Dodaj do ulubionych

Praca dla Chemika w UK

IP: *.pg.com 07.12.06, 11:28
Z wykształcenia jestem inżynierem chemii, od pewnego czasu chodzi mi po
głowie myśl poszukania pracy w UK/IR i zastanawiam się jakie szanse mam na
znalezienie dobrej pracy w zawodzie (nie chodzi mi tu o mycie probowek- tego
się perfekcyjnie nauczyłam w okresie studiów i dwóch praktyk letnich;))
Tak więc w grę wchodzą raczej firmy prowadzące własne badania, a nie tylko
wykorzystujące chemików do kontorli jakości (choć ostatecznie i takie mogą
być). Czy są osoby zotrientowane jak wygląda rynek pracy na Wyspach w tym
dziale przemysłu (zapotrzebowanie, wynagrodzenie etc)? I jaka jest szansa na
znalezienie pracy w spokojniejszym regionie - bo jakoś metropolie typu Londyn
mnie nie pociagają (cenię ładne widoczki i możliwość poszwędania się wśród
zieleni z apartem:))
Obserwuj wątek
    • ex-rak Re: Praca dla Chemika w UK 07.12.06, 21:56
      No tak. Probowki nie, kontrola jakosci ostatecznie, metropolie nie, regiony
      przemyslowe nie. Niewiele zostaje, jak dla inzyniera chemika.

Firm prowadzacych wlasne badania podstawowe jest sporo, ale tych ktore
      potrzebuja osob specjalizujacych sie w inzynierii chemicznej mniej.

W czym sie specjalizujesz? Gdzie juz zaczelas sie rozgladac?

www.ceas.manchester.ac.uk/studyhere/undergraduate/chemicalengineerssalaries/
      • Gość: Babcia Wheaterwax Re: Praca dla Chemika w UK IP: *.pg.com 08.12.06, 10:21
        przede wszystkim moja specjalizacja to zakres technologi chemicznej
        organicznej, czyli wszystko co powiązane z chemia organiczna i procesami w jej
        obrębie (paliwa, tworzywa sztuczne, ale również farmakologia i kosmetyki itp).
        Rozglądać sie jeszcze nie zaczęłam- chcę wpierw się dowiedziec który rejon pod
        tym względem jest najbardziej atrakcyjny i jakie ogólnei mam szanse na rynku
        jako chemik.(stad moja obecność na forum i pytanie do "starych, wyspowych
        Wyjadaczy"
        Co do przemysłowych obszarów- miasteczko może być przemysłowe, oby było gdzie
        uciec do zieleni po pracy (nie wymagam fabryki chemicznej w ogrodzie
        botanicznym;) ) i w sumie przecież do pracy zawsze można dojeżdżać z milszego
        do mieszkanai miejsca.
        • ex-rak Re: Praca dla Chemika w UK 08.12.06, 11:56
          Ze mnie ani stary, ani wyspowy, ani wyjadacz, ani specjalista majacy
          kompleksowe spojrzenie na rynek pracy chomikow na wyspie Wielka Brytania zwana.

Paru osobom doradzalem juz tu podjecie prob, ale nie wiem czy cos w efekcie sie
          z tego urodzilo.

Ale cos wiecej na zadany temat napisze wieczorkiem, teraz pora na
          eksperymentatora.
          • ex-rak Re: Praca dla Chemika w UK 08.12.06, 23:43
            zacznijmy moze od tego, ze rownolegle do poszukiwania pracy rozwazalbym
            zrobienie doktoratu w UK.

Zajecie samo w sobie inspirujace i rozwijajace, dojace lepsza pozycje startowa
            w przyszlosci akademickiej czy tez w przemysle. A to i dodatkowa opcja na
            zakotwiczenie sie na wyspach. W chemii stosunkowo czesto otrzymuje sie
            stypendium.

Jesli jednak chcesz bezposrednio do przemyslu to zacznij przegladac
            portale internetowe z ogloszeniami o prace. Jest ich kilka. Pare przykladow
            jakie mi przychodza do glowy.

www.jobs.ac.uk/
            www.totaljobs.com/
            www.jobsite.co.uk/
            jobs.guardian.co.uk/
            www.jobs1.co.uk/
            www.fish4.co.uk/iad/jobs
            www.monster.co.uk/
            www.uk.plusjobs.com/
            www.topjobs.co.uk/
            www.jobs.co.uk/
            www.workgateways.com/
            technical.topjobs.co.uk/
            itd.

Dla chemikow o zacieciu badawczym polecam:

www.chemsoc.org/careers/jobsearch.cfm
            www.newscientistjobs.com/splash.action
            Do tego mozesz przegladac co oferuja agencje specjalizujace sie w poszukiwaniu
            pracownikow pionu badawczo-technicznego. Jest ich tez troche. One tez oglaszaja
            sie na stronach ktore Ci podalem.

www.jobsword.co.uk/scientific.html
            Takze zagladaj na strony internetowe firm, w ktorych chcialabys pracowac. Na
            czesci z nich (np. GSK, Novartis) mozna sie zarejestrowac i dostawac alerty
            poczta elektroniczna.

Jesli chodzi o lokalizacje to dobra opcja jest pewnie dynamicznie rozwijajaca
            sie Irlandia.

W UK z przemyslem petrochemicznym kojarzy mi sie Southampton (Isle of White,
            plaze w Pool, New Forest), tak jak z przemyslem tytonowym, oraz Szkocja
            (Aberdeen).

Z kosmetykami L'Oreal, ktory ma fabryke pod Cardiff (Brecon Beakons).

W proszkach (czy cos w tym guscie) pracuje chyba Jaleo, gdzies pod Newcastle.

Eneretyka jadrowa, ha to moze byc dla ciebie interesujaca. Z definicji takie
            przybytki znajduja sie, gdzies na odleglym zadupiu. Cisza, spokoj, zielen
            popromienna, polon-210 na lunch w kafateri, zdjecia w aparacie same sie
            wywoluja.

Ja bardziej mam rozeznanie w przemysle farmaceutycznym. Jesli chodzi o firmy
            biotechonologiczne to sa dwa zaglebia Cambridge i Oksford i kilka mniejszych
            np. Slough. Z reguly przy kazdym wiekszym miescie czy osrodku akademickim
            funkcjonuja takie rozne mniejsze firmy. Z duzej PHARMY (osrodki badawcze) to na
            poludniu, w Sandwich rezyduje Pfizer (jak ktos lubi biale klify, ale wszedzie
            daleko), troche wyzej w Horsham jest Novartis (ladna okolica, niedaleko
            Gatwick), w Surrey na obrzezach londynu Eli Lilly. GSK jest wszedzie dokola
            Londynu, glownie na polnocy Stevenage, Ware, Harlow (dobre polaczenia lotnicze
            do calej Europy - Alpy, poludniowe plaze) czyba tez w Guildford i Dartford. MSD
            ma tam tez osrodek badawczy w Hoddesdon. Amgen w Cambridge. Vertex w Slough.
            Bardziej na polnoc Astrazeneca niedaleko Bristolu (Walia-Konrwalia), w
            Loughborough i niedaleko Manchesteru (Peak Dstrict-Snowdonia). BSM jest na
            jakims polwyspie w okolicach Liverpool. Sanofi-Aventis niedaleko Newcastle w
            Alnwick (Cheviot Hills), a Organon pomiedzy Glasgow a Edynburgiem (Highlands w
            zasiegu jazdy samochodem, ale nie pod bokiem).

To by bylo na dzisiaj.
            • Gość: Babcia Wheaterwax Re: Praca dla Chemika w UK IP: *.acn.waw.pl 09.12.06, 19:26
              Bardzo dziękuję za informacje i linki, co do doktoratu - owszem to całkiem
              rozsądny pomysł:)
              • jaleo Re: Praca dla Chemika w UK 09.12.06, 22:15
                A w P&G probowalas (ze sie tak zlosliwie zapytam)? :-))) Jest kilka osrodkow
                R&D, malych co prawda, ale nie zaszkodzi sprobowac. Niektore brytyjskie
                fabryki P&G tez zatrudniaja inzynierow chemikow - np. w Seaton Delaval gdzie
                produkuja Fine Fragrances.
                • ex-rak Re: Praca dla Chemika w UK 09.12.06, 22:47
                  Mam nadzieje, ze zlosliwosc nie jest wynikiem tych proszkow.
                  Nie pamietalem dokladnie firmy. Cos mi sie z pampersami kojarzylo.
                  Tak kiedys napisalas. Teraz juz wiem.
                  Mam kolege z czasow doktoratu, ktory robi wyzywa sie badawczo w P&G w Stanach.
                  Nawet sadzac pod publikacjach pracujemy nad medykamentem dzialajacym wedlug
                  takiego samego mechanizmu.

dorzuce jeszcze link do P&G:

www.uk.pg.com/company/researchAndDevelopment/centresOfExcellence.html
                  • jaleo Re: Praca dla Chemika w UK 10.12.06, 21:44
                    ex-rak napisał:

> > dorzuce jeszcze link do P&G:
                    >
                    > www.uk.pg.com/company/researchAndDevelopment/centresOfExcellence.html

Hmmm, autorka postu chyba linku nie potrzebuje - zob. IP :-)) Dlatego
                    napisalam, ze sie pytam "zlosliwie" :-))
              • ex-rak Re: Praca dla Chemika w UK 09.12.06, 22:57
                Jeszcze dodam, ze Unilever jest niedaleko Bedford w ladnym parku.

Jesli powaznie chcesz szukac dobrej pracy do skoncentruj sie w pierwszej
                kolejnosci na wysylaniu CV bezposrednio do wybranych przez ciebie firm.

Agencje posrednictwa i rejestrowanie w portalach internetowych jest o wiele
                mniej skuteczne i finansowo korzystne.
    • Gość: Maciek Re: Praca dla Chemika w UK IP: *.gdynia.mm.pl 08.12.06, 19:15
      Czy mogę podłączyc sie do Twoich poszukiwań?
      Jeżeli tak ..........
      gdybyś miała nadmiar ofert prześlij jedna na
      maciejsw@poczta.fm
      Ze szczerego serca "trzymam za Ciebie kciuki"
      wiem ze coś znajdziesz niestety nie wiem kiedy
      .........
      jeżeli umiesz to robić trzymaj się chemii.........zmiana profesji to
      niebezpieczenstwo
      pozdarwiam Maciek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka