Dodaj do ulubionych

Swięto kiczu

02.11.12, 11:33
Wczoraj kolejna odsłona święta hipokryzji, eksplozja instynktów stadnych, celebracja zadumy na komendę, refleksji na rozkaz, modlitwy w zwartej sforze. Coś jak stolec na zamówienie. Gorzej z zewnetrzną oprawą tego masowego "iwentu". To co się dzieje na cmetarzach mnie osobiscie przyprawia o mdłosci. Gdzie się podziały normalne ceramiczne znicze, otwarte, z grubym knotem? Zastąpiły je jakieś, wprost monstrualne, plastikowe koszmarki, rodem z horrorów klasy C albo z wiejskiego odpustu. Imperium tandety rozrasta sie jak tkanka nowotworowa. Wybujałe "designersko" konstrukcje ociekające barokowo- cygańskim przepychem, plastik gustownie przetarty uszlachetniającą patyną. Co zamożniejsi inwestorzy potrafią szarpnąć się na "znicz" o rozmiarach wiadra, ale na jednym nie poprzestają. Trzeba zadać szyku, więc na monstrualnych grobowcach, przypominających maski luksusowych limuzyn spoczywają dziesiątki tych szmirowatych, kopcących zabawek . Ale to nie koniec progresu w dziedzinie cmentarnej estetyki, podobno są już, sam nie widziałem, "znicze" z diodą led w srodku (sic!). Bo dłuzej się palą! K...a, to niech podłączą sobie prąd do pomników i zapalą na stałe światełka. Jak tak dalej pójdzie zaczną stawiać na grobach krasnale ogrodowe, polimerowe papieże z lampkami w oczach..gdzie jest kres tego obłędu bezguścia? Chyba czas umierać, ale nie pozwolę sie pochowac w cyrku
Obserwuj wątek
    • bozon.higsa Re: Swięto kiczu 02.11.12, 11:44
      Wczoraj kolejna odsłona święta hipokryzji, eksplozja instynktów stadnych, celebracja zadumy na komendę, refleksji na rozkaz, modlitwy w zwartej sforze. Coś jak stolec na zamówienie.

Takie odczucia mam od paru lat, w tym roku postanowiłem pójść na groby bliskich w sobotę lub niedzielę po 1 listopada.
      Mnie też przeszkadzał ten gwar,zgiełk i ta odpustowa atmosfera.

Chyba czas umierać,
      > ale nie pozwolę sie pochowac w cyrku

Niestety nie będziesz miał chyba na to wpływu.
      Chyba,że masz bliskich, którzy na to nie pozwolą.
      Ja też o to zadbałem jeszcze za życia.

Dlatego Ci odpisuję, bo mam podobne poglądy w sprawie, pochówku,cmentarzy i tego cyrku,który odbywa się na pokaz 1 listopada.

• szwampuch58 Re: Swięto kiczu 02.11.12, 11:48
      powiem krotko:Bingo...hehehe masz gdzies link z tym swiecacym" wiadrem" w srodku?
    • a74-7 Re: Swięto kiczu 02.11.12, 11:55
      a mnie podoba sie jak cyganie swietuja to swieto .
      Szczerze !
      Ale tez jestem w stanie zrozumiec ze ten" brak gustu" w wielkich zniczach i czyms tam jeszcze - to obrazuje zamoznosc Polski . My mamy niech i nasi poprzednicy maja na grobie
      :-)
      Ktos kiedys powiedzial: bieda jest kolorowa ...ten co boso po swiecie chodzi ..
      • srul Re: Swięto kiczu 02.11.12, 12:56
        > Ale tez jestem w stanie zrozumiec ze ten" brak gustu" w wielkich zniczach i c
        > zyms tam jeszcze - to obrazuje zamoznosc Polski . My mamy niech i nasi poprzed
        > nicy maja na grobie

To kolejny dowód na to, ze motłoch, plebs, powinien być na swoim miejscu-w kurnej chacie- i z niej paszczy nie wystawiać. Awans społeczny ich zdeprawował. Plebs stac na wszystko( z wyjątkiem gustu-tego kupić nie można). Stąd coraz więcej spustoszeń, chociażby w przestrzeni urbanistycznej. Barbarzyńcy, których kiedyś nie było stać na fanaberie, bo byli biedni, niszczą nasze otoczenie. Piękne, stylowe kamienice są nieodwracalnie dewastowane przez ciemnych wandali, których horyzonty wyznacza tylko ciepełko w d.... Ma być im cieplutko wiec wywalaja z zabytkowych elewacji stylową stolarkę, integralnie związaną estetycznie z całym budynkiem, wstawiają plastikową tandetę, bo im komfortowo i wygodnie. W efekcie okno wygląda jak oszklona dziura w scianie. Zamiast świadomosci estetycznej, która kiedyś kształtowała nasze otocznie, mamy jedynie kult współczynników izolacyjności. A człowiek i jego potrzeby zostały zredukowane do poziomu legwana w terrarium. Niestety również te intelektualne.
        Emenacja tej chorej tendencji, śmierci estetyki, są też cmentarze, w skali karykaturalnej.
        • a74-7 Re: Swięto kiczu 02.11.12, 13:36
          widzisz ty sie o kicz martwisz , ja bardziej o organizacje . :-)
          Tak niewiele pomyslunku brakowalo zeby ludziska nie musieli sie tratowac przy wchodzeniu i wychodzeniu z warszawskiego cmentarza :-)
          Ale nikt otwarcie nie powie ze wladze miasta zawiodly ,nie zdaly egzaminu .
          Szkoly zamykaja ,wiec kto ma ten "plebs" edukowac ?
          Tys chyba z wyzszej polki ...spadl !
          • bozon.higsa Re: Swięto kiczu 02.11.12, 13:41
            widzisz ty sie o kicz martwisz , ja bardziej o organizacje . :-)

Każdy się o coś innego martwi.
            Jednak autor wątku ma rację w ocenie tego święta.
            Ja po raz pierwszy postanowiłem pójść na cmentarz parę dni po 1 listopada.
            Będzie cicho, spokojnie, tak jak powinno być na cmentarzu.
            Spokojnie można będzie "porozmawiać" z bliskimi, którzy odeszli.
            • zzarda32 Re: Sądząc po grobach to w Polsce bida aż piszczy 02.11.12, 13:44
              :) Jarek ma racje - katastrofalna bieda !!!!
              • bozon.higsa Re: Sądząc po grobach to w Polsce bida aż piszczy 02.11.12, 13:46
                zzarda32 napisał:

> :) Jarek ma racje - katastrofalna bieda !!!!

A ty co? wątki ci się znowu pomerdały?

• zzarda32 Re: Sądząc po grobach to w Polsce bida aż piszczy 02.11.12, 13:49
                  Nie, tyle tylko żed na każdym grobie po kilkaset jeśli nie kilka tysięcy złotych - musieli przjechać ci wygnani do Niemiec .... no bo przecież Polska zrujnowana ?
                  • bozon.higsa Re: Sądząc po grobach to w Polsce bida aż piszczy 02.11.12, 13:54
                    zzarda32 napisał:

> Nie, tyle tylko żed na każdym grobie po kilkaset jeśli nie kilka tysięcy złotyc
                    > h - musieli przjechać ci wygnani do Niemiec .... no bo przecież Polska zrujnow
                    > ana ?

Od "siania propagandy sukcesu", to ty jesteś dobry.
                    Znicze na grobach to wyznacznik dobrobytu?

• zzarda32 Re: Sądząc po grobach to w Polsce bida aż piszczy 02.11.12, 13:58
                      Jeden nie - dziesiątki już tak! Jakby byłą bida to nie byłoby takiego lukru? A ogólnie wiadomo, że to nie dla zmarłych !
        • zoil44elwer Re: Swięto kiczu 02.11.12, 14:35
          Jakie ma się poczucie estetyki takie też ma się cmentarne akcesoria.
    • toja1250 Re: Swięto kiczu 02.11.12, 13:45
      jestem starszą osobą ,z powodu tego cyrku, o którym piszecie NIGDY nie idę na cemnatarz 1 listopada.I wciąz mam pod powiekami cmentarz z lat 6o tych,wiejski cmentarz.Nie było płyt kamiennych, gdzie spojrzeć w ziemię na grobie wetknięte wysokie ,białe świeczki stołowe bo mody na znicze jeszcze nie było ,a obok,jeśli kogos było stać stawiał ZAWSZE białe,zywe chryzantemy.
      Nastroj powagi,spokoju,uroczysty,piękny...
      • bozon.higsa Re: Swięto kiczu 02.11.12, 13:47
        toja1250 napisała:

> jestem starszą osobą ,z powodu tego cyrku, o którym piszecie NIGDY nie idę na c
        > emnatarz 1 listopada.I wciąz mam pod powiekami cmentarz z lat 6o tych,wiejski c
        > mentarz.Nie było płyt kamiennych, gdzie spojrzeć w ziemię na grobie wetknięte
        > wysokie ,białe świeczki stołowe bo mody na znicze jeszcze nie było ,a obok,jeśl
        > i kogos było stać stawiał ZAWSZE białe,zywe chryzantemy.
        > Nastroj powagi,spokoju,uroczysty,piękny...

Witaj na pokładzie....widzę, że nie jestem sam.

• wanda43 Re: Swięto kiczu 02.11.12, 14:37
        Też tak mam. Jeżdżę wtedy, gdy czuję potrzebę pobycia przy grobie danej osoby. Czasem zostawiam kwiaty, czasem tylko zapalam znicza, zwykłego szklanego, bez tej pstrokacizny odpustowej. Taki znicz jest dla mnie swiatelkiem pamięci, a nie te cudactwa z cherubinkami czy niby matką boską z wykrzywioną gębą.
        Zreszta nie tylko brzydzi mnie ta tandeta cmentarna. Podobnie mam z tandetą komunijną, weselną i inną pseudoreligijną.
        • bozon.higsa Re: Swięto kiczu 02.11.12, 14:39
          wanda43 napisała:

> Też tak mam. Jeżdżę wtedy, gdy czuję potrzebę pobycia przy grobie danej osoby.
          > Czasem zostawiam kwiaty, czasem tylko zapalam znicza, zwykłego szklanego, bez t
          > ej pstrokacizny odpustowej. Taki znicz jest dla mnie swiatelkiem pamięci, a nie
          > te cudactwa z cherubinkami czy niby matką boską z wykrzywioną gębą.
          > Zreszta nie tylko brzydzi mnie ta tandeta cmentarna. Podobnie mam z tandetą kom
          > unijną, weselną i inną pseudoreligijną.

Cierpię na te same "zaburzenia" co i Ty.
          Pozdrawiam.

• zoil44elwer Re: Swięto kiczu 02.11.12, 14:51
          Pasterze w drogocennych,kiczowatych szatach to owieczki chcą im dorównać drogim kiczem.Na cmentarzu?
          • srul Re: Swięto kiczu 02.11.12, 15:15
            zoil44elwer napisał:

> Pasterze w drogocennych,kiczowatych szatach to owieczki chcą im dorównać drogim
            > kiczem.Na cmentarzu?

Poczucie estetyki i smaku jest przywilejem dostępnym nielicznym. Ja co prawda jestem po ASP, ale to chyba nie jest konieczny warunek zdrowego oglądu rzeczywistości. Taki jest wniosek po oględzinach cmentarnych pomników. Burak, jeden z drugim, wychodzi chyba z załozenia, ze znicz im droższy, tym piękniejszy. I nie chce wyjsć na sknerę, który oszczedza na swoich zmarłych. W rezultacie inwestuje w najbardziej upiorne koszmarki, kapiące złoconym plastikiem, i jest święcie przekonany, że zadał szyku.
            Wniosek jest prosty- bo to zjawisko powszechne- WIĘKSZOŚĆ nigdy nie ma racji. Konkluzja smutna dla fanów demokracji.

Jak to zgarabnie ujął kardynał Richelieu:
            "jedyna większosc jaką znam, to durnie"

W tym przypadku dotyczy to sfery estetyki, ale ośmielam się watpić czy w innych jest inaczej.
            • zoil44elwer Re: Swięto kiczu 02.11.12, 15:32
              Cmentarna estetyka a przeważnie etyka.Cmentarz to miejsc gdzie ludzie chcą "okazałymi",kiczowatymi grobowcami odkupić swą winę za złe traktowanie swych bliskich za ich życia.Polska odpustowa religia to też jarmarczny Dzień Zmarłych,raz do oku.
              Ach gdyby tak od razu każdy zrozumieć mógł,że lepsza droga bez drogowskazów niż drogowskazy bez dróg(SJ Lec)
    • a74-7 Re: Swięto kiczu 02.11.12, 15:15
      Jedni potrzebuja chwili zadumy ,inni chca sie pokazac nawet przy takiej okazji jak 1 listopada , podeszla bym raczej demokratycznie do tego - niech kazdy robi co lubi i jak potrafi . Dlatego nie dziwie sie np. cyganom ze swietuja w sposob jaki jest najblizszy ich naturze i wierzeniom .
      Wizyty wsrod grobow ,kiedy mozna sie skupic, porozmawiac nawet z wiewiorka w spokoju ,rozumiem nawet poswiecenie starszej babinki ktora w samotnosci omiata grob obawiajac sie o wlasna torebke przy okazji ,a chce uniknac cyrku a moze i stratowania :-)
      Ale czyz nie pieknie wygladaja te cmentarze juz o zmroku , kiedy tylko swiatelka widac i piekne kwiecie ,bo o zmroku te wszystkie straszydelka bardziej wtapiaja sie w tlo ,staja sie mniej widoczne , natomiast atmosfera polskiego cmentarza jest niepowtarzalna ...
      • zoil44elwer Re: Swięto kiczu 02.11.12, 15:36
        Pogańska atmosfera polskich cmentarzy jest piękna,szczególnie wieczorem.....
        • srul Re: Swięto kiczu 09.11.12, 15:35
          No proszę, jak zgrabnie wywalono wątek na peryferyjne forum. To tylko swiadczy o IQ moderatorów. Wątek NIE DOTYCZY religii a jedynie braku gustu i smaku ludności w tym kraju. Uczcie się czytać odrobinę mniej powierzchownie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka