Dodaj do ulubionych

kosmetyki dla niemowlakow

29.06.07, 09:51
Dziewczyny chcialam Was prosic o rade,
poleccie mi kosmetyki do kapieli i pielegnaji niemowlecia prosze !
Od narodzin Lisy wg zalecen poloznej wszystkie zabiegi kosmetyczne robilam
przy pomocy Emulsifying Ointment z serii Ovelle
Lisa skonczyla juz 3 miesiace wiec 2 dni temu uzylam do kapieli
johnsons&johnsons i tragedia okrutna.
Po dwoch dniach powyskakiwaly jej dziwne rzeczy na skorze, do tego miejscami
jest zaczerwieniona i zaczela sie luszczyc jak by byla bardzo wysuszona !
Na rynku jest dosc spory wybor a nie chce juz eksperymentowac na niej.
Moze ktoras z Was uzywa czegos innego i jest bardzo zadowolona i moze mi cos
polecic ?
Z gory baaardzo dziekujemy :)
Obserwuj wątek
    • tomsmom Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 11:44
      No ja moze zaprezentuje tutaj bardzo radykalna postawe, ale: po co w ogole
      niemowleciu kosmetyki???!!! (pomijam kremy na slonce i na ew odparzenia pupy)
      Tylko dlatego, ze takowe sie produkuje? No chyba, ze Lisa ma jakis problem
      skorny, to wtedy rzeczywiscie cos sie przyda. Ja Tomka do 1,5 roku kapalam
      zawsze tylko i wylacznie w czystej wodzie, skore mial i ma do teraz jak
      aksamit! Czasami, jesli cos tam mu wyskoczylo (np po zbyt dlugim moczeniu sie w
      basenie) stosowalam Silcocks Base. Od roku jak go kapie myje go takim plynnym
      mydelkiem hipoalergicznym Nivea baby co to i do wlosow i do ciala (bo tez
      usmarowac to on sie potrafi) ale uzywam tego naprawde sladowe ilosci i nadal
      kapie sie w czystej wodzie i nawet gdy babcia probowala mu zrobic kapiel z
      babelkami to nie chcial
      • monika_irl Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 12:02
        Do 7-8 go miesiaca do kapieli dla Ali dawalam Oilatum Bath, a mylam ja mydlem
        tej samej firmy, po kapieli smarowalam oliwká Bambino, buzie smarowalam
        Silcocks Base.
        Okolo 9-go miesiaca przeszlysmy na plyn do kapieli J&J z lavendá, a buzie
        zaczelam smarowac nowym kremem J&J z tej serii:
        www.johnsonsbaby.com/prodPlatform.do?id=2
        i jestem bardzo z niego zadowolona.
        U nas jest tak twarda woda (zarówno w Swords jak i Drogheda) ze nie wyobrazam
        sobie nie wysmarowac czyms dziecka, skoro ja sie zawsze drapie po kapieli
        dopóki nie uzyje mleczka.
      • imszulc Re: kosmetyki dla niemowlakow 30.06.07, 15:45
        popieram tomsmom, my tez ostatnio zrezygnowaliśmy z kosmetyków
        a mokre chusteczki używam tylko w ostateczności
        na problemy ze skóra polecam napar z rumianku i szałwii, można w tym maleństwo
        wykąpać (moje wyleczyło się z paskudnej wysypki po takich kąpielach)
    • zabelka24 Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 11:54
      Nie poradze nic, bo szczerze mowiac nie pamietam, jak nazywa sie plyn do
      kapieli Zuzi. Natomiast moge potwierdzic, iz mialam bardzo podobne
      doswiadczenia z kosmetykami johnsons&jonhsons - skora zaczerwieniona i bardzo
      wysuszona
      • ika_jen Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 12:23
        Firma J&J jest znana z tego, że powoduje alergie, choć (a może właśnie dlatego) się tak intensywnie reklamuje.
        Ja nie używam żadnych płynów do kąpieli, tylko najprostsze, najmniej zapachowe mydełka dla dzieci. Dla niemowląt polecam zwykłą oliwę z oliwek, autentycznie - moi alergicy się na tym wychowali.
        A w razie problemów z potówkami, czy wysypkami - mąka ziemniaczana, czyli dziecko wykrochmalone i gładziutkie, aksamitne, tylko do zjedzenia:-)
        Taka ze mnie naturalistka - ale kłopotów skórnych nie mieliśmy nigdy:-)
        • ania2425 Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 12:47
          Ja do ukończenia przez Maje 6 mies używalam do kąpieli plynu Oilatum - Maja
          miala lekką alergię i przesuszoną skorę, a Oilatum pięknie ją nawilżalo. Po
          kąpieli oliwka Nivea - dla mnie nie ma lepszej + na buzię krem Oilatum Soft.
          Teraz do kąpieli wlewam odrobinę plynu Nivea + szampon do wlosow też Nivea bo z
          Johnsona nie bylam zadowolona.

Dla malutkich dzieci szczerze polecam serię kosmetyków Mustela (zresztą mają
          też super kosmetyki dla kobiet w ciąży na rozstępy i do stosowania po ciąży).
          Prawie bezzapachowe, super nawilżające, hypoalergiczne i nawet mojej malej
          alergiczki nie uczulily.

Majtula moja
          mala
          • zabelka24 O wlasnie Mustella 29.06.07, 12:58
            to moge polecic :-)
            Sama stosowalam podczas ciazy i ani jeden rozstep sie nie pojawil ;-)

Kiedy Zuzia miala jakies 2 miesiace, wygralam zestaw kosmetykow dla dzieci
            wlasnie Mustelli i bylam bardzo z nich zadowolona. Jedyny manakment, to to, ze
            sa troszke drogie
          • monika_irl Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 13:56
            ania2425 napisała:

(zresztą mają
            > też super kosmetyki dla kobiet w ciąży na rozstępy i do stosowania po ciąży).

to ja jestem jakis ewenement bo specjalnie od samego poczatku ciazy stosowalam
            te kosmetyki Mustelli i guzik daly. Porobily mi sie takie rozstepy jak stad do
            Krakowa. I tylko zalowalam ze tyle pieniedzy na darmo wydalam.
    • suesslein Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 13:21
      woda, woda, woda.......
      na problemy skorne polecam Oilatum- u nas sie znakomicie sprawdza. Nie
      przesadzac, a najpiekniej i tak niemowlak pachnie naturalnie.

• tomsmom Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 13:29
        AMEN, Renia.

Zabelka, musze Cie rozczarowac: to tak jak z tym wypadaniem wlosow, o ktorym
        juz kiedys pisalysmy... nie ma idealnych kosmetykow, co ma wypasc to wypadnie a
        jak sie rozstep w ciazy ma zrobic to sie zrobi (to predzej genetycznie jest
        uwarunkowane niz chemicznie). OK, oczywiscie "cos-tam" mozna zaradzic, ale
        oglnie prawda jest niestety smutna: z Tomkiem w ciazy nie stosowalam
        praktycznie NIC (jakies tam zwykle nawilzajace mleczko po kapieli) na rozstepy
        i skorke mialam jak nastolatka. A z Markiem wcieralam w siebie wlasnie Mustele
        dwa razy dziennie i w czasie ciazy i po i sie rozstep zrobil i tak. Byc moze
        bylby wiekszy, nie wiem, ale naprawde nie wierzmy az tak kosmetykom... te
        najlepsze sa wlasnie naturalne, jak pisala ika_jen, a to za co sie placi duzo
        to to samo tylko z dodatkiem masy chemii... zreszta podobnie jak kremy
        przeciwzmarszczkowe, hehehe. Poczytajcie sobie sklady tych niektorych
        specyfikow dla dzieci, skora tez wchlania...
        • zabelka24 Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 13:49
          nie nie, to nie tak, ze ja pokladam tak ufnosc w ..... chemii, tylko ze ja mam
          koszmarne rozstepy na udach (jeszcze przed ciaza), a kiedy smarowalam sie
          Mustella (glownie chodzi o brzuch i piersi) nie pojawil sie ani jeden.
          Ale fakt faktem, ze moja mam tez na brzuch nie ma ani jednego (urodzila trojke
          dziec) i zdaje sobie sprawe, ze uwarunkowania genetyczne, maja tu zapewne
          ostatnie slowo
    • zapytajnick Re: kosmetyki dla niemowlakow 29.06.07, 16:55
      Gosiu,

Ja uzywalam Oliatum tak jak niektore mamy tu juz pisaly, bo z Maja mialam dosc
      porblemow skornych, skora luszczyla sie nawet na brwiach. Teraz uzywalm duzego
      plyno 'Wash' dla skory wrazliwej i suchej. To jest bez zadnego dodatku mydla.
      Tym myje wszystko, lacznie z glowa.
      Po kapieli smaruje nieocenionym olejkiem Bambino. Zawsze robie zapasy i zawsze
      przywoze to z Polski.

Co do roztepow to uwazam, ze skora skora, ale jesli ma skonosci jakies to
      powinnino sie wpomoc jakims kosmetykiem. Takie jest moje zdanie. Ja uzywalam
      swietnego olejku Clinique i prawie roztepow nie mam. Fakt jest dosc drogi, ale
      na dlugo starczal. Teraz jak sie zaczelam odchudzac i nie smaruje to male sie
      pojwily. Dodam, ze w pierwszej ciazy przytylam 25kilosow.
      • ania.b5 Re: kosmetyki dla niemowlakow 30.06.07, 00:47
        Ja od urodzenia Monisi uzywam J&J i chociaz wiem ze potrafia uczulac u nas bylo
        ok..Po pobycie w Polsce skora sie przesuszyla i pomoglo oilatum..A co do
        rozstepow to uwazam ze czy to clinique czy zwykla oliwka - wszystko zalezy od
        genetyki = jedne maja rozstepy inne nie:)Achhh ja mam mimo kuracji vichy..i mam
        to w nosie:)Moja ksiezniczka spi slodko i co mi tam rozstepy czy 10 kg
        pozostalosci po ciazy!;) Zdrowko!!;)
        • tomsmom Re: kosmetyki dla niemowlakow 30.06.07, 11:34
          I tak trzymac Aniu!! Nawet "cudna" Posh w koncu sie zestarzeje i zbrzydnie a co
          komu po pieknym wygladzie jak nie ma go kto kochac, nie? :-))))
          • zapytajnick Re: kosmetyki dla niemowlakow 30.06.07, 15:09
            a ja wole byc kochana i piekna;-))))))))))
            • tomsmom Re: kosmetyki dla niemowlakow 30.06.07, 18:54
              No jasne Gosiu, tylko... co to znaczy piekna?? Dla mnie na ten przyklad ta cala
              Posh Spice to karykatura, a mam kuzynke, lat prawie 50 i trojka dzieci wiec i
              rozstepy jej nieobce i... kurcze... PIEKNA jest!! Jeszcze nie spotkalam
              osobiscie piekniejszej niz ona kobiety, serio! Znasz chyba to
              powiedzonko: "beauty is in the eye of the beholder"
              • zapytajnick Re: kosmetyki dla niemowlakow 30.06.07, 22:23
                -)))))))))) dobre dobre to powiedzonko,
                Pieknosc pieknoscia, sprawa relatywna. Ja tam jak naloze sobie jakis dobry
                kosmetyk to odrazu lepiej sie czuje i zdaje mi sie (a co warto sie czasami
                troche pooszukiwac) ze pieknieje w oczach hehehhe.
    • imszulc Re: kosmetyki dla niemowlakow 30.06.07, 15:42
      ja już nigdy nie kupię johnsons&johnsons, nawet ja mam uczulenie od tego świństwa
      jak tylko mam okazję to kupuję kosmetyki w Polsce, tutaj to Nivea a nawet Boots
      ma "bezpieczniejsze" kosmetyki niż johnsons&johnsons
      • ania.b5 Re: kosmetyki dla niemowlakow 30.06.07, 20:05
        Iwona to ze masz uczulenie na J&J nie oznacza, ze kosmetyki te sa swinsstwem,
        jedni toleruja to, inni maja na to uczulenie. I nieprawda jest ze nivea czy
        boots sa bezpieczniejsze- po prostu TWOJA SKORA lepiej je toleruje, to
        wszystko. Ja mam na przyklad uczulenie na dezodoranty nivea ale nie nazwalabym
        ich swinstwem.
        • ika_jen Re: kosmetyki dla niemowlakow 01.07.07, 00:11
          Hmm, nie wiem jak jest z kosmetykami Nivea, ale firma J&J używa do produkcji
          specyfików dla dzieci tzw. mineral oil, który otrzymuje się z ropy naftowej i
          ma udowodniony toksyczny wpływ na organizm. Zapewne jest to dosć powszechnie
          stosowany składnik, bo podobno tani. Współczesna technologia podsuwa nam wiele
          podobnych 'swiństw', nie tylko pod postacią kosmetyków, ale również w jedzeniu,
          w lekarstwach...
          Indywidualną decyzją każdego jest, jak z tych rzeczy korzystać i czy zagłębiać
          się w takie szczegóły... Ja się zagłębiam i stąd ta oliwa z oliwek - zapach
          niemowlęcej "naoliwionej" główki jest jednym z najpiękniejszych, jakie
          pamiętam:-)

• ania.b5 Re: kosmetyki dla niemowlakow 01.07.07, 13:24
            A w chlebie ktory jemy jest mnostwo szkodliwych spulchniaczy, w wedlinach
            konserwantow i wzmacniaczy smaku, w kaszkach mnostwo cukru a w jogurtach
            barwnikow..Nie dajmy sie zwariowac, zyjemy w rzeczywistosci, w ktorej 100%
            uwolnienie sie od toksyn i innych szkodliwych substancji nie jest
            mozliwe..Jestem pewna ze i do oliwy z oliwek moznaby sie przyczepic - chyba ze
            produkujesz ja sama;)Zapach - czy pachnie czy smierdzi to tez tak indywidualna
            sprawa jak wrazliwosc na kosmetyki - ja mimo zalecen poloznej nie uzywalam
            oliwy z oliwek bo dziecko mi nia normalnie smierdzialo;)Wszystkie te sprawy to
            tak indywidualna sprawa ze naprawde nie widze sensu w udzielaniu jakichkolwiek
            porad w tej dziedzinie...najlepiej kupowac male pojemniki i bacznie obserwowac -
            a w razie reakcji - natychmiast odstawiac..To wydaje mi sie najrozsadniejsze.
            • tomsmom Re: kosmetyki dla niemowlakow 01.07.07, 16:30
              Sluchanie porad to tez indywidualna sprawa Aniu, ja wole uczyc sie na bledach
              innych niz eksperymentowac na sobie czy wlasnych dzieciach. A inna rzecz, ze
              post nr 1, o porady wlasnie prosil...
            • ika_jen Re: kosmetyki dla niemowlakow 01.07.07, 21:36
              Tak jak napisałam, indywidualną sprawą każdego jest, czy się zagłebia w te
              rzeczy, czy nie...
              W poprzednim poście wyraziłam moją opinię i podałam sprawdzone fakty - bez
              oceniania Ciebie i Twoich poglądów.

Cyt: "Wszystkie te sprawy to tak indywidualna sprawa ze naprawde nie widze
              sensu w udzielaniu jakichkolwiek porad w tej dziedzinie...najlepiej kupowac
              male pojemniki i bacznie obserwowac, a w razie reakcji - natychmiast
              odstawiac..To wydaje mi sie najrozsadniejsze" - w jednym zdaniu zawarłaś
              zupełnie sprzeczne informacje, bo z jednej strony kategorycznie twierdzisz, że
              nie należy udzielać żadnych porad, a zaraz potem takiej porady właśnie
              udzielasz.

Sarkastyczny ton Twojej ostatniej wypowiedzi jest zupełnie niepotrzebny. Czy
              banalna sprawa kosmetyków jest w stanie wzbudzic w Tobie tyle agresji, czy może
              jest to tylko kwestia braku szacunku dla poglądów innych niż własne?

• ania.b5 Re: kosmetyki dla niemowlakow 01.07.07, 21:50
                Rozbawilas mnie ika, skad ci przyszlo do glowy ze ton jest sarkastyczny i jest
                we mnie jakas agresja? Moze zbyt osobiscie sama odebralas moja odpowiedz;)
                Banalna sprawa kosmetykow absolutnie mnie nie porusza, uwazam, ze nie ma
                znaczenia to, co mowia w tej dziedzinie inni, bo akurat w tej kwestii- to co
                szkodzi jedym moze pomoc innym i vice versa..takze trudno mowic o uczeniu sie
                na cudzych bledach, z tak prostej przyczyny ze kazdy organizm jest inny i
                toleruje inne skladniki;)To dla mnie sprawa tak oczywista jak dobor mleka dla
                niemowlaka czy pieluch..I nie wiem zupelnie dlaczego odczulas ze oceniam Twoje
                poglady - to chyba jednak dowod na to ze zbyt osobiscie odbierasz posty;)
                Wiecej dystansu;)
                • ika_jen Re: kosmetyki dla niemowlakow 01.07.07, 22:02
                  Cyt: "Wiecej dystansu;)"
                  Widzę, że sypiesz poradami jak z rękawa... Dziękuję - nie skorzystam.
                  • ania.b5 Re: kosmetyki dla niemowlakow 01.07.07, 22:09
                    Ojojoj;)Nie ma sprawy;)Milego wieczorku CI zycze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka