Dodaj do ulubionych

kolejny odkrywczy artykul

04.07.07, 15:47
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,4286742.html
czy dobrze pamietam, ze jakis tydzien temu GW trabila o tym, jakoby ludzie w
PL woleli isc na staze za 400PLN niz emigrowac?
Ja rozumiem, ze wiekszosc z nas w UK pracuje fizycznie. Ale to trzeba
postawic w odpowiednim kontekscie. Pracownik fizyczny nie musi
oznaczac "mentalnosci robola", z calym szacunkiem do robotnikow.
Roznica miedzy PL a UK jest taka, ze tutaj robotnik po pracy ma czas i sile
zeby realizowac potrzeby wyzsze jesli ma takowe. W PL nie ma ani sily ani tym
bardziej srodkow... wiec o ile prawda jest, ze 70% ludzi pracuje tu fizycznie
a sporo znich ma dyplomy to nie oznacza to, do cholery, ze sa to ludzie bez
aspiracji, zainteresowan i pasji.

przepraszam za bicie piany i powtarzanie oczywistych faktow ;)
Obserwuj wątek
    • zdr1 Re: kolejny odkrywczy artykul 04.07.07, 16:09
      trelemorele napisał:

> Roznica miedzy PL a UK jest taka, ze tutaj robotnik po pracy ma czas i sile
      > zeby realizowac potrzeby wyzsze

Tak, wiemy, o tych "potrzebach wyzszych" jest nawet ostatnio glosno w Polsce:

" Zjawiamy się nagle jak rechoczące komando, śpiewamy, wlewamy w brzuchy od
      cholery polskiego piwska, żremy co popadnie, bzykamy tanie laski i spadamy
      (...)"Prysznic? Zwariowałeś! Kto by tracił czas na jakieś idiotyczne
      czasochłonne zwyczaje! Niech te gorące laski poczują, co to znaczy trud i znój
      angielskiego robotnika! (śmiech) Nie po to zasuwam w warsztacie prawie cały
      tydzień, żeby ktoś mnie krytykował, jak wali mi spod pachy! A nawet gdyby, to
      co? Przeszkadza? (...) Żremy w Macu, nigdy nie widziałem takich tłumów, nawet u
      kumpla koło Oxford Street w Londynie. Włóczymy się do czwartej. Śpiewamy,
      tańczymy, ściągamy pory przed ludźmi.

www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4280571.html
      • trelemorele Re: kolejny odkrywczy artykul 04.07.07, 17:11
        zdr1 napisała:

> trelemorele napisał:
        >
        >
        > > Roznica miedzy PL a UK jest taka, ze tutaj robotnik po pracy ma czas i si
        > le
        > > zeby realizowac potrzeby wyzsze
        >
        > Tak, wiemy, o tych "potrzebach wyzszych" jest nawet ostatnio glosno w Polsce:
        ... i tak dalej ;)

widzisz misiu, jak juz sie kogos cytuje to wypada do konca :)

> trelemorele napisał:
        Roznica miedzy PL a UK jest taka, ze tutaj robotnik po pracy ma czas i sile
        zeby realizowac potrzeby wyzsze !!! jesli ma takowe !!!. W PL nie ma ani sily
        ani tym bardziej srodkow...

racz wiec zauwazyc, ze zastrzeglem sie na okolicznosc braku jakichkolwiek
        potrzeb :) A swoja droga zyczylbym wszystkim polskim robotnikom zeby mogli
        pojechac sobei na wieczor kawalerski nawet nie do Londynu, ale chocby do tego
        samego Krakowa. Radze spuscic nieco oparow nienawisci i pogardy. Ewentualnie
        migracje do cywilizowanego kraju - pomaga ;)

pozdrawiam
        • zdr1 Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 16:22
          trelemorele napisał:

> widzisz misiu, jak juz sie kogos cytuje to wypada do konca :)

Potraktuj moj post jako wyraz watpliwosci, co do samej mozliwosci
          wystapienia owych "wyzszych potrzeb" wsrod angielskich robotnikow.

• Gość: maecki Re: kolejny odkrywczy artykul IP: 89.243.47.* 04.07.07, 23:53
      Przelecialem ten artykul szybko. Co nowy artykul to wieksze bzdury.

Typu, ze Polacy zarabiaja bardzo dobrze na Wyspach. Taa, najnizsza krajowa. Albo
      50p wiecej.
      No, 7500 PLN. Ale juz nie dodali ze wynajecie pokoju to 1400-1800 PLN, a chleb
      kosztuje 6 zeta hehe. Wszystko jest relatywne.
      • Gość: vitek Re: kolejny odkrywczy artykul IP: *.leed.cable.ntl.com 05.07.07, 11:27
        Wyborcza już dawno oczadziała. Pamietam przez całe lata 90 trąbili że trzeba
        jakoby zlikwidować szkoły zawodowe, a nawet technika bo po nich tylko
        bezrobocie i wszystkich dać do ogólniaków i na studia (po których rzekomo jest
        praca, tyle że absolwent wykonywał pracę do której starczyła by zawodówka, ale
        tego już nie pisali). Teraz chorągiewka się odwróciła i jęczą że brak luda do
        roboty na budowach, i kim my te autostrady i stadiony na euro zbudujemy, za to
        mamy od groma magistrów (efekt tego co pisali kilka lat temu). A miałem ich za
        mądrych ludzi...
        • Gość: 123 Re: kolejny odkrywczy artykul IP: *.range217-42.btcentralplus.com 05.07.07, 13:56
          Otóż to! Święte słowa! Polska magistrami stoi, pamiętam paplaninę
          Suchockiej "zeby co trzeci młody Polak był sudentem". No to mamy...
      • Gość: A Re: kolejny odkrywczy artykul IP: 217.33.252.* 05.07.07, 14:29
        Pewnie tez maja swoj zawyzony kurs do przeliczania, oczywiscie tylko wtedy gdy
        im pasuje, jak slusznie zauwazyles i nie podaja cen niczego innego.

A artykul taki sam jak masa poprzednich.
        • Gość: trelemorele Re: kolejny odkrywczy artykul IP: 62.189.241.* 05.07.07, 14:35
          co do magistrow to ja chyba jestem wlasnie z tej fali jako rocznik '77 :)

idea byla sluszna w tamtym momencie ale jak zwykle zapomniano o realiach slepo
          kopiujac tendencje z zachodu. Wtedy mial miejsce boom technologiczny i
          rzeczywiscie europa w pelni przechodila z gospodarki rak do kospodarki
          wiedzy... Tylko, ze kiedy na zachodzie zamykano fabryki i robudowywano banki,
          IT i uslugi to w PL nagle sie okazalo, ze my do tego etapu mamy jeszcze ze 20
          lat... I tak oto masy absolwentow modnych na zachodzie kierunkow skonczyly z
          1200 PLN :)
          Poprostu nasza gospodarka nie potrzebowala i nie potrzebuje
          tylu "wyksztalciuchow" ;) Dlatego tylu z nas siedzi teraz na tym forum ;)
          • maecki Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 14:49
            Jako rocznik '77 sie zgadzam :)
            Dlatego nas tylu na forum tu siedzi - cos w tym jest :)
            • trelemorele Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 15:30
              maecki napisał:

> Jako rocznik '77 sie zgadzam :)
              > Dlatego nas tylu na forum tu siedzi - cos w tym jest :)

30latkowie laczcie sie!! ;) Musimy kiedys zrobic jakies spotkanie starych
              dziadow pod haslem "Mam 30 lat i jestem nieudacznikiem" ;)

• korkix78 Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 15:35

Ej
                Poczekajcie rok na mnie.

Tylko sie nie starzejcie :P
                • trelemorele Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 15:39
                  korkix78 napisał:
                  >
                  > Ej
                  > Poczekajcie rok na mnie.
                  >
                  > Tylko sie nie starzejcie :P
                  >

nie gadamy z malolatami ;))
              • maecki Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 15:40
                Spadówa, ja mam jeszcze 29.
                • trelemorele Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 15:48
                  maecki napisał:

> Spadówa, ja mam jeszcze 29.

nie bron sie maecki... resistance is futile ;)
              • Gość: 123 E TAM! IP: *.range217-42.btcentralplus.com 05.07.07, 15:46
                Co Wy macie syndrom uciekjącego pociągu? Ja jestem AD 75 i stwierdzam z całą
                odpowiedzialnością że życie zaczyna się po trzydziestce! :)
                • trelemorele Re: E TAM! 05.07.07, 15:49
                  Gość portalu: 123 napisał(a):

> Co Wy macie syndrom uciekjącego pociągu? Ja jestem AD 75 i stwierdzam z całą
                  > odpowiedzialnością że życie zaczyna się po trzydziestce! :)

nie przecze, nie przecze.... ;-)
              • Gość: A Re: kolejny odkrywczy artykul IP: 217.33.252.* 05.07.07, 15:48
                Za tego nieudacznika to chyba sie obraze, wypraszam sobie ;-)
                • trelemorele Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 15:54
                  Gość portalu: A napisał(a):

> Za tego nieudacznika to chyba sie obraze, wypraszam sobie ;-)

obraz sie, bedziemy mieli idealny temat na kolejne 30 postow ;))
                  • Gość: A Re: kolejny odkrywczy artykul IP: 217.33.252.* 05.07.07, 15:56
                    Widze, ze wszyscy tak samo ciezko pracujemy.
                    • trelemorele Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 16:15
                      Gość portalu: A napisał(a):

> Widze, ze wszyscy tak samo ciezko pracujemy.

no przed toba nic sie nie ukryje, normalnie... madium jakies czy cus?
                      No co ja poradze, ze mi sie w kompie rejestr systemowy posypal tak skutecznie,
                      ze moj roaming profile teraz przenosi to gowno za mna na jakimkolwiek kompie w
                      dziale bym sie nie zalogowal... IT mialo to naprawic ASAP okolo 11:00 ;) No to
                      czekam i robie co moge, ale otwieranie excela przez system manager i czekanie
                      az glupi raport otworzy mi sie za 25 minut ma wplyw na moja produktywnosc w
                      dniu dzisiejszym.
                      W dodatku moja dziewczyna zaliczyla dzis kolejny rok na studiach i myslami
                      jestem raczej przy dobrym winie niz przy wykreikach i innych duperelach ;)
                      • korkix78 Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 16:51
                        > no przed toba nic sie nie ukryje, normalnie... madium jakies czy cus?
                        > No co ja poradze, ze mi sie w kompie rejestr systemowy posypal tak
                        skutecznie,
                        > ze moj roaming profile teraz przenosi to gowno za mna na jakimkolwiek kompie
                        w
                        > dziale bym sie nie zalogowal... IT mialo to naprawic ASAP okolo 11:00 ;) No
                        to
                        > czekam i robie co moge, ale otwieranie excela przez system manager i czekanie
                        > az glupi raport otworzy mi sie za 25 minut ma wplyw na moja produktywnosc w
                        > dniu dzisiejszym.

A nam sie zmywarki skopcily i jak na zlosc nurkoszczotki do kiblow lewostronne
                        solidarnie tyz no i ni ma co robic :-P
                • Gość: Keyti Re: kolejny odkrywczy artykul IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 05.07.07, 16:07
                  maecki, nie masz racji. Popatrz se na to w ten sposob: W Polsce mam 1500zl na
                  reke, w Irlandii 1500e. W Polsce kosztuja mnie te produkty odpowiednio:
                  sok-3-4zl, zestaw w mcdonalds- 12zl, bluzka z h&m - 40zl, jeansy diesel - 300zl,
                  piwo w warszawskiej knajpie - 7-10zl, wakacje zagraniczne ~ 2000zl/2tyg. A teraz
                  Irlandia: sok - 1.7e, mcdonald- 5.75e, h&m -10e, diesel - 60e, piwko w Dublinie-
                  5e, wakacje- 500e.

Mieszkania - faktycznie, 1200 za kawalerke sie zaplaci ( wynajem ), ale porownaj
                  sobie standard 'kawalerek', czyli w praktyce sporych, nowo umeblowanych,
                  komfortowych mieszkan z oddzielna sypialnia i duzym salonem+kuchnia z polskimi
                  kawalerkami - za troche mniej, ale w jakim standardzie.

Kto ma lepiej?
                  • trelemorele Re: kolejny odkrywczy artykul 05.07.07, 16:10
                    Gość portalu: Keyti napisał(a):
                    >
                    > Kto ma lepiej?

yyyyyyy... ktos kto zarabia 15000? ;)
                  • Gość: maecki Re: kolejny odkrywczy artykul IP: 89.243.113.* 05.07.07, 20:06
                    > maecki, nie masz racji. Popatrz se na to w ten sposob: W Polsce mam 1500zl na
                    > reke, w Irlandii 1500e.

> Kto ma lepiej?

Ten, kto ma 3000-3500 PLN na reke.

Nie powiedzialem, ze 1500PLN w Polsce to to samo co 1500 funtow w Anglii.
                    Wiadomo, ze sila nabywcza 1500 funtow w UK w stosunku do 1500 PLN w POlsce jest
                    duzo wyzsza i nie pomoga tu duzo nizsze ceny w Polsce. Kiedys obliczano
                    przelicznik na forum, wspolczynnik wyszedl cos ok. 2,7 o ile dobrze pamietam,
                    czyli jezeli zarabiasz 1000 funtow w UK, to jest to samo co 2700-3000 PLN w
                    Polsce. Oczywiscie to tez jest zalezne od miejsca zamieszkania tu i tu, i
                    struktury wydatkow.

Chodzi mi o to, ze GW chce zrobic piorunujace wrazenie, ze w UK to Polacy
                    zarabiaja 7500 klocka na m-c, tak jak A napisal/a to jeszcze maja jakis wlasny
                    kurs, chyba 6.29PLN ;) Ale dlaczego nie napisza ile co kosztuje w zlotowkach, to
                    by to wrazenie troche sie zmienilo.
                    7500 tys. to duze pieniadze jak na polskie realia, ale tutaj to jest 1000
                    funtow, ktore absolutnie nie sa czyms specjalnym, dolna-dolna banda zarobkow, na
                    normalne zycie moze ledwo wystarczajaca.
                    • Gość: ff Re: kolejny odkrywczy artykul IP: *.ipt.aol.com 05.07.07, 21:21
                      > czyli jezeli zarabiasz 1000 funtow w UK, to jest to samo co 2700-3000 PLN w
                      > Polsce. Oczywiscie to tez jest zalezne od miejsca zamieszkania tu i tu, i
                      > struktury wydatkow.

W UK 95% pracujacych na full time;-) zarabia wiecej niz 1000GBP brutto na
                      miesiac
                      W PL 95% pracujacych nie wchodzi w drugi prog podatkowy ktory jest gdzies na
                      poziomie 3000PLN brutto miesiecznie.

Jak widac w polsce poziom zarobkom 3000PLN to juz jest szczyt osiagniec i
                      marzenie wielu... W UK poziom 1000 funtow to jest minimalny start nawet dla
                      kogos bez jezyka.

Teraz o podatkach:
                      UK: kwota wolna od podatku: 5200 GBP
                      PL: kwota wolna od podatku: 3000 PLN = jakies 550GBP

potem 19% w pl do zarobkow okolo 3000PLN miesiecznie - powyzej 30% i 40%
                      potem 20% w UK do zarobkow okolo 3000GBP miesiecznie - powyzej 40%

W polsce w prog podatkowy 40% wchodzi okolo 2% podatnikow czyli 2% pracujacych
                      zarabia powyzej:
                      okolo 6000PLN brutto - po odliczeniu haraczy wyjdzie oszalamiajaca suma gdzies
                      kolo 4000PLN netto = 750 funtow? smiech na sali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka