Dodaj do ulubionych

Ewangelia wg Barnaby

27.05.12, 20:33
"Według irańskiej prasy napisany po syryjsku religijny tekst, datowany na V wiek n.e. może doprowadzić do upadku chrześcijaństwa. Dokument odkryto dopiero 12 lat temu – podaje dailymail.co.uk.
Autor księgi spisanej na zwierzęcej skórze utrzymuje, że Jezus nigdy nie został ukrzyżowany. Co więcej, wg niego Chrystus przewidział pojawienie się Proroka Mahometa. Tureckie władze wierzą, że może to być autentyczna Ewangelia wg Barnaby, ucznia Jezusa. Irańska prasa uważa natomiast, że dowody zawarte w manuskrypcie potwierdzają tezę, iż to islam jest najwyższą i najlepszą religią. Chrześcijański świat zaprzecza istnieniu takiej ewangelii.

W 41. rozdziale ewangelii czytamy: "Bóg zakrył swe oblicze, gdy Archanioł Michał wypędzał (Adama i Ewę) z niebios, (i) kiedy Adam odwrócił się zauważył, że na bramie prowadzącej do niebios było napisane: ‘La elah ela Allah, Mohamad rasool Allah’ co znaczy, ‘Allah jest jedynym Bogiem, a Mahomet jest jego prorokiem’.
Tureckie władze przejęły księgę w 2000 roku, przy okazji rozbicia gangu zajmującego się przemytem antyków. Sprawą zainteresowano się szerzej dopiero w lutym tego roku, po tym jak Watykan wystąpił z oficjalną prośbą o możliwość zapoznania się z księgą.

Muzułmanie w Iranie uważają, że manuskrypt wstrząśnie także politycznym światem. Odkrycie Ewangelii wg Barnaby podkopie Kościół katolicki oraz jego władze i zrewolucjonizuje religię na świecie. "
ŁZa

Dla mnie żadna nowość, że Jeszu Ha Nocri nie był ukrzyżowany, ale art. przytaczam.

Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Ewangelia wg Barnaby 27.05.12, 22:21
      Barnaba w swojej Ewangelii prostowal to, co wypaczył Paweł Szaweł. Gdzies czytałam, że w 325r, czyli na soborze w Nicei zostala zakazana.
      • 4her Re: Ewangelia wg Barnaby 28.05.12, 09:35
        Islamiści przechwalają się z tym upadkiem chrześcijaństwa, ale ważne jest, że Ha Nocri nie był ukrzyzowany.
        Paweł Szaweł, to taki ówczesny Gunter Grass ;)
        • sclavus Re: Ewangelia wg Barnaby 28.05.12, 22:02
          Przechodzisz na islam??
          PeeS - znajdź słownik arabsko-polski i znajdź w nim termin Allah...
          Zdziwisz się!!
          :>
          • 4her Re: Ewangelia wg Barnaby 29.05.12, 21:04
            Islam nie dla mnie.
            Allah, to Bóg jedyny. Jak u nas żydów Eloh/Elohim.
            • sclavus Re: Ewangelia wg Barnaby 29.05.12, 22:07
              Zadziwiająca jest twoja ignorancja....
              Przecież twój Eloh/Elohim (Yhwh), Allah - bóg muzułmanów i Bóg - bóg katolików, to jeden i ten sam bóg, zmodyfikowany jedynie przez różnice interpretacyjne mędrców sprzed wieków...
              PeeS - z arabskiego: allah - bóg :>
              • 4her Re: Ewangelia wg Barnaby 29.05.12, 22:30
                Cały czas piszę, że to ten sam Bóg. Ale On wybrał tylko nas żydów abyśmy doskonalili świat.
                Reszta sie próbuje nieudolnie podpiąc.
                • sclavus Re: Ewangelia wg Barnaby 30.05.12, 00:02
                  A!
                  To już nadinterpretacja!!! Ja, pisząc bóg, używam tego słowa, jedynie jako denominatu ... czystej abstrakcji... - przecież nic takiego, jak bóg, nie istnieje... :>
                  • 4her Re: Ewangelia wg Barnaby 30.05.12, 08:47
                    sclavus napisał:

> przecież nic takiego, jak bóg,
                    > nie istnieje... :>

Udowodnij, że wszechświat istnieje. Istnieje w Twojej świadomości, a co to jest świadomość nie wiadomo. Zatem nie wiadomo nawet czy istnieje jakiś Sclavus ;)
                    • sclavus Re: Ewangelia wg Barnaby 30.05.12, 12:19
                      Niniejszym, zaczynasz pierdoły wipsywać czyli bawić się troszkę w chasyda choć w jednym masz rację: sclavus, to tylko wirtualny byt... tym niemniej, za sclavusem kryje się konkretny człowiek ;) (niestety, nigdy go nie poznasz acz gdybyś chciał. to ciut, ciut możesz - niestety, też wirtualnie) :>
                      • 4her Re: Ewangelia wg Barnaby 30.05.12, 12:44
                        To dam Ci łatwiejsze zadanie. Udowodnij, że nie ma Boga.
                        • sclavus Re: Ewangelia wg Barnaby 02.06.12, 00:07
                          Niby dlaczego mam udowadniać że nie ma boga??
                          Ty wierzysz, że jest - to udowodnij (tyle, że o tym była już mowa, zatem twój post nie ma najmniejszego sensu)
                        • pocoo Re: Ewangelia wg Barnaby 02.06.12, 08:46
                          4her napisał:

> To dam Ci łatwiejsze zadanie. Udowodnij, że nie ma Boga.
                          Którego? Najbardziej mi się podoba Zeus.On jest i widać go w czasie burzy.Chowasz sie przed nim.Boisz się?
                • pocoo Re: Ewangelia wg Barnaby 02.06.12, 08:40
                  4her napisał:

> Cały czas piszę, że to ten sam Bóg.

Czyli Allah=Jehowa?
                  Módl się do Allaha jak ci wszystko jedno.

Ale On wybrał tylko nas żydów

Ty pisz w swoim imieniu, wybrał mnie żydka...
        • kolter-xl Re: Ewangelia wg Barnaby 01.06.12, 22:31
          4her napisał:

> Islamiści przechwalają się z tym upadkiem chrześcijaństwa

Chrześcijaństwo upadło zanim powstał Islam .
      • kolter-xl Re: Ewangelia wg Barnaby 01.06.12, 22:29
        wanda43 napisała:

> Barnaba w swojej Ewangelii prostowal to, co wypaczył Paweł Szaweł. Gdzies czyta
        > łam, że w 325r, czyli na soborze w Nicei zostala zakazana.

Sobór ? z dokumentów nie wynika żeby tym zajmował się.
        • karbat Re: Ewangelia wg Barnaby 01.06.12, 23:37
          no ... jakis Barnaba cos kiedys rzekomo napisal , czy w jego imieniu cos napisano ,
          dopisano , ale o co wlasciwie chodzi ... .

slowo pisane w wiekszosci .... to ma do siebie , wczoraj , dzis czy jutro ... to sa smieci .
          jedni wypisuja swoje prawdy , inni sie nimi podniecaja, onanizuja .....jestem porokiem ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka