megi1973 04.05.10, 14:44 pozwalacie na otumanianie dzieci od maleńkości? przyznajcie się Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Ciekawy watek w temacie :) 04.05.10, 17:04 forum.gazeta.pl/forum/w,16182,52129346,,Religia_w_przedszkolu.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 04.05.10, 17:37 Ja podpisałam, że się nie zgadzam na religię w zerówce (od września idzie) - jest dwa razy w tygodniu po pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 06.05.10, 11:24 broceliande napisała: > Ja podpisałam, że się nie zgadzam na religię w zerówce (od września > idzie) - jest dwa razy w tygodniu po pół godziny. Prawo nie nakazuje tobie pisemnych deklaracji !!, to rodzice dzieci które uczęszczają mają taki obowiązek . Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 04.05.10, 17:46 megi1973 napisała: > pozwalacie na otumanianie dzieci od maleńkości? przyznajcie się Molestowanie umysłowe powinno być zakazane przynajmniej do takiego samego wieku jak molestowanie seksualne. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 04.05.10, 21:52 Wiedza rowniez? Moze w imie polit-prawnosci podamy dzieciom problem i same sobie wyjasnia , budujac wlasne teorie dotyczace powstania wszechswiata, ewolucji, fizjiologii.... Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 04.05.10, 22:14 tlenek_wegla napisał: > Wiedza rowniez? Tak, bywa, choćby te nieszczęsne "bezwymiarowe punkty", które budują odcinki :o) > Moze w imie polit-prawnosci podamy dzieciom problem i same sobie wyjasnia , > budujac wlasne teorie dotyczace powstania wszechswiata, ewolucji, fizjiologii.. > .. Bardzo ciekawy pomysł, kupuję z miejsca :o) Od dzieci wiele można się nauczyć, mają jeszcze nieskażone teoriami-dogmatami umysły :o) zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 05.05.10, 23:08 To powinno być podpisywanie zgody, nie zaś niezgody na naukę. W ten sposób ustanawia się, że wszyscy chodzą, a jak nie, to niech się fatygują. Wbrew konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 06.05.10, 11:31 pochodnia_nerona napisała: > To powinno być podpisywanie zgody, nie zaś niezgody na naukę. W ten sposób > ustanawia się, że wszyscy chodzą, a jak nie, to niech się fatygują. Wbrew > konstytucji. Nie koniecznie konstytucji tak wynika z ustawy o szkolnictwie § 1. 1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). W publicznych szkołach podstawowych, gimnazjach, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zwanych dalej "szkołami", organizuje się w ramach planu zajęć szkolnych naukę religii i etyki: 1) w szkołach podstawowych i gimnazjach - na życzenie rodziców (opiekunów prawnych), 2) w szkołach ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych - na życzenie bądź rodziców(opiekunów prawnych), bądź samych uczniów; po osiągnięciu pełnoletności o pobieraniu religii i etyki decydują sami uczniowie. 2. Życzenie, o którym mowa w ust. 1, jest wyrażane w najprostszej formie oświadczenia, które nie musi być ponawiane w kolejnym roku szkolnym, może natomiast zostać zmienione. www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr?id=79183 Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 08.05.10, 00:45 masz przeciez napisane: > § 1. 1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć > przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców ..znaczy sie musz najpierw sobie zazyczyc.. Pisemnie. Domyslnie sie nie organizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 08.05.10, 11:28 tlenek_wegla napisał: > masz przeciez napisane: > > > § 1. 1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć > > przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców > > > ..znaczy sie musz najpierw sobie zazyczyc.. Pisemnie. > > Domyslnie sie nie organizuje. Nie musi pisemnie , ja nic nie podpisywałem tylko zaznaczono to w dzienniku . Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 06.05.10, 10:57 Tak, ja pozwolilam. Bylam mocno zdziwiona, ze już w przedszkolu (od pięciolatkow) zaczyna się religia, ale wydawało mi się, że trochę obycia z tą dziedziną nie zaszkodzi, a dziecko samo chciało. Teraz ma do mnie pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 06.05.10, 11:32 angelfree napisała: >. Teraz ma do mnie pretensje. To uważaj bo ci krucyfiksem przywali . Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 06.05.10, 11:39 Na szczęście nie ma nic takiego na podorędziu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 06.05.10, 16:45 angelfree napisała: > Na szczęście nie ma nic takiego na podorędziu. Niezbadane są wyroki pańskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 09.05.10, 17:08 angelfree napisała: >Teraz ma do mnie pretensje. O co, że sobie pozwolę zapytać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
irandia Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 09.05.10, 17:17 angelfree napisała: > Tak, ja pozwolilam. Bylam mocno zdziwiona, ze już w przedszkolu (od > pięciolatkow) zaczyna się religia, ale wydawało mi się, że trochę obycia z tą > dziedziną nie zaszkodzi, a dziecko samo chciało. Teraz ma do mnie pretensje. I słusznie, bo zabawa ze świadomością małego dziecka jest bardziej niebezpieczna niż zabawa w doktora z pomarańczką i ptaszkiem :o/ pozdrawiam irandia Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: jak to teraz jest z religią w przedszkolach? 06.05.10, 11:23 megi1973 napisała: > pozwalacie na otumanianie dzieci od maleńkości? przyznajcie się Moje nie ogłupiali i nie ogłupiają :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu jestem ateistą 06.05.10, 17:10 ale córka na lekcje religii chodzi i do kościoła i wypytuję ja co się na nich dowiedziała (na ogół straszny, kompletny bełkot nie dostosowany do inteligencji dzieci, ich zaciekawienia światem) kościół strzela sobie sam w stopę - uwierzcie mi... Niemniej - ubolewam nad tym i bez satysfakcji stwierdzam, bo przedmiot transcendentalny, zachęcający do poszukiwania odpowiedzi na trudne pytania, wprowadzający propedeutykę filozofii, podtsawy etyki (nawet chrześcijańskiej) - bardzo by sie dzieciom przydał. Ale prowadzą to ludzie bez sensu, bez wykształcenia, bez osobowości... (mam doswiadczenia z kilku szkół) Religia (czyt RELA) to taki sam przedmiot jak MATMA. Tylko mniej ważny (w ich odbiorze rzecz jasna..) Żeby było jasne - moje dziecko wie, że nie wierzę w żadnego boga, ale nie narzucam mu swojego światopogladu.. Ma czas na swój wybór.. Stawiam tezę - rząd Suchockiej wprowadzając religie do szkół - bardzo powaznie Kościołowi ZASZKODZIŁ.. Co za paradoks.. jeep Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl [...] 07.05.10, 08:30 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś