glorian33 06.01.10, 15:37 Dla mnie Biblia jest współczesną Arką Zbawienia, a czym dla was jest Biblia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janusz.amir Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 15:43 Dla mnie niczym - ale chętnie posłucham Twoich opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 16:50 glorian33 napisał: > Dla mnie Biblia jest współczesną Arką Zbawienia, > Współczesne czsy próbowałeś już porównać do potopu, nie bardzo to wyszło, ale niech tam. Skupmy się na tej Biblii - jakie w niej analogie widzisz z Arką? Zwierzęta - to co w Biblii. Konstrukcja - co? W jakim sensie można "wsiadać do Biblii"? Co z ratowaniem tylko po parze z każdego gatunku? I tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
glorian33 Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 19:15 lernakow Biblia jest Prawem etyczno-moralnym, które należy przestrzegać.Za nie przestrzeganie Prawa na pewno każdy poniesie konsekwencje Jak za czasu Noego w wodach potopu.Więcej na blogu. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 19:17 najbardziej lubie to prawo: oko za oko , ząb za ząb. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 07.01.10, 05:59 glorian33 napisał: > Biblia jest Prawem etyczno-moralnym, które należy przestrzegać. > Za nie przestrzeganie Prawa na pewno każdy poniesie > konsekwencje Jak za czasu Noego w wodach potopu. > Czyli z całej analogii masz tylko prawo moralne Biblii jako burty i dach arki. Nie za wiele. Tym bardziej, że i potop niezauważalny i "na pewno każdy poniesie konsekwencje" strasznie życzeniowe i mało wiarygodne. > Więcej na blogu. > Szkoda, że nie linkujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 16:54 glorian33 napisał: > Dla mnie Biblia jest współczesną Arką Zbawienia, a czym dla was jest Biblia ? Ty tu czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 16:55 ale pewny tego nie jesteś? bo na co najmniej trzech forach dzisiaj o to samo zapytałes... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 16:58 anatemka napisała: > ale pewny tego nie jesteś? bo na co najmniej trzech forach dzisiaj o > to samo zapytałes... Na ilu ty byłaś dziś ? Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 17:01 na 11, chyba ale połowa nie gazetowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 07.01.10, 08:06 anatemka napisała: > > na 11, chyba ale połowa nie gazetowa ;) Masz jakiś licznik ? Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 07.01.10, 11:52 nie, specjalnie dla Ciebie policzyłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 07.01.10, 17:50 anatemka napisała: > nie, specjalnie dla Ciebie policzyłam :) Aha , aha :)) Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 07.01.10, 21:53 też Cie lubie xD Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 08.01.10, 11:14 anatemka napisała: > też Cie lubie > xD To dobrze czy źle ? Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 08.01.10, 20:37 trza ustalić Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 09.01.10, 11:13 anatemka napisała: > trza ustalić Dziś o 20 w ratuszowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
kinemator Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 19:30 > Dla mnie Biblia jest współczesną Arką Zbawienia, a czym dla was jest Biblia ? Mitologią. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 06.01.10, 19:57 glorian33 napisał: > Dla mnie Biblia jest współczesną Arką Zbawienia, a czym dla was >jest Biblia ? dla mnie ... ksiazka . Ksiazka raczej niechetnie czytana przez katolikow . Moge sie mylic , moze z 4 % polskich katolikow przeczytalo swa Biblie zwana swym Pismem swietym . Maja katoliki do niej jakis wstret ? . Za trudne jest dla nich przebrneicie przez stek bzdur , dziejow i przygod Zydow ? . Dla Zydow b. ciekawa lektura , zbor bajek i legend , zawiara on tez fragmentaryczne zydowskie fakty historyczne poprzeplatane mitami,- dzieje Zydow , tworzenia ich panstwowosci na przestrzeni paru wiekow , az prawie do czasow upadku ich panstwa zydowskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush dla mnie Biblia to księga miłości: 06.01.10, 23:39 glorian33 napisał: > Dla mnie Biblia jest współczesną Arką Zbawienia, a czym dla was jest Biblia ? dla mnie Biblia to księga miłości: Zacznijmy od niezwykle popularnej Księgi Psalmów: Psalm 137,8 "Córo Babilonu, niszczycielko, szczęśliwy, kto ci odpłaci za zło, jakie nam wyrządziłaś! 9 Szczęśliwy, kto schwyci i rozbije o skałę twoje dzieci." oto słowa proroków - wybrańców Boga = Trójcy Świętej: Księga Ozeasza 14. 1 "1 Samaria odpokutuje za bunt przeciw Bogu swojemu: poginą od miecza, dzieci ich będą zmiażdżone, a niewiasty ciężarne rozprute»." Księga Liczb 31. 7 7 "Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mężczyzn. Księga Liczb 31. 14 14 I rozgniewał się Mojżesz na dowódców wojska, na tysiączników i setników,którzy wracali z wyprawy wojennej. 15 Rzekł do nich: «Jakże mogliście zostawić przy życiu wszystkie kobiety? 16 One to za radą Balaama spowodowały, że Izraelici ze względu na Peora dopuścili się niewierności wobec Pana. Sprowadziło to plagę na społeczność Pana. 17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. 18 Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu." 1 Księga Samuela 15.2 "2 Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. 3 Dlatego teraz idź, pobijesz Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce,wielbłądy i osły»." słowa Jezusa: Ewangelia wg. Łukasza 19, 26 26 "Powiadam wam: Każdemu, kto ma, będzie dodane; a temu, kto nie ma, zabiorą nawet to, co ma. 27 Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i zabijcie na moich oczach"». 28 Po tych słowach ruszył na przedzie, zdążając do Jerozolimy." Pełnego dobra Bożego Słowa nigdy nie za wiele... Amen Odpowiedz Link Zgłoś
cracken001 Re: dla mnie Biblia to księga miłości: 07.01.10, 02:37 OTO SLOWO PANSKIE-w doopie mam takiego boga Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: dla mnie Biblia to księga miłości: 07.01.10, 07:34 "Niech się dzieje Wola Nieba , z nią się zawsze zgadzać trzeba". W Biblii opisano dużo , dużo więcej "cudownych kwiatuszków".Dekalog jest przeznaczony dla współczesnych naiwnych. Jeżeli Bóg jest żądny krwi a Szatan jest jego przeciwieństwem to wybór jest łatwy. Byłam zdziwiona , kiedy żona pastora powiedziała ,że jednym z dowodów na istnienie Boga jest to , że uśmiercił w wypadku faceta ,który rzucił oszczerstwo w kierunku jej rodziny.W modlitwach usilnie błagali Boga o pomoc , no i Bóg ich wysłuchał. Kara Boża tego przypadku nie dotyczy a i wyznanie też nie. Jeden bóg=jeden diabeł. Bóg jest Miłością (zapomniałam dodać) Odpowiedz Link Zgłoś
glorian33 Re: dla mnie Biblia to księga miłości: 07.01.10, 11:48 pocoo napisała: > "Niech się dzieje Wola Nieba , z nią się zawsze zgadzać trzeba". > W Biblii opisano dużo , dużo więcej "cudownych kwiatuszków".Dekalog > jest przeznaczony dla współczesnych naiwnych. > Jeżeli Bóg jest żądny krwi a Szatan jest jego przeciwieństwem to > wybór jest łatwy. > Byłam zdziwiona , kiedy żona pastora powiedziała ,że jednym z > dowodów na istnienie Boga jest to , że uśmiercił w wypadku > faceta ,który rzucił oszczerstwo w kierunku jej rodziny.W modlitwach > usilnie błagali Boga o pomoc , no i Bóg ich wysłuchał. > Kara Boża tego przypadku nie dotyczy a i wyznanie też nie. > Jeden bóg=jeden diabeł. > Bóg jest Miłością (zapomniałam dodać) Wszechmogący Bóg stworzył system duchowo-informacyjnej całości. Negowanie i manipulowanie rzeczywistymi faktami i słowami Pisma Świętego Wszechmogącego Boga, to czynienie zakłóceń w oddziaływaniach wszelkich rodzajów informacji ze wszechinformacją-informacja dla całości i o całości. Za które na pewno poniesie konsekwencje, każdy kto tak czyni.Więcej na blogu. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: dla mnie Biblia to księga miłości: 07.01.10, 22:05 Następna "oczywista" teoria, chcesz pobić Nehsę? :D Odpowiedz Link Zgłoś
nnikodem żona pastora 07.01.10, 12:19 pocoo napisała: > Byłam zdziwiona , kiedy żona pastora powiedziała ,że jednym z > dowodów na istnienie Boga jest to , że uśmiercił w wypadku > faceta ,który rzucił oszczerstwo w kierunku jej rodziny. Żona pastora to niewiasta, więc "nie wie", nie musi wiedzieć jak to zadziałało. Może zresztą przekręciłaś jej słowa. Rzucając oszczerstwo człowiek uruchomił program zniszczenia pastora i jego rodziny. Żeby ten program zatrzymać Duch Wszechświata odpowiedział eliminacją oszczercy. Jeśli by tego nie zrobił, oszczerca mógłby zabić pastora, żonę, dzieci, zniszczyć dobrą energię Wszechświata. Nie była to kara, to zadziałało prawo homeostazy. Karę wymierzył sobie oszczerca sam w momencie kiedy źle pomyślał o pastorze, kiedy go osądził w swoim umyśle. Nie sądźcie albowiem będziecie sądzeni. Kiedyś, w czasach biblijnych na wyrównanie równowagi potrzeba było wielu lat, do 4 pokoleń. Teraz wszystko przyspieszyło się. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: żona pastora 07.01.10, 18:16 Wlasnie zle pomyslalem o tobie... Sadzisz, ze Twoj homeostaze milujacy bozia i mnie zabije? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: żona pastora 07.01.10, 21:11 nnikodem napisał: Żeby ten program zatrzymać Duch Wszechświata odpowiedział eliminacją oszcz > ercy. Jeśli by tego nie zrobił, oszczerca mógłby zabić pastora, żonę, dzieci, z > niszczyć dobrą energię Wszechświata. > Nie była to kara, to zadziałało prawo homeostazy. Karę wymierzył sobie oszczerc > a sam w momencie kiedy źle pomyślał o pastorze, kiedy go osądził w swoim umyśle > . Nie sądźcie albowiem będziecie sądzeni. > Kiedyś, w czasach biblijnych na wyrównanie równowagi potrzeba było wielu lat, d > o 4 pokoleń. Teraz wszystko przyspieszyło się. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: żona pastora 07.01.10, 21:18 pocoo napisała: > nnikodem napisał: > > Żeby ten program zatrzymać Duch Wszechświata odpowiedział > eliminacją oszcz > > ercy. Jeśli by tego nie zrobił, oszczerca mógłby zabić pastora, > żonę, dzieci, z > > niszczyć dobrą energię Wszechświata. > > Nie była to kara, to zadziałało prawo homeostazy. Przez przypadek stuknęłam nie w ten klawisz co trzeba. Wracając do tego co napisałeś , to teraz wiem dlaczego nie mam wrogów.Możesz mieć rację.Każdy , kto kiedykolwiek w życiu rzucił oszczerstwem w moją stronę ,nie żyje.Może to przypadek , a może i nie.O prawie homeostazy dowiedziałam się od Ciebie.O błoga nieświadomości... Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: żona pastora 07.01.10, 21:20 strach sie bać.... lubie Cie, wiesz? xD Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: żona pastora 07.01.10, 21:46 anatemka napisała: > strach sie bać.... > lubie Cie, wiesz? > xD Nie wiedziałam ,dziękuję. Nie musisz się bać.Musiałabyś obrzydliwym kłamstwem rzucić mi prosto w twarz.Na forum nie ma to najmniejszego znaczenia. Czytam co piszesz z niekłamaną przyjemnoscia i musiałabyś dokonać nadludzkiego wysiłku aby mi sprawić przykrość.Nie uda Ci się , wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: żona pastora 07.01.10, 21:52 oj, to pochlebstwo na wszelki miało być ;) ale nie pozbawione prawdy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
glorian33 Re: dla mnie Biblia to księga miłości: 08.01.10, 16:50 katrina_bush 06.01.10, 23:39 Odpowiedz glorian33 napisał: > Dla mnie Biblia jest współczesną Arką Zbawienia, a czym dla was jest Biblia ? dla mnie Biblia to księga miłości: Zacznijmy od niezwykle popularnej Księgi Psalmów: Psalm 137,8 "Córo Babilonu, niszczycielko, szczęśliwy, kto ci odpłaci..... Izrael był pod lokalnym systemem duchowo-informacyjnej całości. Dlatego za czynienie zakłóceń w systemie ponosili konsekwencje. Barbarzyńscy poganie byli śmiertelnym zagrożeniem dla Izraela w praktykowaniu pogańskich zwyczajów, które czyniły zakłócenia w systemie duchowo-informacyjnej całości. Dlatego ponosili konsekwencje, i Izrael i barbarzyńscy poganie. Więcej na blogu. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Biblia, czyli współczesna Arka Zbawienia. 07.01.10, 22:02 > Dla mnie Biblia jest współczesną Arką Zbawienia, a czym dla was jest Biblia ? Zbiorem mitów, legend i przypowieści moralizatorskich. Odpowiedz Link Zgłoś