Gość: Pracus
IP: *.sotn.cable.ntl.com
27.01.09, 18:26
Witam,
Przyznam, ze jestem troche zagubiony jesli chodzi o rejestracje w WRS, wiem, ze wiele o tym pisaliscie, ale chcialbym prosic o pomoc w mojej konkretnej sprawie.
Otoz prace w Wielkiej Brytanii rozpoczalem 30.07.2007, natychmiast rowniez zlozylem wniosek o rejestracje, na papierach z Home Office jako date of issue widnieje jednak 22.08.2007.
Przepracowalem u tego pracodawcy rok, odszedlem z dniem 02.08.2008, czyli bylo to mniej niz 12 miesiecy od rejestracji.
Po 5 tygodniach znow podjalem prace... w tym samym zreszta miejscu!
1. Czy stracilem na tym, ze jednak nie przepracowalem 12 miesiecy od pierwszej rejestracji? Co konkretnie?
Czy moze to we mnie jakos "uderzyc" w przyszlosci? Juz nie potrafie ogarnac tego tematu, prosze o pomoc.
Czy prawda jest to, co znalazlem na jednej ze stron www: "Po roku pracy możemy – w wypadku jej utraty – ubiegać się o brytyjski zasiłek dla bezrobotnych, zapomogi na dziecko, ulgi w podatkach czy nawet mieszkanie socjalne. Warunkiem jest jednak 12 miesięcy nieprzerwanej, legalnej pracy."?
Na razie nic mnie z tych spraw nie dotyczy, ale kto wie w przyszlosci?
A moze zle to wplynie jakos na emeryture itp.?
2. Czy powinienem sie zarejestrowac ponownie i ile?(?) by to mnie kosztowalo?
3. Co jesli znow odejde od tego pracodawcy przed uplywem 12 miesiecy (a raczej tak bedzie)?
Czy podejmujac nowa prace znow musialbym odbebnic w niej rok, aby w koncu miec zaliczony rok ciaglej pracy? :/
Bardzo prosze o pomoc!