Dodaj do ulubionych

Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności

13.12.10, 11:06
Wierni nie chcą dawać więcej kasy i budowa musiała być wstrzymana.
Budowa do tej pory pochłonęła 115 milionów złotych z dotacji państwowych i składek. Do ukończenia budowy brakuje jeszcze 30 milionów. Jeśli wierni nie dają , to może rząd da?
Obserwuj wątek
    • rzewuski1 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:11
      tyle pieniedzy?
      przeciez to nie jest ze zlota
      stadion nowoczesny spokojnie mozna za to wybudowac
      • agnostic5 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:16
        Ciekawe jakie dotacje poszły z budżetu państwa i budżetu miasta?
        Na pewno dostali od państwa 30 milionów na muzeum JPII, które ma być w Świątyni.
    • mietowe_loczki Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:15
      Jestem za! Chętnie też sfinansuję z własnej kieszeni to debilne badanie poziomu zadowolenia klienta, które ma być przeprowadzane przez złodziejski ZUS. Próbka: 83 tys. (sic! sic! sic!) płatników. Badanie ma być wykonane przez jedną firmę: Millward Brown SMG/KRC. I to jest skandal, a nie jakaś tam świątynia opaczności. Aż dziwne, że żaden polski dziennikarz śledczy nie podejmie tropu, ale w stosunku do nich nie mam zbyt wysokich wymagań i oczekiwań.
      • agnostic5 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:18
        Tylko dwa skandale, ja myślę, że jest ich 100 razy więcej. LOT - bankrut na przykład rozpisał konkurs na zmianę logo. Nie pamiętam sumy, ale też niezła.
        • mietowe_loczki Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:27
          I to jest właśnie ten kraj. Tego typu fakty żyją w mediach, ale tylko w dniu, w którym zostaną opublikowane. Następnego dnia będą kolejne, ale też tylko na 24h, potem zero kontynuacji. Nie wiem, kto kontroluje głównego szefa ZUS-u, LOT-u i innych bzdetów, ale po takich informacjach odpowiednia osoba odpowiedzialna powinna z miejsca wstrzymywać sprawę do jej gruntownego wyjaśnienia. Gdzie jest w takich sytuacjach Ministerstwo Finansów, do cholery, NIK, CBA. Przecież ten sondaż ZUS-u na kilometr zalatuje poważnym przekrętem.
          • mietowe_loczki Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:48
            A nawet jeśli nie jest to kojarzone z przekrętem, to istnieją poważne wątpliwości co do zasadności przeprowadzania takiego sondażu.
            • tw_wielgus Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 19:29
              Pzeczytałem to co napisałaś na temat tego sondażu a ponieważ wcześniej nie spotkałem się z tą informacją powiedziałem krótko i na szczęscie tylko do siebie - O k..wa!
              Nie znam przyczyny potrzeby, ani kontekstu wiec jedynie na tym krótkim stwierdzeniu skwituję pomysł ZUS.
              Często jednak jest tak że pismaki w pogoni za jedno-wydaniową sensacją przekręcają fakty i tak może być również w przypadku tego sondażu dlatego na razie nie dodam - mać.
        • wilk_z_wolfow Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 20:27
          agnostic5 napisał:

> Tylko dwa skandale, ja myślę, że jest ich 100 razy więcej. LOT - bankrut na prz
          > ykład rozpisał konkurs na zmianę logo. Nie pamiętam sumy, ale też niezła.

Ponoc "PLL Marzenie" z angliczanska NA Dream .
    • cookies9 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:17
      Ciekawe dlaczego o.Rydzyk razem ze słuchaczami RM nie wspomoże budowy swiątyni?
      • agnostic5 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:19
        cookies9 napisała:

> Ciekawe dlaczego o.Rydzyk razem ze słuchaczami RM nie wspomoże budowy swiątyni?

Rydzyk też cienko przędzie, słuchacze mu wymierają, a Jarek nie jest już premierem i kasy brak.
      • marta.von.zpalacu Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:21
        cookies9 napisała:

> Ciekawe dlaczego o.Rydzyk razem ze słuchaczami RM nie wspomoże budowy swiątyni?

TO nie ten Kosciol przeciez. :o
    • wzwod_poranny Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:22
      Niech PiSda.
    • polazrski Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 13.12.10, 11:33
      Niech Watykan sypnie kasom, a najlepiej bedzie jak przejmie to jakis zabawowy przemysl.
    • retronick Syndrom ojca Tadeusza czyli kasa znów zniknęła ? 13.12.10, 11:37
      A może sobie ktoś ją zabrał, nie zdążył zmarnotrawić i pod sutanną przy jajach jeszcze nosi.
      • all.correct A co z beatyfikacją JPII i Lacha Wałęsy ?!!! 28.12.10, 17:33
        Ile jeszcze qrwa będziemy czekać ?!!!
    • makova_panenka Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 18:14
      Świątynia w kształcie takim jaki ma teraz znakomicie nadaje się do niemal natychmiastowej adaptacji na meczet z czterema strzelistymi minaretami. W razie problemów z kasą KK może opchnąć to Arabusom, którzy na pewno grosza nie poskąpią dla chwały Allaha.
      • jacekm22 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 18:24
        Co za kretyn wybral ten projekt ???!!!
        Jest KOSZMARNIE brzydki !!
        • bardzolysapala Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 18:27
          Trzy nawy miały być dla księzy pedofil ia jadna aż sie boje: dla ojców dzieci poczętych przez księzy z ! fuj! z kobietami.. Reszta dla onanizatorow.
        • kaczyjar Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 18:28
          Jak cały KK.
        • angelfree Historia projektu ŚOB 28.12.10, 20:49
          > Co za kretyn wybral ten projekt ???!!!
          > Jest KOSZMARNIE brzydki !!

Kościół.
          W konkursie na ŚOB wyłoniono projekt
          Marka Budzyńskiego.
          Potem, po cichu, zrealizowano ten.
    • venus99 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 18:28
      to dobra,optymistyczna wiadomość.oby tak dalej.
    • pan.kultura Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 18:28
      tak, zima przecież :)
      • bardzolysapala Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 18:54
        WsadziC do środka Stuzika z Pawlakiem i zalać betonem Awe!Ale brak kasy więc na szczęście to jest nierealne.. Grudzień 2012 i po sprawie.
    • mariner4 No skąpe katole? Płacić! 28.12.10, 18:59
      Na co czekacie?
      M.
    • prawieemeryt Re:Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności-dlaczego 28.12.10, 19:19
      w ogóle ją rozpoczęto ??????????????????????????????????????????????????????????????????
      • bardzolysapala Re:Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności-dlaczeg 28.12.10, 19:23
        Nie wiem co to jest opatrznośc boska. Może ktoś mi wyjaśni co to znaczy? Jakiś desygnat? Maleńki? Jakikolwiek?
    • golden123women za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 28.12.10, 19:27
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95194,5990182,W_styczniu_poznamy_cene_Muzeum_Zydow_Polskich.html
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,6509278,Muzeum_Zydow_tansze__Wroci_Fort_Sokolnickiego_.html

Muzeum Narodowe nie miało tego "szczęscia"
      • prawieemeryt Re:za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało powinnaś 28.12.10, 19:30
        Gołde się cieszyś - dbają o twoich pobratymców.

• golden123women kpina!!! 28.12.10, 19:35
          prawieemeryt napisał:

>Gołde się cieszyś - dbają o twoich pobratymców.

koszt - 152 mln zł - sfinansują po połowie miasto i Ministerstwo Kultury. Montaż wystaw potrwa następne pół roku (przynajmniej) i pochłonie 100 mln zł. Pieniądze na ten cel zbiera Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny. Na razie udało mu się pozyskać tylko jedną piątą tej kwoty.
          • strikemaster Re: kpina!!! 28.12.10, 19:39
            A ile już nas kosztował Wieżowiec Opaczności Biskupiej?
            • golden123women po co w Polsce symbole żydowskie? 28.12.10, 19:40
              strikemaster napisał:

> A ile już nas kosztował Wieżowiec Opaczności Biskupiej?
              • strikemaster Re: po co w Polsce symbole żydowskie? 28.12.10, 20:01
                Po to samo, co katolickie, to elementy historii Polski.
            • prawieemeryt Re: A ile już nas kosztował Wieżowiec Opaczności 28.12.10, 20:15
              Biskupiej? Opaczność Biskupia jest nam niezbędna jak powietrze i światło i jest BEZCENNA bezdyskusyjnie.
              • strikemaster Re: A ile już nas kosztował Wieżowiec Opaczności 28.12.10, 20:24
                No to też dlatego nam taki wieżowiec stawiają z betonu i stali.
      • tw_wielgus Re: za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 28.12.10, 19:30
        Hmmmmm... a czy muzeum Żydów stoi na każdej przecznicy w mieście i co parę kilometrów w każdej wsi?
        • golden123women Re: za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 28.12.10, 19:31
          tw_wielgus napisał:

> Hmmmmm... a czy muzeum Żydów stoi na każdej przecznicy w mieście i co parę kilo
          > metrów w każdej wsi?

PO co w Polsce Muzeum Żydów skoro antysemityzm wyssaliśmy z mlekiem matki?
          • strikemaster Re: za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 28.12.10, 19:38
            Bo już czas ten antysemityzm zwrócić. Płukanie żołądka by się przydało.
            • golden123women Re: za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 28.12.10, 19:41
              strikemaster napisał:

> Bo już czas ten antysemityzm zwrócić. Komu i gdzie?
              • strikemaster Re: za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 28.12.10, 20:01
                > > Bo już czas ten antysemityzm zwrócić. Komu i gdzie?

Najlepiej wprost do kibla.
          • tw_wielgus Re: za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 28.12.10, 19:58
            Po co? Tak na poważnie, czy tak dla jaj pytasz?

golden123women napisała:

> tw_wielgus napisał:
            >
            > > Hmmmmm... a czy muzeum Żydów stoi na każdej przecznicy w mieście i co par
            > ę kilo
            > > metrów w każdej wsi?
            >
            >
            >
            > PO co w Polsce Muzeum Żydów skoro antysemityzm wyssaliśmy z mlekiem matki?
            • strikemaster Re: za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 28.12.10, 20:05
              Raczej poważnie, bo coś tam z mlekiem wyssała i nie chce zwrócić.
      • jeanie_mccake Re: za to Muzeum Żydowskie dotacje dostało 29.12.10, 00:54
        Bo warszawiaki zazdroszczą krakowiakom kasy od żydowskich turystów.
    • kiemlicz88 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 19:56
      95 % Polaków to katolicy. Państwo nie może wspierać swoich obywateli?
      • strikemaster Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 28.12.10, 20:04
        > 95 % Polaków to katolicy. Państwo nie może wspierać swoich obywateli?

Oczywiście, zgodnie z tymi "wynikami" ja też katolikiem jestem, bo wbrew mojej woli mnie ochrzczono, a Kościół dość skutecznie utrudnia mi wystąpienie (wręcz uniemożliwia, bo wg. Koscioła apostazja i tak nie oznacza wyjścia z Kościoła). Dodam, że jedynym moim sakramentem jest chrzest właśnie. Sam Kościół twierdzi, że praktykujących katolików jest ok. 45%.
      • jeanie_mccake Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 29.12.10, 01:00
        kiemlicz88 napisał:

> 95 % Polaków to katolicy.

Trochę skąpi ci katolicy, skoro stanowią 95% Polaków a ich składki jakoś nie wystarczą na budowę jednej świątyni pychy i bałwochwalstwa.
        • pocoo Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 29.12.10, 08:13
          Gdyby każdy katolik ofiarował miesięcznie tylko złotówę na tę budowę to dawno by ją ukończyli.Uczciwość duchownych leży w sferze marzeń.Wierni o tym wiedzą.
      • piwi77 Re: Wstrzymano budowę Świątyni Opatrzności 29.12.10, 10:08
        kiemlicz88 napisał:

> 95 % Polaków to katolicy. Państwo nie może wspierać swoich obywateli?

Jeżeli coś jest własnością kościoła katolickiego, to nie znaczy że jest własnością rzeszy zwykłych katolików. Oni w sprawie takiej Światyni Opatrzności Bożej, nie mają absolutnie nic do gadania. Gdyby miało dojść do sprzedaży tego świątobliwego przybytku, decyzję podejmie osobiście papież (wartość przekracza 500 tys. zł) bez jakiejkolwiek konsultacji z polskimi katolikami. Podobnie byłoby z dysponowaniem pieniędzmi pochodzącymi z takiej sprzedaży - wszystko odbędzie się poza wiedzą polskich katolików, a decyzje zapadną w Watykanie. Finansowanie publicznymi pieniędzmi dóbr kościoła katolickiego nie jest więc żadnym wspieraniem swoich obywateli, chocby nawet tylko tych określonego wyznania, jest tylko i wyłącznie wspieraniem majątku państwa Watykan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka