Dodaj do ulubionych

Tornister?

26.07.07, 15:40
Czy dzieci w Irlandii noszą do szkoły tornistry?

Właśnie wpadłam w szał zakupów dla moich przyszłych uczniów. Lista rzeczy
potrzebnych do szkoły jest długa i drobiazgów na niej tysiąc. Ale -
zastanawiam się, czy kupować tornister za 130 zł, czy za 40. Pierwsza opcja
będzie obowiązywać w wypadku, gdy jakimś cudem pozostaniemy w ojczyźnie lub
gdy tornister przyda się w Irlandii. Druga opcja - "opakowanie zastępcze" na
stosy książek dla pierwszoklasistki, która w polskiej szkole nie zagrzeje
długo miejsca.
Obserwuj wątek
    • maja92 Re: Tornister? 26.07.07, 16:19
      Tornister sie przyda. Tutaj przewazaja plecaki na ksiazki, ale w Polsce mozna
      kupic takie piekne tornistry, ze hej!!
      Oststnio widzialam piekne tornistry przywiezione z Hiszpanii z mysla dla nowych
      szkolniakow w prezencie. Bajka!!, a jaka Maluch ma radoche, ze jego plecak jest
      inny od lokalnych plecakow..
      ;-)))

Kupuj, kupuj;-))
      • ika_jen Re: Tornister? 26.07.07, 17:57
        Maju,
        Dzięki za wskazówki - dzisiaj już padłam, ale jutro po ten tornister pojadę.
        Ufff...
        Pozdrawiam.
    • ika_jen Re: Tornister? 27.07.07, 17:35
      Zaraz, zaraz...
      Właśnie uświadomiłam sobie, ze, owszem, moja córka ma 7 lat i potrzebuje
      tornister, ale mój syn ma 5 i pół i pewnie w Eire też będzie go potrzebował:-0
      Mam rację?
      • maja92 Re: Tornister? 27.07.07, 17:54
        ika_jen napisała:

> Zaraz, zaraz...
        > Właśnie uświadomiłam sobie, ze, owszem, moja córka ma 7 lat i potrzebuje
        > tornister, ale mój syn ma 5 i pół i pewnie w Eire też będzie go potrzebował:-0
        > Mam rację?
        Masz;-)

Odpowiedni kandydat na klase Junior Infants;-), ba a nawet i na Senior Infants
        ;-)
        Moj mlodszy syn ma 6 lat (skonczone w kwietniu) i wlasnie skonczyl Senior
        Infants i po lecie idzie do pierwszej klasy ;-)
        • ika_jen Re: Tornister? 27.07.07, 18:48
          Niech żyje przytomność umysłu:-)
          No to nasze chłopaki są z tego samego rocznika - mój się urodził 25 grudnia
          2001.
          Ale z niego będzie Senior - a niech to:-)

• maja92 Re: Tornister? 28.07.07, 00:15
            ika_jen napisała:

> Niech żyje przytomność umysłu:-)
            > No to nasze chłopaki są z tego samego rocznika - mój się urodził 25 grudnia
            > 2001.
            > Ale z niego będzie Senior - a niech to:-)
            >
            Jonathan jest z 5 kwietnia 2001 - to sa rowiesnikami;-)
            To masz w domu Seniora;-)
            Jono lubi bardzo szkole - mam nadzieje, ze Twoj syn tez bedzie chetnie chodzil
            do szkoly.
            ;-)
            • ika_jen Re: Tornister? 28.07.07, 08:41
              No i obaj mają imię na "J", tylko że mój nieszczęśnik ma "Jędruś", na którym
              Irlandczycy połamią sobie języki:-(
              Ale ten Jędrzej tak do niego pasuje i on tak lubi to imię, że nie wyobrażam
              sobie innego. Na razie mówimy na niego Jen, na co się zgadza.

No to pozdrawiamy dzielnego Jono:-)
              • ika_jen Re: Tornister? 28.07.07, 09:51
                No, chyba Was zamęczę z tym tornistrem, ale...
                ... właśnie rozmawiałam z moją siostrą, która mieszka w Londynie i wyklarowała
                mi, że tamtejsze pojęcie "tornister" różni się od polskiego, bo dzieci bardzo
                mało rzeczy noszą tam do szkoły - raptem jakiś zeszyt i śniadanie, a cała
                reszta przyborów zostaje w szkole.
                Czy w Eire też tak jest?
                Bo jeśli tak, to muszę zrezygnować z tego "cudnego - błękitnego - wróżkowego",
                ale pokaźnego "pudła" na stos polskich podręczników, które wraz z dzieckiem
                codziennie wędrują do szkoły i z powrotem, i wybrać coś mniejszego.
                • maja92 Re: Tornister? 28.07.07, 11:39
                  Fakt: w Junior i Senior Infants dzieci oprocz sniadania, jednej ksiazki-
                  czytanki (mala do 20/30 stron) i jednego cienkiego, plastikowego foldera A4 z
                  rysunkami i pracami domowymi, to wiecej nic nie nosza.
                  Od piewszej klasy zaczyna sie targanie wszystkiego - przynajmniej w szkole u
                  moich synow.

Wlasnie odkopalam listy z ksiazkami do 1 i 4 klasy. Zaraz pojdziemy do
                  ksiegarni.

Mysmy 2 lata temu kupili Mlodemu taki fajny mniejszy tornisterek (taki by
                  folder A4 wszedl bez wiekszego problemu, ale by nie latal po calej torbie) z
                  Spiderman'em, bo wtedy byl na topie. Jono sie cieszyl, bo kazdy kolega w klasie
                  podziwial Jego "cool schoolbag";-)))
                  • ika_jen Re: Tornister? 28.07.07, 12:30
                    Dzięki, Maju - Twoja pomoc jest nieoceniona:-)

Jędrek zażyczył sobie plecak z trupią czaszką (ze względu na piratów, którymi
                    się teraz fascynuje). Oczywiście, nie kupię - po pierwsze nie ma takich małych,
                    po drugie, mąż powiedział, że go w szkole pobiją, a po trzecie - ten wizerunek
                    całkowicie przeczy naturze tego chłopca, który ciągle śpi ze swoim ulubionym
                    misiem, nie kopie piłki i lepiej czuje się w świecie wyobraźni niż w brutalnym
                    realu.
                    • maja92 Re: Tornister? 28.07.07, 12:39
                      Trupie czaszki sa jak najbardziej na etapie - takze tutaj;-)
                      Wszystkie dzieci lubia Piratow;-)

My mamy koszulki, majtki, skarpetki, lego...co tylko sie da...takze kostium na
                      Halloween;-))
                      Wszyscy chlopcy sa tacy sami;-)
                      • ika_jen Re: Tornister? 28.07.07, 12:45
                        Aaaaa, chyba że tak:-)

Mój chłopiec nawet chce mieć złotego zęba:-)))

No to poszukam tego plecaka, nie będę z niego robić takiego maminsynka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka