Dodaj do ulubionych

"Duma KUL"

16.03.15, 00:00
Cytat z Jana Hartmana:

Od wielu lat z maniackim uporem stawia mi się zarzut, iż zwalczam Kościół katolicki, który mnie na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim za wdowi grosz wykształcił. Jestem nielojalny i kalam swe gniazdo! Powinienem oddać pieniądze za swoje wykształcenie. Otóż sprawy mają się zupełnie na odwrót!

Uniwersytet tylko wtedy godny jest swego imienia, gdy dopuszcza pluralizm myśli. Jestem żywym dowodem na to, że kiedyś (nie wiem, jak jest dzisiaj) był KUL uniwersytetem prawdziwym, a nie tylko szkołą formacyjną, nastawioną na propagowanie wyznania i urabiającą wszystkich studentów pod jedną ideologiczną sztancą. Panowała wówczas na KUL pewna swoboda, i to do tego stopnia, że – na przykład – przyjęto mnie na studia, mimo że byłem nieochrzczony i deklarowałem się jako ateista. Nikogo nie oszukiwałem, pod nikogo się nie podszywałem i żadnej obietnicy, iż będę powstrzymywał się od krytyki Kościoła, nie składałem.

Nikomu też na szczęście nie przyszło do głowy czegoś takiego jawnie bądź milcząco ode mnie oczekiwać. Zmieniło się to dopiero, gdy to rektorem KUL został ks. Wielgus, grzmiący na inauguracji roku: jeśli komuś się wiara katolicka nie podoba, niech lepiej siedzi cicho! Wtedy miałem przed sobą już tylko ostatni rok studiów – na ucieczkę do Warszawy, śladem ogólnie znanych kolegów i koleżanek, było już za późno.

Bynajmniej nie jest tak, że gdy ktoś kończy uniwersytet, to zaciąga tym samym zobowiązanie ideologiczne, zakazujące mu krytykować jakieś instytucje czy poglądy. Gdybym skończył nie KUL, lecz rodzimy Uniwersytet Wrocławski im. Bolesława Bieruta (wolałem uczelnię czarną niż czerwoną, a całkiem bezbarwnej nie było), to nie znaczyłoby przecież, że na wieki wieków musiałbym być wierny komunizmowi i Bierutowi. Podobnie też ukończenie KUL nie oznacza zobowiązania do popierania katolicyzmu czy Kościoła katolickiego. Uniwersytet jest przestrzenią wolności i żadnych przekonań i zobowiązań ideowych na nikogo nakładać nie ma prawa. Można ukończyć uniwersytet PRL-owski i być katolikiem – można skończyć uniwersytet kościelny i być socjalistą. Ja akurat ukończyłem katolicką uczelnię i jestem socjalliberałem oraz antyklerykałem.

KUL może być ze mnie dumny – może się chwalić nie tylko tym, że wykształcił przyszłego profesora, ale w dodatku profesora swą postawą potwierdzającego, że była to uczelnia przynajmniej do pewnego stopnia wolna i pluralistyczna.

(...)

Kościół jest potężny, a ja jestem tylko prywatnym autorem, ze którym nie stoi żadna siła ani organizacja. Ot, tak sobie coś tam skrobię. Ale, jak to mówią, kropla drąży skałę (a nawet opokę). Zamiast z uporem maniaka wzywać mnie do zwrócenia pieniędzy za naukę, namawiajcie KUL do nagrodzenia mnie za szerzenie dobrego imienia uczelni jako wolnej, pluralistycznej wszechnicy. Nagrodę taką chętnie przyjmę! Vivat KUL!

Jak by to ładnie było, gdybyśmy najbardziej ze wszystkiego o prawdę zabiegali. Ale Kościół kłamstwem stał od zawsze, stoi teraz i wcale od tego odejść nie zamierza.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: "Duma KUL" 16.03.15, 00:10
      9rgkh napisał:

> Jak by to ładnie było, gdybyśmy najbardziej ze wszystkiego o prawdę zabiegali.
      > Ale Kościół kłamstwem stał od zawsze, stoi teraz i wcale od tego odejść nie zam
      > ierza.

Kłamstwo jest tą opoką na której budowane są wszystkie kościoły. Bez kłamstwa nie ma kościoła. Bez kłamstwa o istnieniu któregoś z wielu bogów nie istnieje żaden kościół.

S.
      • pocoo Re: "Duma KUL" 16.03.15, 08:31
        snajper55 napisał:

> Kłamstwo jest tą opoką na której budowane są wszystkie kościoły. Bez kłamstwa n
        > ie ma kościoła. Bez kłamstwa o istnieniu któregoś z wielu bogów nie istnieje ża
        > den kościół.
        >
        > S.
        Każdy Kościół i każda religia głosi prawdę i tylko prawdę.Samych chrześcijańskich "prawd" jest ponad 41 tysięcy .A buddyjskie?Ile ich?A islamskie,hinduskie?Tysiące,tysiące "prawd".Żadnego wierzącego ich ilość nie obchodzi.Każdy ma wyłączność na swoją "prawdę".
        Tyle samo prawd,ile kłamstw?
    • qwardian Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu... 16.03.15, 06:36

Prof. Jan Hartman należy do grupy współzałożycieli żydowskiej, masońskiej organizacji B’nai B’rith...

Oświadczenie B’nai B’rith Polin, przedstawiającego się jako „stowarzyszenie polskich Żydów”. W oświadczeniu czytamy, że „protest przeciwko budowie meczetu w Warszawie jest niezrozumiały i niczym niewytłumaczalny. Rozbudzanie nastrojów antyarabskich w niczym nie różni się od podsycania antysemityzmu. (…) Ten obecny protest nielicznych – na szczęście – warszawiaków jest jak przeniesiony z czasów nawoływań do pogromów antyżydowskich przed stu laty w carskiej Rosji czy czasów tworzenia imperium Hitlera w III Rzeszy”. Na koniec B’nai B’rith Polin wzywa protestujących, by „przestali kalać dobre imię Polaków i Polski, kraju szczycącego się tysiącletnią tradycją tolerancji”.
      Oświadczenie opublikował w całości stołeczny dodatek „Gazety Wyborczej”, nie informując jednak czytelników, czym jest owo stowarzyszenie. Tymczasem założone w 1846 r. w Nowym Jorku B’nai B’rith (po hebrajsku: Synowie Przymierza) to najstarsza i najbardziej wpływowa żydowska organizacja na świecie.
      • bookworm [...] 16.03.15, 09:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • qwardian Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 15:04

bookworm napisał:

> Nie przeszkadza ci, że KrK jest znacznie starszą - prawie 2000 lat - antysemick
          > ą organizacją na świecie...

Kościół Katolicki z racji swojej powszechności odrzuca kategorię zbrodni w innym znaczeniu niż osobistym, albo ludzkim ogólnie. Pojęcie antysemityzmu jest językiem plemiennym ludów szczepowych, gatunku Kalemu zabrać, Kali zabrać...
          • bookworm Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 15:35
            qwardian napisał:

>
            > bookworm napisał:
            >
            > > Nie przeszkadza ci, że KrK jest znacznie starszą - prawie 2000 lat - ant
            > ysemick
            > > ą organizacją na świecie...

>
            > Kościół Katolicki z racji swojej powszechności odrzuca kategorię zbrodni w inny
            > m znaczeniu niż osobistym, albo ludzkim ogólnie.

Co chciałes przez to powiedzieć? Że rozgrzesza się ze wszsytkich zbrodni jakich dokonał na przestrzeni dziejów?

> Pojęcie antysemityzmu jest jęz
            > ykiem plemiennym ludów szczepowych, gatunku Kalemu zabrać, Kali zabrać...

Bzdury gadasz. To jest bardzo współczesnie aktualne pojęcie. Oznacza irracjonalną nienawiść do określonej grupy etnicznej - Żydów. Odezwij się i zaraz powiem Ci na czym ono polega.

Reliktem plemiennego języka ludów szczepowych jest pojęcie Bóg. Przetrwało do dzisiaj w nieco rozwiniętej - zakamuflowanej formie. Ale tak naprawdę oznacza tylko niewidzialnego samca alfa któremu należy oddawać cześć i na którego pośredników należy oddawać majątek i których to pośredników należy bezwarunkowo słuchać - co też usłużnie i bezrefleksyjnie czynisz.
            • qwardian Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 17:32

bookworm napisał:

> Bzdury gadasz. To jest bardzo współczesnie aktualne pojęcie. Oznacza irracjonal
              > ną nienawiść do określonej grupy etnicznej - Żydów.

Żydokomuna to również nowe pojęcie. Wszystkie nowe określenia zbrodni datują się od Rewolucji Francuskiej i kresu władzy watykańskiej. Jeszcze pojęcie, pogrom, holocaust i to wszystko co wam przyniosło Oświecenie, masońska władza i nowy wspaniały świat w którym Żyd się chowa po piwnicach, albo ucieka po dachach paryskich budynków...

> Co chciałes przez to powiedzieć? Że rozgrzesza się ze wszsytkich zbrodni jakich
              > dokonał na przestrzeni dziejów?

Stosy nie były zbrodniami, one was chroniły przez stulecia przed masową zbrodnią. Z końcem władzy Kościoła Katolickiego ona was dosięgła...

A tutaj pełna definicja antysemityzmu:

Kalemu zabrać krowy to jest zły uczynek. Dobry, to jak Kali zabrać komu krowy.
              • 9rgkh Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 19:49
                Co konkretnie zrobili złego ludzkości ateiści? Tacy na ten przykład najgenialniejsi naukowcy naszego świata, którzy w większości OBECNIE są ateistami?

Co światu grozi z niewyznawania jednej z religii?

Bo to, jakich zbrodni dopuszczał się katolicyzm to przyznali papieże, gdy błagali ludzkość o wybaczenie. Podaj mi listę tych zbrodni, chyba potrafisz znaleźć coś na ten temat w internecie. Tak, w internecie, bo w parafii (jestem tego niemal pewien) panuje na ten temat zmowa milczenia.

A może papieże kłamali i dopuścili się podłego "ataku na święty Kościół"? Takich macie zakłamanych przywódców?

OK, bierz się do roboty i opisz nam tu ładnie, co to za zbrodnie były udziałem katolickiego Kościoła.
          • 9rgkh Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 15:39
            qwardian napisał:

>
            > bookworm napisał:
            >
            > > Nie przeszkadza ci, że KrK jest znacznie starszą - prawie 2000 lat - antysemick
            > > ą organizacją na świecie...

>
            > Kościół Katolicki z racji swojej powszechności odrzuca kategorię zbrodni w inny
            > m znaczeniu niż osobistym, albo ludzkim ogólnie.

KK w wypowiedziach waszych papieży przyznaje się do zbrodni popełnianych na ludzkości. W całej swojej powszechności. Wasz Kościół składa się z ludzi działających POD WPŁYWEM idei religijnej i wiary oraz POD WPŁYWEM boga (to drugie to tłumaczenie dla Ciebie). Czy wasz bóg nie ma wpływu na ludzi i popełniane przez nich zbrodnie? Jeśli nie ma, to po co istnieje i chce wszystkimi rządzić? Żeby wszyscy popełniali te "ludzkie" zbrodnie, bo motywacje do nich wy zapewniacie?

> Pojęcie antysemityzmu jest jęz
            > ykiem plemiennym ludów szczepowych, gatunku Kalemu zabrać, Kali zabrać...

Antysemityzm - jedna z metod zwalczania ludzi, którzy nie podporządkowali się waszej religijnej ideologii w waszym marszu do absolutnej władzy nad światem. Absolutnej po to, żeby dalej BEZKARNIE móc popełniać takie i podobne zbrodnie jak wymieniane przez papieży błagających o przebaczenie.
      • komar102 Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 16:44
        A może tu na tym forum większość to masoni
        i tak oczerniają Krk.
        • 9rgkh Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 17:20
          komar102 napisał(a):

> A może tu na tym forum większość to masoni
          > i tak oczerniają Krk.

Ja oczerniam? KK sam się oczernia a papieże to nawet żebrali o wybaczenie zbrodni autorstwa tej firmy. Znasz te fakty? Trzej ostatni papieże, jest mnóstwo cytatów. Poszukasz sobie sam, czy Ci pomóc i wrzucić tu jakieś linki? Już o tym parę razy tutaj pisałem, chyba niemożliwe, żebyś się nie natknął.
          • komar102 Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 18:42
            9rgkh napisał:

> komar102 napisał(a):
            >
            > > A może tu na tym forum większość to masoni
            > > i tak oczerniają Krk.
            >
            > Ja oczerniam?

Jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności ty o innych wyznaniach
            nie wspominasz tylko o katolikach, coś mi się wydaje że
            kłamiesz że jesteś ateistą, faktycznie to jesteś jakiegoś innego wyznania
            przyznaj się jakiego.

"Trochę wiedzy oddala od Boga
            Dużo wiedzy sprowadza do Niego z powrotem"
            • sclavus Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 18:55
              :D:D:D
              ... a do jakiej religii się odnosić w - waszym zdaniem - katolickim kraju???
              To wy, katolicy, odnosicie się z nienawiścią do innych religii - o judaizmie nie wspominam bo do żydów nienawiść trwa już ponad 2000 lat!!
              Ale weźmy na warsztat islam - dzisiejsza nienawiść do islamu, to dziesięciokrotnie zwiększona nienawiść do żydów!!!
              I to pomimo(!!!), że z pięciu proroków islamu, czterech nierozerwalnie związanych jest z chrześcijaństwem a więc i z katolicyzmem: Abraham, Noe, Mojżesz i ... Jezus...
            • 9rgkh Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 19:12
              komar102 napisał(a):

> 9rgkh napisał:
              >
              > > komar102 napisał(a):
              > >
              > > > A może tu na tym forum większość to masoni
              > > > i tak oczerniają Krk.
              > >
              > > Ja oczerniam?
              >
              > Jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności ty o innych wyznaniach
              > nie wspominasz tylko o katolikach, coś mi się wydaje

Coś Ci się wydaje - w randze dowodu.

> że kłamiesz że jesteś ateistą,

Ja ateista? Ja mam rogi, kopyta, ogon i owłosione gęsto cielsko. A teraz co Ci się wydaje, czy coś takiego może być ateistą? A jeśli nie - to DLACZEGO nie? Hm...?

> faktycznie to jesteś jakiegoś innego wyznania
              > przyznaj się jakiego.

Niestety ale formuła forum sugeruje mi pozostanie anonimowym. Będę się tego trzymał.

> "Trochę wiedzy oddala od Boga
              > Dużo wiedzy sprowadza do Niego z powrotem"

Dużo wiedzy posiadają naukowcy a zwłaszcza nobliści. Tak się składa, że Twoja reguła zupełnie się tu nie zgadza. I co Ty na to? Im więcej wiedzy o świecie, tym mniej wierzących naukowców.

:)

Znasz jakieś fałszywe regułki.
      • marta595 Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 19:29
        qwardian napisał:

> Oświadczenie opublikował w całości stołeczny dodatek „Gazety Wyborczej
        > 221;, nie informując jednak czytelników, czym jest owo stowarzyszenie. Tymczase
        > m założone w 1846 r. w Nowym Jorku B’nai B’rith (po hebrajsku: Syno
        > wie Przymierza) to najstarsza i najbardziej wpływowa żydowska organizacja na św
        > iecie.

W necie można znaleźć co nieco informacji.Mógłbyś opowiedzieć, co takiego robi ta organizacja, czego należałoby się obawiać?Mają jakieś zbrodnie na swym koncie?Czy inne narodowości nie mają swoich diaspor na świecie i nie organizują się, choćby polska diaspora popularnie zwana Polonią. Według danych szacunkowych poza terytorium Polski mieszka do 21 milionów Polaków i osób pochodzenia polskiego. (stan na 2008 r. wg Wiki).
        • lothak Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 19:58
          Organizacja ta była zdelegalizowana w Polsce w 1938 r.
          W 2007 Lech Kaczyński pozwolił na przywrócenie jej działalności.
          www.bibula.com/?p=71616
          • marta595 Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 20:10
            lothak napisał(a):

> Organizacja ta była zdelegalizowana w Polsce w 1938 r.
            > W 2007 Lech Kaczyński pozwolił na przywrócenie jej działalności.
            > www.bibula.com/?p=71616

O tym wiem, ale prosiłam o podanie faktów świadczących o zbrodniach tejże organizacji, ewentualnie szkód wyrządzonych Polsce i Polakom, a nie politycznych działań Prezydenta Mościckiego, który zwiał z kraju po wybuchu wojny i zrezygnował z tak zaszczytnej funkcji.
            Może znajdziesz coś niechlubnego w życiorysach takich znanych i zasłużonych Polaków jak:
            Prezydent G.Narutowicz, T.Kościuszko i inni z tej listy ?
            • lothak Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 21:54
              Kościuszko to był bawidamek i awanturnik. Wychędożył swemu dowódcy Sosnowskiemu jego córkę Ludwikę i musiał wiać do Ameryki, bo w Europie groziła mu kula w łeb. A że lubił robić szabelką, to pomachał nią w Ameryce po dowolnie wybranej stronie.
              Po co zorganizował insurekcje? Żeby dokopać Polakom i doprowadzić do III rozbioru.
              itd.

• marta595 Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 22:20
                Dzieciaczku, umyj rączki, buzię i pupcię, zmów paciorek i do łóżeczka spać, a jutro szoruj 13-latku do szkółki i ucz się, ucz się i ucz się, nie tylko modlitwy i żywotu świętych, ale także historii.

PS
                A tak swoją drogą, liczysz ty te swoje nicki, rekord chyba już dawno pobiłeś.:D
              • 9rgkh Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 16.03.15, 22:24
                Oto lothak, patriota nad patriotami... :)

Ale wiem, czemu tak nisko cenisz sobie Kościuszkę.

LIST TADEUSZA KOŚCIUSZKI DO KSIĘCIA ADAMA CZARTORYSKIEGO - 1816 r.

O Kościele, religii i wolnej myśli

Trzeba przyznać, że wszyscy ludzie posiadają dosyć zdrowego rozsądku, by odróżniać dobro od zła, zachowywać się, rozumować, pojmować i porównywać relacje, a także rozwijać swoje idee poprzez rozważania lub badania (za wyjątkiem małej liczby tych, którzy są obłąkani od urodzenia), ale po to są szpitale, żeby przeszkodzić im w wyrządzaniu szkód.

Czyż nie byłoby lepiej zacząć od przemawiania ludziom do rozsądku, uświadamiając im, że w ich prawdziwym interesie leży raczej, by postępowali prawie i sprawiedliwe, byli dobrymi ojcami, dobrymi synami, kochającymi Ojczyznę i przestrzegającymi prawa niż szkodzili sobie i oszukiwali się nawzajem, tracąc spokój ducha w nieustannej krzątaninie dla pokrzyżowania planów zasadzek i podstępów ze strony innych ludzi; jeśli do takiego wychowania dodacie dobre prawo, które karząc za przestępstwa jednocześnie przeciwdziała szerzeniu się przywar; jeśli ponadto sami będziecie dawać przykład cnoty w każdych okolicznościach, bądźcie pewni, że Lud pójdzie za wami, gdyż ludzie są w sposób naturalny naśladowcami jak małpy.

Jeśli jednak, na odwrót, rozpoczniecie od oświecania Księży, dacie im /tym samym/ więcej środków, by zniewalali Lud i trzymali go w jeszcze silniejszym uzależnieniu, bowiem każde wydzielone ciało w Narodzie będzie mieć zawsze swój własny interes, przeciwny do interesu Państwa, bądź będzie występować przeciwko działaniom rządu, bądź będą miały miejsce potajemne bunty i konspiracje, w które niestety obfituje historia. Nie można mieć nadziei, że zmieni się ich zachowanie, gdyż w ich podstawowym interesie leży mamienie ludu kłamstwami, strachem przed piekłem, dziwacznymi dogmatami oraz abstrakcyjnymi i niezrozumiałymi ideami teologicznymi. Księża będą zawsze wykorzystywać ignorancję i przesądy Ludu, posługiwać się (proszę w to nie wątpić) religią jako maską przykrywającą ich hipokryzję i niecne uczynki. Ale w końcu jaki jest tego rezultat: lud nie wierzy już w nic, jak np. we Francji, gdzie chłopi nie znają ani obyczajności, ani religii; są bardzo ciemni, chytrzy i niegodziwi.

Widzieliśmy Rządy Despotyczne, które posługiwały się zasłoną religii w przekonaniu, że to będzie najmocniejsza podpora ich władzy, wyposażano więc Księży w największe możliwe bogactwa kosztem nędzy ludu, nadawano im najbardziej oburzające przywileje aż po miejsce u Tronu, jednym słowem, tak mnożono względy, dobra i bogactwa Duchownych, że połowa Narodu cierpiała i jęczała z biedy, podczas gdy oni, nie robiąc nic, opływali we wszelkie dostatki.

Teraz, kiedy znane są zgubne skutki tego błędu, wydaje mi się, że nie ma lepszego sposobu niż pozwolić im upaść i upodlić się, a na koszt Rządu utworzyć szkoły dla Chłopów, w których będą oni mogli uczyć się moralności, rolnictwa, rzemiosła i kunsztu.

Mówię do filozofa, do zręcznego polityka: Rząd jako taki nie powinien mieć innej religii niż religia natury. Ten bezmierny glob wypełniony nieskończonymi gwiazdami i nasze serca, które bezwiednie zawsze zwracają się /ku niej/ w rozpaczy, świadczą oczywiście o istnieniu Istoty Najwyższej, której nie rozumiemy, ale ją w duchu czujemy i którą wszyscy powinniśmy adorować. Pozostawmy więc wszystkim sektom, wszystkim religiom swobodę praktykowania ich kultu, byleby były one posłuszne prawom ustanowionym przez Naród.

Własną ręką Tadeusza Kościuszki napisane
                i księciu Adamowi Czartoryskiemu od niego samego powierzone.
                W Paryżu w czasie Kongresu Wiedeńskiego 1816.

TESTAMENT TADEUSZA KOŚCIUSZKI z 1789 r.
                wysłany do Thomasa Jeffersona

Panie Jefferson, proszę pana na wypadek mojej śmierci, aby przeznaczył pan moje pieniądze na uwolnienie tylu czarnych osób ilu mogłoby mieć zapewnioną edukację oraz godne życie. Oznacza to, że każdy z nich powinien znać prawa oraz obowiązki każdego wolnego obywatela, że jest zobowiązany do obrony swojego kraju przed zarówno zewnętrznym najeźdźcą, jak i przed wewnętrznymi wrogami, którzy chcieliby zmienić konstytucję, w sposób wrogi i zagrażający ich wolności. Aby każdy z nich miał dobre serce i wrażliwość na cierpienie drugiego człowieka. Każdy z nich ma być żonaty i mieć 100 akrów ziemi, z narzędziami oraz bydłem do uprawy tej ziemi, oraz wiedzieć jak nią zarządzać. Powinni wiedzieć, że mają traktować sąsiadów z szacunkiem, uprzejmością i być gotowym na pomoc w biedzie. Mają zapewnić swoim dzieciom edukację z serca i obowiązku dla kraju. Z wdzięczności do mnie, niechaj starają się być szczęśliwi.

T. Kościuszko.
                5.V.1798.

Religia prawdy się boi, o sobie najbardziej. :)
                • 9rgkh Jeszcze i to a potem wiele więcej... 16.03.15, 22:44
                  www.humanizm.net.pl/tadeuszk.html
                  pl.wikiquote.org/wiki/Tadeusz_Ko%C5%9Bciuszko
                  A historia miłosna, o której tu wcześniej wspomniał lothak jest opisana na stronach od 11 do 15 w tej biografii Kościuszki:
                  books.google.pl/books?id=l1Y6AAAAcAAJ&pg=PA222&lpg=PA222&dq=ko%C5%9Bciuszko+my%C5%9Bli&source=bl&ots=CuWIEfgV2M&sig=5xWqDA5ekFnAYNejTg_p5KUHiME&hl=pl&sa=X&ei=QkkHVc_cK8vtO6aUgMgC&ved=0CEUQ6AEwBg#v=onepage&q=ko%C5%9Bciuszko%20my%C5%9Bli&f=false
              • sclavus Re: Masońskie bzdury, jawni wrogowie katolicyzmu. 17.03.15, 00:52
                To jakaś nowa - kościelna - historia Polski, czasu rozbiorów??
                Kościół katolicki próbuje się wybielić ze zdrad, których się dopuścił wobec Rzeczypospolitej??
                ... a ty wierzysz w to "intensywną wiarą" bo jesteś już na amen zindoktrynowany...
                Od żłobka!!!
    • lothak Hartman kłamie 16.03.15, 18:44
      Jan Hartman napisał:
      "...ja jestem tylko prywatnym autorem, ze którym nie stoi żadna siła ani organizacja."

pl.wikipedia.org/wiki/B%E2%80%99nai_B%E2%80%99rith_%28Polska%29

prof. Jan Hartman jest od 2012 r w-ce przewodniczącym tej potężnej, związanej z masonerią organizacji.
      Masoni są deistami, wierzą w WAW. Zatem to drugie kłamstwo, że Hartman jest ateistą.

pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Architekt_Wszech%C5%9Bwiata
      • komar102 Re: Hartman kłamie 16.03.15, 18:49
        Jak każdy żyd.
        • marta595 Re: Hartman kłamie 16.03.15, 18:54
          komar102 napisał(a):

> Jak każdy żyd.

Czyli Jezus,Maryja niepokalana jego matka, a wcześniej Mojżesz i jeszcze paru innych równie znanych z opisów biblijnych istot. :D
          • lothak Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:17
            marta595 napisała:
            > Czyli Jezus,Maryja niepokalana jego matka, a wcześniej Mojżesz i jeszcze paru i
            > nnych równie znanych z opisów biblijnych istot. :D

Oczywiście nie każdy Żyd/żyd to zło. Kto tak twierdzi jest nieuczciwy.
            Krewny Hartmana Kramsztyk, był polskim Patriotą. pl.wikipedia.org/wiki/Izaak_Kramsztyk
            I tak by można mnożyć dobrych Żydów albo podać przykłady polskich szmalcowników.
            Po co wrzucasz tu "historycznych" Żydów to nie rozumiem.
            Mojżesz był zapewne Egipcjanienem a Jezus Galilejczykiem. A może wcale nie istnieli, fikcja literacka.
            • marta595 Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:32
              Jakbyś przeczytał, co napisał po tobie Komar, to być może zrozumiałbyś po co wymieniłam "historyczne" postaci, dla niektórych fikcyjne, a dla bardzo wielu nie i dla tych wielu liczonych ponoć w miliardy święci, za których i w imię, których życie nawet oddawano, a innym odbierano.
              Kim były i czy w ogóle faktycznie były, a kim są postrzegane dziś przez współczesnych nie ma większego znaczenia.
            • 9rgkh Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:37
              lothak napisał(a):

> marta595 napisała:
              > > Czyli Jezus,Maryja niepokalana jego matka, a wcześniej Mojżesz i jeszcze paru i
              > > nnych równie znanych z opisów biblijnych istot. :D
              >
              > Oczywiście nie każdy Żyd/żyd to zło. Kto tak twierdzi jest nieuczciwy.

Czyli slogany w rodzaju żydokomuna, żydostwo itp wyrzucamy do lamusa?

> Krewny Hartmana Kramsztyk, był polskim Patriotą.

Nie rozumiem. Co ma religia do patriotyzmu? Czy polscy islamiści nie są patriotami - tacy np. Tatarzy? A jak się hinduista trafi to możesz wykluczyć, że polski patriota? A ateista to nie?

Skąd te uogólnienia?

> pl.wikipedia.org/wiki/Izaak_Kramsztyk

A co nas to obchodzi? Hartman jest patriotą, co widać po jego wpisach. I tego się trzymajmy. Zresztą to nie jest forum o patriotyzmie ale o religii. A ostatnio przypominaliśmy o zbrodniach kato9licyzmu i czas najwyższy, żebyś i Ty przyznał, że były a może i wymienił parę, żebyśmy widzieli, że wiesz i że potępiasz i że nigdy więcej. OK? Można na Ciebie liczyć?

> I tak by można mnożyć dobrych Żydów albo podać przykłady polskich szmalcowników
              > .

Bez sensu i nie na temat. Na razie mówimy o zarzutach wobec waszego zakłamanego Kościoła.

> Po co wrzucasz tu "historycznych" Żydów to nie rozumiem.

A po to, że Ty wrzucasz tu Żydów w ogóle. Ty byleś pierwszy io coś Ci w Żydach przeszkadzało, jak typowemu, nienawidzącemu Żydów moherowemu katolikowi.

> Mojżesz był zapewne Egipcjanienem a Jezus Galilejczykiem. A może wcale nie istn
              > ieli, fikcja literacka.

A Jezusa wcale nie było, bo to wymysł. Pościągane z mitów egipskich i innych. Ściema.

Przecież bóg nie mógłby być tak debi9lny, żeby sam siebie musiał zamordować ludzkimi rękami, by odczarować klątwę, którą kiedyś w ataku szału był rzucił nieopatrznie. A potem topił ludzkość w potopie, bo był bezradny i nie wiedział, co z tym pasztetem zrobić.

Wymyślić Jezusa. :) Przecież to paranoiczne. Zsyłać siebie samego na ziemię jako lektora tych wszystkich religijnych bzdetów. A potem kazać ludziom, jak kanibalom, żreć swoje ciało i żłopać swoją krew. To jakiś monstrualny horror. To jest boska fantazja? To jest spektakl boskiego nieudacznictwa, indolencji tysiącletniej.

Nie, Jezus nie mógł istnieć a więc nie był Żydem, a więc masz prawo, jako prawdziwy moherowy chrześcijanin, nienawidzić Żydów. Bo prawdziwy chrześcijanin kocha w ten sposób ludzi, tak jak kocha ich bóg, który wkupionych przestępców przygarnia i zbawia wiekuiście a pechowców, co ich wspólnik boga szatan dopadł, potępia na zawsze i skutecznie. Ot, zabawa boga w boga.
        • 9rgkh Re: Hartman kłamie 16.03.15, 19:25
          komar102 napisał(a):

> Jak każdy żyd.

Jak każdy katolik, tfu... jak każdy kochający bliźniego chrześcijanin nadstawiający drugi pośladek, gdy go ktoś kopnie w pierwszy i jak kochający ludzi bóg, który ich przypadkowo wybranych musi doświadczyć nędznym losem.

Miłość w wydaniu tej religii to karykatura.
      • 9rgkh Re: Hartman kłamie 16.03.15, 19:22
        lothak napisał(a):

> Jan Hartman napisał:
        > "...ja jestem tylko prywatnym autorem, ze którym nie stoi
        > żadna siła ani organizacja."

No bo nie stoi.

> pl.wikipedia.org/wiki/B%E2%80%99nai_B%E2%80%99rith_%28Polska%29
        >
        > prof. Jan Hartman jest od 2012 r w-ce przewodniczącym tej potężnej, związanej z
        > masonerią organizacji.

I ta organizacja za nim stoi a on realizuje jakieś niecne jej cele? Jakie?

> Masoni są deistami, wierzą w WAW. Zatem to drugie kłamstwo, że Hartman jest ate
        > istą.

Wolnomularstwo, inaczej masoneria lub sztuka królewska – międzynarodowy ruch, mający na celu duchowe doskonalenie jednostki i braterstwo ludzi różnych religii, narodowości i poglądów.
        (...)
        Wolnomularstwo nie jest jedną organizacją, lecz swoistym nurtem wyznającym pewne przekonania metafizyczne oraz dążącym do zmiany człowieka oraz społeczeństwa według zasad uznawanych przez masonów za ważne. Wolnomularstwo jest wewnętrznie bardzo zróżnicowane:

Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Gdzie tu jest jakiś deizm?

A ja mam rogi, kopyta i ogon.

Widzisz to zdanie? Czy to oznacza, że je mam? A co takiego złego zrobili masoni ludzkości? Bo co złego zrobili katolicy to wiadomo - to są ZBRODNIE, za które przepraszali trzej ostatni papieże ludzkość. Nie masoni ale katolicy. A teraz mi opowiedz, jakie to były zbrodnie.

> pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Architekt_Wszech%C5%9Bwiata

Bzdury.

Przeczytaj sobie definicję, która tu przytaczam za wikipedią.
        • lothak Re: Hartman kłamie 16.03.15, 19:48
          Z masonerią jest podobny problem jak z islamistami. Wolno wam kłamać. Ty też tu kłamiesz.
          Jesteś pewnie z Hartmanem w trójkącie masońskim, bo cytujesz jego antypolskie i antychrześcijańskie wypociny z bloga. Po co? Bo nie masz swego rozumu, to cytujesz żyda cierpiącego na antypolonizm.
          pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85t_maso%C5%84ski
          • 9rgkh Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:01
            lothak napisał(a):

> Z masonerią jest podobny problem jak z islamistami. Wolno wam kłamać. Ty też tu
            > kłamiesz.

Kłamstwo można wykazać. Wykaż.

A czy Tobie zdarza się kłamać? Wolno Ci, czy Ci Twój debilny bożek zakazuje a Ty masz do "z tyłu"?

> Jesteś pewnie z Hartmanem w trójkącie masońskim,

Hartman to bardzo mądry facet. I odważny, bo mówi otwarcie i głośno niewygodną dla was prawdę.

Prawda o was o zbrodnie katolicyzmu, o których wspominali trzej ostatni papieże i prosili ludzkość o wybaczenie. Co papieże też są z Hartmanem w trójkącie masońskim? Co papieże kłamali? Reakcja całej ludzkości była taka, że wszyscy się ucieszyli, że ktoś od was wreszcie o tym powiedział. Cała ludzkość kłamała i jest w trójkącie masońskim?

W piętkę gonisz, chłopie.

> bo cytujesz jego antypolskie i
            > antychrześcijańskie wypociny z bloga.

Bardzo porządny blog. Ani antypolski, ani antychrześcijański. Zresztą masz okazję, zacytuj coś z tego i wskaż, gdzie tkwią błędy.

> Po co? Bo nie masz swego rozumu, to cyt
            > ujesz żyda cierpiącego na antypolonizm.

Już Ci tu niedaleko marta przypomniała, że Żyd to nic strasznego, bo to Jezus, Maryja jego matka bogini i Mojżesz też Żyd.

Co jest złego w tej narodowości lub wyznaniu? Aha, konkurencyjna religia a cała władza ma być tylko wasza? I nienawiść od waszego boga wzięta od czasu Dekalogu trzeba gdzieś ukierunkować?

> pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85t_maso%C5%84ski

pl.wikipedia.org/wiki/Wolnomularstwo
            Co jest złego w wolnomularstwie?
          • lothak Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:09
            9rgkh napisał:

> Przeczytaj sobie definicję, która tu przytaczam za wikipedią.

Przeczytaj sobie źródła Wikipedii w tym temacie.
            Cegielkski- mason pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Cegielski
            Hass mason, marksista trockista pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Hass
            itd.
            To jest źródło wiedzy masońskiej dla ciebie,
            Dla mnie to kłamstwa i półprawdy.
            Składacie przecież przysięgę dotrzymać waszych tajemnic i to pod najsurowszą karą.
            To już w szkole średniej dzieci wiedzą, bo czytały Popioły i Rafał Olbromski przechodzi tam inicjację w loży. Żeromski był masonem i znał dokładnie tę waszą "liturgię".

• 9rgkh Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:52
              lothak napisał(a):

> 9rgkh napisał:
              >
              > > Przeczytaj sobie definicję, która tu przytaczam za wikipedią.
              >
              > Przeczytaj sobie źródła Wikipedii w tym temacie.
              > Cegielkski- mason pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Cegielski
              > Hass mason, marksista trockista pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Hass
              > itd.
              > To jest źródło wiedzy masońskiej dla ciebie,

A Stalin ateista. :) I ja też ateista. Tak? Czy mam powód, by się tym martwić?

Ale zbrodnie to dorobek całego katolicyzmu. I papieże to dostrzegli a potem padli na kolana, że wam wybaczyć. Pewnie bym wybaczył ale czy Takim jak Ty, a konto tego, co mówisz i planujesz, warto?

Nienawiść aż kapie, aż leje się strumieniami, aż ma zapach juchy i drażni Twoje nozdrza. Oj, pohasałbyś sobie, jak ten najprawdziwszy chrześcijanin. Na razie mały trening w kłamstewkach na forum, jakieś oszczerstwa, pomówienia...

> Dla mnie to kłamstwa i półprawdy.

Półprawda to jakiś wasz, religijny wymysł. Nie ma czegoś tak dziwnego. Podstawowe kłamstwo to takie, że nie masz dowodu istnienia swojego debilnego bożka. A ja mam dowód jego nieistnienia, który wynika z jego debilizmu. Fałsz zawarty w definicjach dyskwalifikuje te definicje jako możliwe do ustalenia jako prawdę.

> Składacie przecież przysięgę dotrzymać waszych tajemnic i to pod najsurowszą karą.

Chyba coś o sobie mówisz, bo wy wciąż coś tam swemu zakłamanemu bożkowi obiecujecie a potem z następnym pakietem grzechów do spowiedzi.

Dla mnie obowiązującą wiedzą na temat masonerii jest ta z wikipedii, którą zalinkowałem. I tego się trzymajmy.

> To już w szkole średniej dzieci wiedzą, bo czytały Popioły i Rafał Olbromski pr
              > zechodzi tam inicjację w loży. Żeromski był masonem i znał dokładnie tę waszą "
              > liturgię".

Naszą? Ateiści mają jakąś liturgię? Hartman też ateista i ma liturgię?

:)

Wiara degeneruje myślenie, pozbawia umysły resztek logiki a religia nasącza je nienawiścią i szczuje na ludzi. Potwierdzasz swoim zachowaniem te reguły. Nic dziwnego, że papieże przepraszali za zbrodnie katolicyzmu. Ta sama ideologia i wciąż podobne objawy jej działania na ludzi.
          • sclavus Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:14
            Powtarzasz i to w sposób monosylabiczny, bzdury kościoła na temat wolnomularstwa, jakbyś zupełnie nie wiedział, ale i nie rozumiał skąd się to wolnomularstwo wzięło i dlaczego w ogóle powstało...
            ... a kościół nienawidzi wolnomularzy chyba tylko dla tego, że ci inkryminowani wolnomularze, postrzegają boga zupełnie inaczej niż chce tego kościół!
            • lothak Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:19
              Ty nie rozumiesz wolnomularstwa albo jesteś jednym z nich i kłamiesz.
              Wolnomularstwo to bękart Oświecenia i humanizmu. I tyle.
              • marta595 Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:36
                Ponownie proszę o podanie faktów dyskredytujących wolnomularzy, zwłaszcza polskich, bo to nas, jako Polaków powinno szczególnie interesować.
              • sclavus Re: Hartman kłamie 16.03.15, 20:56
                Wiedziałem, że gooFno wiesz!!!
                ... minimum, to jest wiedzieć, że wolnomularstwo jest "dzieckiem Renesansu" - dlaczego?
                ... szukaj Bari, szukaj... :D:D:D
                • lothak Re: Hartman kłamie 17.03.15, 05:21
                  A jakie znaczenie ma w tej dyskusji, czy masoneria powstała w odrodzeniu, czy w starożytnej Grecji? Masz żydowski, pokrętny sposób dyskusji. Jak Jezus. Nie odpowiadał na pytania Piłata, czy jest żydowskim królem ale mówił
                  -uj!, to ty tak powiedziałeś panie Piłat, nie ja.
                  • 9rgkh Re: Hartman kłamie 17.03.15, 15:29
                    lothak napisał(a):

> A jakie znaczenie ma w tej dyskusji, czy masoneria powstała w odrodzeniu, czy w
                    > starożytnej Grecji? Masz żydowski, pokrętny sposób dyskusji. Jak Jezus. Nie od
                    > powiadał na pytania Piłata, czy jest żydowskim królem ale mówił
                    > -uj!, to ty tak powiedziałeś panie Piłat, nie ja.

Idee masonerii były i nadal są pozytywne, jestem w stanie je zaakceptować, bo najbardziej mi przypominają mój ulubiony humanizm.

A idee religii? Same kłamstwa i ukradzione ludzkości inne, ważne idee, przepoczwarzone w jakieś potworki i służące jednemu celowi - zniewalaniu ludzkich umysłów by nimi rządzić. Rozum mają za nic.

Wolnomularstwo i religia to ideowe sprzeczności i dlatego tak wam, religiantom wadzą. Dlatego z taką nienawiścią to atakujecie. Wam przeszkadza wszystko, co daje ludziom wolność myślenia, w której człowiek sam określa, co jest dla niego dobre i co mobilizuje go do tego, by szukać jak myśleć i działać, by być dobrym.

Religijny chłam służący wyłącznie władzy nigdy nie zgodzi się na choćby odrobinę rozumu.

A Ty? Przecież mógłbyś wolnomularstwo tolerować, akceptować jego obecność. Ale jedyne, na co się potrafisz zdobyć, to nienawiść.
    • lothak Re: "Duma KUL" 17.03.15, 05:15
      Widać tu gołym okiem jak realizujecie program B’nai B’rith Polin.
      Ma o 4 punkty.
      1. Odzyskać mienie pożydowskie i jak największe odszkodowania od Polski.
      2. Zablokować Radio Maryja i TV Trwam.
      3 i 4 są ogólnikowe ale dobrze streścił je sam wice Hartman a co było tu cytowane.
      "Jak ja to znam. Jak ja to znam. Miliony was, chamy, miliony. I co my mamy z wami zrobić? Ale przyjdzie na was czas. A jak nie na was, to na wasze dzieci. Weźmiemy szturmem wasze szkoły, zwabimy was podstępem do teatrów, wyślemy wasze dzieci w świat. I pewnego dnia zniknie ta zabobonna, prostacka i kruchciana Polska, dławiąca się pychą, jakąż to ona jest „prawdziwą” i „wierną” jest."
      Chodzi o to, żeby mohery przekabacić na postępowych, nowoczesnych ateistów, Jewropejczyków. A jak się nie da to zniszczyć.

• 9rgkh Hartman dobrze mówi 17.03.15, 16:45
        lothak napisał(a):

> Widać tu gołym okiem jak realizujecie program B’nai B’rith Polin.
        > Ma o 4 punkty.
        > 1. Odzyskać mienie pożydowskie i jak największe odszkodowania od Polski.

Nikt dokładniej i skuteczniej nie realizuje programu ODZYSKU wszystkiego, co było naznaczone sikami katolicyzmu niż wasza organizacja. Oczywiście inni właściciele jakiegoś mienia po wojnie i zawierusze nie dostali wiele, jakieś szczątki, drobny procent a niektórzy nic. KK chce mieć wszystko, co było kiedyś jego i nie jego, bo innych "kościołów", z procentami. Przeciętny człowiek natyka się na to, że miejsca i rzeczy zmieniały swoich właścicieli i przechodzą one przez zasiedzenie lub inne podobne ustalenia na kogoś nowego. To wyłącznie kwestia uregulowań prawnych, rozsądku, jakiegoś elementarnego poczucia sprawiedliwości. Ale wy macie wyłączność i absolutne prawo, by domagać się zwrotu WSZYSTKIEGO!!! To jest jakaś niewyobrażalnie potworna niesprawiedliwość, jakaś monstrualna pazerność. Co po ewangelikach, żydach i innych wyznaniach to wasze. I jeszcze wam, nienasyconym potworom mało. Wszędzie wleziecie, wszystko zagrabicie. Każdą rzecz oplujecie i naznaczycie tymi waszymi skrzyżowanymi drewienkami, tym symbolem własności absolutnej. Czarna mafia.

> 2. Zablokować Radio Maryja i TV Trwam.

RM podlega tym samym regulacjom prawno-finansowym, którym podlegają wszystkie podmioty. Zbierzcie wśród swoich oszołomów odpowiednia kasiorę to RM będzie działało. I nie dorabiaj do tego ideologii, której tu nie ma.

Wiara degeneruje wasze szare komórki. Skutkiem tego chociaż ja Ci to mówię, to Ty i tak tego nie pojmiesz. Przeczytasz lub nie przeczytasz, zrozumienie tak prostych tekstów jest ponad siły kogoś otępionego wiarą. Ale możesz mój prywatny osąd zrewidować, daję Ci szansę. Potwierdź, żeś to zrozumiał i że nie masz kontrargumentów. Bo ich nie masz. Co sie okazę, gdy ich tu zaraz nie przytoczysz.

> 3 i 4 są ogólnikowe ale dobrze streścił je sam wice Hartman a co było tu cytowane.

Nic, co mówisz nie jest prawdą ani nie jest uargumentowane. A Hartman jest bardzo mądrym facetem, ktego nienawidzicie, bo zbyt głośno mówi o waszej hałastrze prawdę. Hałastra to zbieranina ludzików, którzy nie podejmują się normalnej, poartej argumentami dyskusji.

> "Jak ja to znam. Jak ja to znam. Miliony was, chamy, miliony.

Zgadza się. Jest was miliony ogłupionych wiarą. Wiara DEGENERUJE myślenie, bo człowiek wierzący przestaje logicznie myśleć. A chamstwo? Poczytaj sobie, co piszesz, czy to jest grzeczne i czy prawdziwe. Czyste chamstwo.

> I co my mamy z wa
        > mi zrobić?

Nic. Człowiek tolerancyjny nie rzuci się na chama i prostaka z pięściami. Człowiek rozumny (Homo sapiens) wykaże logiką, że cham jest chamem.

> Ale przyjdzie na was czas. A jak nie na was, to na wasze dzieci.

Świat ewoluuje. Ateistów jest coraz więcej. Religia jest w odwrocie a gdzie atakuje tam zachowuje się najbardziej agresywnie. Przychodzi już na was czas. Dziś udaje się odkrywać wasze "charakterki" i opisywać publicznie was jakimi jesteście.

> Weź
        > miemy szturmem wasze szkoły,

Wiedza, nauka i mądrość wyprze ze szkół ciemnotę i zabobony religijne i inne. Szkoła będzie miejscem, gdzie będzie TYLKO prawdziwa wiedza.

> zwabimy was podstępem do teatrów, wyślemy wasze dz
        > ieci w świat.

Kogo się uda, tego odchamimy. Ocaleni wrócą do społeczności ludzkiej. Reszta nie wymiera jak dinozaury. Reszta czyli biedne ofiary indoktrynacji.

> I pewnego dnia zniknie ta zabobonna, prostacka i kruchciana Polsk
        > a, dławiąca się pychą, jakąż to ona jest „prawdziwą” i „wiern
        > ą” jest."

Nie ma czego żałować. Religia to relikt. Wiara to degeneracja.

> Chodzi o to, żeby mohery przekabacić na postępowych, nowoczesnych ateistów, Jew
        > ropejczyków.

Oby się udało.

> A jak się nie da to zniszczyć.

Odsunąć od władzy, pokazać, gdzie ich miejsce - w strefie prywatnej, z dala od władzy i wpływu na wszystkich ludzi.

Religia to największe zło ludzkości. Zawsze próbowała współistnieć z totalitaryzmami i sama nim jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka