Dodaj do ulubionych

Michael Palin's new Europe

20.10.07, 18:51
Czy ktos bedzie to jutro ogladal?

Pozyczylam ta ksiazke z biblioteki z tego co pamietam to odwiedzil
on Gdansk, Elblag, Poznan, Oswiecim,Krakow ,Bialke tatrzanska....
Obserwuj wątek
    • Gość: ted Re: Michael Palin's new Europe IP: *.cable.ubr08.nmal.blueyonder.co.uk 21.10.07, 00:31
      ..ogladalem tydzien temu, byl m.in. w Jalcie... fajnie, ja tam bylem 3 tyg temu :-)
      • Gość: iza Re: Michael Palin's new Europe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 00:47
        Ja wracam do UK za tydzień - czy zostanie choć jeden odcineczek dla mnie, czy
        seria się już kończy?
        • vierablu Re: Michael Palin's new Europe 21.10.07, 01:44
          > Ja wracam do UK za tydzień - czy zostanie choć jeden odcineczek dla mnie, czy
          > seria się już kończy?

Nie wiem, ale w ksiegarniach jest ksiazka.
          • Gość: ted Re: Michael Palin's new Europe IP: *.cable.ubr08.nmal.blueyonder.co.uk 21.10.07, 10:28
            ..ostrzegam jednak, to zadna rewelacja. Pelno jakichs wypowiedzi na tle
            polityczno historycznym, kumunizm, zelazna kurtyna. Generalnie robione pod UK
            widza. Ale mozna popatrzec na znajome krajobrazy
            • 10iwonka10 Re: Michael Palin's new Europe 21.10.07, 18:18
              >>>Pelno jakichs wypowiedzi na tle
              > polityczno historycznym, kumunizm, zelazna kurtyna.>>>

Tego sie wlasnie obawialam.Ale to troche pewno taka taktyka zeby
              zainteresowac widza ze to cos innego...

Ale ostatnio ktos mnie zapytal z czego sa domy w Polsce, z
              drewna?.....No tak wszyscy mieszkamy w szopach i stodolach i psich
              budkach. Troche smutne.
              Wiec jak pokaza gGanska, Krakowska starowke to niech sobie
              uswiadomia ze nie mamy sie czego wstydzic.
            • 10iwonka10 Re: Michael Palin's new Europe 21.10.07, 18:20
              Pelno jakichs wypowiedzi na tle
              > polityczno historycznym, kumunizm, zelazna kurtyna.

Troche sie tego obawialm ale to chyba taka taktyka zeby
              zainteresowac widza.
              Mnie sie ktos ostatnio zapytal czy nasze domy sa z drewna....no tak
              mieszkamy w szopach, stodolach i psich budkach.
              Nie chociaz pokaza starowke w Gdansku, Krakowie......wcale nie mamy
              sie znow tak czego wstydzic.

• cornish1 Re: Michael Palin's new Europe 21.10.07, 21:17
                Ale o co chodzi? Przecież to serial podróżniczy, a nie program z cyklu "cała
                prawda o Polakach".
            • robak.rawback Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 00:33
              haha dokladnie - wlasnie obejrzalam pol godziny i sobie darowalam bo
              mnie zanudzila rozmowa o tym ze nie lubia w warszawie palacu
              kultury, i ze historia i warszawa zburzona, a potem czestochowa i
              jakis stary pociag na wegiel
              i poszlam wtedy do kuchni zrobic sobie kanapke.

myslalam ze palin zrobi cos fajnego a tu po prostu zascianek z
              czasow nad niemnem. fakt ze gostek moze malo wiedziec o polsce. ja
              na miejscu zagranicznego widza ktory nie ma zielonego pojecia o
              polsce i gdzie tojest znudzilabym sie po pierwszych pieciu minutach.
              i podtrzymala teorie ze w budach sie mieszka. ja nie wiem moze i sie
              mieszka moze mnie sie tylko cos wydaje innego niz jest.

Gość portalu: ted napisał(a):

> ..ostrzegam jednak, to zadna rewelacja. Pelno jakichs wypowiedzi
              na tle
              > polityczno historycznym, kumunizm, zelazna kurtyna. Generalnie
              robione pod UK
              > widza. Ale mozna popatrzec na znajome krajobrazy
              • cornish1 Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 00:49
                A co ty byś pokazała? Murowane domy, samochody i McDonalda?
                • robak.rawback Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 01:18
                  podaj mi jeden powod dla ktorego mialabym pokazac makdonalda i
                  samochody??

pokazalabym jakies ladne jeziorko, gory przepiekne, jakis ladny
                  sredniowieczny zameczek, jakis ladny las polski, i zaraz by wzrosla
                  turystyka do polski.

od palina tego nie wymagam bo on wie tyle ile sie dowiedzial od
                  innych. ale wyobrazam sobie ze jakies polskie authorities lokalne
                  moglyby razem z rzadem zrobic jakies naprawde ladne reklamowki
                  polski aby pokazac ze polska to nie tylko oswiecim i druga wojna
                  swiatowa i szitne szare miasta ale tez masa ladnych krajobrazow. bo
                  to bardziej zainteresuje przecietnego ogladacza a nie to ze w
                  jakiejs wiecowej sali odbywaly sie wiece partii komunistycznej
                  apotem spiewal tam dylan

cornish1 napisał:

> A co ty byś pokazała? Murowane domy, samochody i McDonalda?
                  • cornish1 Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 16:10
                    > pokazalabym jakies ladne jeziorko, gory przepiekne, jakis ladny
                    > sredniowieczny zameczek, jakis ladny las polski, i zaraz by wzrosla
                    > turystyka do polski.

Myślałem, że chcesz pokazać "cywilizowaną" Polskę, a podajesz jeszcze bardziej
                    zaściankowe tematy. Tematy, których zresztą w samym UK nie brakuje.

> od palina tego nie wymagam bo on wie tyle ile sie dowiedzial od
                    > innych. ale wyobrazam sobie ze jakies polskie authorities lokalne
                    > moglyby razem z rzadem zrobic jakies naprawde ladne reklamowki
                    > polski aby pokazac ze polska to nie tylko oswiecim i druga wojna
                    > swiatowa i szitne szare miasta ale tez masa ladnych krajobrazow. bo
                    > to bardziej zainteresuje przecietnego ogladacza

Kolorowe reklamówki to sobie można robić, w reklamówki i tak nikt nie wierzy.
                    Palin realizuje podobne filmy od prawie 20 lat, BBC wciąż daje na nie pieniądze,
                    więc mało prawdopodobne, żeby nie trafiały one w gusta "przeciętnych oglądaczy".
                    • robak.rawback Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 22:58
                      cornish1 napisał:

> Myślałem, że chcesz pokazać "cywilizowaną" Polskę, a podajesz
                      jeszcze bardziej
                      > zaściankowe tematy. Tematy, których zresztą w samym UK nie brakuje.

nie wiem co masz na mysli jako cywilizowane? kluby i dyskoteki? - a
                      prosze bardzo, tez mozna pokazac dla angola ktory che sie nawalic w
                      trupa za polowe tego co w uk w jakims polskim klubie i przeleciec
                      pare panienek.

nie podaje zasciankowych propozycji tylko podaje cos co moze
                      zaintteresowac widza ktory ma ochote uzywac wszystko co jest organic
                      zgodnie z moda na jaranie sie wszystkim co naturalne. pokazywanie
                      syfnej stacji kolejowej nie jest najlepszym pomyslem na reklamowanie
                      czegokolwiek. chyba ze sie szuka sponsorow na odnowienie bethnal
                      green. bo syf lokalnie tez jest dostepny.

wyobrazasz sobie ze cale rodziny angielskie z bachorami jada na
                      wakacje do polski rok w rok albo sie przenosza na stale zamiast
                      jezdzic do nicei albo australii?

pokazywanie pomnikow komunizmu i upajaniem sie tym moze co najwyzej
                      zachecic do jednorazowego obejrzenia takiego kraju zeby zaspokoic
                      ciekawosc, a potem na prawdziwe wakacje to sie pojedzie do grecji.

jesli opowiadasz ze czegos w uk nie brakuje to po co wyjezdzac - to
                      ja sie pytam po co ma jechac angol na ibize skoro kluby i morze ma
                      tez w uk. ten sam typ rozumowania.
                      • cornish1 Re: Michael Palin's new Europe 23.10.07, 00:04
                        > pokazywanie pomnikow komunizmu i upajaniem sie tym moze co najwyzej
                        > zachecic do jednorazowego obejrzenia takiego kraju zeby zaspokoic
                        > ciekawosc, a potem na prawdziwe wakacje to sie pojedzie do grecji.

Oczywiście inaczej będzie, jak pokażemy piękne polskie lasy i jeziora. Grecja
                        wysiada przy takiej konkurencji. Prawdziwą, naturalną krowę jeszcze można pokazać.
              • Gość: 123 Re: Michael Palin's new Europe IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 22.10.07, 01:09
                Ja uwazam że PL pokazano fajnie. Bez zadęcia ale i bez protekcjonalności. Bez głupich napuszonych gadek, z pewną dozą powagi ale zrównoważonej humorem. Przegięli może trochę z folklorem na siłę, a tekścik jakiejś domorosłej "góralki" na weselu że niby przepalanka ma 96% świadczy dobitnie o tym że idiotka nie wie o czym mówi albo chce zrobić "wrażenie".
                • 10iwonka10 Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 17:25
                  Program byl ogolnie w porzadku. Troche mnie rozczarowal Krakow-
                  pokazano go tak jakby sie skladal tylko z Nowej Huty.
                  Jesli to program podrozniczy to chyba wypadalo by pokazac troche
                  wiecej.
                  Ale nie wiem na ile to program podrozniczy a na ile taki
                  troche "wyrwany z kontekstu" przez Palina....Stara ciuchcia....zjazd
                  po rurze strazackiej....kabaret......wesele goralskie....

• hillroad Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 20:25
                    nie było tak źle, nawet mi się miło zrobiło jak to oglądałam... może
                    Polska nie jest ogromem, ale ma co pokazać i ciężko pokazać
                    wszystko. dzisiaj widziałam się z moimi znajomymi i powiedzieli, że
                    bardzo im się podobał ten program, a rozwalił ich "łódko-pociąg" na
                    kanale:))) dziękitemu programowi i albumom o Polsce które ode mnie
                    dostali w przyszłym roku wybierają się do naszej pięknej ojczyzny...
                    wydaje mi sie że lepiej wypadliśmy niż Rumunia i Ukraina:)
    • Gość: :) (: Re: Michael Palin's new Europe IP: *.karoo.KCOM.COM 22.10.07, 20:52
      Szef (anglik)był zachwycony! Nagrał mi nawet na DVD ten odcinek, na
      wypadek gdybym przegapiła. Łódka była jego faworytem, na drugim
      miejscu rzeźby w Wieliczce i góralskie wesele. Każdy kto mnie
      spotkał, pytał czy oglądałam i słyszałam jaki to był naprawdę dobry
      program i ile to oni mieli tej wódki i czy to prawda z tym pociagiem
      na węgiel... :) Ogólnie temat trwał dłużej niż średni czas debat na
      temat ostatniego odcinka Coronation Str i wzbudził więcej emocji niż
      mecze rugby (ostatni szczególnie). Widać podobało się:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka