IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.04.07, 10:54
Czesc wszystkim. Potrzebuje bardzo pilnie skontaktowac sie z prawnikiem.
Podobno w Londynie na Hammersmith jest jedna pani prawnik, ktora udziela
porad prawnych za darmo. Niestety nie moge nigdzie znalesc jej adresu. Moze
ktos z Was mialby namiary na jakiegos prawnika, ktory droga internetowa
udzieli mi porady.
Dzieki
Obserwuj wątek
    • e-vil Re: Prawnik 05.04.07, 09:13
      w CAB (www.citizensadvice.org.uk/) wolontariusze udzielają porad
      prawnych. Jeśli sprawa jest poważna (np pozew do sądu) wówczas skontaktują
      Ciebie z ich prawnikiem.
      • Gość: Aneta Re: Prawnik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.04.07, 09:40
        Dziekuje za pomoc. Jednak potrzebuje jakiegos polskiego prawnika, ktory zna
        przepisay w Polsce. Chodzi mi dokladnie o slub. Chce wziasc tutaj slub ale moj
        chlopak mieszka w Polsce. Ksiadz z ktorym rozmawialma powiedzial ze nie moge
        wziasc tutaj slubu cywilnego w register office tylko musze w Polsce. W
        internecie wyczytam ze jednak jest taka mozliwosc. I teraz juz nie wiem co jest
        prawda a co nie. Chcialabym sie skontaktowac z prawnikem aby ustalic co musze
        zrobic zeby wziasc legalny slub.
        • Gość: prezes Re: Prawnik IP: *.cdif.cable.ntl.com 07.04.07, 09:01
          skontaktuj sie z polska ambasada w londynie zreszta na strnie ambasady jest o
          slubie w uk
        • Gość: Nieprawnik Re: Prawnik IP: *.chello.pl 07.04.07, 20:17
          Prawnikiem nie jestem, ale jest możliwość zawarcia związku małżeńskiego w
          polskim konsulacie przed konsulem albo osobą wykonującą funkcje konsula. Jest to
          możliwość przewidziana dla obywateli polskich stale przebywających za granicą.
          Jak jest z papierami tego dokładnie nie wiem, ale w takiej sytuacji konsul jest
          jak gdyby kierownikiem USC i będzie wymagał tych samych dokumentów co USC.
          Musisz popytać w konsulacie.

• e-vil Re: Prawnik 09.04.07, 09:15
            Poczytaj informacje tutaj..
            www.gro.gov.uk/gro/content/marriages/
            nie wiem czy chcecie wziąć tylko ślub cywilny czy kościelny

na tej stronie jest ciekawe zdanie:

You can get married in England and Wales as long as you have both lived in a
            registration district for at least seven days immediately before giving notice
            of marriage.

This applies to all couples, including those travelling from overseas to marry
            in England and Wales.
            • e-vil Re: Prawnik 09.04.07, 09:23
              * nie wiem czy chcesz wziąć ślub cywilny tutaj a kościelny w Polsce (?)
              bo z kontekstu tak wnioskuje..
              • Gość: Aneta Re: Prawnik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.04.07, 10:00
                Wlasnie o to chodzi ze pytalam juz w Konsulacie i uslyszalam to co
                powiedzieliscie-ze slub cywilny moge wziasc w Konsulacie lub w register office
                ale mi chodzi o slub koscielny. Ksiadz z ktorym rozmawialam powiedzial mi ze
                nie moze udzielic nam slubu koscielnego poniewaz moj chlopak na stale mieszka w
                Polsce. Dodal ze gdybysmy chcieli wziasc slub koscielny tutaj-najpierw musimy
                wziasc slub cywilny w Polsce. Wydaje mi sie ze to bzdura wiec pytam i szukam. w
                Sobote jade do innego ksiedza do Londynu-moze on udzieli mi slubu. Strasznie
                nam (mi i mojemu chlopakowi) zalezy na tym zeby nasz slub odbyl sie wlasnie
                tutaj w Anglii ale jak na razie same schody. Mam nadzieje ze nam sie uda.
                • e-vil Re: Prawnik 11.04.07, 14:01
                  Wydaje mi się, że ksiądz, z którym rozmawiałaś nie był przychylnie nastawiony.
                  Ja w dalszym ciągu namawiam na wizytę w CAB (www.citizensadvice.org.uk/).
                  Jeśli ślub ma się odbyć tutaj to potrzebna Ci będzie lokalna porada prawna
                  (bardziej niż prawnika polskiego).
                  • Gość: wazne Re: Prawnik IP: *.sotn.cable.ntl.com 12.04.07, 11:03
                    jesli chcesz wziasc slub w anglii a twoj chlopak jest w polsce muszisz to
                    zalatwic wszystko przez polska ambasade w londynie niebedzie to takie proste
                    juz lepiej jedz do polski na urlop w urzedzie stanu cywilnego zaplacisz 80 zl i
                    wybierzecie sobie z chlopakiem termin slubu i wtedy pojedziesz na drgi urlop do
                    polski i wezmiesz legalny slub cywilny w polsce. Bardzo ciezko jest jesli ty
                    jestes tu a twoj ukochany w polsce
              • Gość: Aneta Re: Prawnik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.04.07, 10:01
                A tak wogole to dzieki serdeczne za pomoc.
                • Gość: Ag Re: Prawnik IP: *.ipt.aol.com 11.04.07, 16:47
                  A jak zamierzacie uczestniczyc w naukach przedmalzenskich, osobno????? On w PL
                  bedzie chodził a ty tutaj????????????
                  • Gość: Aneta Re: Prawnik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.04.07, 09:29
                    Nauki przedmalzenskie ja mam zaliczone jeszcze w liceum a Slawek musi zrobic w
                    Polsce-ale to nie jest problem. W kazdym kosciele mozna to zrobic
                    • Gość: katolik Re: Prawnik IP: *.popl.cable.ntl.com 12.04.07, 10:56
                      a co do h... pana ma CAB do ślubu kościelnego. No ja p.!!! e-vil obudź się!!!
                      • e-vil Re: Prawnik 12.04.07, 11:14
                        Agata pytała o poradę prawną - to ją odesłałam w odpowiednie miejsce.
                        A jak na katolika to nie wypada Ci się tak odnosić do narządu płciowego pana ;)
                        • Gość: Aneta Re: Prawnik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.04.07, 18:43
                          Do e-vil. Dzieki za pomoc. Widze ze na tym forum ludzie potrafia z kazdego
                          tematu zrobic afere i juz niedlugo przeczytam tu ze jestem nienormalna tylko
                          dlatego ze chce wziasc slub w Anlii. Ale widac taka jest natura ludzka-tylko
                          krytykowac, a ja chce spelnic tylko nasze marzenie. W kazdym razie dzieki za
                          wszystkie informacje.
                          • Gość: katolik Re: Prawnik IP: *.popl.cable.ntl.com 13.04.07, 10:44
                            dlaczego tak piszesz?? mieszkasz w UK to i ślub powinnaś brać na miejscu!!
                            Chodzi tylko o to by włożyć troszkę wysiłku i poszukać, a nie pytać o każdej
                            drobnostce na forum. A swoją drogą jak wyobrażasz sobie życie z mężem jeśli on
                            mieszka w Polsce a ty tutaj?? No chyba że przyjechałaś chapać na nocki w Tesco
                            tylko po to by odłożyć na wesele typu "ja wam k... pokaże, zastaw się, postaw
                            się" i wracasz mieszkać u mamusi albo teściuchy. Tylko że wtedy nie dziwcie się
                            moi mili, że Anglicy mają o nas coraz gorsze zdanie!! Ja przyjechałem tu z myślą
                            o pozostaniu w tym kraju na dłużej i robię wszystko co tylko możliwe, aby
                            koledzy z pracy, oraz znajomi jeśli już mają do mnie pretensje to by były one
                            wynikiem czego innego aniżeli mojego pochodzenia.
                            • Gość: Aneta Re: Prawnik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.04.07, 11:21
                              Wiesz co Katolik-jak mozesz pisac takie rzeczy skoro nic o mnie nie wiesz. Od
                              grudnia staralam sie czegos dowiedziec o slubie tutaj i ciagle jeden urzed
                              odsylal mnie do drugiego. Teraz juz na szczescie wiem co robic bo jedna pani
                              okazala sie kompetentna do udzielenia informacjii i Konsulacie. A co do slubu i
                              mojego zycia z mezem-to mimo iz to nie Twoja sprawa odpowiem Ci.
                              Otoz, nie bedziemy robic ani wielkiego wesela ani przyjecia, nic-chcemy wziasc
                              slub bardzo cichy-tylko my i swiadkowie no i ksiadz oczywiscie. (Pewnie to tez
                              skomentujesz po swojemu) Po slubie zostane tu jeszcze 3-4 miesiace i wracam do
                              Polski-do Mojego mieszkania gdzie zamieszkamy z mezem a nie do mamusi ani
                              tesciowej. A co do pieniedzy...tego tez Ci nie musze mowic ale przyjechalam tu
                              zarobic zebysmy z przyszlym mezem mieli lepszy start w zyciu i troche
                              oszczednosci na przyszlosc. Zarobione pieniadze inwestujemu w Polsce. No tyle w
                              woli wyjasnien. Do czego sie teraz przyczepisz? Jestes chyba typem czlowieka
                              ktory szuka dziury w calym, wiec spodziewam sie jakiejs niemilej odpowiedzi.
                              • Gość: katolik Re: Prawnik IP: *.popl.cable.ntl.com 13.04.07, 18:16
                                Wszystko co w tej chwili przychodzi mi do głowy to życzyć wam wszystkiego
                                najlepszego na nowej drodze życia! A moich komentarzy nie odbieraj personalnie.
                                Są one jedynie wynikiem pewnej frustracji wynikającej z obserwacji życia polaków
                                mieszkających na Wyspach. Ja zwyczajnie wybrałem troszkę inną drogę -razem z
                                narzeczoną spłacamy kredyt na mieszkanie w UK, a resztę środków przeznaczamy na
                                dokształcanie i jako takie życie kulturalne w Londynku. Większość emigrantów w
                                tym i moich rodaków wybiera jednak Brytanię jedynie jako kurę znoszącą złote
                                jajo. Tylko czy 800-1200 pounds to aż tak wiele??
                                • Gość: Aneta Re: Prawnik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.04.07, 20:02
                                  W takim razie moge powiedziec ze jestes szczesciarz. Ja tez bym chciala kupic
                                  tu mieszkanie i tu zyc, jednak z przyczyn rodzinnych moj chlopak nie moze tutaj
                                  przyjechac wiec ja wracam do Polski. Moze kiedys tu wrocimy razem i zostaniemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka