Dodaj do ulubionych

Kocham księdza

03.04.11, 10:46
zdrowie.onet.pl/psychologia/kocham-ksiedza,1,4226808,artykul.html
Dramat pań i duchownych bezsensownym celibatem.
Interesuje mnie coś innego.
Pamiętam z religii, że spowiedź powinna zawierać m/innymi
Żal za grzechy.
Mocne postanowienie poprawy.
Inaczej jest nieważna.
Czy pan ksiądz żałuje miłości do i z kochanką ??
Czy ma mocne postanowienie " poprawy " ? Raczej nie.
Inna sprawa, to wydaje mi się że pan ksiądz sam powinien być bez grzechu ( po ważnej spowiedzi ) udzielając innemu sakramentu pokuty. ( dobre określenie )
W innym przypadku spowiedź jest nieważna.
Pytanie . Chcę powrócić na łono KK. Przystępuję do spowiedzi u księdza który żyje w grzechu.
Pójdę do piekła ??
Obserwuj wątek
    • z2006 Re: Kocham księdza 03.04.11, 11:29
      1. Kto naprawdę żałuje za grzechy, wie Pan Bóg.

2. Ważnośc sakramentu nie zależy od poziomu moralnego sprawującego je księdza.
      • aeki Re: Kocham księdza 03.04.11, 12:21
        > 1. Kto naprawdę żałuje za grzechy, wie Pan Bóg.

Wydaje mi się ,że pan ksiądz nie żałuje. Bo większym chyba jest grzechem żałowanie miłości . Dopełnienia tego .
        Bóg tak chciał.

> 2. Ważnośc sakramentu nie zależy od poziomu moralnego sprawującego je księdza.

Tu mnie zadziwiasz. Może pan ksiądz dać rozgrzeszenie sam będący w ciągłym grzechu ???
        Będzie to ważne ??
        • z2006 Re: Kocham księdza 03.04.11, 13:15
          aeki napisał:

> > 1. Kto naprawdę żałuje za grzechy, wie Pan Bóg.
          >
          > Wydaje mi się ,że pan ksiądz nie żałuje. Bo większym chyba jest grzechem żałowa
          > nie miłości . Dopełnienia tego .
          > Bóg tak chciał.

Bóg na peno nie chce zła. Stawianie stworzenia pnad Stworzycielem jest złem.

> Będzie to ważne ??

Tak. Inaczej np. ja musiałbym przed moją każdą spowiedzią czy innym sakramentem sprawdzać, jakie jest postępowanie (i życie wewnętrzne) danego księdza.
          • aeki Re: Kocham księdza 03.04.11, 16:59
            > Bóg na peno nie chce zła. Stawianie stworzenia pnad Stworzycielem jest złem.

Oni się kochają i chcą się kochać

> Tak. Inaczej np. ja musiałbym przed moją każdą spowiedzią czy innym sakramentem
            > sprawdzać, jakie jest postępowanie (i życie wewnętrzne) danego księdza.

Bez sprawdzania jest prawdziwa spowiedź przez księdza grzesznika ???

Nasuwają się kolejne problemy, czy święcenia dokonane przez pana Poetz"a są ważne ???
            Czy jego wyświęceni czynią prawdziwą spowiedź . Mają prawo ??

Wreszcie : dlaczego kk tłumi miłość ????
            • z2006 Re: Kocham księdza 03.04.11, 18:08
              aeki napisał:

> Oni się kochają i chcą się kochać\

"Owszem, znajdziemy w Ewangeliach słowa podobne: Kto miłuje ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto miłuje syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien (Mt 10,37). Ale te słowa wyrażają coś dla człowieka wierzącego oczywistego. Skoro bowiem Bóg jest Miłością i źródłem wszelkiej miłości w stworzeniach, to jasne, że należy Go kochać na pierwszym miejscu, więcej niż ojca i matkę, i niż rodzone dzieci. Miłość Boga jest miłością źródłową – to ona uzdolnia nas do tego, że potrafimy kochać się wzajemnie. Adam Mickiewicz wyjaśnił to w znanym czterowierszu pt. Źródła:

Mówisz: Niech sobie ludzie nie kochają Boga,
              Byle im była cnota i Ojczyzna droga.
              Głupiec mówi: Niech sobie źródło wyschnie w górach,
              Byleby mi płynęła woda w miejskich rurach.

Słowem, jeśli Boga nie będziemy kochać na pierwszym miejscu, wtedy i nasza miłość do najbliższych będzie okaleczona i czegoś istotnego będzie jej brakowało.

A jest tak dlatego, że Bóg pierwszy nas umiłował. On nie tylko prawdziwie kocha nas wszystkich i każdego z nas odrębnie, ale kocha nas bardziej niż ktokolwiek, więcej niż najbardziej kochająca matka czy ojciec, więcej niż najbardziej oddany mąż czy żona, syn czy córka. To z Boga, z Jego miłości do nas, płynie nasza zdolność do miłości wzajemnej. Gdyby Bóg pierwszy nie ogarnął nas swoją miłością, nie mogłaby zaistnieć miłość między rodzicami i dziećmi ani jakakolwiek inna miłość."

www.katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=2695
              >
              > Bez sprawdzania jest prawdziwa spowiedź przez księdza grzesznika ???

No tak.
              >
              > Nasuwają się kolejne problemy, czy święcenia dokonane przez pana Poetz"a są waż
              > ne ???

A dlaczego nie?

> Mają prawo ??

A czy ta wina np. jakiegoś dziecka, że przyszło mu spowiadać się u księdza, którego wyświęcił akurat ten biskup?
              >
              > Wreszcie : dlaczego kk tłumi miłość ????

Patrz poczatek tego postu.
              • aeki Re: Kocham księdza 04.04.11, 09:46
                Jak wy potraficie wszystko na swoją modłę pozmieniać.
                Wiem że ludzie żyjący w konkubinacie nie mogą do spowiedzi , a tym samym do komunii przystępować.
                A tu tymczasem :

Czar pryska, kiedy on wyjmuje z walizki turystyczny zestaw zwany "małym księdzem" (m.in. świece, krzyż, kielich) i zabiera się do odprawienia mszy świętej w tzw. wersji bez ludu. Każdy ksiądz bowiem powinien mszę codziennie odprawić, musi też pamiętać o odmówieniu brewiarza. Grzegorz stara się czynić swą powinność dyskretnie: modli się szeptem. Najczęściej przed przebudzeniem ukochanej albo gdy jest przekonany, że ona jeszcze śpi. – Słyszę, jak szepcze coś pod nosem, gdy leżę odwrócona do niego plecami i szelest przewracanych kartek modlitewnika, a potem jak on łamie hostię i pije wino.

Po spożyciu ciała i wypiciu krwi, chyc do łóżka
                • a000000 Re: Kocham księdza 04.04.11, 13:24
                  aeki napisał:

> w tzw. wersji bez ludu.

a cóż to za wersja sprzeczna z kodeksem prawa kanonicznego? Biskup miejsca zezwolił, po rozpatrzeniu okoliczności?

>gdy leżę odwrócona do niego plecami i szelest przewracanych kartek modli
                  > tewnika, a potem jak on łamie hostię i pije wino.

wiesz co aeki? stary już jesteś, dzieci masz... ale żeby w TAKIE pierdoły wierzyć - to świat się kończy!!!
                  • aeki to są sytuacje prawdziwie wyjątkowe 04.04.11, 16:59

Msza bez udziału ludu. Msza z ludem i koncelebra są zwyczajną i często uroczystą formą celebracji Eucharystii. W
                    pewnych warunkach kapłan moŜe sprawować mszę św. takŜe bez udziału 1udu jedynie z ministrantem, który wtedy
                    reprezentuje wiernych i wykonuje funkcje dla nich przeznaczone. Jednak tylko w sytuacjach prawdziwie wyjątkowych moŜna
                    sprawować mszę św. nawet bez udziału jednego ministranta.

www.sne.bielsko.pl/UserFiles/pdf/gazetka_nr9_grudzien.pdf
                    ale żeby w TAKIE pierdoły wierz
                    > yć - to świat się kończy!!!

Co nazywasz pierdołami ????
                    Panienka nie rozpoznała dźwięku i tyle
                    Czy pieredoły to pierd..... panienki w konkubinacie bez ważnej spowiedzi ???
                    • a000000 Re: to są sytuacje prawdziwie wyjątkowe 04.04.11, 17:07
                      aeki napisał:

Jednak tylko
                      > w sytuacjach prawdziwie wyjątkowych można [/b]
                      > sprawować mszę św. nawet bez udziału jednego ministranta.

aeki, nie udawaj dziecka.... i dla takiej "wyjątkowej sytuacji" spędzania upojnych dni i nocy z kochanką - biskup dał zezwolenie na odprawianie mszy św tuż obok łoża kochanków?

> Panienka nie rozpoznała dźwięku i tyle

JAKIEGO DŹWIĘKU?

> Czy pieredoły to pierd..... panienki w konkubinacie bez ważnej spowiedzi ???

przeczytaj co napisałeś i postaraj się streścić własnymi słowami i całym zdaniem.
                    • aeki Re: to są sytuacje prawdziwie wyjątkowe 04.04.11, 17:12
                      www.poczytaj.pl/49028
                      zwróć uwagę ,że na okładce tzw pracy doktorskiej jest łamany opłatek.
                      Widocmie modły tego wymagają
                      • a000000 Re: to są sytuacje prawdziwie wyjątkowe 04.04.11, 17:29
                        zgodnie z obowiązującym prawem - msza bez ludu wymaga zezwolenia biskupa miejsca.
                        Jak sądzisz, zezwolił? pobłogosławił młodą parę? Życzył owocnej prokreacji?

Aeki, weź się opanuj. Znalazłeś ,pewnie na racjonaliście, jakieś bzdury antyklerykalne, że ksiądz w w przerwach pomiędzy miłosnymi igraszkami mszę odprawia... i powielasz jako prawdę objawioną.
                        • aeki Re: to są sytuacje prawdziwie wyjątkowe 04.04.11, 17:37

> zgodnie z obowiązującym prawem - msza bez ludu wymaga zezwolenia biskupa

jakiś link ??????
                          • a000000 Re: to są sytuacje prawdziwie wyjątkowe 04.04.11, 17:41
                            googla masz? Kodeks Prawa Kanonicznego jest powszechnie dostępny. Msza bez wiernych to szczególne okoliczności, wymagające akceptacji biskupa miejsca.
                            • aeki Re: to są sytuacje prawdziwie wyjątkowe 05.04.11, 12:48
                              Nie potrzeba zgody biskupa. To na tobie leży ciężar udowodnienia tego.
                              Pan ksiądz np . znajduje się w ustronnym miejscu z przyczyn losowych, lub urlopu. Jak uzyska zgodę .
                              Wiem że ci się te niemoralne zachowania kleru nie mieszczą w głowie, lecz to twój problem.

Artykuł był o problemach kochanków, nie o sprawach zakłamania kleru. Między wierszami ja to wyczytałem.

Będziesz broniła klechów jak niepodległości. Nie pierwszy raz to udowodniłaś .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka