Dodaj do ulubionych

własny interes :)) w Anglii

25.12.06, 12:47
Bardzo proszę o pomoc w określeniu zasad i działań jakie są
konieczne w realizacji mojego pomysłu.

Załóżmy że jestem zainteresowany sprzedażą np. słodyczy na terenie UK.
Dokładniej chodzi mi o własny straganik który mógłbym rozstawić w takich
miejscach jaka pobliża szkół, centra w
większych miastach, targi, imprezy rozrywkowe i kulturalne. Sprzedaż
obejmowałaby okres od 2-3 miesięcy rocznie.
Czytając ten artykuł londynek.net/londyneknews/article?
jdnews_id=1289288 dowiedziałem się m.in. że działalność gospodarczą trzeba
zarejestrować najpóźniej po upływie 3 miesięcy. Co jeżeli przed tym okresem
zakończyłem handel. Nie musze się rejestrować????

Poza tym coś mi się wydaje że tego typu biznes troszkę różni się od np.
wynajęcia lokalu aby świadczyć jakieś usługi.To jest handel przenośny który
rządzi się innymi prawami. Tak mi się przynajmniej wydaje. Czy mogę sobie
stanąć np. pod okiem Londynu????? tam gdzie stoją wszyscy artyści i jest
mnóstwo turystów???
Mimo usilnych starań mam problemy aby uzyskać pełną informacje czym to się
je. Liczę na waszą pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Obserwuj wątek
    • wrodarczyk.witold Re: własny interes :)) w Anglii 25.12.06, 14:07
      Poza wspomnianym przez Pana artykułem:

londynek.net/londyneknews/article?jdnews_id=1289288
      (w przypadku budownictwa i karty CIS, od kwietnia 2007 będą obowiązywały nowe
      zasady, inne niż wspomniane w tym artykule)

polecam również z tego forum:
      Pytanie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=810&w=52978298&a=52978298
      Odpowiedź:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=810&w=52978298&a=52979346

Oraz ogólnie na temat rozpoczęcia działalności:
      www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=370

Jeżleli straganik nie będzie wiązał się z gastronomią (przygotowywaniem
      żywności) najprawdopodobniej nie będą wymagane dodatkowe rejestracje, poza
      zgłoszeniem samozatrudnienia do HMRC.

W Wielkiej Brytanii nie istnieje coś takiego jak "rejestracja działalności
      gospodarczej". W ciągu 3 miesięcy od rozpoczęcia należy poinformować o tym
      urząd skarbowy, który naliczy składkę National Insurance.

Zakończenie działalności nie zwalnia z obowiązku zgłoszenia tego do urzędu
      skarbowego i zapłacenia podatku i National Insurance. Trzeba to zrobić w ciagu
      3 miesięcy, późniejsze zgłoszenie może spowodować nałożenie kary 100 funtów
      (może, ale nie musi). Niemniej, jeśli nie zadeklaruje się podatku, jest to
      poważniejsze wykroczenie. Osoby samozatrudnione składają zawsze zeznanie
      podatkowe, które wyśle HMRC na wskazany przez Pana adres - do wypełnienia. W
      przypadku dochodów rocznych na poziomie do 5000 funtów nie ma żadbych podatków
      ani składek (dochód liczony łącznie z innymi źródłami dochodu).

Handel obwoźny nie różni się specjalnie od stacjonarnego... Przy zgłaszaniu
      rozpoczęcia działalności podaje Pan po prostu swój adres zamieszkania w UK
      (korespondencyjny).

Generalną zasadą jest to, że musi mieć Pan zgodę właściciela terenu na
      prowadzenie handlu. W zależności od miejsca, gdzie będzie Pan chciał handlować,
      będzie to osoba prywatna lub instytucja (np. city council). Prowadzenie handlu
      na danym terenie może się wiązać również z koniecznością odprowadzenia podatku
      lokalnego (council tax for businesses).

W przypadku konkretnego miejsca można po prostu zapytać innych handlujących.
      • zdrach Re: własny interes :)) w Anglii 27.12.06, 20:54
        Bardzo dziękuję Panu za wszystkie informacje. Są one dla mnie bardzo ważne.
        Parę rzeczy jednak nie daje mi spokoju a mianowicie:
        1)"W ciągu 3 miesięcy od rozpoczęcia należy poinformować o tym
        urząd skarbowy, który naliczy składkę National Insurance"- skoro planuje
        świadczyć swoje usługi przez 2 miesiące to czy faktycznie musze zgłaszać ten
        fakt w HMRC jeśli zaraz potem wracam do Polski?? Miałbym w tedy problem z
        rozliczeniem się.
        3)Czy są wymagane jakiekolwiek dokumenty które musze mieć przy sobie w trakcie
        świadczenia swoich usług(nie uwzględniając ewentualnej opłaty właścicielowi
        terenu który zajmuje) biorąc pod uwagę że żywność będzie przygotowywana przeze
        mnie??
        4) kolejne pytanie wynika z mojego braku doświadczenia w prowadzeniu własnej
        działalności. Jeśli zgłoszenie działalności do HMRC jest wymagane to moje
        zarobki muszą być udokumentowane z dużą dokładnością. Więc potrzebuje do tego
        celu kasy fiskalnej czy odbywa się to w inny sposób??
        3) Przypuśćmy że pracuje około 2 miesięcy zgłaszam swoją działalność do HMRC
        np. po miesiącu to czy po upływie 2 miesięcy mogę zgłosić zaprzestanie
        sprzedaży, rozliczyć się powtarzając całą czynność w kolejnym roku??
        • wrodarczyk.witold Własny interes w Anglii; branża spożywcza, podatki 28.12.06, 00:39
          Ad 1)
          Trzymiesięczny termin dotyczy zgłoszenia działalności, czyli, w odróżnieniu od
          Polski, gdzie trzeba to zrobić PRZED rozpoczęciem działalności, w UK jest na to
          trochę czasu (3 miesiące). Nie znaczy to że nie trzeba tego zgłaszać - trzeba.
          Może Pan to zgłosić zaraz po rozpoczęciu. Jeśli wyjedzie Pan z UK, należy to
          zgłosić. Urząd najprawdopodobniej będzie mógł wysłać zeznanie do wypełnienia do
          Polski.

Informacje dla nierezydentów znajdzie Pan na stronie:
          www.hmrc.gov.uk/cnr/
          www.hmrc.gov.uk/cnr/faqs_general.htm
          Alternatywnie, można założyć działalność w Polsce i świadczyć usługi w UK jako
          polski podmiot, ale najprawdopodobniej będzie to bardziej skomplikowane i mniej
          korzystne podatkowo.

Dlatego działalnośc należy zgłosić, a następnie, przy wyjeździe, zgłosić
          zakończenie działalności i poinformować o wyjeździe z UK (druki serii P85).
          Może się Pan skontaktować z urzędem skarbowym brytyjskim w celu wyjaśnienia,
          jak mają być załatwione formalności.

Telefony dla nierezydentów:

Podatek dochodowy:
          Dzwoniąc z UK
          Tel: 0845 070 0040
          Fax: 0151 472 6067
          Z zagranicy
          Tel: +44 151 210 2222
          Fax: +44 151 472 6067

Składki National Insurance
          Z UK
          Tel: 0845 9 154811
          Fax: 0845 9 157800

Z zagranicy:
          Tel: +44 191 2037010
          Fax: +44 191 225 7800

Ad. 2
          Jedyny dokument który może się przydać to numer National Insurance oraz dokumet
          tożsamości w niektórych przypadkach. W UK działalność gospodarcza prowadzona we
          własnym imieniu przez osobę fizyczną nie jest traktowana instytucjonalnie.
          Dokumentem jest Pana dowód tożsamości, ponieważ to Pan prowadzi działalność.

Jeśli ma Pan kontakt z żywnością, zobowiązany jest Pan do spełniania zasad
          HACCP, adekwatnie do skali działalności. Nie jestem w stanie dać Panu
          szczegółowych rad. Pewne kwestie z tym związane były omawiane na forum:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=810&w=54469344
          Strona, na której znajdzie Pan informacje związane z działalnością gospodarczą
          w branży spożywczej i gastoronomicznej:
          www.food.gov.uk
          Ogólna strona z poradami dla zaczynających własny biznes w UK:
          www.businesslink.gov.uk
          Na tej stronie, wpisując w okienku SEARCH słowo "food", uzyska Pan szereg
          wyników, wraz z automatycznym doradcą.

Ad 4.
          Prowadząc biznes w UK oczywiście trzeba gromadzić dokumentację. Nie ma to
          jednak nic wspólnego z koszmarem, jaki wiązałby się z tym w Polsce. Dopóki nie
          zatrudni Pan żadnej osoby ani nie zarestruje się jako VATowiec (obowiązkowe
          przy przekroczeniu obrotu 60 000 funtów, co raczej nie będzie miało miejsca w
          Pana wypadku), nie będzie Pan musiał składać żadnych raportów, poza zgłoszeniem
          działalności i opłaceniem składek National Insurance Class 2 (ok. 10 funtów
          miesięcznie). Swoje dochody zadeklaruje Pan w zeznaniu rocznym. Jeśli będzie
          Pan w już wtedy Polsce, w złożeniu zeznania i załatwieniu spraw z HMRC mogą
          Panu pomóc wyspecjalizowane firmy. Polecamy:
          www.jobland.pl/podatek/index.php
          (powołując się na Jobland uzyska Pan 5% zniżki).

Wracając do dokumetacji, powinien Pan gromadzić wystawiane przez Pana faktury
          oraz faktury zakupu. W UK nie ma obowiązku kupowania wszystkiego na fakturę;
          zazwyczaj wystarczy paragon (jeśli np. będzie Pan kupował materiały biurowe w
          Tesco :)).

W UK nie ma kas fiskalnych. Kasy rejestrujące instalowane są dobrowolnie przez
          firmy chcące rejestrować własne obroty kasowe i służą wyłącznie do zapewnienia
          kontroli wewnętrznej (nie są wymagane przez urząd skarbowy). Na marginesie - są
          średnio prawie 2 razy tańsze niż w Polsce. Pana to najprawdopodobniej nie
          dotyczy.

Dokumentacja powinna wykazać jakie były przychody i jakie były koszty ich
          uzyskania.

Ad.3' Zgłoszenie do urzędu skarbowego ma na celu naliczenie Pana składek
          National Insurance. Przez czas prowadzenia działalności powinien Pan je płacić.
          Potem zgłasza Pan zakończenie działalności i składek się nie płaci... Całość
          rozlicza Pan w zeznaniu rocznym. Jeżeli za rok znowu Pan to samo zrobi, sprawę
          się powtarza. Co roku składa Pan w UK zeznanie i deklaruje dochód z tych 2
          miesięcy.

Najprawdopodbniej będzie Pan mógł wystąpić o small earnings exception, które
          zwolni Pana nawet ze wspomnianych składek - ma to zastosowanie, jeśli Pana
          roczne dochody w UK nie przekroczą £4,635. Przy tych zarobkach nie zapłaci Pan
          żadnego podatku ani składek na ubezpieczenie (ale okres ten będzie się Panu
          wliczał w polskim ZUS do stażu pracy jako okres nieskładkowy - dlatego powinien
          Pan trzymać dokumenty aż do czasu wystąpienia o emeryturę!).

Więcej:
          www.jobland.pl/zasady/uk.php#8
          Proszę również przejrzeć strony polecone powyżej oraz w poprzedniej odpowiedzi
          na Pana pytanie:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=810&w=54445402&a=54446838
        • wrodarczyk.witold działalność gospodarcza Anglia żywność gastronomia 28.12.06, 00:46
          Polecam również informator:

www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/hygienebusinessguide.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka