Dodaj do ulubionych

Inwestowanie pieniedzy

IP: 194.168.231.* 06.10.06, 17:18
Otwieram nowy temat ale licze, ze glos zabiora Ci ktorzy maja cos konkretnego
do powiedzenia a nie tylko rozwazania w stylu charakterystycznym
dla "polactwa". Pytaie jest krotkie: jak najlepiej zainwestowac w UK? Mysle
raczej o obrocie gotowka niz np. nieruchomosci. Czy ktos inwestuje w
fundusze? W ktore? A moze inne pomysly?
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Inwestowanie pieniedzy IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.10.06, 17:30
      ja inwestuje w siebie,studia,kursy,itp
      oplaca sie ,zwraca sie kilkakrotnie po czasie
    • korkix78 Re: Inwestowanie pieniedzy 06.10.06, 17:30
      Zlote monety

Malo typowe, a tez ciekawe.

Ale co kto woli
      • Gość: leo Re: Inwestowanie pieniedzy IP: 194.168.231.* 06.10.06, 17:34
        A czy jest ktos , kto zaczal grac na londynskiej gieldie bedac w UK?
        • xiv Re: Inwestowanie pieniedzy 06.10.06, 17:39

jakby to powiedziec - equities to jest przezytek... jesli naprawde Cie
          interesuje dobry zwrot zainteresuj sie spread betting

a jesli chcesz miec zwroty takie jak na tutjeszej gieldzie to... kup hotel w
          Bulgarii albo mieszkanie w Lodzi (byleby nie z plyty)
          • Gość: leo Re: Inwestowanie pieniedzy IP: 194.168.231.* 06.10.06, 17:44
            Dzieki xiv. Masz racje - hotele w Bulgarii sa tutaj w modzie. W mieszkania w
            Polsce juz zainwestowalem ( w siebie inwestowalem wczesniej i teraz raczej
            mysle jak spozytkowac to co mam). Mysle o dobrym procencie zwrotu gotowki w
            miare krotkim czasie (miesiecy), ktora moge dalej obracac. Nieruchomosci - to
            inwestycja na kilka lat.
            • korkix78 ile % na rok ? 06.10.06, 17:48
              :)

Do niczego nigdy w zyciu nie smialbym nikogo zmuszac, a juz zwlaszcza w
              kierunku inwestycji,ale mozna czasami posswiecic pol godzinki i sie cos
              dowiedziec.

www.e-numizmatyka.pl

Chopen z '95 (wydany w PL, naklad 500 sztuk, cena sprzedazy ok 1000zl) a w
              ciagu 11 lat..

Jak myslicie, no ile moze byc warta ?
              Prosze pomyslec.

Coz, transakcja nie zostala zawarta,ale za niewiele mniej - sa zawierane.
              Obecnie jej wartosc to :

www.allegro.pl/item128801451_200_zl_fryderyk_chopin_rzadka_rarytas_.html

Tak, to absolutny wyjatek i hit.

Ale i na innych kilakdziesiat % w ciagu 2-3 lat to nic niesamowitego..
              • xiv Re: ile % na rok ? 06.10.06, 18:01

> Ale i na innych kilakdziesiat % w ciagu 2-3 lat to nic niesamowitego..

spadek w druga strone - takze... rownie dobrze mozna inwestowac w sztuke -
                trzeba miec tylko z tego radoche i sie znac...
                • korkix78 Re: ile % na rok ? 06.10.06, 18:40
                  Hm tak i nie

Wsrod wszystkich monet zlotych (polskich, tylko o tych troche czytalem, o
                  innych sie nie wypiowiadam) nie ma praktycznie zadnych, ktore sa notowane
                  ponizej ceny emisyjnej.
                  W najgorszym razie masz te symboliczne pare % rocznie.
                  A szansa, ze bedzie duzo wiecej - niemala.
                  • korkix78 Re: ile % na rok ? 06.10.06, 18:42
                    ..to wynika tez z tego,ze sam kruszec jest wart ok70-90% cen monet, ktorych
                    ceny rynkowe sa zblizone do ceny emisyjnej.

Oczywiscie te, ktorych wartosc numizmatyczna jest juz wysoka, niosa z soba
                    wiekszy i potencjal, ale i ryzyko.
                    • xiv Re: ile % na rok ? 06.10.06, 19:04

co do kruszca - fajnie, ze o tym wspomniales - cena zlota chyba sie zmienila
                      calkiem niezle pomiedzy 2000 i teraz? wiec inwestujac w monety de facto
                      ponosisz trzy ryzyka (procz naturalnych typu plynnosc rynku):
                      - kursowe waluty (denominacja monety)
                      - kruszcowe
                      - wartosc historyczna
                  • xiv Re: ile % na rok ? 06.10.06, 19:00

jak zwykle - prawa rynku - kiedys za cebulke czarnego tulipana mozna bylo kupic
                    dom w Holandii, a i tak jedna zjadl marynarz-zlodziej

> Wsrod wszystkich monet zlotych (polskich, tylko o tych troche czytalem, o
                    > innych sie nie wypiowiadam) nie ma praktycznie zadnych, ktore sa notowane
                    > ponizej ceny emisyjnej.

jeszcze nie ma - jeszcze pare osób uwierzy, ze na monetach nie mozna stracic
                    (tak samo jak niby na domach nie mozna stracic) i jeszcze pare osob je kupi - a
                    potem bedzie w druga strone... ludzie sie przerzuca na znaczki pocztowe na
                    przyklad...
          • Gość: MI5 Re: Inwestowanie pieniedzy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.10.06, 19:21
            jesli naprawde Cie
            > interesuje dobry zwrot zainteresuj sie spread betting

Xiv zapomnial dodac, ze jezeli interesuje cie dobry zwrot, albo strata
            olbrzymich pieniedzy, to zainteresuj sie spread betting.

Akcje sa bezpieczniejsze.
            • xiv Re: Inwestowanie pieniedzy 06.10.06, 20:51

> Xiv zapomnial dodac, ze jezeli interesuje cie dobry zwrot, albo strata
              > olbrzymich pieniedzy, to zainteresuj sie spread betting.

:)) przeciez oczywiste jest: wyzsze akcwptowane ryzyko - wiekszy zwrot z inwestycji

> Akcje sa bezpieczniejsze.

mozna zawsze zainwestowac w wino - w najgorszym wypadku bedzie co wypic...
          • Gość: mikee Re: Inwestowanie pieniedzy IP: 89.100.132.* 06.10.06, 20:32
            ale spread betting to ciagle hazard, wiec mozna stracic... przynajmniej ja
            stracilem kilka razy i juz tego nie ruszam :)

ja polecam jakis dobry fundusz co zrobi ponad 20-22% rocznie, mowie o
            funduszach bezpiecznych. Mozesz sie skusic na takie co daja ostatnio 50%, ale
            stracic tez nietrudno.
            • Gość: mr Re: Inwestowanie pieniedzy IP: *.range81-156.btcentralplus.com 06.10.06, 22:16
              A konkretnie jakie fundusze?
            • donat351 Re: Inwestowanie pieniedzy 06.10.06, 22:21
              'bezpieczny fundusz' a jak to po ang?
            • Gość: MI5 Re: Inwestowanie pieniedzy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.10.06, 23:48
              Mam pytanie mikee. Co oznacza 'bezpieczny fundusz'?
              • xiv Re: Inwestowanie pieniedzy 06.10.06, 23:56

fundusz niskiego ryzyka - iwestujacy w jakies fixed income instruments

z drugiej strony - taki fundusz nie bedzie mial 20% stopy zwrotu
                • Gość: MI5 Re: Inwestowanie pieniedzy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.10.06, 00:11
                  O to mi chodzilo.

Jedynym rodzajem takich funduszy sa fundusze pieniezne - 4-6% zwrotu z
                  inwestycji i na pewno nie wiecej, bo to sa, jak powiedziales fixed income
                  instruments.

A 20% jakby bylo bezpieczne, to ja bym juz lecial z kasa, i nie tylko ja.
    • Gość: MI5 Re: Inwestowanie pieniedzy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.10.06, 23:55
      Leo, podstawowe pytania, na ktore powinienies sobie odpowiedziec:

- cel inwestycji - na co chcesz te pieniadze 'odkladac' i wtedy okreslisz sobie..
      - na jaki okres chcesz zainwestowac ta kase, na 6 m-cy, 1 rok, 5 lat, 10 lat?
      Czy beda ci one potzrbne za np. 3 m-ce, albo za 2 lata.
      - czy to beda wszystkie twoje pieniadze, czy tylko czesc.
      - czy przestraszysz sie i wycofasz kapital, gdy spadnie on do 50% poczatkowej
      wartosci?
      - ile czasu mozesz poswiecic na 'dogladanie inwestycji'

I wtedy mozna wybrac rodzaj inwestycji odpowiedni dla ciebie i twoich potrzeb -
      ze zminimalizowanym ryzykiem i jak najwyzsza stopa zwrotu.

Jest duzo strategii inwestycyjnych i trzeba wybrac odpowiednia dla siebie.
    • john_kidly Poważna odpowiedź 07.10.06, 01:18
      Zależy w co chcesz zainwestować i czy krótko terminowo czy długoterminowo.

Opcja 1 - krótkoterminowo

Ja oszczędzam kupując fundusze inwestycyjne na www.hargreaveslansdown.co.uk/

masz do wyboru dużo możliwości i cała procedura jest bajecznie prosta. Zwroty
      czasem są na poziomie 30-40% w skali rocznej. Musisz jednak pamiętać, że to jest
      inwestowanie w giełdę, także trzeba wiedzieć kiedy sprzedać;)

Opcja 2 - długoterminowo:

Mam tu na myśli oszczędzanie na emeryturę. Wybrałem sobie prywatny fundusz
      oszczędnościowy z firmą, którą ci podałem wcześniej (bardziej ryzykowny) i jeden
      mniej ryzykowny z Virgin Money. Do każdych 78 funtów wpłaconych przez ciebie,
      rząd brytyjski dopłaca ci 22 funty.

Mógłbym o tym pisać godzinami. Proszę sprecyzuj swoje pytanie. O jakie
      inwestycje ci chodzi dokładnie?

Pozdrawiam.
      • donat351 Re: Poważna odpowiedź 07.10.06, 06:27
        up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka