sclavus Re: Islam 22.09.12, 16:05 Zauważ, że jest młodszy od chrześcijaństwa, o jakieś 700 lat (a jeśli go będziemy rozpatrywać wyłącznie w kontekście katolicyzmu, to o dobre ponad 400 lat) Jaki był katolicyzm 400 lat temu? - był religią pokoju??? Jaki był kościół katolicki 700 lat temu??? - był religią pokoju??? No ba! Tej historii, katolicy raczej nie znają... wiedzą cóś tam (jeśli!!) o Janie Husie, o Giordano Bruno, o paru czarownicach... - ale to wszystko... A ty sam? - Wieszz cóś więcej??? :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wiem w końcu jestem zawodowym historykiem./nt 22.09.12, 18:46 Jeśli jesteś - jak piszesz - zawodowym historykiem, to po kiego zakłądasz taki wątek??? Co lub kogo chcesz sprowokować??? ... moim najskromniejszym zdaniem, zawodowy historyk nie otworzyłby takiego wątka wiedząc, jako zawodowy historyk, jaki to pokój gwarantował na ziemi katolicyzm, w czasach, kiedy Mahomet się był ukazał jako prorok... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Nikogo nie chcę prowokować./nt 22.09.12, 20:07 Jeszcze raz zatem: to po kiego ... ten wątek???? Odpowiedz Link Zgłoś
k_a_p_p_a Re: Islam 23.09.12, 00:39 sclavus napisał: > Zauważ, że jest młodszy od chrześcijaństwa, o jakieś 700 lat (a jeśli go będzie > my rozpatrywać wyłącznie w kontekście katolicyzmu, to o dobre ponad 400 lat) > Jaki był katolicyzm 400 lat temu? - był religią pokoju??? > Jaki był kościół katolicki 700 lat temu??? - był religią pokoju??? Zbytnio upraszczasz. Religia to nie nastolatek który musi przejść wszystkie etapy dojrzewania. Islam wypracował specyficzne metody działania dostosowane nie do swojego wieku, ale do realiów naszych czasów. Islam ma do dyspozycji cały zasób wiedzy, do którego nie miał dostępu katolicyzm, ale go odrzuca. Wykorzystuje jedynie osiągnięcia techniki przydatne do terroru. Nie można tego tak lekko zbyć. Oni nie dorosną. Odpowiedz Link Zgłoś
przestrzep Re: Islam 22.09.12, 21:08 superspec napisał: > jest religią pokoju. W takim samym stopniu jak chrzescijanstwo. Odpowiedz Link Zgłoś