dididia 01.03.10, 18:26 Mam pytanie ...Czy dziecku przystępującemu do sakramentu komunii świętej można podarować krzyżyk wraz z lichtarzykami? Proszę o szczere wypowiedzi na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kontik_71 Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:33 I myslisz, ze to dziecko sie z tego ucieszy? Przeciez ogolnie wiadomo, ze chodzi tu o wypasione prezenty.. wiec pomysl raczej o quadzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:35 IMO można, ale przeczuwam, że młode będzie mooooocno zawiedzione :) Odpowiedz Link Zgłoś
dididia Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:37 wypasione prezenty to wynalazek dorosłych bez fantazji. Nie rzecz w rozmiarze i kasie prezentu tylko w przekazaniu go w tym dniu. To raczej Bóg jest ważny dla osoby przystępującej do komunii świetej. Taki prezent to dodatek do innego na pamiątke... Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:38 dididia napisała: > To raczej Bóg jest ważny dla > osoby przystępującej do komunii świetej. Teoretycznie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
dididia Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:41 Tak teoretycznie...ale co z kwestią takiej pamiątki???? Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:54 Zakładając, że dla dziecka kwestie religijne są (i będą w przyszłości, ale tego nie wiemy) ważne, to OK. Ale na wyraz zachwytu tobym jednak nie liczył (i nie chodzi mi wcale o "wypasione" prezenty). Odpowiedz Link Zgłoś
dididia Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:57 Tobie pewnie nie ale rozmówcy przed Tobą. Nie spokojnie prezent inny to ma zostać na pamiątkę...i nie mam opinii na ten temat czy ma to jakiś przesąd czy tez nie... Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 19:01 Bo rozmowca przed apodemusem zdaje sobie sprawe, ze takie male dziecko nie ma i nie moze miec zdania na tematy religijne 8i wiele innych tez). Dlatego wlasnie chodzi o prezenty i to co moga dostac w gotowce, bo to jest cos namacalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dididia Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 19:03 Tak zgadzam się z toba gotówka owszem i niech rodzice sami decydują co dziecku potrzeba....z tym, że powtarzam to ma być pamiatka...Pieniądze rzecz ulotna są i ich nie ma a co za tym idzie nawet pamiątki po tak ważnym dniu... Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 19:07 Wiesz co zrob aby to naprawde byla pamiatka? Zrob cos, kup cos, cokolwiek co bedzie sie wiazalo z komunia i daj to dzieciakowi gdy juz bedzie swiadomy i bedziezs wiedziala czy to cokolwiek dla niego znaczylo. Wszystko inne pokryje kurz i zmniejszy powierzchnie zyciowa rodziny i predzej czy pozniej wyladuje na smietniku. Odpowiedz Link Zgłoś
dididia Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 19:10 rozważę i ta sugestię....i to była już jakaś odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 02.03.10, 09:23 dididia napisała: Nie rzecz w rozmiarze i > kasie prezentu tylko w przekazaniu go w tym dniu. To raczej Bóg jest ważny dla > osoby przystępującej do komunii świetej. Taki prezent to dodatek do innego na > pamiątke... Dal 8 latka ważny jest bóg ?? kto ci takich bzdur naopowiadał ? Odpowiedz Link Zgłoś
moniakociara Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 02.03.10, 16:11 Moim zdaniem jeżeli rodzice posyłają dziecko do komunii świętej, to powinni je wychować w wierze na tyle, aby przeżywało ten dzień duchowo i, żeby faktycznie jego Bóg był dla niego na pierwszym miejscu w tym dniu, bo myślenie o tym, jakie super-wypasione-prezenty dostanie się w tym dniu to w moich oczach porażka wychowawcza. Ja bym kupiła jakiś krzyżyk z łańcuszkiem, można małą biblie kupić, album na zdjęcia, który można później z dzieckiem uzupełnić zdjęciami z uroczystości w kościele jak i w domu (restauracji). Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:56 Może jakis mały ołtarzyk - zabawkę z klęcznikiem? Konfesjonalik? Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 18:58 Piwi, prosze nie kpij z powaznych rzeczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
dididia Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 19:00 piwi może i smieszne...ale pytam się serio chcę wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 01.03.10, 19:36 serio, to rozczarujesz i dziecko i rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 02.03.10, 09:22 dididia napisała: > Mam pytanie ...Czy dziecku przystępującemu do sakramentu komunii świętej można > podarować krzyżyk wraz z lichtarzykami? > Proszę o szczere wypowiedzi na ten temat Moze ufunduj mu od razu prywatną kaplicę ? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Krzyżyk i lichtarzyk=komunia św. 02.03.10, 15:19 A moze tak zlota kropielnice i kropidlo z kosci sloniowej? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Szczerze? 02.03.10, 20:50 Nie ma chyba na swiecie dzieciaka, ktory ucieszylby sie z krzyzyka z lichtarzykami. Moje propozycje prezentowe: Wii, Xbox, iPod, iPhone, BlackBerry, iPad, itp. Sorry za szczerosc, ale nie po to dzieciak bierze udzial w tej calej szopce, zeby dostal jakies lichtarzyki ;). No i jak tu sie takim czyms pochwalic przed kolegami :P? Odpowiedz Link Zgłoś