IP: *.am.wroc.pl 15.10.06, 23:33
mam pytanie do osób, które pracują w Wielkiej Brytanii:ile
wynosi "przyzwoita" pensja na wyspach ,tzn.taka,która pozwala na utrzymanie
się (czynsz,rachunki itp.) oraz na odłożenie części pieniędzy.Pytam gdyż w
ofertach pracy jest podana suma jaką można zarobić rocznie i nie wiem jak to
się ma wydatków na życie w tym kraju.
Obserwuj wątek
    • Gość: filantrop Re: zarobki IP: *.xdsl.murphx.net 15.10.06, 23:38
      78k
    • Gość: MI5 Re: zarobki IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.10.06, 00:32
      Mam pytanie do osób, które pracują w Wielkiej Brytanii:ile
      wynosi "przyzwoita" pensja na wyspach ,tzn.taka,która pozwala na utrzymanie
      się (czynsz,rachunki itp.) oraz na odłożenie części pieniędzy>>>

Przyzwoita pensja - to pojecie relatywne. Dla jednych to bedzie 20k rocznie, dla
      innych 35k to moze byc wegetacja.

Teoretycznie, mozesz przezyc za najnizsza pensje (L5.05 x 2080 godzin w roku)
      czyli 10500 brutto rocznie. Wynajmujac wlasne mieszkanie, z wyzywieniem byloby
      pewnie na styk. Wynajmujac komus pokoj w tym mieszkaniu, albo wynajmujac pokoj u
      kogos jeszcze moze bys cos odlozyl. Ale nie wiem czy o to chodzi. Ile chcialbys
      odkladac?

Nie da sie odpowiedziec jednoznacznie jaka pensja jest przyzwoita.

Po co chcesz wyjechac do UK, po przygode? po to, zeby odlozyc cos kasy na cos w
      POlsce? po to zeby zyc na normalnie bez odkladania na przyszlosc? po rozwoj
      zawodowy?
      To wszystko determinuje wysokosc 'przyzwoitej' pensji. A najbardziej twoj styl
      zycia - ile wydajesz na co dzien...

Bylo duzo watkow na temt zarobkow - przeszukaj forum, poczytaj, i bedziesz mial
      jakas orientacje.
      • Gość: gość Re: zarobki IP: *.am.wroc.pl 16.10.06, 00:51
        dzięki za odpowiedź.W ofertach pracy, które mnie interesują jest podane
        zazwyczaj okolo 32k rocznie (około 40 godzin pracy tygodniowo).Wyjazd planuję w
        celu zdobycia nowego doświadczenia w zawodzie i dlatego chciałam wiedzieć czy
        taka suma pozwala na coś więcej niż wegetację(czyli czynsz, jedzenie
        etc.).Dopiero niedawno zaczęłam pracować i mam w planach dalszy rozwój
        (szkolenia, specjalizacja itd) i z tym się też wiążą wydatki, dlatego zależy mi
        żeby zarobki tam mi na to pozwalały.
        • Gość: MI5 Re: zarobki IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.10.06, 01:20
          Wg mnie 32k to bardzo dobra pensja. Zalezy jeszcze za co ;)

Jezeli 'na wjezdzie' chcialabys zarabiac 32k i udalo by ci sie dostac taka
          prace, oznaczaloby to, ze masz wystarczajaco duza sile przebicia i umiejetnosci,
          aby to pracodawca placil za twoje dalsze 'szkolenia i specjalizacje' - jest to
          jak najbardziej mozliwe i w zasiegu reki. Wystarczy porozmawiac i poprosic.
          Naprawde.
      • ex-rak Re: zarobki 16.10.06, 01:00
        Pensja jest z definicji nieprzyzwotia.
        Rozmienianie siebie na drobne.
        Tak przynajmniej niektorzy twierdza.
        Srednia w UK to ponoc 28k (za xiv).
        • Gość: gość Re: zarobki IP: *.am.wroc.pl 16.10.06, 01:11
          może byc też nieprzyzwoicie nieprzyzwoita ;)
          dzieki za odp.
        • profes79 Re: zarobki 16.10.06, 01:28
          Srednia w POlsce to ponoc ponad 2.5k
          I co z tego? Ilu normalnych ludzi widzi takie pieniadze na oczy?
          • ex-rak Re: zarobki 16.10.06, 11:15
            Podejrzewam, ze wiekszosc tych normalych ludzi nie miala by nic przeciwko, aby
            zarabiac nienormalnie, czyli powyzej 2.5k. A porownanie proponowanych zarobkow
            do sredniej krajowej daje pewne wyobrazenie, jaka moze byc twoja sytacja
            finansowa w nowym miejscu. Ostatnio w BBC podali, ze srednia pensja w
            Nottingham, to tylko 17.7k, wiec lokalne roznice sa tez dosc znaczne.
          • Gość: J Re: faktah IP: *.gotadsl.co.uk 16.10.06, 13:21
            Oh, az oczy bola od tych Twoich faktow......
            • Gość: trelemorele Re: zarobki IP: 62.189.241.* 16.10.06, 13:54
              32K to przyzwoita pensja nawet na warunki Londynu.
              Kalkulacja jest prosta ;) 32K*3=96K za co mozna juz kupic jakies lokum w tym
              miescie. Moze to bedzie mini studio ale i tak za rok bedzie warte o jakies 10K
              wiecej :)
              Jesli chodzi o srednia w UK to zdaje sie, ze w wiekszosci przypadkow oblicza ja
              sie bez Londynu. Ale moge sie mylic w tej kwestii. Tu srednia jest duzo wieksza
              ale i koszty sa wieksze.
              • Gość: ha Re: zarobki IP: 205.223.239.* 16.10.06, 15:08
                Lepiej sprawdz jaka nieruchomosc mozna kupic za 92K i jesli znajdziesz jakas, to
                gdzie bedzie ;)

Nawiazujac do pytania autora watku - 32K dla samotnej osoby jest w sam raz,
                zwlaszcza jesli zalezy Ci na rozwoju zawodowym. Oczywiscie mozna i oszczedzac
                cos z tego, jak rowniez przepuscic wszystko, zalezy juz od trybu zycia.
                Netto miesiecznie ok. 1946 funtow.
                • trelemorele Re: zarobki 16.10.06, 16:37
                  Gość portalu: ha napisał(a):

> Lepiej sprawdz jaka nieruchomosc mozna kupic za 92K i jesli znajdziesz jakas,
                  to gdzie bedzie ;)

prosze;)
                  www.findaproperty.com/displayprop.aspx?edid=00&salerent=0&pid=330406&agentid=05105
                  www.findaproperty.com/displayprop.aspx?edid=00&salerent=0&pid=560292&agentid=05350
                  www.findaproperty.com/displayprop.aspx?edid=00&salerent=0&pid=471017&agentid=02141
                  www.findaproperty.com/displayprop.aspx?edid=00&salerent=0&pid=458582&agentid=04801
                  www.findaproperty.com/displayprop.aspx?edid=00&salerent=0&pid=307704&agentid=00182
                  www.findaproperty.com/displayprop.aspx?edid=00&salerent=0&pid=226708&agentid=00182
                  www.findaproperty.com/displayprop.aspx?edid=00&salerent=0&pid=302054&agentid=04162

to tylko w SE London. Tam jest tanio i pewnie nie najblizej ale jak widac
                  mozna ;) Jestem ciut zajety ale na tej stronie napewno cos sie trafi w innych
                  okolicach.
                  • Gość: ha Re: zarobki IP: 217.196.232.* 16.10.06, 18:49
                    Czyli studio w SE. Rzeczywiscie cala masa nieruchomosci. O lodkach, share'ach i
                    mieszkaniach dla emerytow nie ma co wspominac.
                    Dokladnie to mialam na mysli. No ale autor watku chce sie rozwijac zawodowo, nie
                    pisal nic o kupowaniu dziupli w Se Londyn ;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka