Dodaj do ulubionych

pytanie o pieniadze

IP: 82.153.45.* 18.07.07, 12:28
witam
mieszskam i pracuje w londynie juz prawie 5 lat chce kupic mieszkanie w
polsce.Bylem w banku w polsce i dostalbym kredyt w wysokosci 300 tysiecy
zlotych lecz wiaze sie to z czestymi przyjazdami itd stad moje pytanie.
czy ktosd moze mi odpowiedziec czy istnieje mozliwosc pozyczenia 50 tysiecy
funtow w banku angileskim i nie chodzi mi o pozyczke bo o tym wiem ale cos w
rodzaju kredytu
dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: trelemorele Re: pytanie o pieniadze IP: 62.189.241.* 18.07.07, 12:44
      mozesz wyjasnic roznice miedzy pozyczka a kredytem w banku?
      • Gość: marcin Re: pytanie o pieniadze IP: 82.153.45.* 18.07.07, 12:55
        pozyczka nie jest na duza sume pieniedzy w zasadzie w moim banku jest tylko do
        25ooo funtow i raty miesieczne sa cholernie wysokie szukam czegos mniej
        drastycznego
        • Gość: Aga Re: pytanie o pieniadze IP: 82.211.85.* 20.07.07, 13:48
          Mozesz postarc sie o mortgage w angielskim banku pod nieruchomosc w Polsce.
          Pogadaj o tym z dobrym brookerem, Polakow nie polecam. Po pierwsze sa mniej
          doswiadczeni, po drugie zycza sobie za to placic podczas kiedy ta usluga jest w
          UK darmowa.
      • Gość: greg Re: pytanie o pieniadze IP: *.range86-153.btcentralplus.com 18.07.07, 12:55
        kredyt jest raczej mieszkaniowy a pozyczka kojarzy sie raczej z jednorazowym
        rozp.... pieniedzy na cos drobniejszego. Biorac w UK kredyt na 50k i kupujac
        dom w pl to te 50k to wlasnie mala no moze taka duza pozyczka :-) Ja to tak
        widze ....pozdrawiam
      • maecki Re: pytanie o pieniadze 18.07.07, 12:58
        Biorac pozyczke/loan w banku mozesz to wydac na co dusza zapragnie - mieszkanie,
        dom, seks, narkotyki, lody, wycieczke do Rio.

Kredyt dostaje sie na konkretny cel, np. zakup mieszkania badz samochodu i nie
        mozesz przeznaczyc tego na co innego, moze byc tak, ze nawet nie widezisz i nie
        dostaniesz tej kasy do reki. Kredyt wymaga poreczen, np. hipotecznych :)

Dlatego kwoty pozyczek sa duzo mniejsze i wyzej oprocentowane.

• xiv Re: pytanie o pieniadze 18.07.07, 15:08

> lecz wiaze sie to z czestymi przyjazdami

wytłumacz mi ten kawałek - częste przyjazdy to dwie-trzy na samym początku, ale
      potem praktycznie nie musisz przyjeżdżać

> czy istnieje mozliwosc pozyczenia 50 tysiecy
      > funtow w banku angileskim

możesz wziąć kredyt hipoteczny w UK pod zastaw polskiego mieszkania:
      www.mortgages.co.uk/holiday-homes/polish-mortgage.htm
      (i inne - polecam google)
    • Gość: deos Re: pytanie o pieniadze IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.07.07, 15:35
      Brytyjskie banki i instytucje finansowe nie udzielaja zadnych kredytow
      (mortgage) zabezpieczonych nieruchomosciami poza Wielka Brytania. Jedyna
      mozliwosc to wziac zwykla pozyczke z banku, jesli masz super historie kredytowa,
      lub wziac kredyt w Polsce. Lub najlepiej zarobic 50k i wtedy kupowac mieszkanie.

Na stronie, ktora ktora podal kolega,

www.mortgages.co.uk/holiday-homes/polish-mortgage.htm
      jest wytlumaczone jak wziac mortgage w Polsce z Polskiego banku.
      • sajjitarius Re: pytanie o pieniadze 18.07.07, 18:56
        Wejdz sobie na strony internetowe ktoregokolwiek banku brytyjskiego i sprawdz,
        ze niemal wszystkie udzielaja pozyczek hipotecznych na zakup nieruchomosci poza
        Wielka Brytania. Naucz sie najpierw angielskiego jednak.
        • Gość: deos Re: pytanie o pieniadze IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.07.07, 22:27
          Naucz sie angielskego? Sluchal kolego, nie znasz mnie, wiec dlaczego sie
          udzielasz w taki sposob?

Kredyty hipoteczne (mortgages) pod nieruchomosc za granica nie sa udzielane
          przez banki w UK lecz ich zagraniczne oddzialy, taki HSBC ma np. siedziby w
          prawie kazdym kraju na swiecie. Tak czy inaczej zaden brytyjski bank nie udzieli
          ci pozyczki zabezpieczonej nieruchomoscia w Polsce. Wiele osob natomiast bierze
          kredyt w UK zabezpieczony tutejsza nieruchomoscia (equity release) i za te
          pieniadze kupuje nieruchomosc za granica.
          Jeszcze raz - nie ma w UK mozliwosci wziecia kredytu hipotecznego pod zastaw
          nieruchomosci za granica.
          • Gość: agi Re: pytanie o pieniadze IP: *.174-233-85.ippool.namesco.net 18.07.07, 22:43
            Oni tutaj bardzo lansują zakup nieruchomości na kontynencie, na przykład w
            Bułgarii,chyba muszą na to dawać jakieś kredyty.Może to droga dookoła
            świata,ale może można by się dowiedzieć przez jakąś agencję oferującą właśnie
            takie nieruchomości,jak oni załatwiają kredyt.
            • Gość: marcin Re: pytanie o pieniadze IP: 82.153.45.* 18.07.07, 23:45
              ja zaczalem ten watek :)
              i chyba cos znalazlem to nie jest w moim banku ale jest w hsbc
              www.hsbc.co.uk/1/2/personal/mortgages/buying-home-
              abroad;jsessionid=0000TpnfbAEWHncP5muASLiKo4m:11j56r6g2
              a ja ide jutro zalozyc konto oszczednosciowe w moim banku :)
              powinienem to zrobic 3 lata temu ale lepiej pozno niz wcale
          • sajjitarius Re: pytanie o pieniadze 19.07.07, 00:04
            No bede musial zapytac w swoim banku, czy przypadkiem nie popelnili bledu, bo
            mnie akurat dali pozyczke hipoteczna na dom we Francji...moze moge podac im Twoj
            numer telefonu, bys ich oswiecil ?
    • Gość: A Re: pytanie o pieniadze IP: 217.33.252.* 20.07.07, 14:36
      Wystarczy pojechac raz i ustanowic pelnomocnictwo na zalatwienie wszystkich
      spraw, podpisanie umowy kredytowej, aktu notarialnego itp. Mozna nawet ustanowic
      to pelnomocnictwo w UK i nie jechac ani razu.

Zajrzyj sobie na forum o kredytach forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=624
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka