Dodaj do ulubionych

Garcia przeciwko cenzurze

29.06.14, 15:56
Lizut rozmawia z Garcią. Żadna cenzura katolicka nie ma mocy prawnej i demokratycznej, żeby czegoś zakazać

- Katolicy nic nie mogą ocenzurować, bo sztuka jest legalna, nie stworzyłem nielegalnej sztuki, nie narusza konstytucji. Istnieje coś takiego jak wolność ekspresji i ja jako artysta mogę z niej korzystać - mówi w rozmowie z Mikołajem Lizutem Rodrigo Garcia, reżyser kontrowersyjnej sztuki Golgota Picnic.

(...)
Obserwuj wątek
    • grgkh A kto przeciw, tego zaszczuć 30.06.14, 19:35
      Kto? Katolicy, którzy kochają bliźniego swego.

Przez "Golgota Picnic" chcą bojkotować produkcje z Karolakiem. "Jan Paweł II też był aktorem, nie pochwaliłby tego"

Sporo może wkrótce stracić Tomasz Karolak. Znany z popularnych seriali, prowadzenia własnego teatru i reklam aktor właśnie stał się obiektem bojkotu katolickich fundamentalistów. Wszystko przez udział w czytaniu tekstów z Golgota Picnic. - Czy powinienem w odpowiedzi namawiać do bojkotu Kościoła? O nie, to byłoby bez sensu! Protestuję tylko przeciwko ksenofobii - odpowiada artysta w rozmowie z naTemat.

- To cenzura! - tak na antenie TVP Info o kampanii fundamentalistów katolickich i środowisk skrajnie prawicowych przeciwko spektaklowi Golgota Picnic mówił w Tomasz Karolak. Obrona wolności w teatrze nie skończyła się tylko na słowach. W miniony weekend był też jednym z aktorów, którzy urządzili seanse czytania tekstu sztuki Rodrigo Garcii.

To rozwścieczyło rosnącą z dnia na dzień grupę przeciwników Golgota Picnic. Proponuję wysłać krótkie powiadomienie do zarządu TVP, że z dniem dzisiejszym wraz z cała rodziną przestajecie oglądać produkcje TVP z udziałem Tomasza Karolaka - zachęca twórca akcji mającej na celu bojkot produkcji z udziałem Karolaka. Ten apel szybko zaczęły publikować najpopularniejsze konserwatywne media.

Przez strach fundamentalistów przed spektaklem Golgota Picnic Tomasz Karolak i jego pracodawcy mają sporo do stracenia. Aktor gra w najpopularniejszych serialach produkowanych nie tylko przez TVP, ale także stacje komercyjne. Oprócz tego od kilku lat z powodzeniem prowadzi warszawski Teatr IMKA. Jeśli bojkot okaże się powodzeniem, straty mogą iść więc w miliony złotych.

W rozmowie z naTemat aktor przekonuje jednak, że fundamentaliści niezbyt skutecznie go wystraszyli i na pewno nie zmuszą do autocenzury na scenie.

Pod linkiem cała rozmowa...
    • grgkh Koniec Golgoty picnic :( 30.06.14, 20:27
      natemat.pl/108151,to-koniec-golgoty-picnic-fundacja-ojca-rydzyka-wykupila-prawa-autorskie :)
      • bookworm Re: Koniec Golgoty picnic :( 30.06.14, 22:11
        grgkh napisał:

> rel="nofollow">natemat.pl/108151,to-koniec-golgoty-picnic-fundacja-ojca-rydzyka-wykupila-prawa-autorskie :)

Ktoś mógłby myśleć, że Garcia robi to dla idei, że to próba odreligijnienia postaci Chrystusa. Ja też się nabrałem, dopóki nie dowiedziałem się, że nawet takie idee maja swoją cenę. Smutne.
        • grgkh Re: Koniec Golgoty picnic :( 01.07.14, 00:39
          A czy zwróciłeś uwagę na pochodzenie tej wiadomości?

To jest "ASZ dziennik".
          • bookworm Re: Koniec Golgoty picnic :( 01.07.14, 00:50
            grgkh napisał:

> A czy zwróciłeś uwagę na pochodzenie tej wiadomości?
            >
            > To jest "ASZ dziennik".

CZyli nabrałeś się podwójnie [wstyd]

Podaliby aż tak kłamliwą informację? Po co? Przecież to można zweryfikować.
            • bookworm Re: Koniec Golgoty picnic :( 01.07.14, 01:11
              bookworm napisał:

> grgkh napisał:
              >
              > > A czy zwróciłeś uwagę na pochodzenie tej wiadomości?
              > >
              > > To jest "ASZ dziennik".
              >
              > CZyli nabrałeś się podwójnie [wstyd]

miało być "nabrałem się".
      • m_toch Re: Koniec Golgoty picnic :( 02.07.14, 14:50
        Rydzyk na premiera ! :)
    • kot_miau Re: Garcia przeciwko cenzurze 30.06.14, 21:52
      Nie oglądałem tego spektaklu, ale czytałem sporo na jego temat. I nie widzę w nim żadnej obrazoburczej wykładni. Jest tam tylko i jedynie potępienie wszechogarniającej nas konsumpcji.
      • pvf Re: Garcia przeciwko cenzurze 30.06.14, 23:04
        kot_miau napisał:

> Nie oglądałem tego spektaklu, ale czytałem sporo na jego temat. I nie widzę w n
        > im żadnej obrazoburczej wykładni. Jest tam tylko i jedynie potępienie wszechoga
        > rniającej nas konsumpcji.

Polscy katolicy ostatnio coraz częściej występują przeciwko papieżowi. Nawet jeśli robią coś w imię swojej katolickiej wiary.

finanse.wp.pl/kat,1034077,title,Papiez-tam-gdzie-dominuje-pieniadz-ludzie-traktowani-sa-jak-odpadki,wid,15706920,wiadomosc.html
        www.rp.pl/artykul/1016533.html?print=tak&p=0
        • kot_miau Re: Garcia przeciwko cenzurze 30.06.14, 23:06
          polscy katolicy to faszyści
    • m_toch Przeciwnicy cenzury... 02.07.14, 14:52
      ...śpiewali by inaczej , gdyby chodziło o obrazę żydów, gejów itp...
      • bookworm Re: Przeciwnicy cenzury... 02.07.14, 15:37
        m_toch napisał(a):

> ...śpiewali by inaczej , gdyby chodziło o obrazę żydów, gejów itp...

Ależ Ty jesteś prostak.

A rozróżniasz obrażanie ludzi i obrażanie idei/religii?
        W jaki sposób ta sztuka obraża tych ludzi?
    • sanrenmu to jest skandaliczny pomysł ze starymi komuchami 02.07.14, 16:27
      Kultury uczę się od POlityków, więc zapytam grzecznie założyciela tematu.
      -Czy potrzebne są nam w ogóle stare komuchy?
      I odpowiem kulturalnie:
      -w ogóle !
      • kolter-nr kosz dla bigotki 02.07.14, 17:54
        sanrenmu napisał(a):

> Kultury uczę się od POlityków, więc zapytam grzecznie założyciela tematu.
        > -Czy potrzebne są nam w ogóle stare komuchy?
        > I odpowiem kulturalnie:
        > -w ogóle !
      • grgkh Re: to jest skandaliczny pomysł ze starymi komuch 02.07.14, 23:25
        A co (lub kto) to jest stary komuch?

Nie znam tematu.
        • karbat Re: to jest skandaliczny pomysł ze starymi komuch 11.07.14, 22:17
          -***Katolicy nic nie mogą ocenzurować, bo sztuka jest legalna, nie stworzyłem nielegalnej sztuki, nie narusza konstytucji. Istnieje coś takiego jak wolność ekspresji i ja jako artysta mogę z niej korzystać - mówi w rozmowie z Mikołajem Lizutem Rodrigo Garcia, reżyser kontrowersyjnej sztuki Golgota Picnic.***

mozna by sie z tym stwierdzeniem nie zgodzic, gdyby katolikow Zmuszano
          do uczestniczenia w widowiskach teatralnych nie odpowiadajacych ich wyobrazeniom.

katolikowi, biskupowi sa takie widowiska Niezbedne ! ,
          by zaistniec w przestrzeni, pomstujac, tupiac nozkami.
          Na kim robi to wrazenie poza tymi co sie pieniacza ... na Nikim .

Lokalne, prowincjonalne pajacowanie robi im frajde . niech ja maja .
    • grgkh Znowu cenzura w sztuce? 11.10.14, 12:20
      Znowu cenzura w sztuce? "Po co wkładać kij w mrowisko?"

Dyrektorka domu kultury w Hrubieszowie odwołała spektakl Był sobie Polak, Polak, Polak i diabeł lubelskiego Teatru Osterwy. Występuje w nim postać biskupa, który usprawiedliwia pedofilię. - To ze względu na słabą frekwencję - mówi pani dyrektor. - Ale nie chcę też wkładać kija w mrowisko - przyznaje.

(...)

Dyrektor obawia się spadających głów

Spektakl Był sobie Polak, Polak, Polak i diabeł na deskach lubelskiego teatru pojawił się w maju 2013 roku. Sztuka Pawła Demirskiego z powodzeniem wystawiana była także w wałbrzyskim Teatrze im. Szaniawskiego.

Występuje w nim postać biskupa. W spektaklu hierarcha przyznaje się do pedofilii i jednocześnie ją usprawiedliwia. - No przytulałem. I co z tego? - mówi w jednej ze scen.

- Spektakl nie cieszył się dużym zainteresowaniem - mówi w rozmowie z Wyborczą Emilia Feliksiak, dyrektor ośrodka kultury.

- To jedyny powód? Obawia się pani protestów?

- Jedyny. Ale nie chcę też wkładać kija w mrowisko i wolałabym, żeby wizerunek domu kultury na tym nie ucierpiał. Nic więcej nie powiem.

Tymczasem, jak udało nam się dowiedzieć nieoficjalnie, to właśnie obawę przed protestami w rozmowie z Teatrem Osterwy pani dyrektor podała jako główny powód rezygnacji.

- Pani dyrektor w rozmowie telefonicznej stwierdziła, że jeśli zagramy spektakl, to polecą głowy - opowiada Wyborczej pracownik lubelskiej sceny. - Dodała też, że są naciski ze strony kościelnej, żeby spektaklu nie grać. Szczegółów nie podała. Przyznała też, że biletów nie sprzedała 20, jak w oficjalnej wersji, ale trzy razy tyle.

(...)

Teatry, kabarety, prace artystów, występy (zamknięte) muzyków... Listę można by poszerzać i codziennie niemal przybywa nowych przykładów. Ograniczanie wolności myślenia i wypowiedzi jest faktem. Ograniczających przybywa gdyż są nakręcani przez Kościół i zachęceni powodzeniem poprzednich akcji. Wreszcie jest to dla nich niezły doping - oto ICH organizacja demonstruje władzę. To tak, jakby część tej władzy była ich bezpośrednim udziałem. To daje poczucie siły i potrafi podleczyć kompleksy wynikające z ubóstwa duchowego.
    • kruuk57 Re: Garcia przeciwko cenzurze 14.10.14, 14:58
      > - Katolicy nic nie mogą ocenzurować, bo sztuka jest legalna, nie stworzyłem nie
      > legalnej sztuki, nie narusza konstytucji. Istnieje coś takiego jak wolność eksp
      > resji i ja jako artysta mogę z niej korzystać -

To nie jest cenzura religii , ale moralności, kultury, rozumu... Garcia nie rozumie wolności - myli ją z anarchią...

--
      www.naszdziennik.pl/polska-kraj/102691,kazdy-powinien-bronic-zycia.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka