne
                    rozeznanie rynku, a tego zadania domowego, jak i wielu innych nikt za Ciebie
                    nie odrobi.
                    • alfred999 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:16
                      Halo Alondoner, co Ty tak od razu z morda? Nie znasz mnie to nie zaczynaj od
                      razu od poszczekiwania jakby to forum bylo co najmniej Twoja prywatna
                      wlasnoscia. Ja grzecznie pytam a Ty mozesz ale nie musisz odpowiadac.
                      Wtargnalem na chwile na forum i zobaczylem ladne cyfry. Faktem jest, ze w moim
                      zawodzie (transport miedzynar.) i z moim doswiadczeniem (9 lat w zawodzie), z
                      bardzo dobrym angielskim, na stanowisku kierowniczym (medium level management)
                      szczytem jest 50-60K. Wlasne research robilem ale w swoim fachu i nic, az tak
                      mnie nie zaintrygowalo. Stad moje pytanie, chamie!
                      • alondoner Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:41
                        Polacy to dziwny narod. Masz 9 lat doswiadczenia w zawodzie powiadasz ? I znasz
                        bardzo dobrze angielski ? Jak znasz bardzo dobrze angielski to od dawna
                        powinienes wiedziec gdzie i ile sie zarabia w tym kraju. Na tym polega
                        znajomosc rynku. Ja nie zarabiam miliona funtow rocznie, ale wiem gdzie tyle
                        mozna zarobic i co trzeba umiec by tyle zarobic. Mam Ci te informacje
                        udzielic ? Latwo je znalezc w internecie, czy na stronach Financial Times.
                        • alfred999 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:49
                          No to Cie oswiece kochanienki, ze w transporcie/spedycji jezeli nie jestes
                          przynajmniej kilka lat na lokalnym rynku (ja jestem zaledwie 2 m-ce) i nie
                          grzejesz dupska na stolku min. branch manager'a, to powyzej 60K nie
                          podskoczysz. Apropos - przegladalem Financial Times i raczej sie orientuje
                          jakie tam sa oferty pracy.
                          OK, darujmy sobie dalsza dyskusje, bo jak widze piszemy teoretycznie o tym
                          samym tylko w praktyce mamy na mysli zupelnie cos innego.
                    • mysz2006 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:20
                      dla przypomnienia, w Anglii chwalenie sie swoimi zarobkami nalezy do szczytu
                      bad manners

wiec jak widac na przykladzie - pieniazki oglady nie kupia

:-))
                      • ghrom Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:28
                        > dla przypomnienia, w Anglii chwalenie sie swoimi zarobkami nalezy do szczytu
                        > bad manners

Ano. Prawie na rowni z pytaniem o nie ;]
                        • alfred999 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 17:39
                          Dlatego anglicy, podobnie jak wielu naludnialych polakow nie zapytaja w prost.
                          Natomiast na tym forum, kiedy zachowuje sie anonimowosc, zapytanie o dochody
                          jest absolutnym light'em. Oby tylko takie "bad manners" pokazywali forumowicze
                          to byloby naprawde slodko. Co do mnie to porownywanie osiagow finansowych na
                          gruncie zawodowym jest tylko i wylacznie dodatkowym zastrzykiem do poszukiwan.
                          Taki ambicjonalny zastrzyk, wieczna potrzeba rywalizacji (zdrowej) w ramach
                          wlasnych mozliwosci.
                          Ps. Przepraszam jezeli ostroscia riposty urazilem innych poza "wybrancem".
                          • mysz2006 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 19:18
                            >Oby tylko takie "bad manners" pokazywali forumowicze
                            > to byloby naprawde slodko.

no wlasnie, spojrz na wlasnego posta wyzej

>Co do mnie to porownywanie osiagow finansowych na
                            > gruncie zawodowym jest tylko i wylacznie dodatkowym zastrzykiem do poszukiwan.

no i nic sobie nie porownales, bo olondoner i tak nie powiedzial w jakim
                            zawodzie i tak /moze jeszcze czyta Financial Times, zeby sobie prace do
                            zarobkow dopasowac :-))/
                            • alfred999 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 19:33
                              Dalem sie poniesc emocjom za co wyrazilem ubolewanie w stosunku do innych a nie
                              Alondonera, ktoremu tylko odpowiednio zripostowalem. Wyglada na to, ze to po
                              prostu napuszony bufon, ktory moze i faktycznie szuka dla siebie branzy pod
                              katem mozliwej max pensji wynulanej w FT. Ja chcialem kulturalnie porozmawiac a
                              ten od razu obuchem. Widocznie jednak chlopakowi powietrza zabraklo po riposcie
                              bo jakos zaniemogl. Jak to dla Ciebie szokujace to poczytaj watki o benefitach
                              i socjalach. Wiekszosc postow ponizej jakiegokolwiek poziomu.
                              • mysz2006 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 19:59
                                >Jak to dla Ciebie szokujace..

cos Ty, mnie tak latwo nie da sie zaszokowac, a fakt faktem alondonder sie nie
                                odezwal :-))
                              • Gość: Wujek Dobra Rada Re: Ile maksymalnie może zarobic?? IP: 164.143.244.* 15.09.06, 20:42
                                Wiekszosc ludzi w City z kilkuletnim doswiadczeniem i glowa na karku dostaje
                                okolo £100k albo wyzej. Bez wzgledu na narodowosc.

Pozdrowienia
                                Wujek Dobra Rada
                                • alfred999 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 21:49
                                  Po 1sze: wiekszosc to bardzo szeroko pojete slowo, ktore w zaleznosci od tego
                                  co kto ma na mysli, moze oznaczac zupelnie inna liczbe. Po 2ie: wiele jednak
                                  zalezy od tego w jakiej branzy, bo widelki ksztaltowane sa nie tyle przez
                                  miasto w jakim jest biuro, ile przez glowne czynniki jakimi sa popyt i podaz na
                                  dany towar lub usluge. No i oczywiscie zalezy to takze od tego jaka jest
                                  kondycja firmy, itp. Po 3cie: Alondoner, jak wnosze z nick'a, jest wlasnie w
                                  City, na ktorym swiat sie nie konczy. Ja zyje w innej czesci UK gdzie poziom
                                  kosztow i przychodow jest absolutnie rozny niz w Londynie. Po 4te: nie
                                  wspomnialem nawet slowem o roznicach wynikajacych z narodowosci. Pozdrawiam.
        • bylemwanglii Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 19:25

złotych czy funtów? :D
    • u25 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 15.09.06, 19:41
      Tak obok tematu ale na temat ;-) Domy w Londynie a zarobki...
      Przez ostatni miesiac w Londynie dom ze sredniej polki podskoczyl o £7K,
      kosztujac cos kolo £380K. (Na Chelsea & Kensington okolo £800) Czyli zeby
      dostac kredyt (3.5 x roczny dochod, wplacajac cos tam na pocztku) trzeba
      zarabiac wiecej niz £90K pa. Dodam, ze srednia pensja w Londynie wynosi obecnie
      £42K...
      • ghrom Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 16.09.06, 10:50
        Co wlasciwie starasz sie udowodnic?

To, ze przecietny Londynczyk nie jest sobie w stanie pozwolic na zakup
        przecietnego domu? Chyba nie bardzo, bo przecietny Londynczyk _jest_
        wlascicielem przecietnego domu.

To, ze przecietny Londynczyk wchodzac na property ladder musi zaczynac od tanich
        nieruchomosci w kiepskim stanie, w nienajlepszej okolicy? Teza nudna i
        oczywista, tak bylo, jest i bedzie wszedzie na swiecie.
        • u25 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 16.09.06, 11:19
          > To, ze przecietny Londynczyk wchodzac na property ladder musi zaczynac od
          tanic
          > h
          > nieruchomosci w kiepskim stanie, w nienajlepszej okolicy?

Raczej nie Londynczyk wie, ze 'adres' tutaj jest bardzo wazny i jezeli nie chce
          wypasc z biznesu, to w nienajlepszej dzielnicy nie zamieszka..
          • ghrom Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 16.09.06, 14:28
            Zamieszka, zamieszka. Tu nie Polska, tu sie mieszkania kupuje na 5 lat srednio.

Rynek na tanie nieruchomosci bedzie zawsze, z powodow oczywistych.
            • u25 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 16.09.06, 17:30
              > Zamieszka, zamieszka.

Widzisz my nie zmieszkamy i nasi znajomi rowniez. Wszystko zalezy od tego gdzie
              masz poprzeczke i jakie wymagania (oczekiwania)
              • ghrom Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 16.09.06, 18:10
                Ceny wynajmu oscyluja w granicach raty mortgage za nieruchomosc, wiec nie bardzo
                rozumiem o co ci chodzi.
                • u25 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 16.09.06, 20:28
                  Jaki taki 'czepialski' i arogancki jestes, o wynajmnie nic tu nie bylo.

NB Jakbym musiala wybierac miedzy studiem, ale w przytulnej dizelnicy, a duzym
                  domem w niebezpiecznej dzielnicy, to nie mam watpliwosci, co wybrac. Ot i tyle.
                  • ghrom Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 17.09.06, 11:38
                    > Jaki taki 'czepialski' i arogancki jestes,

Nie dawaj mi okazji, to nie bede. Wypowiadasz sie publicznie zostawiajac w
                    wypowiedzi luki logiczne, ktore az sie prosza, zeby je prostowac, wiec sie nie
                    dziw, ze cie ktos prostuje.

> o wynajmnie nic tu nie bylo.

To gdzie chcesz mieszkac, u mamy czy w council flacie? :P

> NB Jakbym musiala wybierac miedzy studiem, ale w przytulnej dizelnicy, a duzym
                    > domem w niebezpiecznej dzielnicy, to nie mam watpliwosci, co wybrac. Ot i tyle.

Co ty sobie wybierzesz to malo istotne, wazne jest to, ze obie opisywane przez
                    ciebie nieruchomosci beda grubo ponizej sredniej ceny, w sam raz dla first time
                    buyers.
                    • u25 Re: Ile maksymalnie może zarobic?? 17.09.06, 11:42
                      > Co ty sobie wybierzesz to malo istotne, wazne jest to, ze obie opisywane przez
                      > ciebie nieruchomosci beda grubo ponizej sredniej ceny, w sam raz dla first
                      time
                      > buyers.

Nie dosyc, ze idiota to jeszcez cham :-)
    • Gość: ff Re: Ile maksymalnie może zarobic?? IP: *.ipt.aol.com 15.09.06, 22:47
      masz ograniczone spaczone przez szarosc polska myslenie
      swiat sie nie zamyka w stanowiskach
      • korkix78 Max zarobki 16.09.06, 12:21
        > swiat sie nie zamyka w stanowiskach

Indeed,

Tez tak mnie troszku korcilo zeby o tym wspomniec , ze swiat nie zamyka sie na
        pracownikach najemnych. Ale juz nie chcialem dac sie posadzic o to,ze sie
        czepiam.

'Najwiecej zarobic' mozna w praktyce w danym roku tyle,ile w ciagu roku zarobil
        najbogatszy czlowiek danego kraju.
        Mozna by spytac Gates'a 'ile mozna maksymalnie zarobic'.

Zeby odziac pozorna goloslownosc w konkrety:

www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1409154
        " Grono miliarderów na świecie powiększyło się o 102 osoby. Obecnie jest ich
        793 - więcej niż kiedykolwiek. Stało się tak przede wszystkim w efekcie wzrostu
        kursów akcji. Pozycję 746. z miliardem dolarów zajmuje autorka książek o Harrym
        Potterze, Joanne K. Rowling, która jeszcze przed 10 laty utrzymywała się z
        pomocy społecznej.

452 miliarderów doszło do fortuny nakładem własnej pracy, pozostali są
        spadkobiercami. Najwięcej, bo 40 miliarderów mieszka w Nowym Jorku, 30 w
        Londynie, a 25 w Moskwie. Najmłodsza w grupie miliarderów jest 22-letnia Hind
        Hariri, która odziedziczyła fortunę po swoim zamordowanym w ubiegłym roku ojcu,
        wieloletnim premierze Libanu i biznesmenie Rafiku al-Haririm. "

Warto dodac,ze to nie pracownicy najemni stanowia gro najbogatszych ludzi na
        swiecie.
        A i to, ze nie oznacza to, ze zakladanie biznesow to jedyny sluszny sposob na
        zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka