Dodaj do ulubionych

WRS - konfuzja

IP: *.sotn.cable.ntl.com 27.01.09, 18:26
Witam,

Przyznam, ze jestem troche zagubiony jesli chodzi o rejestracje w WRS, wiem, ze wiele o tym pisaliscie, ale chcialbym prosic o pomoc w mojej konkretnej sprawie.

Otoz prace w Wielkiej Brytanii rozpoczalem 30.07.2007, natychmiast rowniez zlozylem wniosek o rejestracje, na papierach z Home Office jako date of issue widnieje jednak 22.08.2007.

Przepracowalem u tego pracodawcy rok, odszedlem z dniem 02.08.2008, czyli bylo to mniej niz 12 miesiecy od rejestracji.

Po 5 tygodniach znow podjalem prace... w tym samym zreszta miejscu!

1. Czy stracilem na tym, ze jednak nie przepracowalem 12 miesiecy od pierwszej rejestracji? Co konkretnie?

Czy moze to we mnie jakos "uderzyc" w przyszlosci? Juz nie potrafie ogarnac tego tematu, prosze o pomoc.

Czy prawda jest to, co znalazlem na jednej ze stron www: "Po roku pracy możemy – w wypadku jej utraty – ubiegać się o brytyjski zasiłek dla bezrobotnych, zapomogi na dziecko, ulgi w podatkach czy nawet mieszkanie socjalne. Warunkiem jest jednak 12 miesięcy nieprzerwanej, legalnej pracy."?
Na razie nic mnie z tych spraw nie dotyczy, ale kto wie w przyszlosci?
A moze zle to wplynie jakos na emeryture itp.?

2. Czy powinienem sie zarejestrowac ponownie i ile?(?) by to mnie kosztowalo?

3. Co jesli znow odejde od tego pracodawcy przed uplywem 12 miesiecy (a raczej tak bedzie)?

Czy podejmujac nowa prace znow musialbym odbebnic w niej rok, aby w koncu miec zaliczony rok ciaglej pracy? :/

Bardzo prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • karolkowa1 Re: WRS - konfuzja 28.01.09, 22:43
      Musisz zarejestrowac sie jeszcze raz w WRS bo niestety nie miales
      pelnego roku zarejestrowanego a nowa prace podjales dopiero po 5
      tyg.Mozna miec przerwe w zatrudnieniu nie dluzsza niz 30 dni zeby
      WRS sie liczyl, pod warunkiem ze sie zglosi zmiane a Ty tego nie
      zrobiles niestety.
      • katka_tk Re: WRS - konfuzja 29.01.09, 22:26
        musisz sie rejestrowac za kazdym razem w wrs, dzisiaj pani w jobcetreplus
        wujasnila mi, ze aby sie starac o jakiekoglwiek dofinansowanie kiedykolwiek to
        home office musisz miec min 12 miesiecy wstecz od daty zlozenia wniosku o
        benefit, czyli zeby cokolwiek dostac w przyszlosci tzeba sie rejestrowac caly czas.
    • Gość: Konrad Re: WRS - konfuzja IP: *.cable.ubr10.croy.blueyonder.co.uk 01.02.09, 03:48
      Na stronie ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/ jest napisane:

Once you have been working in the United Kingdom legally for 12 months without a
      break in employment, you will no longer have to register on the Worker
      Registration Scheme. You can then obtain a residence permit confirming your
      right to live and work in the United Kingdom. See For European citizens for
      information on obtaining a residence permit.

oraz:

What counts as 12 months ‘uninterrupted work’?
      'Uninterrupted work' means you must not be out of work for more than a total of
      30 days in a 12 month period. You will need your registration certificates and
      other evidence of employment to show 12 months' uninterrupted employment.

Pytanie brzmi: czy w okresie 22.08.2007 - 21.08.2008 nie pracowałeś przez więcej
      niż 30 dni? W Twojego postu wynika, że nie (21 - 2 = 19 <= 30). Co więcej, UKBA
      nigdzie nie wymaga bycia zatrudnionym w ostatnim dniu WRS'u. Ponowna rejestracja
      w Twoim przypadku byłaby absurdem skoro tuż po roku ponownie podjąłeś pracę.

Aby nie obawiać się potencjalnych problemów w przyszłości wystąp o Registration
      Certificate
      (www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/applyingundereuropeanlaw/). Poproś
      pracodawcę o list potwierdzający Twój staż pracy w okresie WRS oraz po, wypełnij
      EEA1 i wyślij to do UKBA. Więcej informacji znajdziesz tutaj:
      www.londyn.org.uk/poradnik/registration-certificate. Co prawda podawana w
      nim nazwa agencji oraz adres zmieniły się, ale pozostała część jest jak
      najbardziej aktualna.
      • Gość: abc Re: WRS - konfuzja IP: 92.1.77.* 01.02.09, 10:51
        Bzdury opowiadasz,teoria swoje a w praktyce wyglada to inaczej.Nie
        byl zarejestrowany 12 mies.,nie zglosil zmiany pracodawcy przez
        okres dluzszy niz 30 dni (nowa prace podjal dopiero po 5 tyg.).Musi
        zarejestrowac sie ponownie i tyle.Kto mu da Residents Permit w tym
        przypadku?Nikt.
        • Gość: Konrad Re: WRS - konfuzja IP: *.cable.ubr10.croy.blueyonder.co.uk 01.02.09, 23:05
          A skąd Ty wiesz jak to wygląda w praktyce?
          • Gość: abc Re: WRS - konfuzja IP: 92.1.77.* 02.02.09, 01:08
            Gość portalu: Konrad napisał(a):

> A skąd Ty wiesz jak to wygląda w praktyce?

Mam bardzo czesto doczynienia z ludzmi,ktorym sie wydawalo,ze wiedza
            lepiej a pozniej zostali z "reka w nocniku" niestety.
            Pozdrawiam i mielego dnia zyzce :))
            • Gość: janiewiem Re: WRS - konfuzja IP: *.edin.uk.sykes.com 03.02.09, 14:18
              z tego co mowisz, to prawdopodobnie trzeba sie zarejestrowac jeszcze raz.
              aczkolwiek, z tego co pamietam nie musisz tym razem za to placic.

tak mi sie przynajmniej wydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka