07.06.11, 08:35
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • a000000 transakcja 07.06.11, 09:56
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9737579,Miasto_przekazuje_kurii_ziemie_na_Oruni_za_1_proc_.html
      w zamian za zrzeczenie się praw do hektara Parku Oliwskiego.
      Uważam, że dla miasta to doskonały interes. Znam Orunię, tam noże nisko latają.

aeki, jeśli będziesz wątki tytułował niesprawiedliwie i sugerująco - wątki będę kasować.
      Nie jesteśmy forum antyklerykalnym aby szerzyć nieprawdę.
      • 0golone_jajka Re: transakcja 07.06.11, 10:08
        Zastanawiam się co niekorzystnego dla miasta było w oddaniu części parku Kościołowi? Park nadal MUSIAŁBY pełnić funkcje parku, a koszt jego utrzymania ponosiłby Kościoł. A tak, miasto będzie utrzymywać park, a Głódź dostał tereny przy cmentarzu i poszerzy nekropolię czy też zorganizuje tam jej zaplecze. W każdym razie skorzystał on a nie miasto, moim niefachowym zdaniem.
        • a000000 Re: transakcja 07.06.11, 10:34
          park jest w prestiżowej części miasta i tak naprawdę w całości powinien należeć do Opactwa.
          Jednakże zgodnie z tradycją park jest udostępniany obywatelom. Miastu wygodniej zarządzać swoją własnością, niż pertraktować z właścicielem co do udostępniania i innych szczegółów. Ten park to WIZYTÓWKA Gdańska. To przy nim stoi katedra ze słynnymi na cały świat organami.

Natomiast Orunia to taka Praga. Dzielnica zapomniana przez Boga i ludzi. Męty i patologia. Znajoma pracowała tam w szkole - uczniów gimnazjum doprowadzali policjanci!!!!
          a jakiż to interes dla biskupa cmentarz poszerzać???? Gdy wokół biedota i nikt godziwego grosza nie da?????
          Ja NIGDY bym nie poszła na taką zamianę!!!!
          Z parku można ciągnąć niezły szmal - tam są tłumy, nie tylko latem.... można postawić pawiloniki z rozrywką, jedzonkiem.... i interes się kręci.
          • 0golone_jajka Re: transakcja 07.06.11, 10:53
            Może i masz rację. Nie będę się upierał, zwłaszcza że tylko gdybam. Jestem jednak święcie przekonany, że Głódź by złego interesu nie zrobił. Za jakiś czas się okaże co wykombinuje.
            • fnoll Re: transakcja 08.06.11, 02:15
              szkoda, że nie dyskutuje się publicznie podstaw roszczeń Kościoła - jak zdobył swoje majątki?

nie pracą
              • a000000 Re: transakcja 08.06.11, 09:14
                fnoll napisał:

> nie pracą

no, jeśli pracą nazywasz wyłącznie wysiłek mięśni, to nie, nie pracą. A co z wysiłkiem intelektualnym? to nie jest praca?
                a poza tym: DAROWIZNA. Czy masz jakieś podstawy do negowania czyjejś decyzji?

Przecież każdy SWÓJ majątek może przekazać, komu chce.... kotom... fnollowi....związkowi pederastów.... partii przyjaciół piwa... to DLACZEGO nie może kościołowi?

> szkoda, że nie dyskutuje się publicznie podstaw roszczeń Kościoła - jak zdobył
                > swoje majątki?

przedawnienie? a może kościół wszedł w posiadanie całkiem LEGALNIE???? pamiętaj, że nie wszystko co dziś uważa się za podejrzane - kiedyś było nielegalne. Kiedyś było całkiem powszechną praktyką, że za modlitwę jaśnie pan grzesznik darowywał kawałek SWOJEGO majątku. Dziś też darowuje - kilka złotych. Rożnica jest w skali. Mało - wolno. Dużo - nie wolno. Czy tak? trąci to komuną.
                • 0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 09:25
                  Było to dawno, a włądcy nadawali ziemie na prawo i lewo. Teraz się już tego nie odkręci. A Kościół to przewidział i dokonał chrystianizacji Europy Wschodniej. To była chyba najlepsza inwestycja na świecie. Teraz pozostaje nam tylko praca u podstaw i edukacja dzieci (bo na nie Kościół ma największy wpływ), tudzież twarde egzekwowanie swoich praw.
                  • a000000 Re: transakcja 08.06.11, 09:27
                    Ogolone_jajka napisał:

>tudzież twarde egzekwowanie swoich praw.

ktoś Ci ogranicza dostęp do TWOICH praw? Czy może to TY chcesz ograniczyć MOJE prawa konstytucyjne i chcesz się mieszać do światopoglądu MOICH dzieci?
                    • 0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 11:48
                      Przecież pisałem, że dyrekcja nie chce zorganizować lekcji etyki. A więc ogranicza moje prawa.
                      • a000000 Re: transakcja 08.06.11, 14:18
                        0golone_jajka napisał:

> Przecież pisałem, że dyrekcja nie chce zorganizować lekcji etyki. A więc ograni
                        > cza moje prawa.

to się czepiaj dyrekcji, nie kościoła.
                        • 0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 18:07
                          No to i czepiam się dyrekcji. Tylko nie wiem co to ma wspólnego z tym wątkiem.
                          • a000000 Re: transakcja 08.06.11, 18:45
                            >Tylko nie wiem co to ma wspólnego z tym wątkiem.

z wątkiem? z całym FORUM!!! ktoś tam zawinił, ktoś się sprzeniewierzył, a Ty TUTAJ bijesz pianę i nękasz swoimi pretensjami.
                            • 0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 19:03
                              No chyba ten temat nadaje się na forum O KOŚCIELE, nie??
                              • a000000 Re: transakcja 08.06.11, 19:48
                                0golone_jajka napisał:

> No chyba ten temat nadaje się na forum O KOŚCIELE, nie??

Twoje boje z dyrektorką o lekcje etyki? NIE, nie nadaje się. Kościół nie odpowiada za to, że ministerstwo ustawę wprowadziło, a nie przygotowało kadry.
                                • 0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 20:54
                                  Toteż nie założyłem wątku o moich bojach z dyrekcją. Zapytałaś mnie kto mi ogranicza dostęp do moich praw, to odpowiedziałem. Czy to problem?
                                  • a000000 Re: transakcja 08.06.11, 21:03
                                    0golone_jajka napisał:

>Czy to problem?

ależ skąd! ale widać, że to Twoje narzekanie na religijną część kraju jest nieuzasadnione. Chciałbym mieć tylko takie problemy z ograniczaniem moich praw!!!
                                    • 0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 21:20
                                      Nie rozumiem związku. Jakie "moje narzekania na religijną część kraju" (cokolwiek to znaczy) są nieuzasadnione? Nic nie rozumiem.
            • a000000 Re: transakcja 08.06.11, 09:25
              0golone_jajka napisał:

>Głódź by złego interesu nie zrobił

też mnie to zastanawia. No ale biskup diecezjalny to ADMINISTRATOR - musi mieć głowę do interesów, inaczej diecezja zbankrutuje. Więc dla diecezji TAKI biskup to dobry nabytek. Dla antyklerykałów - mniej dobry - woleli by takiego, który na niczym się nie zna i można go robić w konia.

Sądzę, że w tym przypadku - złoty interes zrobiło miasto. Na Oruni i tak kawałek ziemi leżał odłogiem a na nim gromadziła się lokalna żulia. Teraz biskup miejsce zagospodaruje, ogrodzi...
              No a Park Oliwski to jednak nie byle co. Przyznam - że kurii zupełnie niepotrzebny kłopot. Przecież ludziom (wiernym) parku nie zabierze, a gospodarzyć musi. Ale dla miasta to wizytówka. Punkt rozpoznawczy.

Ja tam wolałabym jedną kamienicę w centrum Warszawy niż dwie kamienice na Pradze (z kłopotliwymi lokatorami...). No ale to biskup rozporządza mieniem, nie ja. Ja z takimi decyzjami biskupa nie dyskutuję. Zrobił co uważał za wskazane.
              • 0golone_jajka Re: transakcja 08.06.11, 11:50
                Spokojna głowa. Coś tam wybuduje, cmentarz poszerzy, komuś wynajmie - w każdym razie kasiorę zbije, a do parku musiałby tylko dokładać.
                • a000000 Re: transakcja 08.06.11, 14:20
                  0golone_jajka napisał:

> w każdym razie kasiorę zbije,

akurat!!! pewnie tam zrobi ogród, jaki przy każdej biskupiej rezydencji jest.
                  Taki ze ścieżkami do spacerów i odmawiania brewiarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka