10iwonka10 20.10.07, 18:51 Czy ktos bedzie to jutro ogladal? Pozyczylam ta ksiazke z biblioteki z tego co pamietam to odwiedzil on Gdansk, Elblag, Poznan, Oswiecim,Krakow ,Bialke tatrzanska.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ted Re: Michael Palin's new Europe IP: *.cable.ubr08.nmal.blueyonder.co.uk 21.10.07, 00:31 ..ogladalem tydzien temu, byl m.in. w Jalcie... fajnie, ja tam bylem 3 tyg temu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Michael Palin's new Europe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 00:47 Ja wracam do UK za tydzień - czy zostanie choć jeden odcineczek dla mnie, czy seria się już kończy? Odpowiedz Link Zgłoś
vierablu Re: Michael Palin's new Europe 21.10.07, 01:44 > Ja wracam do UK za tydzień - czy zostanie choć jeden odcineczek dla mnie, czy > seria się już kończy? Nie wiem, ale w ksiegarniach jest ksiazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Michael Palin's new Europe IP: *.cable.ubr08.nmal.blueyonder.co.uk 21.10.07, 10:28 ..ostrzegam jednak, to zadna rewelacja. Pelno jakichs wypowiedzi na tle polityczno historycznym, kumunizm, zelazna kurtyna. Generalnie robione pod UK widza. Ale mozna popatrzec na znajome krajobrazy Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Michael Palin's new Europe 21.10.07, 18:18 >>>Pelno jakichs wypowiedzi na tle > polityczno historycznym, kumunizm, zelazna kurtyna.>>> Tego sie wlasnie obawialam.Ale to troche pewno taka taktyka zeby zainteresowac widza ze to cos innego... Ale ostatnio ktos mnie zapytal z czego sa domy w Polsce, z drewna?.....No tak wszyscy mieszkamy w szopach i stodolach i psich budkach. Troche smutne. Wiec jak pokaza gGanska, Krakowska starowke to niech sobie uswiadomia ze nie mamy sie czego wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Michael Palin's new Europe 21.10.07, 18:20 Pelno jakichs wypowiedzi na tle > polityczno historycznym, kumunizm, zelazna kurtyna. Troche sie tego obawialm ale to chyba taka taktyka zeby zainteresowac widza. Mnie sie ktos ostatnio zapytal czy nasze domy sa z drewna....no tak mieszkamy w szopach, stodolach i psich budkach. Nie chociaz pokaza starowke w Gdansku, Krakowie......wcale nie mamy sie znow tak czego wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
cornish1 Re: Michael Palin's new Europe 21.10.07, 21:17 Ale o co chodzi? Przecież to serial podróżniczy, a nie program z cyklu "cała prawda o Polakach". Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 00:33 haha dokladnie - wlasnie obejrzalam pol godziny i sobie darowalam bo mnie zanudzila rozmowa o tym ze nie lubia w warszawie palacu kultury, i ze historia i warszawa zburzona, a potem czestochowa i jakis stary pociag na wegiel i poszlam wtedy do kuchni zrobic sobie kanapke. myslalam ze palin zrobi cos fajnego a tu po prostu zascianek z czasow nad niemnem. fakt ze gostek moze malo wiedziec o polsce. ja na miejscu zagranicznego widza ktory nie ma zielonego pojecia o polsce i gdzie tojest znudzilabym sie po pierwszych pieciu minutach. i podtrzymala teorie ze w budach sie mieszka. ja nie wiem moze i sie mieszka moze mnie sie tylko cos wydaje innego niz jest. Gość portalu: ted napisał(a): > ..ostrzegam jednak, to zadna rewelacja. Pelno jakichs wypowiedzi na tle > polityczno historycznym, kumunizm, zelazna kurtyna. Generalnie robione pod UK > widza. Ale mozna popatrzec na znajome krajobrazy Odpowiedz Link Zgłoś
cornish1 Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 00:49 A co ty byś pokazała? Murowane domy, samochody i McDonalda? Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 01:18 podaj mi jeden powod dla ktorego mialabym pokazac makdonalda i samochody?? pokazalabym jakies ladne jeziorko, gory przepiekne, jakis ladny sredniowieczny zameczek, jakis ladny las polski, i zaraz by wzrosla turystyka do polski. od palina tego nie wymagam bo on wie tyle ile sie dowiedzial od innych. ale wyobrazam sobie ze jakies polskie authorities lokalne moglyby razem z rzadem zrobic jakies naprawde ladne reklamowki polski aby pokazac ze polska to nie tylko oswiecim i druga wojna swiatowa i szitne szare miasta ale tez masa ladnych krajobrazow. bo to bardziej zainteresuje przecietnego ogladacza a nie to ze w jakiejs wiecowej sali odbywaly sie wiece partii komunistycznej apotem spiewal tam dylan cornish1 napisał: > A co ty byś pokazała? Murowane domy, samochody i McDonalda? Odpowiedz Link Zgłoś
cornish1 Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 16:10 > pokazalabym jakies ladne jeziorko, gory przepiekne, jakis ladny > sredniowieczny zameczek, jakis ladny las polski, i zaraz by wzrosla > turystyka do polski. Myślałem, że chcesz pokazać "cywilizowaną" Polskę, a podajesz jeszcze bardziej zaściankowe tematy. Tematy, których zresztą w samym UK nie brakuje. > od palina tego nie wymagam bo on wie tyle ile sie dowiedzial od > innych. ale wyobrazam sobie ze jakies polskie authorities lokalne > moglyby razem z rzadem zrobic jakies naprawde ladne reklamowki > polski aby pokazac ze polska to nie tylko oswiecim i druga wojna > swiatowa i szitne szare miasta ale tez masa ladnych krajobrazow. bo > to bardziej zainteresuje przecietnego ogladacza Kolorowe reklamówki to sobie można robić, w reklamówki i tak nikt nie wierzy. Palin realizuje podobne filmy od prawie 20 lat, BBC wciąż daje na nie pieniądze, więc mało prawdopodobne, żeby nie trafiały one w gusta "przeciętnych oglądaczy". Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 22:58 cornish1 napisał: > Myślałem, że chcesz pokazać "cywilizowaną" Polskę, a podajesz jeszcze bardziej > zaściankowe tematy. Tematy, których zresztą w samym UK nie brakuje. nie wiem co masz na mysli jako cywilizowane? kluby i dyskoteki? - a prosze bardzo, tez mozna pokazac dla angola ktory che sie nawalic w trupa za polowe tego co w uk w jakims polskim klubie i przeleciec pare panienek. nie podaje zasciankowych propozycji tylko podaje cos co moze zaintteresowac widza ktory ma ochote uzywac wszystko co jest organic zgodnie z moda na jaranie sie wszystkim co naturalne. pokazywanie syfnej stacji kolejowej nie jest najlepszym pomyslem na reklamowanie czegokolwiek. chyba ze sie szuka sponsorow na odnowienie bethnal green. bo syf lokalnie tez jest dostepny. wyobrazasz sobie ze cale rodziny angielskie z bachorami jada na wakacje do polski rok w rok albo sie przenosza na stale zamiast jezdzic do nicei albo australii? pokazywanie pomnikow komunizmu i upajaniem sie tym moze co najwyzej zachecic do jednorazowego obejrzenia takiego kraju zeby zaspokoic ciekawosc, a potem na prawdziwe wakacje to sie pojedzie do grecji. jesli opowiadasz ze czegos w uk nie brakuje to po co wyjezdzac - to ja sie pytam po co ma jechac angol na ibize skoro kluby i morze ma tez w uk. ten sam typ rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
cornish1 Re: Michael Palin's new Europe 23.10.07, 00:04 > pokazywanie pomnikow komunizmu i upajaniem sie tym moze co najwyzej > zachecic do jednorazowego obejrzenia takiego kraju zeby zaspokoic > ciekawosc, a potem na prawdziwe wakacje to sie pojedzie do grecji. Oczywiście inaczej będzie, jak pokażemy piękne polskie lasy i jeziora. Grecja wysiada przy takiej konkurencji. Prawdziwą, naturalną krowę jeszcze można pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Michael Palin's new Europe IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 22.10.07, 01:09 Ja uwazam że PL pokazano fajnie. Bez zadęcia ale i bez protekcjonalności. Bez głupich napuszonych gadek, z pewną dozą powagi ale zrównoważonej humorem. Przegięli może trochę z folklorem na siłę, a tekścik jakiejś domorosłej "góralki" na weselu że niby przepalanka ma 96% świadczy dobitnie o tym że idiotka nie wie o czym mówi albo chce zrobić "wrażenie". Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 17:25 Program byl ogolnie w porzadku. Troche mnie rozczarowal Krakow- pokazano go tak jakby sie skladal tylko z Nowej Huty. Jesli to program podrozniczy to chyba wypadalo by pokazac troche wiecej. Ale nie wiem na ile to program podrozniczy a na ile taki troche "wyrwany z kontekstu" przez Palina....Stara ciuchcia....zjazd po rurze strazackiej....kabaret......wesele goralskie.... Odpowiedz Link Zgłoś
hillroad Re: Michael Palin's new Europe 22.10.07, 20:25 nie było tak źle, nawet mi się miło zrobiło jak to oglądałam... może Polska nie jest ogromem, ale ma co pokazać i ciężko pokazać wszystko. dzisiaj widziałam się z moimi znajomymi i powiedzieli, że bardzo im się podobał ten program, a rozwalił ich "łódko-pociąg" na kanale:))) dziękitemu programowi i albumom o Polsce które ode mnie dostali w przyszłym roku wybierają się do naszej pięknej ojczyzny... wydaje mi sie że lepiej wypadliśmy niż Rumunia i Ukraina:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) (: Re: Michael Palin's new Europe IP: *.karoo.KCOM.COM 22.10.07, 20:52 Szef (anglik)był zachwycony! Nagrał mi nawet na DVD ten odcinek, na wypadek gdybym przegapiła. Łódka była jego faworytem, na drugim miejscu rzeźby w Wieliczce i góralskie wesele. Każdy kto mnie spotkał, pytał czy oglądałam i słyszałam jaki to był naprawdę dobry program i ile to oni mieli tej wódki i czy to prawda z tym pociagiem na węgiel... :) Ogólnie temat trwał dłużej niż średni czas debat na temat ostatniego odcinka Coronation Str i wzbudził więcej emocji niż mecze rugby (ostatni szczególnie). Widać podobało się:) Odpowiedz Link Zgłoś