Dodaj do ulubionych

Tu się szybko robi kasę

02.04.07, 00:52

To jest wycinek z artykułu o Agacie Wróbel:
kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53662,3972642.html?as=2&ias=6&startsz=x
"Władysław 'Wojtek' Witkowski siedzi w Londynie 12 lat. Zaczynał od rozwożenia pizzy, potem były paczki. - Wtedy delivery man to była polska specjalność. Jeździliśmy skuterami szybciej niż Anglicy, chociaż mało kto z nas znał wtedy miasto. Teraz sami widzicie, co jest. Polacy robią wszystko i są wszędzie. Mieszkają tutaj nasi z taką kasą, że byście padli. Ale nikt o nich w Polsce nie wie, bo siedzą cicho.

Wojtek - sam ekonomista z Łodzi - wskoczył na wznoszącą się falę, gdy rozprowadził po mieście kilka tysięcy ulotek 'Potrzebujesz kogokolwiek do pracy? Zadzwoń'.

- Ulotki odbiliśmy na ksero. Strzał w dziesiątkę, sypnęły się telefony: potrzeba kelnerki, sprzątaczki, ogrodnika, hydraulika. Polacy, którym wtedy daliśmy pierwszy dżob, dziś mają nieraz po 150 klientów i własne firmy pootwierali. Tutaj się, chłopaki, szybko robi kasę.

Faktycznie: przez dwa dni spędzone w Londynie w oczekiwaniu na spotkanie z Agatą sami mogliśmy zatrudnić się w kilku miejscach. Ogłoszenia 'dam pracę' są w gazetach, internecie, na szybach sklepów, przystankach, w pubach. Po angielsku, po polsku, zresztą nawet nie trzeba tego czytać. Wystarczy wejść do pierwszej knajpy w opanowanej przez Polaków dzielnicy Ealing i spytać. Robota za sześć funtów znajdzie się natychmiast, wyższe stawki - jeśli cokolwiek umiesz. Ze znajomością angielskiego i prawem jazdy rozmowa zaczyna się już od kilkunastu funciaków wzwyż."

Szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto by pracował za kółkiem i dostawał kilkanaćie funtów wzwyż. Ale może powiniem podesłać im ten artykuł i powiedzieć, że pan Wojtek ma dla nich lepiej płatną pracę? Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: rh+ Re: Tu się szybko robi kasę IP: *.lns2-c10.dsl.pol.co.uk 02.04.07, 07:40
      no i traci tez ;-)))))))))))))))))))
    • Gość: bbb Re: Tu się szybko robi kasę IP: *.adsl.hotchilli.net 02.04.07, 09:37
      ciekawu ilu nowych glodnych szybkiej kasy sprowadzil ten artykul do
      Londynu.Nasz bystry Pan Wojtek znowu bedzie mial na kim kase zarobic,wynajmie
      miejsce w pokoiku w 16 osobowym domu,zalatwi NIN, na koniec otworzy konto w
      banku za "drobna" oplata.Jakbym nie mieszkal pare lat w tym "cudownym "miescie
      gdzie spelniaja sie ludzkie marzenia to moze bym i w to wszytsko uwierzyl
      • Gość: M.M. Re: Tu się szybko robi kasę IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 02.04.07, 10:28
        Mi sie spodobał fragment o robocie leżącej na ulicy 6ł/h ;)
      • xiv Re: Tu się szybko robi kasę 02.04.07, 11:10

> ciekawu ilu nowych glodnych szybkiej kasy sprowadzil ten artykul do
        > Londynu

nie wiem - musisz zadzwonic do radio PRL24 albo napisac do Cooltury - pan Wojtek jest ich wlascicielem - ciekawe co odpowiedza ;)))
    • Gość: tia Re: Tu się szybko robi kasę IP: 205.223.239.* 02.04.07, 17:24
      Gdzie sa Ci wszyscy, ktorzy krzyczeli jaka Polska jest zla, bo Agata Wrobel
      pracuje w sortowni smieci?

Swoja droga niezly styl artykulu.
    • Gość: vitek Re: Tu się szybko robi kasę IP: *.leed.cable.ntl.com 02.04.07, 18:53
      Ten Wojtek to jakiś kompletny bałwan i przy tym megaloman, a to radio prl to
      nieporozumienie, kilka razy włączyłem się myślałem że jakąś fajną polską muzę
      puszczają, ale nic z tych rzeczy, leci angielskojęzyczny pop tak jak w każdej
      stacji tutaj, a dj's się jąkają, nie wiem kto tego radia słucha
      • meszu Re: Tu się szybko robi kasę 02.04.07, 20:34
        to są własnie opinie o uk.wielkie fortuny ,tak mówia ludzie z kompleksami,a od
        piątku do piatku brakuje na życie.
    • Gość: MI5 Re: Tu się szybko robi kasę IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.04.07, 19:01
      Nigdzie nie jest napisane, czy te kilkanascie funciakow to za godzine, czy za
      dzien ;)
      • Gość: ale nedza Re: Tu się szybko robi kasę IP: *.lei3.cable.ntl.com 02.04.07, 21:04
        Władysław 'Wojtek' Witkowski to chyba teraz siedzi teraz w posrednictwie
        nieruchomosci i chce wynajac jeleniom pokoje za 100£ tydzien w 3-7strefie!!!6£
        na ulicy,Kierowcy kilkanascie-buhahahaha-dobrze poprzednik dodal ze niewiadomo
        czy za h czy za dzien-obstawiam za dzien na 100%.Mam rozeznanie jesli chodzi o
        kierowcow w Londynie.I tak:VANy-6-8£/h(reszta UK-5,35-8),HGV1-7-15£(reszta uk
        podobnie)HGV2-6-10£(reszta 6-9£)autobusy londyn 8-11£(reszta 6-8£)sa to stawki
        basic ALE:bezwzglednnie wymagane doswiadczenie na poszczegolne pojazdy i to w
        UK-po prostu na interviev sie wsiada i trzeba pokazac ze sie umie jezdzic po
        lewej stronie tak jak Angole.Cale szczescie ze nieklamalem i mowilem ze 1 raz
        bede siedzial w wozie z kierownica po prawej to dali mi osobowke to jakos
        pojezdzilem ale wiadomo przyzwyczajenia robia swoje(teraz kupilem auto i jezdze
        zeby sie przyzwyczaic)ale bylo 2 cwaniaczkow(Polaki jeden ok30 drugi 50l)i ze
        oni super jezdza po lewej stronie to dostali autobus-zaraz po wyjezdzie z
        zajezdni wymusili pierszenstwo wjezdzajac najpierw na chodnik potem na
        przeciwny pas-angol(instruktor)zaraz kazal sie przesiadac i dostali zakaz pracy
        w tej firmie a dane maja byc przekazane do zaprzyjaznionych firm by ostrzec
        przed oszustami:)Mi mowili ze mam przyjsc jak troche pojezdze,czyli dzis
        moglbym isc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka