aeki 07.06.11, 08:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 transakcja 07.06.11, 09:56 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9737579,Miasto_przekazuje_kurii_ziemie_na_Oruni_za_1_proc_.html w zamian za zrzeczenie się praw do hektara Parku Oliwskiego. Uważam, że dla miasta to doskonały interes. Znam Orunię, tam noże nisko latają. aeki, jeśli będziesz wątki tytułował niesprawiedliwie i sugerująco - wątki będę kasować. Nie jesteśmy forum antyklerykalnym aby szerzyć nieprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 07.06.11, 10:08 Zastanawiam się co niekorzystnego dla miasta było w oddaniu części parku Kościołowi? Park nadal MUSIAŁBY pełnić funkcje parku, a koszt jego utrzymania ponosiłby Kościoł. A tak, miasto będzie utrzymywać park, a Głódź dostał tereny przy cmentarzu i poszerzy nekropolię czy też zorganizuje tam jej zaplecze. W każdym razie skorzystał on a nie miasto, moim niefachowym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 07.06.11, 10:34 park jest w prestiżowej części miasta i tak naprawdę w całości powinien należeć do Opactwa. Jednakże zgodnie z tradycją park jest udostępniany obywatelom. Miastu wygodniej zarządzać swoją własnością, niż pertraktować z właścicielem co do udostępniania i innych szczegółów. Ten park to WIZYTÓWKA Gdańska. To przy nim stoi katedra ze słynnymi na cały świat organami. Natomiast Orunia to taka Praga. Dzielnica zapomniana przez Boga i ludzi. Męty i patologia. Znajoma pracowała tam w szkole - uczniów gimnazjum doprowadzali policjanci!!!! a jakiż to interes dla biskupa cmentarz poszerzać???? Gdy wokół biedota i nikt godziwego grosza nie da????? Ja NIGDY bym nie poszła na taką zamianę!!!! Z parku można ciągnąć niezły szmal - tam są tłumy, nie tylko latem.... można postawić pawiloniki z rozrywką, jedzonkiem.... i interes się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 07.06.11, 10:53 Może i masz rację. Nie będę się upierał, zwłaszcza że tylko gdybam. Jestem jednak święcie przekonany, że Głódź by złego interesu nie zrobił. Za jakiś czas się okaże co wykombinuje. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: transakcja 08.06.11, 02:15 szkoda, że nie dyskutuje się publicznie podstaw roszczeń Kościoła - jak zdobył swoje majątki? nie pracą Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 08.06.11, 09:14 fnoll napisał: > nie pracą no, jeśli pracą nazywasz wyłącznie wysiłek mięśni, to nie, nie pracą. A co z wysiłkiem intelektualnym? to nie jest praca? a poza tym: DAROWIZNA. Czy masz jakieś podstawy do negowania czyjejś decyzji? Przecież każdy SWÓJ majątek może przekazać, komu chce.... kotom... fnollowi....związkowi pederastów.... partii przyjaciół piwa... to DLACZEGO nie może kościołowi? > szkoda, że nie dyskutuje się publicznie podstaw roszczeń Kościoła - jak zdobył > swoje majątki? przedawnienie? a może kościół wszedł w posiadanie całkiem LEGALNIE???? pamiętaj, że nie wszystko co dziś uważa się za podejrzane - kiedyś było nielegalne. Kiedyś było całkiem powszechną praktyką, że za modlitwę jaśnie pan grzesznik darowywał kawałek SWOJEGO majątku. Dziś też darowuje - kilka złotych. Rożnica jest w skali. Mało - wolno. Dużo - nie wolno. Czy tak? trąci to komuną. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 09:25 Było to dawno, a włądcy nadawali ziemie na prawo i lewo. Teraz się już tego nie odkręci. A Kościół to przewidział i dokonał chrystianizacji Europy Wschodniej. To była chyba najlepsza inwestycja na świecie. Teraz pozostaje nam tylko praca u podstaw i edukacja dzieci (bo na nie Kościół ma największy wpływ), tudzież twarde egzekwowanie swoich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 08.06.11, 09:27 Ogolone_jajka napisał: >tudzież twarde egzekwowanie swoich praw. ktoś Ci ogranicza dostęp do TWOICH praw? Czy może to TY chcesz ograniczyć MOJE prawa konstytucyjne i chcesz się mieszać do światopoglądu MOICH dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 11:48 Przecież pisałem, że dyrekcja nie chce zorganizować lekcji etyki. A więc ogranicza moje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 08.06.11, 14:18 0golone_jajka napisał: > Przecież pisałem, że dyrekcja nie chce zorganizować lekcji etyki. A więc ograni > cza moje prawa. to się czepiaj dyrekcji, nie kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 18:07 No to i czepiam się dyrekcji. Tylko nie wiem co to ma wspólnego z tym wątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 08.06.11, 18:45 >Tylko nie wiem co to ma wspólnego z tym wątkiem. z wątkiem? z całym FORUM!!! ktoś tam zawinił, ktoś się sprzeniewierzył, a Ty TUTAJ bijesz pianę i nękasz swoimi pretensjami. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 19:03 No chyba ten temat nadaje się na forum O KOŚCIELE, nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 08.06.11, 19:48 0golone_jajka napisał: > No chyba ten temat nadaje się na forum O KOŚCIELE, nie?? Twoje boje z dyrektorką o lekcje etyki? NIE, nie nadaje się. Kościół nie odpowiada za to, że ministerstwo ustawę wprowadziło, a nie przygotowało kadry. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 20:54 Toteż nie założyłem wątku o moich bojach z dyrekcją. Zapytałaś mnie kto mi ogranicza dostęp do moich praw, to odpowiedziałem. Czy to problem? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 08.06.11, 21:03 0golone_jajka napisał: >Czy to problem? ależ skąd! ale widać, że to Twoje narzekanie na religijną część kraju jest nieuzasadnione. Chciałbym mieć tylko takie problemy z ograniczaniem moich praw!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 21:20 Nie rozumiem związku. Jakie "moje narzekania na religijną część kraju" (cokolwiek to znaczy) są nieuzasadnione? Nic nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 08.06.11, 09:25 0golone_jajka napisał: >Głódź by złego interesu nie zrobił też mnie to zastanawia. No ale biskup diecezjalny to ADMINISTRATOR - musi mieć głowę do interesów, inaczej diecezja zbankrutuje. Więc dla diecezji TAKI biskup to dobry nabytek. Dla antyklerykałów - mniej dobry - woleli by takiego, który na niczym się nie zna i można go robić w konia. Sądzę, że w tym przypadku - złoty interes zrobiło miasto. Na Oruni i tak kawałek ziemi leżał odłogiem a na nim gromadziła się lokalna żulia. Teraz biskup miejsce zagospodaruje, ogrodzi... No a Park Oliwski to jednak nie byle co. Przyznam - że kurii zupełnie niepotrzebny kłopot. Przecież ludziom (wiernym) parku nie zabierze, a gospodarzyć musi. Ale dla miasta to wizytówka. Punkt rozpoznawczy. Ja tam wolałabym jedną kamienicę w centrum Warszawy niż dwie kamienice na Pradze (z kłopotliwymi lokatorami...). No ale to biskup rozporządza mieniem, nie ja. Ja z takimi decyzjami biskupa nie dyskutuję. Zrobił co uważał za wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 11:50 Spokojna głowa. Coś tam wybuduje, cmentarz poszerzy, komuś wynajmie - w każdym razie kasiorę zbije, a do parku musiałby tylko dokładać. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: transakcja 08.06.11, 14:20 0golone_jajka napisał: > w każdym razie kasiorę zbije, akurat!!! pewnie tam zrobi ogród, jaki przy każdej biskupiej rezydencji jest. Taki ze ścieżkami do spacerów i odmawiania brewiarza. Odpowiedz Link Zgłoś