Dodaj do ulubionych

Ofiary egzorcyzmów

31.05.10, 09:24
wiadomosci.onet.pl/1613495,240,1,ofiary_egzorcyzmow,kioskart.html

Wielu mieszkańców nigeryjskich wiosek widziało na DVD krwawy film Ukpabio "End of the Wicked" z 1999 roku, ukazujący rzekomo, jak diabeł kradnie dziecięce dusze. Niektórzy czytali jej książkę "Unveiling the Mysteries of Witchcraft" (Odkrywamy tajemnice czarnoksięstwa), w której z przekonaniem pisze, że "jeżeli dziecko poniżej drugiego roku życia krzyczy w nocy, płacze, cały czas gorączkuje i choruje, jest sługą szatana".

Takie dzieci są egzorcyzmowane – oblewane kwasem, grzebane żywcem, przypiekane ogniem – bądź wygnane z wiosek i porzucone przy drodze, ponieważ jakiś wędrowny kaznodzieja uznał je za opętane.

Wiara w opętanie jest powszechna wśród zielonoświątkowców w Nigerii, ponieważ umacnia ona lokalny, tradycyjny przesąd, że duchy są realnymi bytami i ingerują w ludzkie życie.

Przecież katolicy też uważają duchy za realne byty ingerujące w ludzkie życie. No nie?
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 11:12
      0golone_jajka napisał:

> Przecież katolicy też uważają duchy za realne byty ingerujące w ludzkie życie.
      > No nie?

ale katolicy na ducha stosują duchowe metody - czyli egzorcyzm. Nigdy nie
      stosują metod ziemskich jak tortury. Nie tędy droga.
      • 0golone_jajka Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 16:28
        > ale katolicy na ducha stosują duchowe metody - czyli egzorcyzm. Nigdy nie
        > stosują metod ziemskich jak tortury. Nie tędy droga.

No a o czym jest artykuł?? O EGZORCYZMACH właśnie!
        • a000000 Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 16:31
          Egzorcyzm to MODLITWA wypędzająca złego ducha... a nie oblewanie kwasem czy
          przypiekanie żywcem.
          • 0golone_jajka Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 18:11
            To TY tak twierdzisz. Opisana w artykule kapłanka twierdzi co innego. Ja nie wiem kto ma rację. Ja wiem, że różni ludzie różnie pojmują różne słowa. Jedni oblewają wodą święconą, inni kwasem. A wszyscy nazywają to wypędzeniem złego ducha. Dla mnie i jedno i drugie ma wspólny mianownik - średniowieczne zabobony.
            • a000000 Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 18:42
              a po co mieszasz jakieś gusła pogańskiej kapłanki z zielonoświątkowcami? Czy oni
              torturują ludzi?

Jeśli nie wiesz kto ma rację - to co tu jeszcze robisz? Nie boisz się, że Cię
              kwasem oblejemy, ogniem przypieczemy, aby z Ciebie czarta wygnać? Wiesz, czary
              to paskudna rzecz. Działają nawet na odległość.
              • 0golone_jajka Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 18:52
                Ja mieszam??? Ona miesza. Zresztą każda chyba współczesna wiara miesza. Nie rozumiem czemu masz pretensje do mnie?? Ja nic nie mieszam. Ja INFORMUJĘ.
                • a000000 Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 19:45
                  0golone_jajka napisał:

Ja INFORMUJĘ.

o czym? Że jacyś wioskowi afrykańscy szamani torturami wypędzają złego?
                  I że zielonoświątkowcy mają w tym swój udział? Wiesz, jakie to niesprawiedliwe
                  wobec protestantów?
                  • 0golone_jajka Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 19:49
                    Ale czy ja pisałem coś o protestantach??
                    Poza tym sugerujesz, że nie powinno się o takich przypadkach informować, bo to robią wioskowi szamani a nie katolicy czy jak?
                    • a000000 Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 20:08
                      0golone_jajka napisał:

> Ale czy ja pisałem coś o protestantach??

od siebie to napisałeś o katolikach. I sugerujesz, że mają coś wspólnego z
                      szamaństwem, bo TEŻ uważają...
                      • 0golone_jajka Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 20:11
                        No a napisałem NIEPRAWDĘ? Czy nieprawdą jest jakoby katolicy, podobnie jak wielu innych wyznawców innych bogów, wierzyli w duchy??
                        • a000000 Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 22:55
                          0golone_jajka napisał:

> No a napisałem NIEPRAWDĘ? Czy nieprawdą jest jakoby katolicy, podobnie jak wiel
                          > u innych wyznawców innych bogów, wierzyli w duchy??

tylko koncepcja tych chrześcijańskich DUSZ jest zupełnie inna, niż szamańskich
                          duchów. Jedynym duchem w chrześcijaństwie jest DEMON. I też zupełnie inaczej
                          rozumiany niż u szamanów.

Czyli - sprowadzasz do wspólnego mianownika dwie liczby niewymierne.
                          • 0golone_jajka Re: Ofiary egzorcyzmów 31.05.10, 23:01
                            Demon, szatan, no ale występuje jednocześnie w wielu miejscach, nie? A więc to nie jest jeden duch, tylko duchy. Złe, wstrętne, bardzo silne, okrutne, złowieszcze. A że kierowane przez jednego ducha dychów to insza inszość.
                            I szczerze mówiąc nie wiem jak u szamanów rozumiany jest duch, a jak u chrześcijan. Na pewno są jakieś różnice, ale wspólne jest przekonanie, że złe duchy realnie istnieją i mogą opętać człowieka. I to przekonanie jest wspólne dla chyba większości religii, kultów, wiar i zabobnonów. Nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka