Dodaj do ulubionych

wynająłem miejsce parkingowe

IP: *.t-mobile.co.uk 21.01.08, 15:31
koledze z pracy. Obecnie obaj zmieniamy pracodawce i nie będziemy mieli już ze
sobą kontaktu. W związku z powyższym on zaproponował, że czynsz płacił mi
będzie na konto. Chodzi o 100 funtów miesięcznie, oczywiście bez wiedzy IR.
Czy takie przelewy są bezpieczne z punktu widzenia podatków?
Obserwuj wątek
    • martin_sutton Re: wynająłem miejsce parkingowe 21.01.08, 15:49
      Calkowicie bezpieczne, placisz podatek i nic ci nie grozi.
      • Gość: landlordzik Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.t-mobile.co.uk 21.01.08, 15:55
        nie chcę płacić podatku.
        • martin_sutton Re: wynająłem miejsce parkingowe 21.01.08, 16:00
          No to masz pecha, proponuje przeprowadzke do Panamy.
          • Gość: landlordzik Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.t-mobile.co.uk 21.01.08, 16:06
            ale rozwiązanie :P. Jakby każdy wynajmujący coś na lewo przeprowadzał się do
            Panamy to by tam Indochiny powstały.
            • martin_sutton Re: wynająłem miejsce parkingowe 21.01.08, 16:19
              Mysle ze nic by sie tam nie zmienilo, wszyscy ktorzy moga sobie na to pozwolic
              staraja sie przeniesc dochody do rajow podatkowych takich jak Panama.

Jest tam z pewnoscia wielu azjatow europejczukow jak i ludzi z innych kontynentow.

A na serio to jest tak jak ci sie pewnie wydaje skoro pytasz. Tzn 100 funtow
              pewnie nikogo nie zainteresuje ale jak zainteresuje to trzeba bedzie zaplacic i
              podatek i odsetki.
            • carnivore69 Re: wynająłem miejsce parkingowe 21.01.08, 17:05
              Uwazaj tylko zebys nagrody Darwina w tej Panamie nie wygral ;-)

Pzdr.
          • Gość: real Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.emea.verizonbusiness.com 22.01.08, 10:32
            Martin, jestes chyba jedynym czlowiekiem na tej planecie, ktory chce
            placic podatki.
            • ghrom Re: wynająłem miejsce parkingowe 22.01.08, 12:01
              > Martin, jestes chyba jedynym czlowiekiem na tej planecie, ktory
              chce
              > placic podatki.

W takim razie ja jestem drugim.

Bo widzisz, to nie chodzi o to, zeby nie placic podatkow. Chodzi o
              to, zeby placic podatki SPRAWIEDLIWE - takie jak np. podatek
              poglowny na wojsko, policje i administracje.
              • Gość: real Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.emea.verizonbusiness.com 22.01.08, 12:13
                Chcesz placic podatki ?? Twoje uposledzenie zaczyna wymykac sie spod
                kontroli ;] Trzeba miec mozg z cementu zeby wierzyc, ze podatki sa
                dobrze inwestowane. Zreszta to Twaja kasa, chcesz to plac, tak jak
                ci... prawi obywatele, co placili podwojnie w UK i w PL a ludzie
                myslacy spokojnie czekali na abolicje. Bye bye maszkaro.
                • ghrom Re: wynająłem miejsce parkingowe 22.01.08, 13:03
                  > Chcesz placic podatki ??

Oczywiscie, ze chce. Niby jak inaczej utrzymac armie, policje, sady
                  i administracje? Dziekuje bardzo, ale zwolennikiem anarchii nie
                  jestem.

Problem polega na tym, ze podatki powinny byc wiele, wiele razy
                  nizsze niz teraz sa, oraz powinny byc sprawiedliwe - tak jak np.
                  poglowne, lub podatek od nieruchomosci.

> Trzeba miec mozg z cementu zeby wierzyc, ze podatki sa
                  > dobrze inwestowane.

Oczywiscie, ze sa fatalnie 'inwestowane', ja nie chce placic
                  podatkow takich jak teraz sa, ja chce placic UCZCIWE podatki, ktore
                  nie pojda na socjal, sluzbe zdrowia i szkolnictwo, a tylko na to, co
                  jest wspolne lub czego nie da sie rozdzielic. Wojsko, sądy, policja,
                  administracja. Reszta - sprzedac, sprywatyzowac, zlicytowac,
                  zlikwidowac.

Uzyskane pieniadze przeznaczyc na utrzymanie okresu przejsciowego i
                  fundusz emerytalny dla tych, ktorym emerytury juz obiecano.
                  • Gość: real Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.emea.verizonbusiness.com 22.01.08, 13:16
                    moj ty kochany idealisto ;] btw. wojsko, policje, sady i
                    administracje tez mozna rozdzielic i to dosc zaskakujaco, np.:

*) 98% spoleczenstwa jest przeciwna interwencji zbojnej 10.000 km
                    gdzie indziej, a wojsko tam jedzie zgodnie z wola 2% (i lobby
                    zbrojeniowego);

*) 20stu dobrze wyszkolonych policjantow-antyterrorystow aresztuje
                    spokojnego obywatela (ktory zaplacil podatki, tylko komus z
                    administracji sie wydaje ze nie zaplacil) ktoremu ani w glowie
                    byloby stawiac opor, a staruszke, ktorej kradna torebke w centrum
                    miasta nie ochrania ani jeden nawet slabo przygotowany glina itp.
                    itd.

jak chcesz to plac... az dorosniesz i zrozumiesz
                    • ghrom Re: wynająłem miejsce parkingowe 22.01.08, 13:38
                      > moj ty kochany idealisto ;]

To chyba dosyc zdrowe podejscie, optowac za ustrojem, ktory jest do
                      idealu zblizony o wiele bardziej, niz obecny?

> *) 98% spoleczenstwa jest przeciwna interwencji zbojnej 10.000 km
                      > gdzie indziej, a wojsko tam jedzie zgodnie z wola 2% (i lobby
                      > zbrojeniowego);

To bez znaczenia, nie wiem jak ty, ale ja nie jestem zwolennikiem
                      demokracji w armii. Chcialbys, decyzje o tym czy poslac gdzies
                      wojsko byly podejmowane demokratycznie? Chcialbys, zeby dywizja byla
                      dowodzona przy pomocy glosowania? Kompania? Zeby pluton na polu
                      walki przeprowadzal referendum? No, thanks.

Ale wrocmy do tematu, ktorym sa podatki. To, ze armia jest potrzebna
                      jest chyba dla ciebie oczywiste, a z czego ja chcesz utrzymywac
                      jesli nie z podatkow?

> *) 20stu dobrze wyszkolonych policjantow-antyterrorystow aresztuje
                      > spokojnego obywatela (ktory zaplacil podatki, tylko komus z
                      > administracji sie wydaje ze nie zaplacil) ktoremu ani w glowie
                      > byloby stawiac opor, a staruszke, ktorej kradna torebke w centrum
                      > miasta nie ochrania ani jeden nawet slabo przygotowany glina itp.
                      > itd.

Nie bbardzo rozumiem, co ten przyklad ma udowadniac? Uwazasz, ze
                      policje nalezy zlikwidowac w ogole? Dosc smialy postulat, ale
                      niezbyt rozsadny, uwazam.

> jak chcesz to plac...

Na wojsko, na policje, sądy, administracje - place i chce placic. To
                      jakies 15-20% procent tego, co placimy w podatkach, do sprawdzenia
                      tutaj:
                      budget2007.treasury.gov.uk/page_09.htm
                      Na socjal, sluzbe zdrowia, sluzbe edukacyjna - place bo mnie
                      opanstwo zmusza. Na to placic nie chce.
    • xiv Re: wynająłem miejsce parkingowe 21.01.08, 18:50

Patrząc zgodnie z prawem, to masz pecha:

Taxable income includes:

earnings from employment
      earnings from self-employment
      most pensions income (State, company and personal pensions)
      interest on most savings
      income from shares (dividends)
      rental income
      income paid to you from a trust.
      • Gość: wonski81 Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: 91.109.85.* 21.01.08, 19:33
        Od 2 lat dostaje miesiecznie niewielkie przelewy na konto - 100-300 miesiecznie
        i jeszcze nigdy nikt o nic nie zapytal. Poza tym dostaje tez wynagrodzenie...
        Wielu ludzi dostaje rozne przelewy, np. od wspollokatorow na czynsz i rachunki,
        itp. - trudno zeby IR chcialo to sprawdzac. Gdyby to bylo kilka tys - to wtedy
        moze co innego...
        • Gość: landlordzik Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.t-mobile.co.uk 21.01.08, 19:38
          o to to, dzięki za posta.
          • Gość: Lukasz Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.cable.ubr04.haye.blueyonder.co.uk 22.01.08, 00:38
            Jest tak jak napisal Wonski, czasami kupuje cos dla znajomych na eBay a oni
            przelewaj pieniadze na moje konto, czesto sa to kwoty duzo wieksze niz £100 i
            nikt nigdy nie wymagal ode mnie zadnych wyjasnien.

A tak na marginesie z tego co sie orientuje jezeli nie przekroczysz okolo 5tys.
            dochodu z wynajmu mieszkania, pokoju (nie wiem czy to dot. tez np miejsca
            parkingowego)to nie musisz placic z tego tytulu podatku.
            • Gość: landlordzik Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: 149.254.192.* 22.01.08, 10:37
              > A tak na marginesie z tego co sie orientuje jezeli nie przekroczysz
              > okolo 5tys.dochodu z wynajmu mieszkania, pokoju (nie wiem czy to dot. > tez np
              miejsca parkingowego)to nie musisz placic z tego tytulu
              > podatku.

Super trop Lukasz, dzięki!! że nie pomyślałem wcześniej!
              Rzeczywiście wszystko poniżej £4,250 jest tax free w przypadku wynajmu.

• martin_sutton Re: wynająłem miejsce parkingowe 22.01.08, 15:17
                To dotyczy tylko umeblowanego pokoju w twoim wlasnym domu a nie miejsca
                parkingowego.
    • ratpole Re: wynająłem miejsce parkingowe 22.01.08, 06:23
      Gość portalu: landlordzik napisał(a):

> koledze z pracy. Obecnie obaj zmieniamy pracodawce i nie będziemy mieli już ze
      > sobą kontaktu. W związku z powyższym on zaproponował, że czynsz płacił mi
      > będzie na konto. Chodzi o 100 funtów miesięcznie, oczywiście bez wiedzy IR.
      > Czy takie przelewy są bezpieczne z punktu widzenia podatków?

Jak myslisz, dlaczego kolezka zaproponowal przelewy? Zeby miec dla siebie
      podkladke na wydatki do rozliczenia podatku czyli IR bedzie wiedzialo o jego
      expenses, nie bedzie wiedzialo o twoim niezgloszonym income. Prawdopodobnie nikt
      sie nie przyczepi przez jakis czas, ale jak sie przyczepi to marny twoj los.
      • Gość: maecki Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.252-81.static-ip.oleane.fr 22.01.08, 13:24
        > Jak myslisz, dlaczego kolezka zaproponowal przelewy? Zeby miec dla
        siebie
        > podkladke na wydatki do rozliczenia podatku czyli IR bedzie
        wiedzialo o jego
        > expenses, nie bedzie wiedzialo o twoim niezgloszonym income

To chyba kolega by musial jakas podkladke na to miec, faktury, a
        watpie zeby sie z takie duperele bawili.
    • Gość: deos Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.broadband.ctm.net 22.01.08, 14:22
      Mialem ten sam problem co ty, tylko, ze kwoty byly w tysiacach nie w
      setkach, bo pracowalem jako konsultant self employed i kase
      otrzymywalem brutto na konto (powinienem rozliczac sie sam).

Moje rozwiazanie to kupno tzw. shelf company w jednym z "rajow
      podatkowych", np. spolke w Gibraltarze mozna dostac za 30 funtow.
      Najlepiej poza EU lub w kraju ktory nie udziela informacji o
      akcjonariuszach i wlascicielach firm. Dobrym rozwiazaniem jest tez
      Singapor, Hong Kong i wiekszosc krajow poza Europa i duzymi krajami
      Anglosaskimi. Poszukaj w Google "shelf company offshore".
      Potem otwierasz pocztowo konto bankowe na ta spolke w Isle of Man,
      na przyklad Alliance & Leicester (alil.co.im) lub w innym banku i
      kolega przelewa ci tam kase co miesiac a ty nie pacisz ani podatku
      od przychodu ani od odsetek.

Ale tak jak pisalem, ze wzgledu na dosyc wysokie koszty otwarcia
      takiej spolki (w setkach funtow) musisz sam wykalkulowac, czy to ci
      sie oplaca bardziej niz placenie podatku.

Jesli odbierasz kase w gotowce, jest oczywiscie o wiele latwiej nie
      placic podatkow.
      • Gość: deos Re: wynająłem miejsce parkingowe IP: *.broadband.ctm.net 22.01.08, 14:24
        Unknelo mi jedno zero - 300 funtow za spolke w Gibraltarze. Inne
        kraje (Singapor) sa nawet tansze.
      • bonzee33 Re: wynająłem miejsce parkingowe 23.01.08, 12:09
        > Mialem ten sam problem co ty, tylko, ze kwoty byly w tysiacach nie
        w
        > setkach, bo pracowalem jako konsultant self employed i kase
        > otrzymywalem brutto na konto (powinienem rozliczac sie sam).

A jak zareagowal pracodawca, jak w kontrakcie, ktory mial podpisac
        zamiast uk adresu zobaczyl adres w raju podatkowym? Moze sie myle,
        ale wydaje mi sie, ze zdecydowana wiekszosc firm nie zaryzykuje. Ja
        swego czasu mialam zlecenie w Szwajcarii na firme i address w UK i z
        tego wzgledu dmuchajac na zimne pracodawca dopisal do kontraktu
        akapit, ze 2 dni w tygodniu pracuje z UK, a trzy dni ze Szwajcarii.
        • martin_sutton Re: wynająłem miejsce parkingowe 23.01.08, 16:33
          Nie bierz zbyt powaznie tego co deos pisze. Wg niego juz dawno stracil wszystkie
          oszczednosci na forexie ale wczesniej kupil kilka ha w SW Australii. Podobno
          pracuje w "duzej" firmie w city na managerskim stanowisku ktore dostal dzieki
          temu ze byl wygadany na interwiev i mial bzdury powypisywane w CV bo podobno
          nikt tego nie sprawdza a pracy nauczyl sie jak juz go zatrudnili. Wedlug niego
          rowniez jeszcze kilka miesiecy temu kupowanie nieruchomosci bylo najlepsza
          inwestycja kilka tygodni potem przepowiedzial ze funt ma spadac w stosunku do
          zlotowki niezmiennie do konca 2008 roku.

Mozesz rownie dobrze wrozyc z fusow zamiast sluchac deosa.
          • ghrom Re: wynająłem miejsce parkingowe 23.01.08, 18:10
            > Mozesz rownie dobrze wrozyc z fusow zamiast sluchac deosa.

Wrozenie z fusow jest zdecydowanie mniej zabawne ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka