Dodaj do ulubionych

purytanizm

18.06.13, 14:43
pl.wikipedia.org/wiki/Purytanizm
- jesli chodzi o sferę obyczajowa to jest to najlepsze co mógł dac całemu światu świat protestancki.(druga spr jest osoba brata Rogera założyciela wspólnoty Taize). Co do purytanizmu świat zachodni powinie do tego wrócić jeśli nie chce paść ofiara islamu
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: purytanizm 18.06.13, 17:02
      Faktycznie, muzułmanie też nie piją.
      • kolter-xl Re: purytanizm 17.07.13, 20:59
        broceliande napisała:

> Faktycznie, muzułmanie też nie piją.

Za dnia ,bo w nocy Allah nie widzi .
        • amenominakanushi-pan-poczatku Woziłem ropę z Algierii do USA. 19.07.13, 12:57
          Muzułmanie walili piwo za piwem w mesie i tylko zasłonki zasłaniali żeby Allah nie widział, a celnicy po dwie butle whisky do domciu brali.
    • amenominakanushi-pan-poczatku Ciekaw jestem czy obchodzisz boże narodzenie? 17.07.13, 16:44
      Gdyby rządzili purytanie wylądowałbyś za to w pierdlu oszołomie.
      • karbat Re: Ciekaw jestem czy obchodzisz boże narodzenie? 17.07.13, 17:00
        oszolomowi marzy sie taki katolicki purytanizm ... z wafelkiem ale bez wypasinej bryki,
        palacu biskupa . hehehehe . sam nie wie o czm gaworzy .
        • oszolom-z-radia-maryja Re: Ciekaw jestem czy obchodzisz boże narodzenie? 22.07.13, 11:15
          przykłąd p[apieża Franciszka dowodzi że to jest mozliwe
          • keram_aktsu Re: Ciekaw jestem czy obchodzisz boże narodzenie? 24.07.13, 03:46
            Ale przykład polskich biskupów jeżdżących samochodami za 200 tys.
            świadczy o czymś innym.
    • feelek Re: purytanizm 19.07.13, 14:06
      Purytanie to wrogowie radości z życia
      Ciekawe co zrobiliby Jezusowi za cud w Kanie Galilejskiej,
      za imprezki z celnikami i Marią Magdaleną,
      za pochwałę picia wina i radowania się przy tym

ps chwała protestantyzmowi za ożywczy duch, za odświeżenie myślenia,
      Lutrowi za obalenie obłudy odpustów...
      tak Oszoołom: obłudy,
      - czemuś tobie bliskiemu jak koszula plecom
      • oszolom-z-radia-maryja Re: purytanizm 22.07.13, 11:16
        akurat protestantymz okazłą się byc bardziej obłudny a gdy sie wypalił okazał sie yć nurtem słabszym niż katolicyzm, przynajmniej w Europie
        • kolter-xl Osiole obłudny 22.07.13, 14:19
          oszolom-z-radia-maryja napisał:

> akurat protestantymz okazłą się byc bardziej obłudny a gdy sie wypalił okazał s
          > ie yć nurtem słabszym niż katolicyzm, przynajmniej w Europie

Obłudnym ?? Osioł niemoto bez mózga tam jak np pastor jest pedałem to mówi o tym swoim łowieczkom i to oni decydują czy może być ich pasterzem. Nie do pomyślenia w sekcie w której 30% księży lubi w odbyt
          • feelek Re: Osiole obłudny 23.07.13, 23:36
            mówi Kolter, że Protestanci w swojej tolerancji głosują czy homoseksualny ich ksiądz ma być nadal?
            nie cieszą się z tego, że to homo- , jak ten niewzczęsny Cameroon, gdy dowiedział się o comingoucie swego ministra?

wiedziałem, że mówienie o większej. protestantów tolerancji to zwyczajna lipa
    • sclavus Widzę, że 19.07.13, 19:29
      wpadłeś do wujka Google'a, ale bardziej interesowało cię piwo niż purytanizm... (teraz wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz, w którym kościele)
      Jeszcze gorzej wychodzisz na postawieniu Communaute de Taize obok purytanizmu ... ale to zwykle problem idiotów...
      :D:D:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka