Dodaj do ulubionych

ABC posiadania samochodu w Anglii

IP: *.manc.cable.ntl.com 29.10.06, 20:45
Witam serdecznie wszystkich rodakow. Coraz wiecej nas rodakow na
Wyspach ,coraz wiecej znas ma dosyc drogich autobusow co oznacza ze coraz
wiecej znas ma, badz mysli o kupnie auta w Anglii. Coraz wiecej tez wiec
pytan z zwiazanych z tym tematem. proponuje wiec rozpoczac taki watek,mysle
ze warto. Od siebie napisze ze kupilem tanie auto i od razu pierwsza rada :
auto "tanie" po jakims czasie w ogulnym rozrachunku moze stac sie autem
drogim. kupilem Peugota 106 dosyc tanio ale tylko z miesiecznym MOT Wyrabijac
nowe MOT zaplacilem panu mechanikowi drugie tyle za usuniecie sterek. Jesli
macie o mnie jakies pytania zwaizane np. z oplatami zwaizanymi z samochodem
to tyle ile wiem chetnie pomoge. Ja natomiast bardzo prosze o jakies
informacje z tematem " sprowadzenie i sprzedanie angielskiego auta w polsce"
na co trzeba zwrocic uwage, jakie dokumeny trzeba miec? Bede bardzo wdzieczny
za wszelka pomoc. Moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia zwiazane z tym
tematem? pozdrawiam serdecznie, trzymajcie sie w tym bezdusznym kraju.
Dominik
Obserwuj wątek
    • patsch Re: ABC posiadania samochodu w Anglii 30.10.06, 09:08
      Witaj, a moglbys podac jakies konkretne sumy?
      Przykladowo interesuje mnie zakup auta z rocznika 87-90 w anglii (bmw 735),
      place za niego w granicach 500-1000 Funtow i co dalej.. Jezdze na kogos
      ubezpieczeniu, a jak sie skonczy jakie sa przyblizone koszta przedluzenia.
      Czy Anglicy maja sentyment do starych samochodow? Bo doszly mnie sluchy, ze
      lepiej sie oplaci takie auto zezlomowac niz oplacic ubezbieczenie na kolejny
      rok... A przeciez i w takich rocznikach mozna trafic na bardzo zadbane auta.
      Pozdrawiam
      Patryk S.
      • Gość: h Re: ABC posiadania samochodu w Anglii IP: 205.223.239.* 30.10.06, 09:36
        Nie jezdzisz na czyims ubezpieczeniu, musisz wykupic swoje.

Koszt ubezpieczenia zalezy od wielu czynnikow, np: czy Twoje auto jest popularne
        wsrod zlodziei, jego wartosc, gdzie mieszkasz, gdzie go parkujesz (ulica,
        podjazd, garaz itp), pojemnosc silnika tez moze miec wplyw na wysokosc skladki.
        Nie zdziwilabym sie jakby skladka roczna wynosila tyle co wartosc auta, o ktorym
        piszesz.
        • gonzales.wroclaw Re: ABC posiadania samochodu w Anglii 30.10.06, 10:01
          Gość portalu: h napisał(a):

> Nie zdziwilabym sie jakby skladka roczna wynosila tyle co wartosc auta, o ktory
          > m
          > piszesz.

Bo tak najczęściej jest. Wystarczy sobie zrobić symulację na stronie Tesco.
          • Gość: vitek Re: ABC posiadania samochodu w Anglii IP: *.server.ntli.net 30.10.06, 12:13
            > Bo tak najczęściej jest.

Nie najczęściej. Tylko jeżeli jeździsz zgrzytem za 200-300 funtów :)
            • gonzales.wroclaw Re: ABC posiadania samochodu w Anglii 30.10.06, 12:21
              Gość portalu: vitek napisał(a):

> Nie najczęściej. Tylko jeżeli jeździsz zgrzytem za 200-300 funtów :)

Mniej więcej o to właśnie chodziło poprzedniczce, której odpisałem.
    • korkix78 Dodatkowe koszty 30.10.06, 14:34

> kupilem Peugota 106 dosyc tanio ale tylko z miesiecznym MOT Wyrabijac
      >nowe MOT zaplacilem panu mechanikowi drugie tyle za usuniecie sterek. Jesli
      >macie o mnie jakies pytania zwaizane np. z oplatami zwaizanymi z samochodem
      >to tyle ile wiem chetnie pomoge. Ja natomiast bardzo prosze o jakies
      >informacje z tematem " sprowadzenie i sprzedanie angielskiego auta w polsce"
      >na co trzeba zwrocic uwage, jakie dokumeny trzeba miec?

No wiec jesli zapragniesz nastepnie tegoz Peugeota 106 sprowadzic do Polski, to
      poza transportem (ktorym moze sie objawiac najnormalniejszym w swiecie
      jechaniem nim) czeka Cie przy rejestracji w Polsce kuku, z racji strony po
      ktorej jest kierownica.
      By mozna bylo zarejestrowac ten samochod w PL trzeba kierownice przetentegowac.
      Nie wiem czy sa szanse na jakies wyjatki w tej kwestii (moze zabytkowe
      samochody?).
      Autorytetem nie jestem, ale od kilku niezaleznych znajomych ktorzy znaja sie na
      samochodach uslyszalem, ze stopienm skomplikowania (czytaj: koszt) takiej
      operacji uzalezniony jest od marki samochodu, modelu. Czasami sprowadza sie to
      do stosunkwoo nietrudnej 'przerzutki' z prawa na lewo wszystkiego, i mozna sie
      zmiescic w 2000zlotych (podobno) ale nie brakuje przypadkow, kiedy ten koszt
      jest 2 lub 3 krotnie wyzszy (konieczne jakies przespawanie czegostam, ze tak
      niezbyt technicznie to ujme).

Warto nie olewac tych dodatkowych kosztow takiego 'biznesu' ktore podnosza
      sume kosztow w przypadku tzw okazyjnych 200-500 GBP samochodow o np 150, 200%
      albo i 300%.

Powodzenia aczkolwiek
      • Gość: h Re: Dodatkowe koszty IP: 205.223.239.* 30.10.06, 16:56
        Kwestia rejestracji w Polsce samochodu z kierownica po prawej stronie:
        1. Trzeba uzyskac indywidualna opinie od ministra infrastuktury, jesli
        oczywisice taki samochod byl uzytkowany przez dana osobe ok roku i jest sie
        wlascicielem tego auta krotko mowiac jesli auto jest wwozone jako mienie
        przesiedlencze.
        2. Trzeba uzyskac indywidualna opinie od ministra infrastuktury jesli auto ma
        wyjatkowa wartosc historyczna, zabytkowa lub jest unikatem. Procedura moze sie
        ciagnac bardzo dlugo.

Nie moge znalezc podstaw prawnych, ale tyle znalazlam na ten temat.
      • Gość: Dominik Re: Dodatkowe koszty IP: *.manc.cable.ntl.com 30.10.06, 20:11
        Dzieki za te wszystkie informacje. W ktorym tm posci padlo pytanie o
        ubezpieczenie. Nalezy pamietac o tym ze w Angli ubezpieczenie przypisje sie do
        posiadacza a nie do amochodu co oznacza ze po kupnie samochodu od kogos nie
        mozna sobie jezdzic na jego ubezpieczeniu. Co do wyboru ubezpieczenia to
        polecam strone www.moneysupermarket.co.uk a tam wybierajac zakladke car
        insuranse po wpisaniu danych naszych i naszego autka wyskakuja najtansze opcja
        ubepieczenia roznych firm. Dla niewtajemniczonyh - nalezy pamietac ze eny tego
        samego ubezpieczenia sa rozne w roznych firmach. Bardzo prosze i jakiekolwiek
        inne informacje dotyczace wszystkiego tego co jest zwiazane ze sprowadzeniem i
        uzytkowaniem badz sprzedaniem angielskiego auta w Polsce.
        pozdrawiam. Dominik
    • Gość: ffds Re: ABC posiadania samochodu w Anglii IP: 80.50.29.* 30.10.06, 16:39
      A- odloz pare stow - kup najlepiej Vauxalla -bardziej tajemniczo brzmi w
      Polsce, mimo ze w UK jezdzi nimi plebs
      B- zrob pare zdjec sytuacyjnych, najlepiej w momencie jak wychodzicie z TESCO z
      pelnymi torbami zakupow i zmierzacie do swego auta (za 10f nakupujesz produkow
      Tesco Value ze ledwo bedziesz je wstanie uniesc a i tak rodzina w kraju bedzie
      w szoku ze mozesz sobie kupic tyle 'zachodnich' towarow, a jak wiadomo co
      brytyjskie to najlepsze -nawet labezie). Dodaj ze takie zakupy robisz co drugi
      dzien i nie musisz wreszcie patrzec na ceny w sklepie.
      C- wyslij zdjecia rodzinie i przyjaciolom w kraju -nie zapomnij dodac ze
      zrobione Waszym nowym aparatem cyforwym (koniecznie podaj wielkosc .MP) i ze w
      najblizszy weekend jedzie zwiedzac LONDON
      • ghrom Re: ABC posiadania samochodu w Anglii 30.10.06, 20:55
        Hihi. Jak zwykle blysk intelektu ;]

Specjalnie dla ciebie za pare dni bedzie nowa galeria ze zwiedzania Warwick
        Castle i Alton Towers, strzelana Nikonem D70 6MP i Casio zony tez 6MP ;]

London tez bedziemy zwiedzac, bo ostatnio dodali nam do annual passa London Eye
        i nie mam wymowki, ze trzeba stac w kolejce :P
    • Gość: adam Re: ABC posiadania samochodu w Anglii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 16:40
      W Uk auta są tansze niz w kraju poza tym anglicy czesto oddaja stare auta za
      free bądz drobne kwoty np. 50 f. Sam miałem taki samochód wart był 80 funtów;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka