Dodaj do ulubionych

Status rezydenta w UK

IP: *.as15444.net 05.12.06, 01:03
Witam,

Czy ktos wie,jakie sa korzysci posiadania statusu rezydenta w Anglii?? Jestem
tutaj juz 2 lata i zastanawiam sie wlasnie czy warto zaczynac cala ta
procedure ubiegania sie o rezydenture angielska.
Dzieki za info....
Obserwuj wątek
    • eliss2 Re: Status rezydenta w UK 05.12.06, 11:00
      jest to niezbedne do ubiegania sie w przyszlosci o obywatelstwo UK.
      • Gość: magda Re: Status rezydenta w UK IP: *.proxy.aol.com 05.12.06, 12:26
        a z ciekawosci - po co wam obywatelstwo bryt.?
        czemu sluzy jego posiadanie?

• Gość: Jaro Re: Status rezydenta w UK IP: *.md.uwcm.ac.uk 05.12.06, 12:58
          Masz gwarancje pozostania w UK jak unia sie rozleci i BNP przejmie wladze (po
          tym jak do UK przyjedzie jeszcze pare milionow Polakow :). A wtedy to lepiej
          juz bedzie do USA - bez wizy :)
          • Gość: magda Re: Status rezydenta w UK IP: *.proxy.aol.com 05.12.06, 14:18
            hehe, ciekawa perspektywa, nie ma co!
            myslalam ze mam gwarancje pozostania w uk nawet bez obywatelstwa...a tu nic nie
            wiadomo jednak...huhu juz widze te tysiace polakow aplikujacych o obywatelstwo
            ukejowskie.
            dodajmy,ze to tylko joke.
            • kris_as777 Re: Status rezydenta w UK 05.12.06, 17:30
              Nawet jesli nie pomoze, to nie zaszkodzi. Zreszta, na CALYM swiecie lepiej
              patrza na paszport UK niz polski. Nie musisz przeciez rezygnowac z polskiego
              obywatelstwa. Nie pamietasz slawnego kandydata na prezydenta Stana T.?:)
              Do obywatelstwa trzeba bedzie zdac egzamin, nie sadze by byl zbyt trudny skoro
              Paki i Karaiby go zdaja, podejrzewam, ze troche historii i zwyczajow UK.
            • carnivore69 Re: Status rezydenta w UK 05.12.06, 19:08
              > myslalam ze mam gwarancje pozostania w uk nawet bez obywatelstwa...

Trzeba poczytac Konstytucje RP, moze rzeczywiscie cos tam ostatnio poprawili w
              dziale praw...

Pzdr.
    • Gość: barbarah@gazeta.pl Re: Status rezydenta w UK IP: *.range86-137.btcentralplus.com 06.12.06, 16:06
      To naprawde zadna bieganina. wystarczy wykonac jeden telefon, zeby przyslali ci
      aplication form, nie pamietam juz ktory to numerek byl... Potem go wypelniasz,
      zalaczasz payslepy za ostatnie 12 miesiecy, moze byc ksero umowy o prace, dwa
      zdjecia, jeszcze w pracy ksiegowa albo pracodawca musi ci podpisac i PODBIC P I
      E C Z A T K E !!!! poza bankiem i poczta to byl pierwszy raz, gdzie musialam
      miec pieczatke. wysylasz to wszystko razem z paszportem albo rozowym dowodem
      (po mojemu lepiej paszport, konoecznie special delivery i czekasz. Ja czekalam
      prawie trzy miesiace na papierowa legitymacje ze zdjeciem. dostajesz status
      rezydenta na czas okreslony... Powodzenia! ps.: korzysci? nie mam pojecia o
      innych. ja mam husband'a spoza unii i chcialam go miec kolo siebie bo fajny
      jest a w domu czyli w Polsce mimo checi i prawa do pracy, i znajomosci
      polskiego i dosyc przyzwoitych kwalifikacji nie mogl dostac pracy, ja zreszta
      tez. tutaj pracujemy oboje za normalna kase. to chyba korzysc, nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka