Dodaj do ulubionych

Disciplinary Warning for Unacceptable Attendance

IP: 92.3.224.* 11.04.08, 18:12
Witajcie, bylem chory na grype. Powaznie, zadna sciema. GP dal
antybiotyk i 2 tygodnie sick note.
Dzis wrocilem do pracy. Mimo, ze mam za te 2 tygodnie zwolnienie
lekarskie to zostalem wezwany na rozmowe i dostalem Disciplinary
Warning for Unacceptable Attendance. Pismo takie zostalo dolaczone
do moich akt. Jestem b. zaskoczony i zmartwiony tym faktem, bo
zostalem ukarany za to ze bylem chory na co mam dowod od panstwowego
lekarza. Podobno taka jest polityka Tesco i wiele firm w UK tak sie
zachowuje. Nie wolno mi opuscic zadnego dnia teraz do 6 czerwca.
Dodam, ze w pazdzierniku mialem operacje w szpitalu i mialem wtedy
tydzien zwolnienia.
Czy ktos mial podobna sytaucje i czy to zgodne z prawem dostac
upomnienie za bycie chorym? Co grozi mi w przypadku ponownej choroby?
Obserwuj wątek
    • Gość: hoszi Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.t-mobile.co.uk 12.04.08, 09:15
      Byłem w podobnej sytuacji!!Pierwsze upomnienie jakie dostałeś ma być ustne i
      takie pewnie miałes!!drugie upomnienie jest pisemne i takie ja miałem!!trzeci
      krok to upomnienie od night menagera!!a 4 od store menagera(o krokach tych
      powiedział mi night manager)!!Ogólnie to debilom chodzi o to !!ze nie obchodzi
      ich twoja choroba a kontrakt który posiadasz i masz go wypełnić (a twoim
      obowiązkiem jest pracować)!!Po drugim upomnieniu zadzwoniłem do związków i nie
      pomogli mi tylko z tego względu ze nie miałem świadka tej ROZMOWY!Ogólnie to
      pie.....ol TO !!!!!!!!Zreszta czy warto ryzykować zdrowiem dla tesco????Ci
      idioci nie wiedzą ze niewyleżana grupa moze prowadzić go zapalenia płuc czy
      chorób serca(ale nie próbuj im tego tłumaczyć!!AHA no mozesz isć do PERSONALA
      moze on cos zdziała !!ale radził bym to ZLAĆ .pozdro(JAK BY MIELI Aż TYLU
      CHETNYCH NA NOCKI TO BY LUDZI Z POLSKI NIE śCIąGALI)olej to zwolnić cie nie
      zwolnią!!
      • Gość: Zelazna dama Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.range86-158.btcentralplus.com 12.04.08, 09:58
        Fakt jest taki, ze taka jest polityka nie tylko tesco. Za chorowalnosc mozna
        stracic prace, ale tesco nie jest zbyt uczciwym pracodawca, ludzie nie chca w
        nim pracowac, wiec tez do takich rzeczy podchodza troche inaczej. Najpierw
        sprawdz, czy dostales odpowiedni warning, jesli jakis etap przeskoczyli, to
        napisz odwolanie. W tesco, w ktorym ja pracuje, koles mial 12% absencji i zbil
        sobie do 3%, bo odpracowal to w swoje wolne dni, moze da sie u Ciebie ustalic
        cos takiego, jesli jestes w stanie pracowac wiecej niz 5 dni w tygodniu. Mam
        nadzieje, ze w czasie rozmowy powiedziales, co powoduje chorowalnosc u Ciebie i
        co tesco moze zrobic, by tego unikac - jakis inny dzial, skrocenie godzin itd.
        Nastepnym razem popros na rozmowe kogos ze zwiazkow, zeby w razie czego wybronil
        Cie, no i byl Twoim swiadkiem.
      • Gość: radekk10 Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.04.08, 14:54
        Siemka hoszi :) ja ostatnio mialem taka sytuacje-dziecko(9 m-cy) mialo wysoka
        goraczke wiec nie zostawie zony z placzacym i chorym dzieckiem na noc wiec
        zadzwonilem bla bla bla normalna procedura...no i po powrocie do pracy co??gadka
        szmatka-rozmowa w sparwie przekroczenia 3% nieobecnosci(3 razy od pazdziernika
        bylem nieobecny) i teraz przez 26 tyg nie moge opuscic dnia no ale najlepsze
        jest to ze jak sie spytalem co jesli dziecko mi zachoruje(tfu tfu) a oni na to:
        "no musze przyjsc do pracy bo kazdemu moze ktos zachorowac)
        • Gość: radekk10 Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.04.08, 15:25
          A tak wogule to co tam u Ciebie??:)
          • Gość: hoszi Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.t-mobile.co.uk 13.04.08, 18:13
            witam kolegę.U mnie to pewnie podobnie jak u ciebie własnie minął rok jak
            pracuje i robie wszystko zeby prace zmienić!nie trafiłem na złe tesco ale i tak
            mnie menago wku..ają a konkretnie to jeden!!A jesli masz chore dziecko czy
            żonę to dzwonisz do nich i mówisz ze masz domestick problem(problemy rodzinne) i
            ogólnie nic ci nie zrobia !!Warning cie nie minie bo to po..y naród ale jak
            masz problemy rodzinne to nic ci nie zrobią!!!!!!!!Pozdro...
      • Gość: em Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: 91.104.100.* 20.04.08, 05:02
        Guzik wiecie-poczytajcie sobie o prawach pracowniczych.
        W konia was zrobili i to nieźle. Chorym można być-do tygodnia czasu-bez żadnych
        zaświadczeń o chorobie. Żeby uniknąć takich wałków to trzeba postępować zgodnie
        z procedurami. W dniu zachorowania, należy telefonicznie lub osobiście
        poinformować pracodawcę o fakcie choroby-trzeba mieć pewność co do tego bo w
        tesco w komunikacja wewnętrzna to bajzel. Potem pod koniec pierwszego tygodnia
        należy poinformować pracodawcę o tym jak nam leci-czy wracamy do pracy po
        tygodniu czy idziemy znowu do lekarza-jak się idzie i się choruje ponad tydzień
        to się informuje pracodawcę o certyfikacie od lekarza,że się ma i się dostarczy
        po chorobie.
        Nikt nie ma wam prawa dawać żadnych ostrzeżeń czy upomnień, a już na pewno nie w
        przypadku pierwszej choroby.
        Jakbyście umieli czytać po angielsku to byście sobie poszukali, a tak w d...was
        rżną jak potrafią.
        Z tego co pisze autor to on dostał upomnienie jak za niestawienie się w pracy
        bez poinformowania.
    • Gość: bbaarti Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.cmbg.cable.ntl.com 12.04.08, 12:24
      Witam, srednia 3% neobecnosci licza za okres ostatnich 26 tygodni,
      czyli pracujac normalnie na caly etat procent ten przekraczasz wraz
      z 4 dniem chorobowego, czyli dniem, za ktory maja juz Ci placic,
      oczywiscie dni sicka sie sumuja wiec jezeli bedziesz 4x chory w
      roznym czasie to i tak przekroczy. Niestety nie zgadzam sie z
      przedmowczynia, poniewaz nadgodziny do sredniej maja sie jak burak
      do czekolady. od pazdziernika do stycznia robilem po 100h overtimow
      kazdego miesiaca i anie jeden z nich nie wliczyl sie w moja
      absencje. Owszem jezeli jestes raz sick i masz 1 overtima w tym
      samym okresie rozliczeniowym to sie one zeruja (+8 i -8 0 )ale
      jezeli jest w innym to niestety juz nie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Zelazna dama Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.range86-158.btcentralplus.com 12.04.08, 15:28
        Ja nie mialam na mysli nadgodzin, ktore sie wykonalo, zanim zachorowales.
        Nazwalam to nadgodzinami, bo kolega chodzil do pracy w jego dni wolne, nie mial
        placone wiecej niz normalnie i to byla umowa miedzy nim a managerem. Oboje
        zgodzili sie na takie rozwiazanie.
        • pecorini Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda 27.04.08, 16:17
          ile powinni płacić za nadgoziny w wolne dni?, czy stawka niedzielna jest 200% ?
      • pecorini Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda 27.04.08, 16:00
        hej, czy mozecie mi dokładnie wytłumaczyć jak obliczane jest chorobowe w TESCO?
        czy overtime zmienia coś w obliczeniach ?byłem chory cztery dni wyliczyli mi
        3,4%JAK? pięć dni wcześniej miałem overtime za który mi nie zapłacili do dzisiaj
        ani nie zmniejszyło mi to absencji,dlaczego może ktoś wie?
        • Gość: Zelazna dama Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.toya.net.pl 29.04.08, 12:58
          Nie zrozumiales mnie. Overtimow przed chorobowym nie licza do procentu absencji,
          chodzilo mi o to, ze jesli byles chory i chcesz miec mniejszy procent albo zeby
          nie dali ci warninga, to ustalasz z managerem, ze od jakiegos dnia bedziesz
          pracowac tez w swoje dni wolne, nie jest to traktowane jako nadgodziny, a ze
          pracuje sie w dni wolne, to nazwalam to nadgodzinami. Generalnie jesli chodzi o
          nadgodziny, to placa 1.5 stawki za overtime w niedziele i swieta, a w inne dni
          pojedyncza stawka. Chorobowe zalezy od stazu pracy, ale nigdy nie placa za
          pierwsze trzy dni, ja pracowalam prawie dwa lata w tesco, wiec mnie zaplacili za
          dwa tygodnie chorobowego bez pierwszych trzech dni. Wydaje mi sie ze chorobowe
          placone z tesco jest pomniejszone o statutory sick pay, ale nie jestem pewna, bo
          gdyby bylo inaczej dostawalibysmy wiecej kasy niz normalnie sie dostaje.
    • Gość: cib Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.glfd.cable.ntl.com 12.04.08, 14:23
      p.c.
    • Gość: ja Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 14.04.08, 16:57
      IMHO nie przejmować się. Tesco ma taka procedurę i już. Tu postraszyć, tam
      "zmotywować do lepszej pracy".
      Ja tam miałem final worning na 26 tygodni (pół roku) i też jakos przeżyłem, a
      nie miałem żadnego powaznego powodu (nieoficjalnie).
      Po prostu nie chciało mi się to nie przychodziłem, nie dzwoniłem itp. Po prostu
      przyłaziłem po np. 1 czy dwóch dniach jak gdyby nigdy nic, oczywiście "pokój
      zwierzeń", papiery, pytania itp liczenie procentów (co nie zawsze im wychodziło
      na kalkulatorze i na piechotę im udowadniałem ze nie mają racji) i takie tam
      pierdóły. W każdym bądź razie przez te pół roku byłem grzeczny, zaś jak się
      okres skończył to od razu miałem pół nocy spóźnienia i jakoś juz trzeci rok
      pracy w tym burdelu leci. Nie przejmować się, to najwazniejsze. Zawsze można się
      ugadać, na przykład jak ktoś podpowiedział wyzej że odpracuje się ten nieobecny
      czas na nadgodzinach.
      Inny przypadek z mojego tesco, to wyjazd gościa na urlop. Przyjął sie do pracy,
      po dwóch miesiącach stwierdził ze jedzie na urlop 2 tygonie (co mu oczywiscie
      nie przysługiwało), wrócił po 3 tygodniach i nadal pracuje.
      I tak mozna w kółko opowiadać. Ważne żeby robic swooja robotę i w miarę
      kontrolować swoje bumelki (mniej czy bardziej uzasadnione)
      • Gość: waldek Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: 92.3.152.* 15.04.08, 19:42
        Witajcie, dzieki za wypowiedzi. Ale sytaucje sa rozne. U nas jeden
        kierowca mial wypadek samochodowy w wyniku czego trafil do szpitala
        i nie bylo go w pracy kilka tygodni. Po powrocie nie otrzymal
        zadnego ostrzezenia, jak go o to zapytalem to zrobil tylko oczy.
        A ja rzeczywiscie sie nieco sfrajerowalem, bo nie chcialem zadnego
        swiadka, bo pomyslalem sobie, ot zwykla rozmowka. Z drugiej strony u
        nas przedstawicielem USDAW jest babka, ktora nie lubi nikogo, a juz
        Polakow to by chyba wyslala z powrotem do PL. Czy taka sie ujmie za
        czlowiekiem? Szczerze watpie.
        A i nasza sytuacja jest wyjatkowa. Pracuje na dniowce (w sumie 3
        Polakow pracuje dniami), poza tym jest 5 Polakow na nocce.
        Nie ma tu tzw. rekrutacji z Krakowa. Zatrudnilismy sie do Tesco juz
        stad, jako wrecz "miejscowi".
        • Gość: Zelazna dama Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.range86-158.btcentralplus.com 16.04.08, 08:14
          Jesli ten kierowca mial wypadek w pracy, to oczywiscie to sie nie wlicza do
          nieobecnosci i tym samym nie moze dostac zadnego warninga. Trzeba pamietac
          jednak, by kazdy wypadek byl rejestrowany w ksiazcze wypadkow - choc nie wiem,
          jak to wyglada w przypadku kierowcow.
    • Gość: nierób Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: 194.246.124.* 16.04.08, 13:08
      stary zwolnij się, moge sie załozyc że jak im powiesz ze odchodzisz
      to w mig znikną wszystkie dyscyplinary(no chyba że nadepnołeś na
      odcisk jakiemuś managerowi:):):

• Gość: przedostatni Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.range217-44.btcentralplus.com 19.04.08, 21:52
        potwierdzam, ze w Tesco w Anglii mozna robic co sie chce a i tak
        nigdy nikogo nie zwolnia ! osobiscie jednak wole z wyprzedzeniem
        powiadamiac managera o planowanej nieobecnosci, mowie np tego i tego
        dnia mnie nie bedzie i nawet sie pytam o zgode tylko mowie ... i
        wszyscy sa zadowoleni ! jest tzw shift swap czyli zamiana zmian,
        berzesz dwa dni wolne ale odpracowujesz je potem lub wczesniej w
        swoje day off'y, proste ! kumpel wali non stop przez 20 dni a potem
        8 dni ma wolnych, ktore to spedza w Polsce z rodziná ... opcji jest
        wiele ! pozdrawiam
        • Gość: managooo Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.range217-44.btcentralplus.com 19.04.08, 22:15
          pamietajcie, ze zachowujac nienaganna frekwencje zyskujecie szereg
          przywilejów jak np:
          1.po roku pracy - Lifestyle Break - czas wolny od 4 do 12 tygodni !
          nieplatne ale przydatne !
          2.po roku pracy - Extended Holiday Leave - do 4 tygodni dodanych do
          zabukowanego urlopu, nieplatne ale przydatne
          3.od dnia zatrudnienia - Faith Time - do kilkunastu dni, czas na
          modlitwe czy pielgrzymki w zaleznosci od tego jakiego kto jest
          wyznania, nieplatne ale przydatne jesli wybierasz sie na Jasna Góre
          lub z panienká na Ibize hehe
          4.Bereavement Leave , od dnia zatrudnienia - jesli ktos z
          najblizszej rodziny pojdzie do nieba np babcia czy dziadek
          przysluguje Ci do 5 dni PLATNEgo zwolnienia ! niektorzy wiec
          przedluzaja zycie swoich dziadków a w odpowiednim czasie ich
          usmiercaja i maja 9 dni wolnych ! platnych 5 + day off'y
          5.Emergency Leave, tylko 1 dzien, nieplatny ale moze sie przydac
          jesli cokolwiek sie stanie
          6.Compassionate Leave, do 3 miesiecy, nieplatne ale przydatne, tzw
          domestic personal crisis czyli sprawy osobiste, klopoty rodzinne
          itp .......
          7.jest jeszcze sporo dla kobiet ciezarnych i dla rodzicow po
          urodzeniu sie dziecka ... ale tu chyba takich osob nie widze ;)

lepiej wczesniej ich powiadomic o tym ! wszystkie postulaty musza
          byc skladane na formularzu PLRF - RP2K197 dostepnym w kadrach lub
          zapytajcie mangera o formularz Holiday/Planned Leave Request Form,
          wpsac daty, dac managerowi i w droge !

chcesz wiedziec wiecej ? pisz ... pozdrawiam
          • Gość: waldek Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: 92.4.122.* 26.04.08, 17:20
            3. Faith Time - poprosilem o dzien wolnego na Good Friday, gdyz
            jestem ewangelikiem, a my w ten dzien nigdy nie pracujemy. Dostalem,
            ale musialem go oddac w offa. Fakt, ze w ten sposob nie zauwazylem
            zmiany w wyplacie.
            6. Ciekawe, czyli w ten sposob mozna miec urlop wtedy kiedy sie tak
            naprawde chce :)
            7. Malo? Wlasnie siedze na Paternity Leave:)
            Moze sie orientujesz, czy mozna dac wypowiedzenie z czesci godzin z
            zaznaczeniem konkretnego dnia? Z pewnych przyczyn strasznie
            przeszkadzaja mi kontraktowe 3,75 hrs w soboty. Chetnie sie ich bym
            pozbyl, uszczerbek finasowy nie jest zbyt wielki, a czas wolny
            bezcenny.
            • Gość: waldek Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: 92.4.122.* 26.04.08, 17:24
              aha, piszesz ze to wszystko przysluguje w przypadku roku nienagannej
              frekwencji, tak? Czyli raz wezmiesz cos takiego i juz nie masz
              nienagannej frekwencji, czyli juz do reszty "leave'ow" tracisz prawo?
    • Gość: marian z taksowki Re: Disciplinary Warning for Unacceptable Attenda IP: *.zone2.bethere.co.uk 27.04.08, 21:42
      Ludzie to tylko Tesco. Ty ich nie obchodzisz, wiec czemu sie przejmujesz ich
      calkowicie niewaznymi smiesznymi warningami.
      Nic ci nie moga zrobic, wiec sie wyluzuj, choruj jak musisz i lej na nich
      wszystkich z gory do dolu. To banda oszustow i debili.

Luz, ludzie prosze badzcie powazni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka