Gość: viki IP: 89.108.200.* 20.11.08, 18:35 jak zostać w uk doradcą podatkowym? Czy uprawnienia z polski wystarczą, czy trzeba będzie ukończyć jakiś uniwerek? Jaki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaleo Re: tax consultant 20.11.08, 21:31 To zalezy, czy chcesz pracowac w public practice czy w "industry" czyli ogolnie mowiac w dziale podatkow w firmie. Jesli to pierwsze, to kwalifikacje z Polski, jak mi sie wydaje, nie beda wystarczajace, potrzebna jest znajomosc i doswiadczenie w brytyjskim systemie podatkowym. Nawet CIMA czy ACCA sama w sobie nie jest wystarczajaca, trzeba miec doswiadczenie w podatkach i/lub byc CTA (czyli zdac egzaminy do Chartered Institute of Taxation). Chyba, ze znajdziesz praktyke, ktora Cie przyjmie "na przyuczenie" i zrefunduje CTA. Jesli chodzi o dzialy podatkowe w biznesie, to jesli masz zainteresowania w tym kierunku, mozesz sie starac o zatrudnienie w ksiegowosci szeroko pojetej, a potem starac sie o specjalizacje w podatkach - ja mialam taka wlasnie droge zawodowa, bo na poczatku startowalam tylko z CIMA. Ja pracuje w bardzo duzej firmie miedzynarodowej, dzial podatkow w UK to szesc osob, z czego cztery zostaly zatrudnione juz z doswiadczeniem w big 4 i kwalifikacjami CTA, a pozostale dwie (czyli ja i jeszcze jedna osoba) dotarly do tego dzialu po kilku poprzednich stanowiskach w ksiegowosci, z kwalifikacjami ogolnymi ksiegowymi. Generalnie ksiegowych z zainteresowaniem podatkowym jest mniej, niz zapotrzebowanie, ale z drugiej strony firmy zdaja sobie sprawe, ze ryzyko - i potencjalne korzysci, jak sie dobrze rozegra sprawe - w tej dziedzinie jest ogromne, i nie zatrudniaja w podatkach na chybil- trafil kazdego, kto sie napatoczy. I wiekszosci przypadkow jest to tez "commitment" na dlugie lata, jesli nie na cala kariere zawodowa, bo zdobycie szczegolowej wiedzy i doswiadczenia w tej dziedzinie trwa dosc dlugo, i firmy takiego doswiadczonego w podatkach ksiegowego raczej nie sa sklonne przenosic do innych dzialow ksiegowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: tax consultant IP: *.mobile.playmobile.pl 20.11.08, 23:03 Mam dwuletnie doświadczenie w big 4 w Polsce (podatek dochodowy) i zdany tu egzamin na dp ale nie wiem, czy w UK to będzie się liczyło. Myślałam na początek o wolontariacie lub o jakimś stażu i ew jakimś kursie. Ile czasu zajęło Ci zrobienie CIMA? Chodziłaś na jakies kursy, czy uczyłaś się sama? Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: tax consultant 20.11.08, 23:14 Gość portalu: viki napisał(a): > Mam dwuletnie doświadczenie w big 4 w Polsce (podatek dochodowy) i > zdany tu egzamin na dp ale nie wiem, czy w UK to będzie się liczyło. > Myślałam na początek o wolontariacie lub o jakimś stażu i ew jakimś > kursie. Ile czasu zajęło Ci zrobienie CIMA? Chodziłaś na jakies > kursy, czy uczyłaś się sama? Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: tax consultant 20.11.08, 23:17 Gość portalu: viki napisał(a): >Ile czasu zajęło Ci zrobienie CIMA? Chodziłaś na jakies > kursy, czy uczyłaś się sama? o ile dobrze pamietam (bo to bylo dobrych pare lat temu) to ze cztery lata mi to w sumie zajelo, ale ja mialam jedno dziecko i w czasie robienia CIMA mi sie urodzilo drugie, wiec troche sie wydluzylo :-) Poza tym, ja zdawalam jeszcze przed zmiana systemu, tzn. kiedy Foundation trzeba bylo wtedy zdawac jako egzaminy sesyjne, a nie computer-based assessment jak teraz. CIMA oplacal mi pracodawca, tzn. placili za kursy i egzaminy, bo wolnego mialam tylko ze dwa dni na kazdy egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: tax consultant 20.11.08, 23:25 Kurcze, nie wiem, co sie porobilo z tymi postami, najpierw wyslalo pusty, a potem ucielo pol tekstu. Chyba jakies demony, bo wlasnie skonczylam ogladac Apparitions na BBC1 :-) Gość portalu: viki napisał(a): > Mam dwuletnie doświadczenie w big 4 w Polsce (podatek dochodowy) i > zdany tu egzamin na dp ale nie wiem, czy w UK to będzie się liczyło. To juz jest cos, sam staz w big 4 sie na pewno liczy. Nie orientuje sie, jakie sa te polskie kwalifikacje z doradztwa podatkowego - na pewno nie beda postrzegane na rowni z CTA czy nawet ATT, ale przynajmniej to dowodzi na CV, ze jestes powaznie zainteresowana podatkami. Jesli masz uznawane w UK kwalifikacje ksiegowe (ACCA, CIMA), to mysle, ze Ci sie uda cos wiecej, niz wolontariat - zarejestruj sie w kilku tutejszych agencjach dla ksiegowych, np Hays, Nigel Wright itp. Moze sie uda znalezc stanowisko, na ktorym Ci zasponsoruja CTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: tax consultant IP: *.mobile.playmobile.pl 20.11.08, 23:54 Dzięki jaleo! Tak zrobię. Wcześniej pisałaś, że pracowałaś w big 4. W Polsce, czy już w UK? Jeśli miałaś wcześniej doświadczenia z Polski, ciężko jest się przestawić? Czy w UK masz jakieś wąskie specjalizacje w zakresie danego podatku, czy zajmujesz się wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: tax consultant 22.11.08, 12:31 Gość portalu: viki napisał(a): > Dzięki jaleo! Tak zrobię. Wcześniej pisałaś, że pracowałaś w big 4. Nie pracowalam nigdy w big 4, chyba sie musialam gdzies niejasno wyrazic :-) Ja swoja kariere zawodowa (cala moja "kariera" jest w UK, nie w Polsce) zaczelam od analizy marketingowej, a ze to dziedzina rowniez bardzo arytmetyczna, pewnego dnia nadazyla sie okazja przeniesienia sie do finansow i ksiegowosci, co tez zrobilam. > Czy w UK masz jakieś wąskie > specjalizacje w zakresie danego podatku, czy zajmujesz się > wszystkim? Ostatnio sporo sie zajmuje VAT-em (VAT compliance), chyba podobnie do wiekszosci "podatkowcow" pracujacych w biznesie, bo w europie zachodniej urzedy podatkowe juz sie zorientowaly, ze z income tax niewiele wiecej da sie wycisnac - z kilku powodow, o ktorych nie chce sie tu rozpisywac - wiec staraja sie "przylapac" firmy na vacie. Ale mam tez okazje pracowac sporo przy EU lobbying (jedna z zalet pracowania w duzej firmie), jak i przy obronie podatkowej w roznych krajach (tez zaleta duzej miedzynarodowej firmy). Ja posluguje sie tez biegle francuskim, i firma tez to skrzetnie wykorzystala, bo pracowalam przy kilku projektach podatkowych w naszych oddzialach we Francji i Maroku. I to wlasnie lubie w mojej pracy (czyli podatki w biznesie) - roznorodnosc, nic nie stoi w miejscu, caly czas zmienia sie legislacja, pracuje sie nad wprowadzaniem zmian typu EU VAT Package, negocjacje z urzedami podatkowymi, sprawy w sadzie, itp itd - kazdego dnia sie czlowiek czegos uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: tax consultant IP: 89.108.253.* 22.11.08, 17:29 Wielkie dzięki za wszystkie informację!!! Coraz bardziej mi się to podoba. Nie chciałabym, żeby mnie ''zaszufladkowali'' w jakąś wąską działkę. Zarejestruję się na portalu i zobaczę co mi zaoferują. Jak dobrze pójdzie, to pewnie spotkamy się na wyspach np. przy okazji jakiegoś kursu czy szkolenia. Odpowiedz Link Zgłoś