Dodaj do ulubionych

Katoterroryzm

31.07.15, 21:53
Co tu komentować? Komentuje się samo. Ale powiem... Oto, co czeka ludzi sprzeciwiających się KK.

"Nasz Dziennik" zamieszcza wykładnię: Co ma zrobić ksiądz, który zobaczy, że w jego kościele na mszy jest prezydent Komorowski i ma zamiar przystąpić do Komunii św. "Mamy obowiązek przypominania tym co poparli in vitro, że nie mogą przystępować do Komunii" - czytamy.
"Głosowanie za ustawą in vitro i podpisanie jej przez prezydenta, to ewidentny publiczny grzech ciężki, mówi kanonista (...). - W tej sytuacji mamy obowiązek przypominania tym co poparli in vitro, że nie mogą przystępować do Komunii św. Może to także zrobić ksiądz przed Mszą św., widząc, że osoba która publicznie poparła in vitro, a nie zmieniła swoich poglądów i trwa w grzechu ciężkim, może chcieć przystąpić do Komunii św." - informuje "Nasz Dziennik", słowami ks. prof. Wojciecha Góralskiego z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

Grzech ciężki

Podstawowym warunkiem, aby znów móc przystąpić do Komunii św. jest przystąpienie do sakramentu pojednania, przypomina ks. Góralski. - A warunkiem dobrej spowiedzi jest żal za grzechy, postanowienie poprawy, zadośćuczynienie. Musi być pewność, że ktoś zmienił zdanie, przyznaje się do błędu. Spowiednik może wskazać różne formy tego naprawienia szkód wynikających z grzechu ciężkiego.

Chodzi o to, by "swoich" ulokować na odpowiednich stanowiskach w służbie państwu i obywatelom. Reszta stanie się sama. Bo to oni przyczynią się do kolejnych przywilejów KK.
Obserwuj wątek
    • 9rgkh Re: Katoterroryzm 01.08.15, 00:10
      Bronisław Komorowski nie chciał być „prezydentem ludzkich sumień”. Stał się naczelnym heretykiem III RP
      • prawdawaszaboli Re:schizoterroryzm 01.08.15, 13:50
        Schizofrenicy ateistyczni sieją terror na forach...
        • pocoo Re:schizoterroryzm 02.08.15, 07:44
          prawdawaszaboli napisał:

> Schizofrenicy ateistyczni sieją terror na forach...

...Oświadczył domorosły psychiatra forum.
        • olsah65 Re:schizoterroryzm 02.08.15, 14:56
          prawdawaszaboli napisał:

No co Ty, przecież ateiści to kaganek oświaty dla wierzących.
        • 9rgkh Re:schizoterroryzm 16.08.15, 12:30
          prawdawaszaboli napisał:

Wypowiadać się nam wolno bez ograniczeń, tak samo jak myśleć. Takie jest prawo każdego umysłu. Wolnego. Fora są od tego by mówić nawet myląc się i nie ma to nic wspólnego z terrorem. Terrorem jest dogmatyzm.

Treścią istnienia umysłu zniewolonego jest przekonanie o swojej dogmatycznej racji absolutnej i przypisywanie ludziom myślącym wszystkiego co najgorsze. Bo inaczej nie potrafią.

Definicję schizofrenii znajdziesz sobie w internecie, jeśli potrafisz. Ma ona więcej wspólnego z wiarą niż z jej brakiem.
      • prawdawaszaboli Hipokrytka Kopacz 01.08.15, 13:52
        "Kopacz nie chce żyć w państwie wyznaniowym? 7 dowodów, że to PO przez 8 lat je budowała"

Ten artykuł pokazuje obłudę Kopacz...
        • pvf Re: Hipokrytka Kopacz 03.08.15, 08:16
          prawdawaszaboli napisał:

> "Kopacz nie chce żyć w państwie wyznaniowym? 7 dowodów, że to PO przez 8 lat je
          > budowała"
          >
          >
          > Ten artykuł pokazuje obłudę Kopacz...

To pokazuje obłudę i hipokryzję KATOLIKÓW niezależnie od przynależności partyjnej.
        • prawdawaszaboli Re: Hipokrytka Kopacz 03.08.15, 16:31
          "Kopacz nie chce żyć w państwie wyznaniowym? 7 dowodów, że to PO przez 8 lat je budowała"

Dowód nr 8 :

m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,117915,18128947,Ewa_Kopacz_caluje_dlon_papieza__A_jak_inni_przywodcy_witaja,,1.html
          • 9rgkh Re: Hipokrytka Kopacz 16.08.15, 12:31
            prawdawaszaboli napisał:

> "Kopacz nie chce żyć w państwie wyznaniowym? 7 dowodów, że to PO przez 8 lat je
            > budowała"
            >
            > Dowód nr 8 :
            >
            > m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,117915,18128947,Ewa_Kopacz_caluje_dlon_papieza__A_jak_inni_przywodcy_witaja,,1.html

Kopacz nie jest idealna ale na pewno jest lepsza dla Polski od takich jak Ty fundamentalistów religijnych.
    • marta595 Re: Katoterroryzm 02.08.15, 16:28
      9rgkh napisał:

> Podstawowym warunkiem, aby znów móc przystąpić do Komunii św. jest przystąpieni
      > e do sakramentu pojednania, przypomina ks. Góralski.

No popatrz, a św. Augustyn, doktor Kościoła ponoć nigdy się nie spowiadał, po swoim nawróceniu i przyjęciu chrztu nie przystępował do sakramentu pokuty.
    • jeepwdyzlu Re: Katoterroryzm 03.08.15, 12:21
      Teoretycznie powinienem oburzać się i bronić Komorowskiego..
      Ale nie będę - bo jego (i PO) upadek - jest pochodną kunktatorstwa, tchórzostwa, polityki letniej wody i oderwania się od rzeczywistości.
      Tolerowali przez 8 lat Rydzyka, tolerowali prokuratora, który był ślepy i nigdy nie zrobił kuku żadnemu księdzu nienawistnikowi, nie tupnęli nogą, nie wezwali nuncjusza, nie powiedzieli Franciszkowi, że albo weźmie swje psy za ryj albo WYPOWIEMY konkordat, nie wywalili na zbity pysk ANI JEDNEGO katechety, choć powinni pewnie z 3/4
      a teraz ten wściekły pies ich ugryzł a oni są zdziwieni?????
      Hipokryzja,a Ty rgkh lejesz tu krokodyle łzy
      Zamiast się cieszyć - bo mamy czym :-)
      jeep
      • 9rgkh Re: Katoterroryzm 16.08.15, 12:49
        jeepwdyzlu napisał:

> Teoretycznie powinienem oburzać się i bronić Komorowskiego..

Komorowski nie potrzebuje obrony.

> Ale nie będę - bo jego (i PO) upadek - jest pochodną kunktatorstwa, tchórzostwa
        > , polityki letniej wody i oderwania się od rzeczywistości.

Jego upadek skutkuje przyjściem kogoś gorszego dla polski.

> Tolerowali przez 8 lat Rydzyka, tolerowali prokuratora, który był ślepy i nigdy
        > nie zrobił kuku żadnemu księdzu nienawistnikowi, nie tupnęli nogą, nie wezwali
        > nuncjusza, nie powiedzieli Franciszkowi, że albo weźmie swje psy za ryj albo W
        > YPOWIEMY konkordat, nie wywalili na zbity pysk ANI JEDNEGO katechety, choć powi
        > nni pewnie z 3/4
        > a teraz ten wściekły pies ich ugryzł a oni są zdziwieni?????
        > Hipokryzja,a Ty rgkh lejesz tu krokodyle łzy

Nie leję krokodylich łez. To Ty się emocjonujesz. Ja analizuje sytuacje i staram się przewidywać, co stanie się w przyszłości na podstawie tego, co dzieje się teraz.

Mnie to tak naprawdę nie dotyczy. Prywatnie daję sobie świetnie radę.

> Zamiast się cieszyć - bo mamy czym :-)
        > jeep

Czym?

Ty się cieszysz, bo "Twoje" jest górą? Mówisz jak kibic. Ktoś wygrywa, gdy ktoś inny przegrywa... Tylko w tle są jacyś ludzie. Poniesiemy wspólnie straty.

Rzeczywistość jest taka, jaka jest. Inna na pewno nie mogłaby być. Ja się jej przyglądam i myślę, co można by TERAZ zrobić, co ja sam mógłbym zrobić, choćby to było coś bardzo małego, żeby sprawy mogły się potoczyć - tak jak ja to rozumiem - lepiej.

Dlaczego to, że w obecnej sytuacji i nadchodzącej przyszłości jacyś ludzie poniosą przykre konsekwencje tego, tak Cię cieszy? Bo dostaną "nauczkę"? A nie jest lepiej skupić się na działaniu wyprzedzającym, tłumaczącym, co robić by było lepiej?

Jeśli dzieje się źle, to ze względu na sumę naszej wspólnej głupoty, brak wiedzy. wcale nie jest takie pewne, że z tego, co będzie się działo będzie więcej nauki niż nieodwracalnych szkód.
        • butda Re: Katoterroryzm 16.08.15, 13:07
          Oooo, 9jhwh wrócił z pielgrzymki i robi znów swoje wklejki, których nikt nie czyta.
          Były jakieś fajne małolaty? ;P
          • 9rgkh Re: Katoterroryzm 17.08.15, 22:48
            butda napisał(a):

> Oooo, 9jhwh wrócił z pielgrzymki i robi znów swoje wklejki, których nikt nie czyta.
            > Były jakieś fajne małolaty? ;P

Przeczysz sam sobie. Ty przeczytałeś, bo skomentowałeś.

A pisać sobie mogę, bo to forum publiczne i mi wolno. Zresztą sporą przyjemność sprawia mi widok Twoich emocji, które powstają wskutek Twojego zauważania mojej pisaniny. Przyjmij sobie roboczo, że piszę tu specjalnie po to, żebyś Ty się trochę pozłościł. :) Bo Cię lubię, dokładnie tak samo, jak lubi Cię Twój bożek. A lubię Cię autentycznie, bo fajnie ośmieszasz religię i podsuwasz mi teksty, które się elegancko i skutecznie komentuje. Na razie jesteś number one na mojej liście przyjaciół, z którymi działam w ważnej sprawie, opisywaniu, czym naprawdę jest religia.
        • jeepwdyzlu Re: Katoterroryzm 17.08.15, 10:35
          Czym?

Ty się cieszysz, bo "Twoje" jest górą? Mówisz jak kibic. Ktoś wygrywa, gdy ktoś inny przegrywa... Tylko w tle są jacyś ludzie. Poniesiemy wspólnie straty.
          --------
          bredzisz
          każdy rozsądny obserwator zauważa
          że kościół strzela sobie w kolano
          w skali kilku lat - będzie jeszcze słabszy..
          Ty widzisz świat z dzisiejszej perspektywy - nie silisz się na analizę. Twoja strata.

Czy po wyborach będzie gorzej?
          Może tak... Może nie.
          Dalej PO rządzić nie może. Czemu? Bo nie wie po co.. Nie ma żadnego pomysłu na Polskę.
          jeep
          • 9rgkh Re: Katoterroryzm 17.08.15, 22:57
            jeepwdyzlu napisał:

> Czym?
            >
            > Ty się cieszysz, bo "Twoje" jest górą? Mówisz jak kibic. Ktoś wygrywa, gdy ktoś
            > inny przegrywa... Tylko w tle są jacyś ludzie. Poniesiemy wspólnie straty.
            > --------
            > bredzisz

Udowodnij, że to brednie.

> każdy rozsądny obserwator zauważa
            > że kościół strzela sobie w kolano
            > w skali kilku lat - będzie jeszcze słabszy..

Będzie, nie będzie... A jeśli na dłużej PiS dojdzie do władzy?

> Ty widzisz świat z dzisiejszej perspektywy - nie silisz się na analizę. Twoja s
            > trata.

Ja mówię, że nie jestem w stanie przewidzieć przyszłości dokładnie. A Ty wiesz, który czynnik w tej teorii chaosu zadziała i jak mocno.

> Czy po wyborach będzie gorzej?
            > Może tak... Może nie.
            > Dalej PO rządzić nie może. Czemu? Bo nie wie po co.. Nie ma żadnego pomysłu na
            > Polskę.
            > jeep

Za to PiS ma LEPSZY pomysł. :) Drugi Budapeszt. Poczytaj sobie coś o Węgrzech i o tym, jak można takie rządy skutecznie utrwalać. Przyjrzyj się sposobom manipulacji Putina. PiS zaczerpnie z tego wzorca garściami. Rosyjska cerkiew upada?

Najgorsza jest tresura narodu, taka totalna indoktrynacja polityczna, hasełka narodowe, pokazywany wróg...
        • jeepwdyzlu Re: Katoterroryzm 17.08.15, 10:39
          Jeśli dzieje się źle, to ze względu na sumę naszej wspólnej głupoty, brak wiedzy. wcale nie jest takie pewne, że z tego, co będzie się działo będzie więcej nauki niż nieodwracalnych szkód.
          -------
          Nic nie rozumiesz
          Jeśli PIS wygra
          to nie dlatego, że ludzie kochają episkopat i prezesa
          tylko dlatego, że MAJĄ DOŚĆ PO!
          Tak samo - kiedyś wygrywała Platforma - żeby Kaczory nie przejęły władzy.
          Nauczanie kościoła ludzie mają w dupie. Nikt nie słucha hierarchów.

A Komorowski?
          Arogancki buc który nie zasłużył na mój głos - i większości Polaków - dlatego przegrał.
          Może warto to zaakceptować?
          I widzieć POZYTYWY tej sytuacji. Nową energię. Nowe pomysły. Nową wrażliwość. A w skali 4 lat - katastrofę kościoła...
          jeep
          • 9rgkh Re: Katoterroryzm 17.08.15, 23:18
            jeepwdyzlu napisał:

> Jeśli dzieje się źle, to ze względu na sumę naszej wspólnej głupoty, brak wiedz
            > y. wcale nie jest takie pewne, że z tego, co będzie się działo będzie więcej na
            > uki niż nieodwracalnych szkód.
            > -------
            > Nic nie rozumiesz
            > Jeśli PIS wygra
            > to nie dlatego, że ludzie kochają episkopat i prezesa
            > tylko dlatego, że MAJĄ DOŚĆ PO!

Mylisz się. Jeśli PIS wygra, to dlatego, że wmówił narodowi, że
            1) PO to tylko zło
            2) PiS jest w każdym calu lepszy od PO.
            Ale realnie tak nie jest. Natomiast po wygranej PiS taka ogłupiająca, fałszywa propaganda rozwinie się do niewyobrażalnych dziś rozmiarów a PiS nauczone poprzednią porażką będzie ostrożniejsze i - być może - utrzyma władzę a przynajmniej tak zniszczy konkurenta, że mu on przestanie grozić.

> Tak samo - kiedyś wygrywała Platforma - żeby Kaczory nie przejęły władzy.

Dziwne - WSZYSTKIE wybory można by tak opisać. To jakieś naciągane argumenty.

> Nauczanie kościoła ludzie mają w dupie. Nikt nie słucha hierarchów.

Mylisz się. Sprawdź jak zmieniał się w Polsce od czasu PRL do dziś np. stosunek ludzi do aborcji i obecności religii w szkole. Kropla drąży skałę. Nawet jeśli nie będzie upadku Kościoła to osłabienie jego pozycji odsunie się o wiele lat.

Pamiętasz jakie nastroje były w czasie Solidarności? Jak Polacy potrafili się ze sobą bratać? Dziś jest mnóstwo powodów do nienawiści, kibolstwo (które PiS popiera, a które przypomina mi jakieś bojówki nazistowskie). Tego nie było. A za sprawą Rydzyka, episkopatu i całej reszty tej zgrai, WSPÓLNYM, ZBIOROWYM WYSIŁKIEM mamy to już na stałe.

Nienawiść. Narzędzie tych, którzy teraz chcą dojść do władzy. To, że to KK i/lub PiS to tło. Problemem jest sama nienawiść, kłamstwa - problemem są metody dochodzenia do władzy.

> A Komorowski?
            > Arogancki buc który nie zasłużył na mój głos - i większości Polaków - dlatego p
            > rzegrał.

Znów się emocjonujesz. Coś Cię nakręciło. Z takimi argumentami nie dyskutuję.

> Może warto to zaakceptować?
            > I widzieć POZYTYWY tej sytuacji. Nową energię. Nowe pomysły. Nową wrażliwość.

Ło bosze... Chyba Ci odbija... :)

> A
            > w skali 4 lat - katastrofę kościoła...
            > jeep

Tego nie wiem. Powtarzam. Ja chłodno analizuję. Ty zachowujesz się jak kibic na stadionie. Postawiłeś na innego konia. Masz system i jesteś pewny, że wygrasz. Ale wcześniej powinno się komuś przyp... A ja pozytywnych emocji, wtedy gdy będą straty a ostateczny wynik niewiadomy, nie umiem w sobie odnaleźć.

P.S. Przypomnij sobie - PO zrobiła parę dobrych rzeczy, choć może nieidealnie.
            • jeepwdyzlu Re: Katoterroryzm 18.08.15, 17:19
              Nie stawiam na innego konia. I nie oddam glosu na Pis. Ale jeśli Pis wygra - przyjmę to do wiadomosci. Różnimy się w ocenie EFEKTÓW działań kościola. Moim zdaniem będą negatywne.
              • 9rgkh Re: Katoterroryzm 18.08.15, 18:35
                jeepwdyzlu napisał:

> Nie stawiam na innego konia. I nie oddam glosu na Pis.

Twój jeden głos NIC nie znaczy.

> Ale jeśli Pis wygra - pr
                > zyjmę to do wiadomosci. Różnimy się w ocenie EFEKTÓW działań kościola. Moim zda
                > niem będą negatywne.

Taka tam sinusoida. Teoria chaosu mówi, że tego nie da się przewidzieć, bo za dużo jest zewnętrznych czynników a ich suma nie daje prostego skutku. Poza tym przeczytaj mój odpis w równoległym wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka