Gość: eryka IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.09, 18:46 Witam mam pytanie, czy ktoś z Was obecnie pracujących w tesco nauczył się angielskiego? ja planuję wyjechać na rok właśnie po to by uczyc sie jezyka. jakie sa Wasze doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosć Re: nauka języka IP: 88.220.34.* 24.02.09, 19:39 dla chcącego nic trudnego, dużo zalezy od ciebie,od chęci konwersacji z innymi i łatwosci komunikowania się, jesli chodzi o samo tesco, można też zapisać się do szkoły i za niewielką opłatą rozwijać swoje umiejetności jezykowe/ part time lub full time/- byłam w Anglii 2 lata i odnoszę wrażenie ze zrobiłam postepy, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nauka języka IP: 88.220.34.* 12.03.09, 11:58 jak z moich obserwacji wynika to jest raczej niemożliwe, tam w ogóle nie można rozmawiać podczas pracy... a Polak jak zwykle dba o swój jezyk i nie uzywa obcego, fuj.... Odpowiedz Link Zgłoś
matt.cobosca Re: nauka języka 13.03.09, 10:18 Jak już będziesz na miejscu zorientuj się czy college blisko Ciebie organizuje kursy językowe - zazwyczaj pobierają za kurs niewielką opłatę (wcześniej były darmowe). Ja chodziłem na ESOL - English for Speakers Other Languages Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartmw Re: nauka języka IP: *.brhm.cable.ntl.com 20.03.09, 00:13 Powiem tak - to zależy. Po uno - ja polepszyłem znajomość na tyle w ciągu roku że zmieniłem pracę, która wymaga ode mnie biegłej znajomości angielskiego, nie uczęszczałem do collegu bo był płatny (Ł180 za semestr). Jedynie gadać i gadać z angolami nawet jeżeli źle to cię poprawią i pomogą. Po drugie uno - angielski w Anglii jest zupełnie inny od tego co uczą cię na kursach i w szkołach. Jak trafisz na gościa z Walii czy Szkocji to nie zrozumiesz w ogóle. Najpierw trzeba się porządnie osłuchać. Po trzecie i ostatnie uno - jak zacząłem prace w Tesco 2 lata temu to byli ze mną inni Polacy i oni pozostali na poziomie łan tu tri. Żyją w swoim świecie zero kontaktu z anglikami bo po co. Po za tym w dużych miastach jest trudniej o nauke. W Tesco pracuje dużo Polaków, pokój z polską tv wynajmiesz od Polaka, Samochód kupisz, ubezpieczysz i naprawisz u Polaka, zakupy zrobisz w polskim sklepie, do fryzjerki polki itd. Da sie przeżyć umiejąc Yes, No, Coca-Cola ;) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: nauka języka IP: 87.249.195.* 20.03.09, 01:43 Szczerze mówiąc jak chcesz się nauczyć języka i jedziesz po to pracować w Tesco to gorzej nie mogłaś wybrać.W dzień będziesz już tak zmęczona po nocce że nie będzie ci się chciało praktycznie nic (nawet jak sie przywyczaisz do pracy w nocy).Ja umiałem już angielski zanim przyjechałem ale jedyną korzyścią językową jaką wyniosłem to możliwość rozmowy na żywo z Anglikami choć nie było to zbyt mile widziane a poza tym Anglik który pracuje w Tesco po nocach zwykle ma mały zasób słownictwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan polecam Tesco IP: 92.11.107.* 26.03.09, 21:57 jasne, ze warto wyjechac... zwlaszcza na rok. Po roku bedziesz mowic biegle lamanym angielskim. W Tesco masz mozliwosc uczyc sie jezyka czytajac napisy na produktach podczas ich wykladania. Angole, z ktorymi bedziesz pracowac to zazwyczaj idioci bez szkol (sory, napewno maja skonczona podstawowke i chyba gimnazjum), wiec napewno zalapiesz dobra wymowe i niezly zasob slownictwa typu: i dont know anything bout it, that's crap, pussy bitch, that's not very nice, yes, no i oczywiscie how are you. A tak powaznie to pewnie padniesz po nocce i nie ruszysz kapska do wieczora, w zwiazku z tym nie bedziesz miec sily nawet szukac jakiejkolwiek szkoly jezykowej, albo odejdziesz z tego shitu i poszukasz normalniejszej pracy. Wszystko zalezy od tego gdzie wyladujesz tzn. w dziurze zabitej dechami, gdzie nie ma nic poza Tesco lub w normalnym miescie, gdzie istnieja szkoly i rynek pracy. Osobiscie mysle, ze jesli wybierasz sie na rok i jesli nawet pojdziesz do szkoly to nie liczylbym na duze postepy jezykowe. Rozni ludzie roznie mowia. Wiele osob chwali sie, ze mowi ''biegle'' po angielsku, bo sa w UK rok czy dwa i do tego pracuja w Tesco. Bez komentarza, pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś