27.01.11, 18:40
Jest niebo i z czego utworzone?
Jak wygląda ?
W końcu stworzył to dla niektórych ludzi. Ja i Jajcowny się nie załapiemy, ale Marysia i mniej niż zero na pewno. Z2 ileś tam ,będzie fruwał pod ..........., no właśnie pod czym ???
Jak nie było wcześniej nieba to gdzie był Bóg ???
Wiem Bóg był wszędzie, ale nie w niebie i na ziemi , bo tych nie było.
Jak stworzył niebo, to zarazem myślał o o piekle, no bo po co niebo??
Zrobił to pierwszego dnia.

(1) Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię.
Ks rodzaju
Obserwuj wątek
    • z2006 Re: Gdzie 28.01.11, 08:08
      aeki napisał:

> Jest niebo i z czego utworzone?
      > Jak wygląda ?

Na religii w podstawówce moja katechetka powiedziała, że gdyby Bóg już w tym życiu pokazał nam niebo, tobyśmy popełnili samobójstwo z tęsknoty za nim. No ale za samobójstwo zapłatą jest piekło, a nie niebo.

> W końcu stworzył to dla niektórych ludzi. Ja i Jajcowny się nie załapiemy, ale
      > Marysia i mniej niż zero na pewno. Z2 ileś tam ,będzie fruwał pod ...........,
      > no właśnie pod czym ???

Dzień Sądu Ostatecznego bedzie dniem wielkich niespodzianek...

> Jak nie było wcześniej nieba to gdzie był Bóg ???

Bóg jest niematerialny, wiec nie musi być gdzieś.

> Jak stworzył niebo, to zarazem myślał o o piekle, no bo po co niebo??

Niebo jest stanem przebywania Boga z ludxmi i aniołami. Piekło jest stanem odwrócenia się od Boga. Nie tyle Bóg stworzył piekło, co diabły i ludzie sami je stwarzają.

> Zrobił to pierwszego dnia.

W opisie z Księgi Rodzaju chodzi raczej o sklepienie niebieskie. W ogóle Pięcioksiąg o rzeczach ostatecznych mówi raczej pośrednio i metaforycznie...
      • aeki Re: Gdzie 08.02.11, 17:00
        > Na religii w podstawówce moja katechetka powiedziała.......

Chyba zatrzymałeś się na tej katechetce z podstawówki

> Dzień Sądu Ostatecznego bedzie dniem wielkich niespodzianek...

Marysia i Zerko, oraz Jurek do piekła, a Ja i jajko do nieba ????
        mmmmmm może być

> Niebo jest stanem przebywania Boga z ludxmi i aniołami. Piekło jest stanem odwr
        > ócenia się od Boga. Nie tyle Bóg stworzył piekło, co diabły i ludzie sami je st
        > warzają.

Bóg jest z ludźmi w niebie no tak, skad to wiesz ????
        Diabły i ludzie stworzycielami ????

> W opisie z Księgi Rodzaju chodzi raczej o sklepienie niebieskie.

Co to jest sklepienie nieniebieskie ????

(14) A potem Bóg rzekł: Niechaj powstaną ciała niebieskie, świecące na sklepieniu nieba, aby oddzielały dzień od nocy, aby wyznaczały pory roku, dni i lata; (15) aby były ciałami jaśniejącymi na sklepieniu nieba i aby świeciły nad ziemią. I stało się tak. (16) Bóg uczynił dwa duże ciała jaśniejące: większe, aby rządziło dniem, i mniejsze, aby rządziło nocą, oraz gwiazdy. (17) I umieścił je Bóg na sklepieniu nieba, aby świeciły nad ziemią; (18) aby rządziły dniem i nocą i oddzielały światłość od ciemności. A widział Bóg, że były dobre. (19) I tak upłynął wieczór i poranek - dzień czwarty.

Dlaczego w 1 dzień ( ważne było ) ,stworzył niebo i co to jest za twór ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka