aeki 21.08.10, 08:01 www.dzienniklodzki.pl/stronaglowna/296738,100-zl-za-pogrzeb-to-w-lodzi-za-malo,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrysgreen Re: że oni wstydu nie mają 21.08.10, 09:29 tylko 300 zł wziął za pogrzeb? skromniś. w moim miasteczku 5 lat temu ta przyjemność kosztowała 500 zł plus obowiązkowo podwiezienie księdza na cmentarz. i nic go nie obchodziło że rodzina nie miała samochodu. jak jest teraz nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 21.08.10, 20:27 tygrysgreen napisała: > i nic go nie obchodziło że rodzina nie miała samochodu. są taksówki. Sto złotych księdzu za pogrzeb (przypominam - to nie jest sakrament który obligatoryjnie jest udzielany za darmo, a płaci się za ekstrasy) to wstyd... rodzinka z okazji stypy wiele litrów obali i na to ich stać. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 21.08.10, 22:42 a płaci się za ekstrasy Jakie, Azerciu? > to wstyd... rodzinka z okazji stypy wiele litrów obali Albo i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 07:48 Azerka, chociażby pan ksiądz na ołtarzu podczas transmitowanej mszy zgwałcił staruszkę, będzie kleru broniła. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 18:40 aeki napisał: > Azerka, chociażby pan ksiądz (...) Kiedy rozmawiam z Azerką, proszę niejakiego jajko vel niejakiego aeki o niewtrącanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 21:11 aeki napisał: > Abo co ??? a bo to, że można sobie paluszek przyskrzynić. Nie pchaj się miedzy Scyllę a Charybdę, jeśli Ci życie miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 10:03 maitresse.d.un.francais napisała: > a płaci się za ekstrasy > > Jakie, Azerciu? =============================== Może u azerki ksiądz przygotowuje występy kabaretowe? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 18:41 > Może u azerki ksiądz przygotowuje występy kabaretowe? Nie lubię kabaretu. Wolałabym śpiew solowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 21:50 maitresse.d.un.francais napisała: > > > Może u azerki ksiądz przygotowuje występy kabaretowe? > > Nie lubię kabaretu. Wolałabym śpiew solowy. ========== Wiele ryzykujesz nie znając mozliwości wokalisty... :) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 18:55 maitresse.d.un.francais napisała: > a płaci się za ekstrasy > > Jakie, Azerciu? sam sakrament na przykład małżeństwa jest za darmo - zgodnie z wytyczną Watykanu. Ksiądz musi ślubu udzielić za darmo. Ekstrasy za które się płaci to: czerwony dywan, wszystkie światła zaświecone (elektrownia nie uzna części rachunku bo: ślubnicy nie zapłacili...), Ave Maria na skrzypeczkach, nowe kwiaty w ołtarzu, marsz Mendelssohna na organach....ludzie wykonujący te czynności PRACUJĄ, płacą ZUS i podatek..... KTOŚ za to zapłacić musi - i na pewno nie będą to parafianie. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:18 To znaczy bez dywanu, po ciemku (albo przy pochodniach), z własnym organistą można za darmo? To teraz poproszę o wyliczenie, za co się płaci przy pogrzebie. Organiście mama dała osobno, za to, żeby zagrał konkretne utwory. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:24 maitresse.d.un.francais napisała: > To teraz poproszę o wyliczenie, za co się płaci przy pogrzebie. za wszystkie zamówione czynności. Pogrzeb nie jest sakramentem. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:28 > za wszystkie zamówione czynności. To znaczy jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:36 maitresse.d.un.francais napisała: > To znaczy jakie? chodzi o pogrzeb. A więc odprawienie pogrzebowej mszy ze światłami, odprawienie pogrzebowej liturgii przy trumnie, odprowadzenie trumny do grobu wraz z niezbędnymi modłami. Poza tym trzeba zapłacić kościelnemu który krzyż poniesie oraz organiście, który zagra zaśpiewa. Kościelny jeszcze musi kościół posprzątać po żałobnikach. A taksówkarzowi trzeba zapłacić za zawiezienie księdza z asystą na cmentarz i z powrotem. Więcej grzechów nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:49 A > taksówkarzowi trzeba zapłacić za zawiezienie księdza z asystą na cmentarz Akurat ksiądz był na miejscu (Cmentarz Powązkowski dysponuje niejako własnym kościołem). ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 20:17 maitresse.d.un.francais napisała: Cmentarz Powązkowski dysponuje niejako własnym > kościołem). ;-) hehehe, to o jeden koszt mniej... ale problem jest, gdy stanowisko grobowe znajduje się po drugiej stronie tych 43 hektarów niż kościół. Za zdarcie butów też trzeba uiścić.... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr za spacer po pięknym cmentarzu!!??? 22.08.10, 22:04 ty chyba żartujesz! U nas ksiądz wsiada do swojego samochodu! Transport jest wliczony w "co łaska"! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: za spacer po pięknym cmentarzu!!??? 22.08.10, 22:38 wkkr napisał: > ty chyba żartujesz! > U nas ksiądz wsiada do swojego samochodu! nasz ksiądz samochodu nie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: za spacer po pięknym cmentarzu!!??? 23.08.10, 06:37 a000000 napisała: > wkkr napisał: > > > ty chyba żartujesz! > > U nas ksiądz wsiada do swojego samochodu! > > nasz ksiądz samochodu nie posiada. ========================================= A prawojazdy ma? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: za spacer po pięknym cmentarzu!!??? 23.08.10, 10:15 wkkr napisał: > A prawojazdy ma? nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 23:46 > Za zdarcie butów też trzeba uiścić.... > może go wziąć na barana? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr azerko 22.08.10, 22:01 skrzypki... organista... wystrój koscioła płaci się EKSTRA! niezaleznie od oplaty wnioszonej księdzu! PS Jeśli twoim zdaniem oświetlenie kościoła to EXTRAS to ja sie z takiego Kościola wypisuje! Bo to jest kościół czyniacy bożka z p[ieniądza! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: azerko 22.08.10, 22:37 wkkr napisał: > Jeśli twoim zdaniem oświetlenie kościoła to EXTRAS to ja sie z > takiego Kościola wypisuje! > Bo to jest kościół czyniacy bożka z p[ieniądza! Hipciu, weź se na luz! za darmo jest sakrament. Jesli chcesz aby cały kościół był oświetlony, dywan był rozwinięty, organy grały marsza...to płacisz!! Kościół też płaci różne rachunki. Więc nie może działać gratis. Oczywiście, że wszystkie żyrandole (nie mylić z prezydenckim zwanym księżniczką) zaświecone to ekstras! Jeśli chcesz - to płacisz za prąd!!! bo licznik się kręci a rachunek w drodze.... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Azerko 23.08.10, 06:39 za połowę rzeczy ktore wymianiełaś płaci się ekstra! To nie jest wliczone w pieniądze placone księdzu! Czy ty nie rozumiesz co do ciepie się mowi? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Azerko 23.08.10, 10:18 wkkr napisał: > Czy ty nie rozumiesz co do ciepie się mowi? rozumiem. Ale też rozumiem, że ponieważ nie ma sztywnego taryfikatora - w każdej parafii jest tak, jak proboszcz ustali. Hipcio, ja piszę o tym, co jest gratis a za co się płaci... obojętne komu, księdzu, organiście, puszce... a Ty się czepiłeś wyłącznie kieszeni księdza. Żałobnikowi wszystko jedno jaki następuje podział kasy, którą zostawia w biurze parafialnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr czas skończyć z hipokryzja 23.08.10, 15:51 powinien być przyjęty cennik uslug kościelnych. Mówienie "co łaska" a potem wybrzydzanie na 100zł jest szczytem hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: czas skończyć z hipokryzja 23.08.10, 16:38 wkkr napisał: > powinien być przyjęty cennik uslug kościelnych. owszem, powinien. Tylko, że powinien być zróżnicowany i dopasowany do możliwości parafian i kosztów utrzymania parafii. > Mówienie "co łaska" a potem wybrzydzanie na 100zł jest szczytem > hipokryzji. "Co łaska" nie obowiązuje przy pogrzebach. "Co łaska" jest tylko wobec sakramentów - sprawdziłam - w przypadku mojego syna, "co łaska" przy chrzcie wyniosło ZERO zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 10:02 a000000 napisała: rodzinka z okazji stypy wiele litrów obali i na to ich stać. ========================== Nie mierz innych swoją miarą. W mojej rodzinie w czasie stypy niczego się nie obala. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:09 wkkr napisał: > W mojej rodzinie w czasie stypy niczego się nie obala. w mojej też nie, ale to znaczy tylko tyle, że należymy do wyjątków. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 21:50 a000000 napisała: > wkkr napisał: > > > W mojej rodzinie w czasie stypy niczego się nie obala. > > w mojej też nie, ale to znaczy tylko tyle, że należymy do wyjątków. ============================== Nie sądź inny wg stereotypów! Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysgreen Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 10:09 >to nie jest sakrament który > obligatoryjnie jest udzielany za darmo, a płaci się za ekstrasy) dobrze ze mnie głupią uświadomiłaś. bo dotąd myślałam, że ksiądz jest przede wszystkim po to by udzielać sakramentów i posługi, i po to właśnie się go utrzymuje. a czy mam z tego rozumieć że sakramenty, takie jak chrzty, komunie i śluby są udzielane za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 10:11 a000000 napisała: > Sto złotych księdzu za pogrzeb (przypominam - to nie jest sakrament który > obligatoryjnie jest udzielany za darmo, a płaci się za ekstrasy) > to wstyd... =================== Wstyd to kraść lub z baby spaść! ======= Na poczatku XX wieku w pewnej galicyjskiej parafii był cholernie chciwy ksiądz. No i pewnego razu zdarzyło się tak że w bardzo biednej rodzinie zmarła (przy porodzie) matka. Ludzie ci pieniędzy nie mieli. Proboszcza to nie obchodziło. Kazał sprzedać jedyny majatak ruchomy jaki posiadali - krowę. Nic go nie obchodziło że ta krowa utrzymuje przy życiu gromadkę dzieci i wdowca. To podbużyło ludzi. Zaczeli słać pisma do biskupa. Biskup miał to w dupie. W końcu konflikt tak nabrzmial że ludzie sprowadzili sobie ksiedza narodowego. W ten sposób powstała parafia narodowa w tej wsi. Dopiero wtedy biskup zaczął z ludżmi się liczyc. Ale co się stało to się nie odstanie. Minęło już 100 lat a parafia narodowa w tej wsi wciąż istnieje. To tyle azerko w sprawie wstydliwych 100złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:08 wkkr napisał: > To tyle azerko w sprawie wstydliwych 100złotych. będę się upierać, że to wstyd jednak.... ludzi stać na wszystko, tylko jakoś dziwnie zapominają, że ksiądz to też człowiek, który nie powietrzem się odżywia, nagi nie chadza, podatki opłaca.... akurat tak się składa, że pójście na pogrzeb to jego PRACA, która powinna być wynagrodzona... i to nie na poziomie jałmużny. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:20 > dziwnie zapominają, że ksiądz to też człowiek, który nie powietrzem się odżywia Nie wiem, czym odżywia się ksiądz, ale z pewnością pieniędzmi zarządzać nie umie. Kościół go kwateruje, ubiera, karmi, poi, za prąd płaci... no i stąd te genialne kazania o gonieniu za mamoną, bo ksiądz uważa, że jak się nie goni, to się dach nad głową i żarcie ma... a rynek pracy nie jest taki dobry dla świeckich jak Kościół dla swoich kapłanów. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:32 maitresse.d.un.francais napisała: ale z pewnością pieniędzmi zarządzać nie > umie. a niby dlaczego miałby umieć? przecież to HUMANISTA! Kazania o mamonie wynikają z ewangelii - ksiądz gada o tym, że mamony nie wolno uczynić CELEM życia. Kapłani w Kościele pełnią funkcję szczególną to i przywileje szczególne mają. To tak jak w korporacji jest jakiś szczególny pracownik... też mieszka na koszt firmy, samochód służbowy posiada, karty kredytowe mu podsuwają... a szarzyzna i miernoty nie mają nic, oprócz obowiązku łożenia na tego kogoś szczególnego.... który często całą firmę ciągnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 19:54 > a niby dlaczego miałby umieć? przecież to HUMANISTA! Bo każdy normalny człowiek potrafi zarządzać swoim budżetem. Albo powinien umieć. Mnie w tym latami szkoli mamusia, HUMANISTKA, filolożka mianowicie. Jako HUMANISTKA, kulturoznawczyni, jestem już w tym niezła. Przyjaciółka, HUMANISTKA (wychowanie plastyczne) też musi, bo niewiele jej płacą. Itd. itp. > > Kazania o mamonie wynikają z ewangelii - ksiądz gada o tym, że mamony nie wolno > uczynić CELEM życia. Kazania o mamonie wynikają z tego, że ksiądz sądzi po sobie - jak się nie gania za mamoną, to się jakoś jednak żyje. Nie kojarzy, że w obecnym kapitalizmie jak się nie gania, to się nie da prztrwać jednak. > > > tak jak w korporacji jest jakiś szczególny pracownik... Prezes zarządu? Tylko że nie każdy w korporacji jest prezesem zarządu. W Kościele szef hierarchii jest też tylko jeden - papież. Proboszcz zaś odpowiada szeregowemu referentowi. też mieszka na koszt > firmy, samochód służbowy posiada, karty kredytowe mu podsuwają... a szarzyzna i > miernoty nie mają nic Czyli ksiądz = prezes zarządu. A szarzyzna i miernoty - kto? Parafianie? Oj Azerko naciągasz zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 20:20 maitresse.d.un.francais napisała: > Oj Azerko naciągasz zdrowo. no wie pani!!!! proboszcz nie ma służbowego auta... takowe chyba od biskupa wzwyż. Ja nie PRZYRÓWNUJĘ kościoła do korporacji, bo to zupełnie inne twory. Jedynie pokazuję, że nie tylko w kościele istnieją "warstwy" uprzywilejowane. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 23:47 > Jedynie pokazuję, że nie tylko w kościele istnieją "warstwy" uprzywilejowane. Ale w kościele chyba zaliczają się do nich wszyscy, a w korpo niektórzy? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr To nie tak 23.08.10, 06:40 To tylko księżom wydaje się że są uprzywilejowani i niektórym ich wiernym. W rzeczywistości jest to służba która wymaga poświęceń i wyzeczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: To nie tak 23.08.10, 10:21 wkkr napisał: > W rzeczywistości jest to służba która wymaga poświęceń i wyzeczeń. oczywiście, że jest to ciężka służba. No ale król też służy swojemu narodowi....albo prezydent... Tak i ksiądz służy swoim parafianom, choć w hierarchii kościelnej stoi wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: nie stoi wyżej n/t 23.08.10, 16:40 wobec Boga stoi tak samo jak każdy inny - czy to papież, czy alkoholik. Każdy osobiście i oddzielnie zda sprawę z włodarstwa swego. Natomiast wobec parafian - jednak ksiądz jest kimś szczególnym. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 23.08.10, 10:14 maitresse.d.un.francais napisała: > > Ale w kościele chyba zaliczają się do nich wszyscy, a w korpo niektórzy? Kościół katolicki jest kościołem HIERARCHICZNYM. A więc nie mogą wszyscy być uprzywilejowani. Wszyscy są jedynie równi PRZED BOGIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 23.08.10, 15:42 a000000 napisała: > maitresse.d.un.francais napisała: > > > > > Ale w kościele chyba zaliczają się do nich wszyscy, a w korpo niektórzy? > > Kościół katolicki jest kościołem HIERARCHICZNYM. A więc nie mogą wszyscy być > uprzywilejowani. Wszyscy są jedynie równi PRZED BOGIEM. No ale ty sugerowałaś, że zwykły ksiądz w kościele to jak KTOŚ w korpo. A zwykły ksiądz to najniższy szczebel. Więc wyższe TEŻ są uprzywilejowane. Ergo w kościele uprzywilejowani są wszyscy duchowni - wobec świeckich. A to mi się NIE podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 23.08.10, 16:34 maitresse.d.un.francais napisała: > No ale ty sugerowałaś, że zwykły ksiądz w kościele to jak KTOŚ w korpo. no bo nie potrafię wyjaśnić, na czym polega wyjątkowość kleru inaczej, jak przy pomocy przykładu pracownika o szczególnych kwalifikacjach. > Ergo w kościele uprzywilejowani są wszyscy duchowni - wobec świeckich. > Tak, są uprzywilejowani, ale w inny sposób niż w świecie cywilnym. > A to mi się NIE podoba. Dlaczego? skoro taki wyrzeka się (przynajmniej teoretycznie) uciech świata świeckiego, przyjmuje same obowiązki wobec bliźnich, to chyba jest kimś szczególniejszym niż ci, którzy obowiązki pozostawiają dla frajerów. A biblijnie, to skoro Bóg wyróżnił kastę kapłańską - to niech ona będzie wyróżniona. Jak wyróżnił? dał im WŁADZĘ czynienia sakramentów, a także władzę rządzenia w kościele - to się nazywa sukcesja apostolska. Zauważ, że księża są wyróżnieni tylko w kościele - w świecie laickim mają takie same prawa i obowiązki jak każdy inny obywatel. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 23.08.10, 20:47 oba. > > Dlaczego? skoro taki wyrzeka się (przynajmniej teoretycznie) uciech świata > świeckiego, przyjmuje same obowiązki wobec bliźnich I poucza ich w sprawach, o których nie ma pojęcia. Na przykład finansowych. Albo wychowywania dzieci. Pewien ksiądz zrzucił sutannę z powodu baby; mieli dziecko z ową babą (nie wiem, czy już przed zrzuceniem sutanny). Wychowując owo dziecko ksiądz wspominał na swoje napominania rodziców-parafian z okrzykiem: Boże, jakież ja bzdury wygadywałem! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 23.08.10, 21:35 maitresse.d.un.francais napisała: > I poucza ich w sprawach, o których nie ma pojęcia. Na przykład >finansowych. Albo wychowywania dzieci. o finansowych? czyli co? jak grać na giełdzie, lub jak prowadzić firmę? Nigdy nie słyszałam czegoś takiego. Bo co do wychowania dzieci, to ci, do których to mówi przysięgali przed ołtarzem dzieci wychować PO KATOLICKU. A więc ksiądz musi przypominać, co to znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 23.08.10, 23:37 > > o finansowych? Żyli sobie pewni państwo, którzy mieli po 600 zł emerytury. We dwoje za 1200 żyć się da (jeden czynsz, jedna woda etc). Małżonek zmarł i pani się została na włościach z jedyną, swoją sześćsetką. Desperowała zatem. A co na to ksiądz? "Nie trzeba być pesymistą, będzie dobrze". A więc ksiądz musi przypominać, co to znaczy. A to oni zapomnieli? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 24.08.10, 09:21 maitresse.d.un.francais napisała: > Desperowała zatem. to jest opowiastka nie o pouczaniu w sprawie finansów, tylko w sprawie popadania w desperację. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 24.08.10, 15:05 > to jest opowiastka nie o pouczaniu w sprawie finansów, tylko w sprawie popadani > a > w desperację. Na co radą jest "Będzie dobrze", tak? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: że oni wstydu nie mają 24.08.10, 15:08 > to jest opowiastka nie o pouczaniu w sprawie finansów, tylko w sprawie popadani > a > w desperację. W takim razie ksiądz nie ma pojęcia o postępowaniu z osobami popadającymi w desperację. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: że oni wstydu nie mają 24.08.10, 07:41 a000000 napisała: o finansowych? czyli co? ============================= Nie kradnij.... chyba.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr e tam 24.08.10, 07:39 czasem ma pojęcie i o finansa i o dzieciach i o seksie. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: e tam 24.08.10, 09:25 wkkr napisał: > czasem ma pojęcie i o finansa i o dzieciach i o seksie. Czasem tak. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 20:21 maitresse.d.un.francais napisała: > Bo każdy normalny człowiek potrafi zarządzać swoim budżetem. Albo >powinien umieć. się zgadzywuje. I dlatego ksiądz bez wyszkolenia ekonomicznego nie powinien zostać proboszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr proboszcz pieniądze musi liczyc 22.08.10, 21:53 i musi się na tym znać bo jest zarzadcą parafii. To dlatego że w polsce rady parafialne to tak naprawdę fikcja. Ale nie o to chodzi. Co innego chciwoąć a co innego racjonalna gospodarka posiadanymi zasobami. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr porównanie kościoła do korporacji 22.08.10, 21:56 jest obrzydliwe... Korporacje to pomysł z piekla rodem! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 20:34 Cóż, niektórym została w głowach komunistyczna mentalność i przyzwyczaili się do darmochy. Ksiądz musi przecież z czego żyć. Na alkohol i papierosy to zawsze pieniądze się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysgreen Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 10:20 nie zapominajmy też o usłudze ponadstandardowej za 200 zł. to już arcymistrzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 18:58 tygrysgreen napisała: > nie zapominajmy też o usłudze ponadstandardowej za 200 zł. to już arcymistrzost > wo. a owszem, pała przegięta. Ksiądz powinien w kancelarii z żałobnikami ustalić wszystkie czynności wchodzące w skład zapłaty . Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 20:30 Powinien być jakiś specjalny cennik kościelnych usług. Czy jest takowy? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 22.08.10, 20:35 marcinlet napisał: > Powinien być jakiś specjalny cennik kościelnych usług. Czy jest takowy? nie słyszałam. Ceny są dopasowywane do statusu materialnego - ksiądz przeważnie zna parafian. Biedny płaci mniej. Oczywiście są parafie z pazernym księdzem... ale to się przeważnie źle kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: że oni wstydu nie mają 23.08.10, 21:02 Przestańcie pierdo.... Pan ksiądz po chamsku się zachował. Nie ma w sobie wstydu, tylko zachłanność i buta nim kierowała. Czy on jeden?? Czy oni przykładami mają być ??? czy pouczać ?? nauczać ?? Taka tragedia spotkała mnie po raz pierwszy. Nie miałam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o obowiązujące stawki - opowiada łodzianka. Kobieta miała przy sobie 100 zł. Spytała, czy to wystarczy za pogrzeb. - A ksiądz roześmiał mi się prosto w twarz. Stwierdził, że chyba sobie żartuję, bo on płaci podatki a pogrzeb kosztuje co najmniej 400 zł - opowiada łodzianka. Gdy wytłumaczyła, że jeszcze nie dostała zasiłku pogrzebowego, a choroba ojca była kosztowna, ksiądz trochę opuścił. Chamstwo , brak skrupułów i megalomania . www.dzienniklodzki.pl/stronaglowna/296738,100-zl-za-pogrzeb-to-w-lodzi-za-malo,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: że oni wstydu nie mają 23.08.10, 21:43 aeki napisał: Nie ma w sobie > wstydu, tylko zachłanność no to idź do szewca czy piekarza... i powiedz, że masz tylko złotówkę... zobaczymy co odpowie. Ksiądz jest człowiekiem który zarabia na swoje życie - wbrew antyklerykalnym plotom - państwo go nie utrzymuje. Więc musi zadbać o swoje finanse. Nigdy nie uwierzę, że dorosła kobieta nie ma pojęcia, że 100zł dla księdza to nie jest wystarczająca suma. Pójdzie do krawczki - ta weźmie znacznie więcej za swoją pracę. Zawoła hydraulika - to się zdziwi... I przestań się czepiać księży. Ciekawe, czy Ty byś się wynajął do roboty za 20% tego co powinieneś wziąć, tylko dlatego, że ktoś Ci powie, że więcej nie ma.... na drzewo go wyślesz, palcem nie kiwniesz. Odpowiedz Link Zgłoś