Dodaj do ulubionych

Moja religia

04.12.13, 11:13
Nie wierzę w żadną z istniejących religii.To są mitologie które nie mają uzasadnienia w nauce.
Z drugiej strony trzeba wiedzieć,że ludzie chcą widzieć siebie po śmierci w zaświatach.
Tak więc wybiórczo odrzucają wiarę a wybiórczo wierzą.

Otóż moja religia mówi:

1.Do nieba lub piekła idzie się nie za sprawą wiary ale za sprawą postępowania:dobrzy idą do nieba,źli -do piekła
2.Przebywanie w piekle uzależnione jest od popełnionych złych czynów.Nie jest wieczne
3.Istnieje reinkarnacja(są na nią dowody):dusze mogą się wcielać w materię,w rośliny,zwierzęta i ludzi
4.Nie istnieje potrzeba modlenia się do czegokolwiek.Modlitwami i obrządkiem niczego się nie zyskuje(tylko postępowaniem)
5.W zaświatach dusze mają kształty ciał i mogą postępować jak istoty żyjące na ziemi.Mogą się żenić i robić wszystko co dobre .Chorzy i kalecy oraz starzy otrzymują zdrowe powłoki duchowe

Główne grzechy:
1.Zabijanie-łącznie z zabijaniem zwierząt,roślin i niszczeniem przyrody.
Ludzie jedzący mięso idą do piekła albo wcielają się w niskie istoty
( W zakres zabijania wchodzą wszelkie czyny szkodzące istotom:obmowa,pogarda,szykanowanie,rasizm,wyśmiewanie się itd.)
(Aborcja,samobójstwo i eutanazja są zabijaniem)
(Używanie preparatów chemicznych i żywności pędzonej sztucznie również jest zabójstwem)
2.Cudzołóstwo-zakaz uprawiania seksu pozamałżeńskiego
3.Kradzież
(Tu także nieróbstwo i pasożytnictwo)

Człowiek może żyć samotnie lub w rodzinie.
Brak kapłaństwa.
Zakaz nawracania siłowego.

Wszelkie uroczystości:narodziny,ślub,pogrzeb są świeckie.
Pochówek :dowolny.
(Preferowany pochówek ciałopalny).
Uroczystości związane z narodzinami,ślubem i pogrzebem mogą wykonywać krewni albo znajomi.Wszystko bezpłatnie.
Symbol religii:okrąg(koło).
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: Moja religia 04.12.13, 12:09
      ateistycznyszpion napisał(a):
      > Nie wierzę w żadną z istniejących religii.To są mitologie które nie mają uzasad
      > nienia w nauce.
      > Z drugiej strony trzeba wiedzieć,że ludzie chcą widzieć siebie po śmierci w zaś
      > wiatach.
      > Tak więc wybiórczo odrzucają wiarę a wybiórczo wierzą.

Wat?

> Otóż moja religia mówi:
      >
      > 1.Do nieba lub piekła idzie się nie za sprawą wiary ale za sprawą postępowania:
      > dobrzy idą do nieba,źli -do piekła

Problemem jest to, że pojęcia dobra i zła są umowne.

> 2.Przebywanie w piekle uzależnione jest od popełnionych złych czynów.Nie jest w
      > ieczne

No to nie jest piekło, tylko co najwyżej czyściec per definiszyn.

> 3.Istnieje reinkarnacja(są na nią dowody):dusze mogą się wcielać w materię,w r
      > ośliny,zwierzęta i ludzi

Chyba nie za bardzo wiesz, co to jest dowód.

> 4.Nie istnieje potrzeba modlenia się do czegokolwiek.Modlitwami i obrządkiem ni
      > czego się nie zyskuje(tylko postępowaniem)
      > 5.W zaświatach dusze mają kształty ciał i mogą postępować jak istoty żyjące na
      > ziemi.Mogą się żenić i robić wszystko co dobre .Chorzy i kalecy oraz starzy otr
      > zymują zdrowe powłoki duchowe

A co z ludźmi-warzywami, którzy powłoki mieli zepsute od zawsze i nie mogli świadomie czynić ani jednego ani drugiego? Dziura w matriksie?

> Główne grzechy:
      > 1.Zabijanie-łącznie z zabijaniem zwierząt,roślin i niszczeniem przyrody.
      > Ludzie jedzący mięso idą do piekła albo wcielają się w niskie istoty

Aleś sobie bzdurę wymyślił. Człowiek jest organizmem cudzożywnym i musi zabijać żywe istoty, żeby się wyżywić. Dlaczego niby mięso jest be, a zamordowana marchewka jest kul, skoro najpierw sam piszesz, że też może mieć duszę i posiada chemiczny analog układu nerwowego, więc jest prawdopodobne, że odczuwa ból?

> ( W zakres zabijania wchodzą wszelkie czyny szkodzące istotom:obmowa,pogarda,sz
      > ykanowanie,rasizm,wyśmiewanie się itd.)
      > (Aborcja,samobójstwo i eutanazja są zabijaniem)

Yet none of them matters. Odsiadka w czyśćcu i wracasz z pustym kontem.
      Nie trzyma się kupy ta twoja religia.

> (Używanie preparatów chemicznych i żywności pędzonej sztucznie również jest zab
      > ójstwem)
      > 2.Cudzołóstwo-zakaz uprawiania seksu pozamałżeńskiego

Oh boy, robi się coraz lepiej.

> 3.Kradzież
      > (Tu także nieróbstwo i pasożytnictwo)

Nie da rady, tak mię pambu stworzył, że mi się nie chce.

> Człowiek może żyć samotnie lub w rodzinie.
      > Brak kapłaństwa.
      > Zakaz nawracania siłowego.

A zakazu natrętnego wrzucania głupich postów na fora nie ma? ;)

> Wszelkie uroczystości:narodziny,ślub,pogrzeb są świeckie.
      > Pochówek :dowolny.
      > (Preferowany pochówek ciałopalny).

Nie da rady, zanieczyszcza atmosferę.
      Następnym razem wymyśl choć coś spójnego.

> Uroczystości związane z narodzinami,ślubem i pogrzebem mogą wykonywać krewni al
      > bo znajomi.Wszystko bezpłatnie.

A odludki będą leżeć w mieszkaniach i gnić! :D

> Symbol religii:okrąg(koło).

Spóźniłeś się: pl.wikipedia.org/wiki/Uroboros
      • ateistycznyszpion Re: Moja religia 04.12.13, 12:52
        Pojęcia dobra i zła wcale nie są umowne.Wszędzie tam gdzie dochodzi do krzywdy,mamy do czynienia ze złem.

Tak,okresowe piekło podobne do katolickiego czyścca.

Ludzie-warzywa i inni chorzy nie uczynili szkody.Ponieważ nie mają złych uczynków pójdą do nieba lub wcielą się w nową istotę.

Zwierzęta są lepiej rozwinięte od roślin.Wśród zwierząt takie gatunki jak:świnia,krowa,owca,osioł są inteligentne i wrażliwe.Mordowanie ich jest wielkim grzechem.
        (Zabicie mniej inteligentnych i wrażliwych zwierząt jest mniejszym grzechem).Człowiek czymś odżywiać się musi.Dietę bezmięsną stosują dźiniści,znaczna część hinduistów i buddystów,nawet niektórzy chrześcijanie.I jakoś żyją.

Pójście do piekła i odsiedzenie w nim nie oznacza,że od razu trafia się do raju.Tak jest w przypadku tych którzy mają niższe grzechy.Natomiast wielcy grzesznicy(np.mięsożercy) będą skazani na reinkarnację znowu zaczynając od najprymitywniejszych stworzeń.

Pochówek ciałopalny jest najlepszy.
        Ciała umieszczane w grobach gniją,zanieczyszczają wody powierzchniowe(np.w przypadku powodzi jad trupi z nich wypływa).Położenie zmarłego ciała w grobie w celu doczekania końca świata i Dnia Zmartwychwstania nie ma sensu.Świat nasz potrwa jeszcze 2-3 miliardy lat.A te groby ile przetrwają?100 lat?200?Niech będzie że i 10 000 lat.A potem i tak obrócą się w perzynę.

Samotni też zostaną pochowani.

Tu muszę jeszcze powiedzieć jak odbywa się reinkarnacja.Otóż bilans dobrych i złych uczynków duszy brany jest z jej całego istnienia.Z tego powodu niekoniecznie ten który był w ostatnim życiu dobrym pójdzie do nieba.
        (W religiach indyjskich jest to karma.Różnica polega w postrzeganiu na wyzwolenie.Tam potrzebne jest oświecenie,wiara w takich czy innych bogów,obrządki religijne.W mojej religii o zbawieniu decydują tylko czyny:obecne i przeszłe.Nie potrzebna jest też asceza,samowyrzeczenie).
        • bookworm Re: Moja religia 04.12.13, 14:24

> Pojęcia dobra i zła wcale nie są umowne.Wszędzie tam gdzie dochodzi do krzywdy,
          > mamy do czynienia ze złem.

Ale co to jest krzywda? Jak sadyście nie pozwoli się nad kimś znęcać to robimy mu krzywdę czy nie? A zabicie pasożyta takiego jak tasiemiec to jest krzywda (co jeśli w poprzednim wcieleniu to był twój krewny) czy nie? A jak osa składa jaja w żywym ciele gąsienicy (po to aby jedzenie było świeże i młode nie umarły z głodu) i młode larwy dorastają żywiąc się wciąż jeszcze żywą gąsienicą - to jest to krzywda?

> Tak,okresowe piekło podobne do katolickiego czyścca.
          >
          > Ludzie-warzywa i inni chorzy nie uczynili szkody.Ponieważ nie mają złych uczynk
          > ów pójdą do nieba lub wcielą się w nową istotę.

To dlaczego bóg nie uczynił wszystkich takimi "szczęściarzami", którzy nie mają okazji czynić szkód - szczególnie naturanie abortowane płody i zygoty. Co z potworniakami - płodami które przerodziły się w nowotwór? Czy ludzie z Zespołem Downa (lub innymi) będą "w niebie" bez takiego Zespołu?

> Zwierzęta są lepiej rozwinięte od roślin.

Ewolucyjnie są tak samo rozwinięte.

> Wśród zwierząt takie gatunki jak:świni
          > a,krowa,owca,osioł są inteligentne i wrażliwe.Mordowanie ich jest wielkim grzec
          > hem.

a ryba, kot czy kura to co, "pies"?

> (Zabicie mniej inteligentnych i wrażliwych zwierząt jest mniejszym grzechem).

A które to są mniej inteligentne i jak porównujesz inteligencję zwierząt?

> Cz
          > łowiek czymś odżywiać się musi.Dietę bezmięsną stosują dźiniści,znaczna część h
          > induistów i buddystów,nawet niektórzy chrześcijanie.I jakoś żyją.

A część ludzi stosuje dietę mięsną. I też jakoś żyją.

> Pójście do piekła i odsiedzenie w nim nie oznacza,że od razu trafia się do raju
          > .Tak jest w przypadku tych którzy mają niższe grzechy.Natomiast wielcy grzeszni
          > cy(np.mięsożercy) będą skazani na reinkarnację znowu zaczynając od najprymitywn
          > iejszych stworzeń.

Czyli od bakterii czy wirusów? Jak się ocenia dokonania moralne Eugleny albo Ameby?

> Pochówek ciałopalny jest najlepszy.

A nie lepiej pobrać organy do przeszczepu.

> Ciała umieszczane w grobach gniją,zanieczyszczają wody powierzchniowe(np.w przy
          > padku powodzi jad trupi z nich wypływa).

Najlepiej jest chować całe ciało do ziemi - bez opakowania - wtedy dodatkowo użyźni glebę tak jak dzieje się to z truchłami pozostałych zwierząt.

> Położenie zmarłego ciała w grobie w cel
          > u doczekania końca świata i Dnia Zmartwychwstania nie ma sensu.Świat nasz potrw
          > a jeszcze 2-3 miliardy lat.A te groby ile przetrwają?100 lat?200?Niech będzie ż
          > e i 10 000 lat.A potem i tak obrócą się w perzynę.

Ale i tak trafią do nieba, co? Więc po kiego zawracać sobie głowę grobami?

> Samotni też zostaną pochowani.

??

> Tu muszę jeszcze powiedzieć jak odbywa się reinkarnacja.Otóż bilans dobrych i z
          > łych uczynków duszy brany jest z jej całego istnienia.Z tego powodu niekonieczn
          > ie ten który był w ostatnim życiu dobrym pójdzie do nieba.

Czy Ci którzy idą do nieba wylatują z kręgu karmicznego, czy mogą jeszcze z nieba wrócić na ziemię?

> (W religiach indyjskich jest to karma.Różnica polega w postrzeganiu na wyzwolen
          > ie.Tam potrzebne jest oświecenie,wiara w takich czy innych bogów,obrządki relig
          > ijne.W mojej religii o zbawieniu decydują tylko czyny:obecne i przeszłe.Nie pot
          > rzebna jest też asceza,samowyrzeczenie).

Twoja religia jest fajna. Nadaje się do gry komputerowej lub zabawy RPG, ale żeby stosować ją w życiu trzeba mocno wyłączyć mózg. Chyba nie stosujesz jej w życiu?
          • ateistycznyszpion Re: Moja religia 04.12.13, 14:54
            Co to jest krzywda?Oczywiście całe "żywe istnienie" to krzywda.Życie powoduje cierpienie.Podałeś słuszny przykład gąsienicy.Można dodać jeszcze krokodyla,wilka,lwa,niedźwiedzia.Dlatego też wszystkie te zwierzęta będą albo w piekle albo odrodzą się ponownie.Oczywiście wina mięsożerców jest mniejsza gdyż nie są w stanie wybrać innego pokarmu.Co do sadysty:robi on krzywdę drugiej osobie.

Boga nie ma.Nie Bóg stwarza kalekę.To osąd czynów powoduje,że rodzisz się taki a nie inny.Karma jest bezstronna.Nie można jej przekupić.

Rośliny ewolucyjnie są tak samo rozwinięte?Być może,jednak czymś trzeba się żywić.

Zmierzono inteligencję zwierząt.Nieinteligentne to dżdżownice,robaki,chyba też ryby?Ale już psy,konie,małpy,krowy,słonie i wiele innych są w miarę inteligentne.Z ptaków mądre są krukowate .

Wcielenia zależą od uczynków.Ten kto spożywa świadomie zwierzęta idzie na pewien czas do piekła.Niekoniecznie musi odrodzić się w najsłabszych istotach jak bakterie czy wirusy.

Masz rację,organy można pobrać do przeszczepu.

Ci którzy trafią do raju,będą w nim na zawsze.

Organy
            • bookworm Re: Moja religia 04.12.13, 16:35

> Co to jest krzywda?Oczywiście całe "żywe istnienie" to krzywda.Życie powoduje c
              > ierpienie.Podałeś słuszny przykład gąsienicy.Można dodać jeszcze krokodyla,wilk
              > a,lwa,niedźwiedzia.Dlatego też wszystkie te zwierzęta będą albo w piekle albo o
              > drodzą się ponownie. Oczywiście wina mięsożerców jest mniejsza gdyż nie są w sta
              > nie wybrać innego pokarmu.

Więc jak można osądzać zwierzęta za to, że chcą przetrwać i karać je piekłem za to, że robią dokładnie to co leży w ich naturze.

> Co do sadysty:robi on krzywdę drugiej osobie.

Ale taka jest jego natura - taki sie pojawił dzięki karmie - może w poprzednim wcieleniu był osą. Zabraniajac mu znęcać się nad kimś jest dla niego krzywdą.

> Boga nie ma.Nie Bóg stwarza kalekę.To osąd czynów powoduje,że rodzisz się taki
              > a nie inny.Karma jest bezstronna.Nie można jej przekupić.

Ok. Nie robi tego bóg, tylko Karma. Jak to działa? Kim trzeba być w poprzednim wcieleniu żeby urodzić się ślepym lub bez rąk albo bez nóg?

> Rośliny ewolucyjnie są tak samo rozwinięte?Być może,jednak czymś trzeba się żyw
              > ić.

Może nie trzeba - wtedy będziesz bardzo dobry - nikogo nie skrzywdzisz i pójdziesz prosto do nieba.

> Zmierzono inteligencję zwierząt.Nieinteligentne to dżdżownice,robaki,chyba też
              > ryby?

To czym jest inteligencja bardzo trudno zdefniować. Czy to znaczy, że wolno zabijać / zjadać istoty nieinteligentne?

> Ale już psy,konie,małpy,krowy,słonie i wiele innych są w miarę inteligentn
              > e.Z ptaków mądre są krukowate .

Czyli kruków nie można jeść, a takiego koguta albo kurę już tak?

> Wcielenia zależą od uczynków.Ten kto spożywa świadomie zwierzęta idzie na pewie
              > n czas do piekła.

Wrcam do osy - za co ma iść do piekła? za to, że jest osą?

> Niekoniecznie musi odrodzić się w najsłabszych istotach jak ba
              > kterie czy wirusy.

A w jakich się odradza? - w świetle posiadanych przez Ciebie "dowodów" dotyczących reinkarnacji

> Masz rację,organy można pobrać do przeszczepu.

No i już mniej do grzebania/palenia.

> Ci którzy trafią do raju,będą w nim na zawsze.

Skąd w takim razie biorą się nowe osobniki i jako co zaczynają swój cykl karmiczny. Oczwyiście w świetle posiadanych "dowodów" dotyczących reinkarnacji :)
    • jeepwdyzlu po tych wypocinach widać 04.12.13, 12:55
      że chrześcijaństwo to głęboko przemyślany i atrakcyjny na wielu poziomach system

szpionoiw powiem że jest teistą
      bo wierzy w byt którego nie ogarnia
      w duszę
      w jej reinkarnację
      w istniejący poza ludźmi system, który "ocenia" życie tu i teraz (vide zakaz jedzenia mięsa)

W sumie jesteś taki sam idiota jak Rydzyk i jego kompania
      berecik sobie załóż...

jeep
      • ateistycznyszpion Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 13:33
        "że chrześcijaństwo to głęboko przemyślany i atrakcyjny na wielu poziomach system "-tak bo można mordować zwierzęta,za każdy grzech można się wyspowiadać.Świetny system:wszystko jest umowne,proste i łatwe.Zero wysiłku.I poza tym kasa od naiwnych.

Nie jestem teistą dlatego,że nie wierzę w Boga.Wierzę w "osąd duchowy"-karmę.Bóg nie istnieje.Nie jest do niczego ludziom wolnym potrzebny.Niewolnikom-tak.Modlą się do Niego,łaszą,przymilają,obłaskawiają.Proszą o pomoc.Bez sensu.
        Ja też dawniej byłem katolikiem ale już w czasie dorastania zauważyłem,że czy się modlę czy nie to i tak choroba nie ustępuje.Nic lepszego po tych aktach dewocji mnie nie spotyka.

Moja religia jest dla wolnych ludzi,moralnych i odpowiedzialnych.

Chrześcijaństwo jest "przemyślane".Czyżby?A co z ludźmi nie wierzącymi w Jezusa?Żeby nie wiem jak byli dobrzy,ponieważ są nieochrzczeni,pójdą do piekła.Taka religia jest niebezpieczna i niemoralna.To czyny decydują od tym gdzie pójdziesz po śmierci.Nie ma znaczenia czy wierzy w tego czy innego gościa,w ten lub inny mit czy też jesteś ateistą.

• jeepwdyzlu Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 13:42
          ja jestem ateistą
          ale nie jestem idiotą
          i wiem dlaczego chrześcijaństwo jest atrakcyjne
          a Twój bełkot nie nadaje się do analizy
          jeep
          • ateistycznyszpion Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 14:06
            Czyli,że jestem głupi i moja religia jest do niczego.No tak:tu 1 wyznawca,tam 2,4 miliarda ludzi.
            A czy ateiści zawsze muszą być chamami?
            • jeepwdyzlu Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 14:09
              A czy ateiści zawsze muszą być chamami?
              ----------
              szczerość na tym forum to podstawa
              od razu Ci mówię, że się kompromitujesz
              zeby Ci oszczędzić bólu
              jeep
              • ateistycznyszpion Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 14:16
                Nie sądzę.Kompromituje się ten co namawia do złego.A ja chcę by ludzie zachowywali się jak dorośli,wzięli stery w swoje ręce.Uczciwe,godne życie to nie zabawa.W ogóle życie to nie zabawa.Duża odpowiedzialność.
                • jeepwdyzlu Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 14:23
                  a kto napisał że zabawa
                  ja twierdzę, że nie istnieje bóg, że nie ma piekła, duszy, reinkarnacji a zwierzęta są bardzo smaczne...
                  resztę ty sobie dopisujesz onanizując się jaki jesteś mądry i dobry
                  a fe!

jeep
                • kolter-xl Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 20:55

> Nie sądzę.Kompromituje się ten co namawia do złego.A ja chcę by ludzie zachowyw
                  > ali się jak dorośli,wzięli stery w swoje ręce.Uczciwe,godne życie to nie zabawa
                  > .W ogóle życie to nie zabawa.Duża odpowiedzialność.

Kto ci dał prawo pouczać jak mają żyć dorośli ludzie, masz misję czy jaki ??
            • kolter-xl Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 20:53

> Czyli,że jestem głupi i moja religia jest do niczego.No tak:tu 1 wyznawca,tam 2
              > ,4 miliarda ludzi.

Tłum anonimowy , bezmyślny daje ci poczucie ze to co robisz jest OK
              > A czy ateiści zawsze muszą być chamami?

Zawsze ? ćpasz czy z braku białka zwierzęcego ci na dekiel wali ??
        • ateistycznyszpion Re: po tych wypocinach widać 04.12.13, 13:50
          Nie.Nie uznaję istnienia Boga.
          Jak już wyżej napisałem,mój system opiera się na osądzie uczynków-karmie.
          Jestem głosem sumienia,głosem moralności,głosem chęci czynienia świata lepszym.(To nie znaczy,że nie jestem grzesznikiem.Jak najbardziej grzeszę.Nawet bardzo.Jednak chcę to zmienić.Ile mi się uda tyle będzie mojej korzyści.Pójdę do piekła dlatego,że wcześniej jadłem mięso).

O spożywaniu mięsa.
          Każde spożywanie mięsa jest grzechem.Tym niemniej mniejszym przewinieniem jest jedzenie mięsa w nieświadomości a czym innym czynienie tego świadomie.Przykładowo dziecko karmione dietą mięsną przez swych rodziców ma mniejszy grzech(mniej będzie cierpieć w piekle) niż człowiek dorosły robiący to celowo.Również ten który zje przez pomyłkę będzie miał mniejsze przewinienie.

Opis piekła.
          Piekło jest miejscem niedostatku.Dusze tam przebywające są głodne,żyją w brudzie,smrodzie i niedostatku.Nie mogą się żenić.Jest tam szaro i smutno.Będą chorować i będzie ich wszystko boleć.
          (Piekło mojej religii różni się od innych piekieł.W innych piekłach mamy do czynienia z bestialstwem.Dusze są torturowane,dręczone,zamęczane,palone w ogniu i smole.To piekło jest łagodniejsze).
          • jeepwdyzlu szpion jesteś Teistą 04.12.13, 14:08
            możesz sobie pierniczyć ile chcesz
            że nie wierzysz w Boga
            ale wierzysz w dusze, karnacje, piekła
            przestrzeganie dobra i zła
            zatem jesteś TEISTĄ

zatem wrogiem ATEISTY!
            Człowiek myślący wie
            że pojęcia dobra i zła jest względne i podyktowane wyłącznie etyką, interesem społecznym, grą korzyści - których emanacją jest prawo
            Ty bredzisz jak potłuczony niestety
            jeep
            • ateistycznyszpion Re: szpion jesteś Teistą 04.12.13, 14:25
              Nie masz racji.Są różne formy religii:takie które wierzą w Boga-teiści i takie które w Boga nie wierzą.
              Moja religia nie jest teistyczną gdyż nie wierzy w Boga ani w bogów.Zaprzecza ich istnieniu.Jest jednak religią gdyż istnieją w niej:zaświaty,karma,dusze,duchy.Tego w świecie materialnym nie ma.
              • jeepwdyzlu no dobra- sam chciałeś 04.12.13, 14:42
                Moja religia nie jest teistyczną gdyż nie wierzy w Boga ani w bogów.Zaprzecza ich istnieniu.Jest jednak religią gdyż istnieją w niej:zaświaty,karma,dusze,duchy.Tego w świecie materialnym nie ma.
                ------------------------
                ok
                nie ma boga
                a co to jest dusza?
                jak się odbywa reinkarnacja?
                kto decyduje o "dobroci" czynów?
                czym są zaświaty i kto nimi rządzi?

Cały ten bełkot który sobie wymyśliłeś, przewiduje istnienie SIŁY SPRAWCZEJ, istniejącej PONAD ludźmi...
                Głęboko Ci współczuję...
                Że też ludzie potrzebują takiego gówna do życia, zawsze mnie to zdumiewa....
                jeep
                • ateistycznyszpion Re: no dobra- sam chciałeś 04.12.13, 15:03
                  I wreszcie zrozumiałeś:ludzie w większości potrzebują religii.
                  (Komunizm walczył z religią.I co z tego wyszło?W rzekomo ateistycznych Chinach kwitnie na całego magia.Każda wioska ma swego szamana).Nie będą ludzie wierzyć w chrześcijaństwo to będą wierzyć w Siły Przyrody,w amulety,czary,horoskopy itd.Nikt tego nie zwalczy,żaden rozum ponieważ ludzie chcą po śmierci dalej istnieć.
                  • jeepwdyzlu Re: no dobra- sam chciałeś 04.12.13, 15:06
                    mogą sobie chcieć
                    nic nie kumasz
                    to, że ludzie są tchórzami potrzebującymi bełkotu o karmie, duszach itp
                    to nie znaczy, ŻE TE WYMYSŁY ISTNIEJĄ!

czym innym potrzeby ludzi
                    czym innym rzeczywistość
                    dramatycznie mieszasz jakość - i tak psią - argumentów....
                    jeep
                    • ateistycznyszpion Re: no dobra- sam chciałeś 04.12.13, 15:13
                      No cóż wiara to nie jest wiedza.
                      Chociaż z drugiej strony zdarzają się przypadki wspomnień poprzednich żywotów,kamery rejestrują pojawiające się duchy.Być może religie nie są do końca takie nierozumowe?
                      • jeepwdyzlu Re: no dobra- sam chciałeś 04.12.13, 15:17
                        aha
                        kamery
                        światełko w tunelu, jasność, elvis przy drzwiach
                        Złe forum sobie znalazłeś tu wywołujesz paroksyzm - nawet nie śmiechu tylko znudzenia...
                        jeep
                        • ateistycznyszpion Re: no dobra- sam chciałeś 04.12.13, 15:24
                          Dlaczego?
                          Poczytaj historię Shanti Devi:

strefatajemnic.onet.pl/ezoteryka/drugie-zycie-shanti/br6gp
                          • kolter-xl Re: no dobra- sam chciałeś 09.12.13, 11:15

> Dlaczego?

Paradne :) nudziarz pyta czemu jest nudziarzem :)))
                  • kolter-xl Re: no dobra- sam chciałeś 04.12.13, 20:58

> I wreszcie zrozumiałeś:ludzie w większości potrzebują religii.
                    > (Komunizm walczył z religią.I co z tego wyszło?

Komunizm nie walczył z religią, przykład z Polski .Dwa pociągi i cały polski kler pojechałby do kopalni uranu na Kołymie.Pojechali ??
        • sclavus Ty się lepiej nie martw, 04.12.13, 15:58
          o ateistów, nieochrzczonych i wierzący w zupełnie inne bóstwa... bo osiwiejesz a oni i tak w doopie mają i będą mieli, to "twoje piekło" :D:D:D:D:D
          Może tego nie wiesz, ale piekło jest tylko i wyłącznie dla wierzących weń....
          ... i to w tym wszystkim jest najśmieszniejsze!
          PeeS - radzę ci - dobrze się zastanów, nad przekazem sygnaturki, która poniżej...
          • ateistycznyszpion Re: Ty się lepiej nie martw, 04.12.13, 16:09
            Fakty są inne.Większość ateistów staje się religijna w chwili śmierci.Moja religia jest dla nich.Nie wymaga duchowieństwa,modlitw i strachu przed groźnym bóstwem.
            • bookworm Re: Ty się lepiej nie martw, 04.12.13, 16:43

> Fakty są inne.Większość ateistów staje się religijna w chwili śmierci.

Nie rozumiesz faktów i piszesz o "faktach". Wiekszość ludzi (ateistów i teistów) w chwili śmierci sra ze strachu (szczególnie gdy jest świadoma zbliżania się momentu śmierci), bo wie, że to koniec i wtedy ich mózg dostaje ze strachu takiej "sraczki", że mogą być w stanie uwierzyć w różne rzeczy byle odroczyć lub w ogóle odowłać moment śmierci.

Problem w tym, że niektórzy dostają takiej religijnej-mózgowej-sraczki jeszcze za życia i to w całkiem młodym wieku i często dlatego, że różnej maści kapłani karmią ich mózgi jakąś niestrawną alogiczną breją.

> Moja reli
              > gia jest dla nich.Nie wymaga duchowieństwa,modlitw i strachu przed groźnym bóst
              > wem.

Twoja religia jak każda inna jest dla ludzi prostych (żeby nie powiedziec głupich - nic nie bój na pewno jacyś się znajdą)
              • yahyarodopski Re: Ty się lepiej nie martw, 04.12.13, 16:52
                Błądzący ludzie!Tylko Islam jest prawdziwy.Tylko muzułmanie idą do raju.Ateiści idą do piekła.Komu wy na złość robicie skazując siebie na wieczne potępienie?
                • sclavus Re: Ty się lepiej nie martw, 04.12.13, 17:44
                  No, to jest was dwóch!!
                  Kiedy wojna religijna????
                  :D:D:D:D:D
                • kolter-xl Re: Ty się lepiej nie martw, 09.12.13, 11:26
                  yahyarodopski napisał(a):

> Błądzący ludzie!Tylko Islam jest prawdziwy.Tylko muzułmanie idą do raju.

Ty a powiedz no a skąd każdy wierny ma do wydymania 72 dziewice ? jakaś tam szwalnia w której je łatają jest ?

>Ateiści idą do piekła.Komu wy na złość robicie skazując siebie na wieczne potępienie?

Jak widać twój Muhammad razem z tonami wyrajanego przez siebie zielska posiał sobie we łbie nauki o piekle ,które raczej ani z judaizmu ani z chrześcijaństwa nie wynikają.
            • sclavus Re: Ty się lepiej nie martw, 04.12.13, 17:42
              Nie chcesz chyba, żebym użył ... odpowiednich słów na takie dictum, co???
              Ja rozumiem, że ktoś opętańczo tworzy opętańcze wątki - tworząc projekcje na innych, graniczy z paranoją :D:D:D
              ... jesteś jedynym bogiem twojej religii???
              :D:D:D:D:D:D
              • karbat Re: Ty się lepiej nie martw, 04.12.13, 20:39

> Otóż moja religia mówi:

gdadająca religia, tego jeszcze na FR nie bylo .

kiedys mowili bogowie dzisiaj slychac tylko szamanow, a do ciebie ... religia mowi .
                masz wylaczne prawo do tej mowiacej religii ?. daj cynk, gdzie jej mozna posluchac ?.
            • kolter-xl Re: Ty się lepiej nie martw, 09.12.13, 11:21

Nie pieprz od rzeczy , sekta katolicka tak ci wmówiła ?Nie myl tych ktorzy np dal kariery w PRLu katolicyzmu się oficjalnie wyrzekli od tych którzy autentycznie nie wierzą w czary mary

>Moja religia jest dla nich.Nie wymaga duchowieństwa,modlitw i strachu przed groźnym bóstwem.

To po jaki ptak to istnieje ??
            • grgkh Re: Ty się lepiej nie martw - błędy myślowe 09.12.13, 16:53

Fakty są takie, że na starość znaczna część ludzi dziecinnieje, przestaje być pełnosprawna w swym myśleniu.

To jest argument na niekorzyść religii - podlegają jej ludzie bezmyślnie. Czy to tak trudno zauważyć? :)

> Moja religia

Twoja religia jest najtwojsza. Dla nikogo innego taka nie jest. :)

Wariantów religii jest nieskończenie wiele. Chodzi jednak o to, co się dzieje w głowie. To Ty sam decydujesz, co jest prawdziwe. W ten sposób KREUJESZ pewnego rodzaju świat (jesteś jego autorem), a właściwie to tworzysz sobie swój własny, prywatny model świata. nie odnosisz się do obserwacji swojego zewnętrza. A tylko to mogłoby być podstawą do jakiejś prawdy o nim.

I twierdzisz, że masz rację absolutną. Zaiste, trzeba przestać myśleć, żeby się przy takim traktowaniu rzeczywistości upierać.

> jest dla nich.Nie wymaga duchowieństwa,modlitw
              > i strachu przed groźnym bóstwem.

Urojenia.
    • kolter-xl Wierco !! 04.12.13, 20:47
      Wierco twój prowokacyjny nick pokazuje ze za tydzień przypomnisz sobie żeś mocno pobożny.
      • ateistycznyszpion Religia dharmiczna 05.12.13, 14:28
        Moja religia należy do tradycji religii dharmicznych.Pojęcie karmy występuje w :hinduizmie,dźinizmie,buddyzmie i sikhizmie.Zatem jeżeli chcecie wiedzieć więcej na temat reinkarnacji,może czerpać z wymienionych religii.
        Religia którą głoszę należy do tradycji religii indyjskich.

Jest w niej prawo karmy.
        Zaprzecza istnieniu Boga(podobnie jak w buddyzmie i dźinizmie).

Ktoś napisał,że w stosunku do kościoła katolickiego jest głupia.W takim razie w jego pojęciu religie pochodzące z Indii są "głupie".

Różnica między moją religią a pozostałymi religiami indyjskimi polega na zaprzeczeniu znaczenia pomocy bogów,nauczycieli,modlitw,medytacji i obrzędów w zbawieniu.W moim ujęciu jedynie czyny tworzą przyszły stan istnienia:czy będzie on dobry,zły czy neutralny.
        • jeepwdyzlu szpion nieuk 05.12.13, 14:48
          Ktoś napisał,że w stosunku do kościoła katolickiego jest głupia.W takim razie w jego pojęciu religie pochodzące z Indii są "głupie".
          ----------
          nie umiesz nawet czytać
          więc nie nauczaj głupcze!
          napisałem, że w porównaniu z Twoim bełkotem - chrześcijaństwo jawi się jako genialny i przemyślany system
          co zresztą jest prawdą
          religie wschodu - choć ciekawe - z punktu widzenia socjologii, psychologii czy historii - są obce nam kulturowo i - bądźmy szczerzy - równie jak chrześcijaństwo SZKODLIWE!
          jeep
          • ateistycznyszpion Re: szpion nieuk 05.12.13, 15:11
            Acha,jaki to "mądry" się znalazł.
            Może sam coś opracujesz,wymyślisz,skonstruujesz,"geniuszu".Jakaś własna myśl,nieskopiowana z cudzej.Czekamy.
            • kolter-xl Re: szpion nieuk 05.12.13, 17:08

>Czekamy.

To ilu was tam pod tym nickiem ateistycznyszpion siedzi ??
            • jeepwdyzlu Re: szpion nieuk 05.12.13, 21:06
              Może sam coś opracujesz,wymyślisz,skonstruujesz,"geniuszu".Jakaś własna myśl,nieskopiowana z cudzej.Czekamy.
              ---------
              jaja sobie robisz
              wymyślasz "religię"- wtórną jak psie gów no
              i żądasz żebym się zajmował tym samym?
              i ty niby jesteś kreatywny?
              Każda religia to efekt pracy tysięcy ludzi, wielu pokoleń ludzi o 3 długości od Ciebie mądrzejszych...
              A lekceważenie chrześcijaństwa które tu pokazujesz, ęenująca arogancja Twoich wypowiedzi
              w ogóle nie kwalifikują Cię jako dyskutanta...
              na razie smrodzisz...

jeep
              PS. Nie odpisuj, bo lecę na weekend do Barcelony i nie będę tracił na Ciebie czasu. A pozostałym Forumowiczom nic nie muszę udowadniać
              jeep
              papa
              jeep
              • ateistycznyszpion I tak pójdziecie do piekła 06.12.13, 12:59
                Jesteście całkowicie otumanieni żydowską religią katolicką.Myślicie,że zabijanie i jedzenie zwierząt wam nie zaszkodzi.Wy się nawet nie spowiadacie z tego.Księża też są sługami zła.Nawet wasz idol Wojtyła żarł mięso.On też jest w piekle.
                Katolicyzm to żadna religia.Są to bajki dla niedorozwiniętych umysłowo ludzi,dla degeneratów bez serca.Katolicyzm to dno.Większego dziadostwa nikt nie wymyślił.
                Żadnej "mądrości" w tym nie ma,może tyle co w każdej bajce.I w te brednie wierzycie.
                Nic wam nie da katolickie szaleństwo.Ani chrzty,ani spowiedź,ani modlitwy wam nie pomogą.Wasze życia są zbrukane zbrodnią.Stosujecie pestycydy,gromadzicie broń,mordujecie siebie i zwierzęta.Wierzycie ,że katolicki Jezus was wyzwoli.Nikogo ,głupcy,ten Żyd nie wyzwoli.Tylko czyny powodują ,że osiągasz szczęście albo piekło.Żadne czary,żadne mantry wam nie pomogą.Jeśli chcecie osiągnąć niebo ,musicie być dobrze i zaprzestać niszczyć przyrodę.Ale czy po takich obsrańcach duchowych można się tego spodziewać?Katolicyzm,hiperbajkowe idioctwo porównywać do mojej wzniosłej ideologii.Wara wam.Do kościoła z takimi tezami!
                • jotkajot49 Re: I tak pójdziecie do piekła 06.12.13, 14:29
                  >...hiperbajkowe idioctwo porównywać do mojej wzniosłej ideologii.

Cóż, każdy może wymyślić sobie własną religię, o dowolnym stopniu idiotyzmu.
                  Jak wynika z obserwacji, im durniejsza, tym ma szybciej zdobywa wyznawców.
                  Masz więc duże szanse stać się kolejnym, wielkim reformatorem religijnym.
                  Pomyśl tylko nad chwytliwą nazwą, bo dodanie
                  -i(y)zm-u do Twojego nika da słowo-potworka.
                  • ateistycznyszpion Re: I tak pójdziecie do piekła 06.12.13, 15:07
                    Hmmmm.Inetersująca odpowiedź.
                    A może tak zmienić co nieco z założeń?,np.że ten kto prześle 1000 dolców na moje konto temu zostaną darowane grzechy i otrzyma 72 dziewice w raju?Cóż,czego się nie zrobi dla swych wyznawców?:)
                    • jotkajot49 Re: I tak pójdziecie do piekła 06.12.13, 17:37
                      >... i otrzyma 72 dziewice w raju?

W dobrą stronę kombinujesz. Ale zapominasz o płci pięknej, bądź co bądź, połowie ludzkości.
                      Im się po siedemdziesięciu dwóch dziewiców nie należy?
                    • kolter-xl Re: I tak pójdziecie do piekła 07.12.13, 18:07

> Hmmmm.Inetersująca odpowiedź.
                      > A może tak zmienić co nieco z założeń?,np.że ten kto prześle 1000 dolców na moj
                      > e konto temu zostaną darowane grzechy i otrzyma 72 dziewice w raju?Cóż,czego się nie zrobi dla swych wyznawców?:)

Dam ci dwa tatusie m jak mi publicznie rów wyliżesz ,zgoda ??
                • bookworm Re: I tak pójdziecie do piekła 06.12.13, 16:06

> Jesteście całkowicie otumanieni żydowską religią katolicką.Myślicie,że zabijani
                  > e i jedzenie zwierząt wam nie zaszkodzi.Wy się nawet nie spowiadacie z tego.

Wiesz, że większość osób, z którymi w tym wątku pisaleś to ateiści?
                  Jeśli wiesz, to po kiego piszesz o "spowiadaniu się"? Sądzisz, że jakikolwiek uczciwy ateista chodzi do spowiedzi? Chyba, że jakiś młody szczyl który chce sobie z klechy jaj robić.
                  Zabijanie zwierząt szkodzi przede wszystkim zwierzętom, a ich jedzenie jej dla większości ludzi naturalne - bo takimi staliśmy się w drodze ewolucji.

> Ksi
                  > ęża też są sługami zła.Nawet wasz idol Wojtyła żarł mięso.

Przypominam, ateiści. Wojtyła nie jest moim idolem.

>On też jest w piekle.

Piekła nie ma, ale sama koncepcja trafienia do niego za jedzenie mięsa jest śmieszno-absurdalna.

> Katolicyzm to żadna religia.Są to bajki dla niedorozwiniętych umysłowo ludzi,dl
                  > a degeneratów bez serca.Katolicyzm to dno.Większego dziadostwa nikt nie wymyśli
                  > ł.

Jak to nie. zobacz co spłodził ten gość.. to dopiero przypał.

> Żadnej "mądrości" w tym nie ma,może tyle co w każdej bajce.I w te brednie wier
                  > zycie.

Ateiści, którymi w wiekszości tu rozmawiasz nie wierzą.

> Nic wam nie da katolickie szaleństwo.Ani chrzty,ani spowiedź,ani modlitwy wam n
                  > ie pomogą.Wasze życia są zbrukane zbrodnią.Stosujecie pestycydy,gromadzicie bro
                  > ń,mordujecie siebie i zwierzęta.

Gromadzenie broni to też grzech?

> Wierzycie ,że katolicki Jezus was wyzwoli.Nikog
                  > o ,głupcy,ten Żyd nie wyzwoli.Tylko czyny powodują ,że osiągasz szczęście albo
                  > piekło.Żadne czary,żadne mantry wam nie pomogą.Jeśli chcecie osiągnąć niebo ,mu
                  > sicie być dobrze i zaprzestać niszczyć przyrodę.

Albo wsiąść do samolotu.

> Ale czy po takich obsrańcach du
                  > chowych można się tego spodziewać?Katolicyzm,hiperbajkowe idioctwo porównywać d
                  > o mojej wzniosłej ideologii.

Wzniosła sie zakwiczała i zdechła. Taka to ideologia.

> Wara wam.Do kościoła z takimi tezami!

Oj. oj. nie nadymaj sie tak, bo Ci żyłka peknie.
                  • marina0321 Re: I tak pójdziecie do piekła 06.12.13, 16:48
                    Tu warto poczytać, jaki związek ma konsumowanie zwierząt z katastrofą klimatyczną i głodem na świecie:
                    www.wegetarianizm.net/badzwege.html
                • jeepwdyzlu szpion zaliczył odjazd 06.12.13, 18:16
                  Jesteście całkowicie otumanieni żydowską religią katolicką.Myślicie,że zabijanie i jedzenie zwierząt wam nie zaszkodzi.Wy się nawet nie spowiadacie z tego.Księża też są sługami zła.Nawet wasz idol Wojtyła żarł mięso.On też jest w piekle.
                  Katolicyzm to żadna religia.Są to bajki dla niedorozwiniętych umysłowo ludzi,dla degeneratów bez serca.Katolicyzm to dno.Większego dziadostwa nikt nie wymyślił.
                  Żadnej "mądrości" w tym nie ma,może tyle co w każdej bajce.I w te brednie wierzycie.
                  ------------
                  o ku rwa ale ty chory jesteś
                  pojeba ło cię idioto
                  gadałeś z ATEISTAMI
                  leki się skończyły, to widać
                  jeep
                • kolter-xl Re: I tak pójdziecie do piekła 07.12.13, 18:05

> Jesteście całkowicie otumanieni żydowską religią katolicką.

Gdybyś bucu miał choć 3 % zrozumienia zasad katolicyzmu to wiedziałbyś ze ta religia nie ma nic wspólnego z judaizmem .

>Myślicie,że zabijanie i jedzenie zwierząt wam nie zaszkodzi.

Kolejny pojebus trawojad ??

>Wy się nawet nie spowiadacie z tego.Księża też są sługami zła.Nawet wasz idol Wojtyła żarł mięso.

Skoro nie jest to dla nich grzechem to z czego się mają spowiadać

>On też jest w piekle.

Jezus w takim razie jest na jego samym dnie :)) jednego dnia zabił 2 tys świń :))

katolicki Jezus was wyzwoli.Nikogo ,głupcy,ten Żyd nie wyzwoli.

Nieuku a co Jezus ma wspólnego z katolicyzmem ?? :))

Tylko czyny powodują ,że osiągasz szczęście albo
                  > piekło.

Amen w twojej sekcie :)
                  • ateistycznyszpion Re: I tak pójdziecie do piekła 08.12.13, 17:08
                    Z Wami nie da się poważnie porozmawiać.Od razu ubliżacie od najgorszych.Chciałem Was tylko wypróbować.
                    Człowieczeństwo jest miarą współczucia do świata.Ludzie którzy patrzą na świat jako na miejsce do zaspokajania swych prostych popędów są źli,nikczemni.Można jeść mięso,można nie jeść mięsa.Ten kto ma wybór i wybiera jedzenie roślinne jest lepszym.

Ateiści również mogą być moralni.Nie muszą dokonywać aborcji,nie muszą zdradzać swych żon,nie muszą kłamać,nie muszą uprawiać seksu pozamałżeńskiego.Jeśli popieracie zło,znaczy sami jesteście źli.I nic was nie tłumaczy,że nie wierzycie w siły nadprzyrodzone.Myślicie,że skoro jesteście ateistami to nie obowiązują was normy społeczne?

Skoro jecie mięso zdając sobie sprawę że zostało zamordowane po to byście cieszyli się jego smakiem to jak możecie uważać się za dobrych?

Naprawdę Jezus który potopił świnie i przeklął drzewo figowe jest w piekle.Postąpił niegodziwie i otrzymał za to karę.Chrześcijanie czy muzułmanie wierzą inaczej ale wynika to z ich nie do końca humanistycznych religii.Oni uważają,że człowiek może z innymi istotami robić co im się podoba ponieważ dostał na to przyzwolenie od swego Boga.Jeśli patrzeć na zniszczenia,wojny,dewastacje to od razu widać,że ludzie wyznający religie Abrahamowe mają najwięcej grzechów.Ale najciekawsze,że nic do nich nie dociera.Oni uważają się za dobrych i szlachetnych.

Powiem Wam,nie ważne czy człowiek wierzy czy nie wierzy .Ważne tylko jak myśli i jak postępuje.
                    • ateistycznyszpion Dźinizm 08.12.13, 21:21
                      Myślę,że najlepszą religią dla mnie będzie dźinizm.W tej religii nie ma bogów,nie ma modlitwa.Wyznawcy są wegetarianami.Dźinizm istnieje już 2800 lat a ma tylko 4,5 miliona wyznawców.Religia uniwersalistyczna.
                    • jeepwdyzlu typowy bełkot teisty prymitywa 09.12.13, 09:38
                      Nie muszą dokonywać aborcji,nie muszą zdradzać swych żon,nie muszą kłamać,nie muszą uprawiać seksu pozamałżeńskiego.Jeśli popieracie zło,znaczy sami jesteście źli.I nic was nie tłumaczy,że nie wierzycie w siły nadprzyrodzone.Myślicie,że skoro jesteście ateistami to nie obowiązują was normy społeczne?
                      ----------------------------
                      jasne, ateista zdradza żonę, uprawia seks pozamałżeński, popiera zło, sam jest zły i nie obowiązują go normy społeczne...
                      ksiądz ci to powiedział, to widać
                      moja rada: idź zmień nick bo ten się zużył...
                      jeep
    • wawrzanka Re: Moja religia 09.12.13, 11:09
      No bądź sobie tym wegetarianinem. Tylko pamiętaj, że zielsko w nadmiarze szkodzi.
      Za dużo maryśki, szpion.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka