imszulc 17.03.08, 16:07 ja tylko oglądałam w tv i mogło mi umknąć ciekawa jestem czy liderzy polskiej społeczności w Irlandii zrobili coś w tym kierunki, żeby było nas dzisiaj widać, w czasie największego święta w tym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ukryta Re: widział ktos polski akcent w czasie parady? 17.03.08, 16:27 oglądałam w TV prawie całą i nie widziałam. ponoć w Waterford, w którym mieszkam, miała być grupka paradujących Polaków. chociaż - patrząc na to, jak się prezentowały inne narodowosci "polskie akcenty" mogły wypaść dość szaro. ale - obym się myliła... pozdro KFK Odpowiedz Link Zgłoś
reyka Re: widział ktos polski akcent w czasie parady? 17.03.08, 19:40 w droghedzie nie bylo, ale widzialam w tv, ze w waterfordzie polska szkola sie pokazala. a w droghedzie to byla jedna wielka parada ciezarowek i samochodow reklamujacych swoje firmy:(srednio atarkcyjna dla dzieci, poza nielicznymi wyjatkami m.in: animal rescue, ktorzy przyprowadzili pieski. ale najwazniejsze, ze pogoda dopisala. bo ja taka ostatnio pamietam 7 lat temu, kiedy patryka przeniesli na chyba czerwiec (choroba wscieklych krow wtedy panowala):) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: widział ktos polski akcent w czasie parady? 17.03.08, 19:59 reyka napisała: > w droghedzie nie bylo, nie no Kasia a te tłumy polaków ;)))) nam się podobała przyczepa z maleńkimi zwierzątkami i kucyk a reszta mało ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
reyka Re: widział ktos polski akcent w czasie parady? 17.03.08, 20:30 a nie, jako widzowie, to jak najbardziej dopisali:) a tu kilka zdjec fotoforum.gazeta.pl/u/reyka.html Odpowiedz Link Zgłoś
app7 Re: widział ktos polski akcent w czasie parady? 18.03.08, 03:38 Był polski akcent w Galway! Aż się wzruszyłam, bo szczerze powiedziawszy się nie spodziewałam. Fajnie to zorganizowali, najpierw przejechała eskadra motocyklowa, wszyscy z polskimi flagami przy motorach i na polskich rejestracjach :).Za nimi terenówka z flagą z godłem na masce ciagnęła cos jakby kramik z polskimi specjałami:kiełbasa,kaszanka,itp...,które zostały skonsumowane przez uczestników zaraz po paradzie :)(nieżle to wyglądało, jak wracali pogryzajac kiełbachę :))).Na tej samej przyczepce tuż za kramikiem,chyba król na tronie,cos w stylu Bolesław Chrobry :) i cos tam jeszcze, ale nie widziałam dobrze. Za przyczepką grupa Z flagami a za nimi w czerwonych koszulkach z napisem Polska kilka par szło tańcząc poloneza. Wygladało naprawdę imponująco! Postarali sie ,nie ma co! Fotki z parady tutaj,nasi pod koniec :) picasaweb.google.pl/AgnieszkaiMoussa/StPatrick2008Galway Żałuje tylko, że nie udało mi się zrobić zbliżenia kramiku z kiełbachami, Jegomościa w koronie ze świtą :) i tańczących poloneza, szkoda :(. Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc a w Dublinie?? widział ktoś?? 18.03.08, 09:32 bo aż mi się wierzyć nie chce!!! przecież to w Dublinie "działają" różnego rodzaju polonijne organizacje!!! gdzie były w Św. Patryka? Odpowiedz Link Zgłoś
morela7 Re: a w Dublinie?? widział ktoś?? 18.03.08, 14:09 Raczej nie bylo, choc w tym roku poszczegolne grupki w tlumie pod sztandarem Dublin City Council nie byly 'podpisane' i moglo nam cos umknac (ja ogladalam w tv, maz byl na paradzie). Reprezentowani bylismy w zeszlym roku, byly m.in. lajkoniki. Cos tego typu, z indianskimi pioropuszami na glowach (niby husaria??), bylo i wczoraj, ale czy to byli Polacy, to nie dam glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
katenowak Re: widział ktos polski akcent w czasie parady? 18.03.08, 09:27 miło wiedzieć że sie część z nas potrafiła zorganizować brawa dla nich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
viwka Waterford - wygraliśmy :) 18.03.08, 15:05 Bylo nas ponad 80 osob!! Zdobylismy nagrodę dla Najlepszej Grupy Pieszej :) Nie wiem jak wyglądały inne piesze, wiec nie wiem czy slusznie - czy nieslusznie. nie wiem też co to za nagroda, czy wazon, dyplom, uścisk dłoni, czy parę centów... ALE było fantastycznie!!! Ilość chętnych i bezobciachowych rodaków nas powaliła! Euforia i radocha kipiała uszami! Spiewaliśmy aż gardła mamy zdarte! A trudne mieliśmy zadanie - byliśmy za kolumną bębniącą a przed orkiestra kobziarzy! Warto - zaplusowaliśmy WAM wszystkim :) Co niektorzy wsadzili głowy w piasek - ale ja widze tylko pozytywy :) Informacji na temat spotkań paradowych czy samego punktu zbiórki - nie było sposób przeoczyć. W Cork zdobyli główną nagrodę! Parada w Galwey - rewelacyjna! W Clonmel - drugi rok - i też byli! Nie wiem jedynie jak wyglądała Polska grupa w Dublinie, czekam na zdjęcia! Nasze są tu: www.waterpol.org Odpowiedz Link Zgłoś
ika_jen Ratuję honor Dublina:-) 18.03.08, 17:05 Co prawda nie głównym traktem, lecz własnymi ścieżkami, ale... na swój sposób paradowaliśmy z polskimi akcentami - a jakże:-) No to wklejam: photosmart.hpphoto.com/FilmStripHome.aspx?JobID=ae9c1397-3c76-4bfd-a415-154a3b82d114&SKU=HP Odpowiedz Link Zgłoś
reyka a mi brakuje 18.03.08, 22:56 czegos takiego w polsce:) pamietacie sztywne apele? sztandary?? a przeciez moznaby wprowadzic troche luzu. Odpowiedz Link Zgłoś
katenowak viwka :))) 19.03.08, 00:20 jestem pod wrażeniem fajnie że coś takiego sie dzieje wreszcie z dobrej strony sie pokazaliśmy a może wcale nie wreszcie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
viwka Re: viwka : 19.03.08, 12:57 A swoją droga - gdzie byłyście WY ze swoimi rodzinami? Dlaczego nie zorganizowałyście czegoś? Czemu nie było nas więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
katenowak Re: viwka : 20.03.08, 00:00 ja to mieszkam w Newbridge i próbowałam łapać kontakt przez forum z innymi mamami ale sie nie udalo a na co dzien to ledwo na zakretach wyrabiam bo moja Zula to żywe srebro i tak mi dni leca ze szok ale to prawda ze powinnismy sie jakos zorganizowac Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemilii Re: viwka : 20.03.08, 17:46 viwka napisała: > A swoją droga - gdzie byłyście WY ze swoimi rodzinami? > Dlaczego nie zorganizowałyście czegoś? Czemu nie było nas więcej? Dobre pytanie! Pewnie, gdyby nie moja 3-miesięczna córka, to oprócz organizowania cotygodniowych zajęć dla polskich dzieciaków, dorzuciłabym sobie jeszcze organizację polskiej parady. Z drugiej strony, dlaczego wszystko ma zależeć od tych, co już w coś się angażują?? Mało mają na głowie, tak? Przykro mi było, że koniec końców polskiego akcentu zabrakło w Athlone. Choć wiem, że ktoś szukał chętnych do organizacji po jednej z naszych mszy. Jak widać - nic z tego nie wyszło. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
app7 Filmik z parady Galway na tvn24 21.03.08, 01:15 www.tvn24.pl/28385,1542744,wiadomosc.html Jednak to była szlachta, nie król :). Odpowiedz Link Zgłoś