Dodaj do ulubionych

Kto ukrzyżował Józka Kalinę?

07.08.15, 14:02
Obejrzałem niedawno "Pokłosie", bo było w TV a nie miałem nic lepszego do roboty.
Na bilet do kina bym nie wydał kasy, szkoda.
Ale skoro i tak płacę abonament TV, to zmęczyłem tego gniota Pasikowskiego, popełnionego podobno za "ruskie" pieniądze.

W filmie, Józka Kalinę ktoś morduje i krzyżuje na drzwiach stodoły. Nie wiadomo kto?
"Tfurcy" filmu pozwalają widzowi na swoją wersję.

Czy ciemny chłop polski by ukrzyżował "żydka"? Raczej by traktorem przejechał, kosą pociął, siekierą porąbał, widłami przebił.
Ale krzyżować jak Jezusa?
Kto zatem to zrobił?

Obserwuj wątek
    • kurak_zbysio Re: Kto ukrzyżował Józka Kalinę? 07.08.15, 14:18
      ad.ud napisał(a):

>
      > W filmie, Józka Kalinę ktoś morduje i krzyżuje na drzwiach stodoły. Nie wiadom
      > o kto?
      > "Tfurcy" filmu pozwalają widzowi na swoją wersję. "
      >

Nie odwracaj kota ogonem, tylko lepiej powiedz co myślisz o pogromie w Jedwabnem?
    • kurak_zbysio Re: Kto ukrzyżował Józka Kalinę? 07.08.15, 15:12
      ad.ud napisał(a):

> Obejrzałem niedawno "Pokłosie", bo było w TV a nie miałem nic lepszego do roboty
      >
      > W filmie, Józka Kalinę ktoś morduje i krzyżuje na drzwiach stodoły. Nie wiadom
      > o kto?
      > "Tfurcy" filmu pozwalają widzowi na swoją wersję.
      >
      > Czy ciemny chłop polski by ukrzyżował "żydka"? Raczej by traktorem przejechał,
      > kosą pociął, siekierą porąbał, widłami przebił.
      > Ale krzyżować jak Jezusa?
      > Kto zatem to zrobił?
      >

Widać ad.ud jesteś tak ograniczony, że nawet najprostszej rzeczy nie zrozumiałeś oglądając film:) Józef Kalina nie był Żydem, tylko dobrym człowiekiem, Polakiem, który ratował żydowskie groby m.in. wbrew księdzu.
      • ad.ud Re: Kto ukrzyżował Józka Kalinę? 07.08.15, 15:23
        Dyskutujemy, czy się wyzywamy od ograniczonych itp?
        Napisałem "żydek" w cudzysłowie, bo tak Józka nazywali prymitywni wieśniacy.
        Sam nie zrozumiałeś filmu, bo Józek był "dobrym" człowiekiem, dopóki się nie dowiedział, że to jego ojciec mordował Żydów i podpalił dom. Wtedy już prawdy nie chciał ujawniać. A jaki dobry jeśli na brata z siekierą się rzucał? Dobry, dopóki nie okazało się, że jest synem okrutnego mordercy.

Zapytam jeszcze raz Zbysiu Kuraku, czy NAPRAWDĘ uważasz że Józek był dobrym człowiekiem i Polakiem?
        • kurak_zbysio Re: Kto ukrzyżował Józka Kalinę? 07.08.15, 15:28
          ad.ud napisał(a):

> Zapytam jeszcze raz Zbysiu Kuraku, czy NAPRAWDĘ uważasz że Józek był dobrym czł
          > owiekiem i Polakiem?
          >

a jest dla Ciebie jakaś dychotomia tych pojęć??Dobry Polak i dobry człowiek???Czy można być dobrym Polakiem, a złym człowiekiem?
          Uważam, że Józek był dobrym człowiekiem i Polakiem, którego przygniotły wyrzuty sumienia z powodu Ojca.
          • ad.ud Re: Kto ukrzyżował Józka Kalinę? 07.08.15, 15:40
            Za dobrego można uznać Franka Kalinę. Raczej za uczciwego i odważnego. Bo kto to jest dobry człowiek?
            Ujawnił niewygodną dla siebie prawdę mimo, że wiedział, że sprawę nagłośnią Żydzi na cały świat.

Ale wracam do tytułowego pytania, kto ukrzyżował Józka?
            Ksiądz? Policjant? Strażak? Kombajnista? Jakiś Żyd ze wsi, który przetrwał wojnę się zemścił, albo syn takiego?
            Każdy mógł.
            Dlaczego ukrzyżował?
            • wlad1444 Re: Kto ukrzyżował Józka Kalinę? 12.08.15, 14:34
              Najbardziej podejrzany byłby brat Józka ale reżyser daje mu alibi. W czasie krzyżowania Józka, Franciszek demoluje wiatę PKS.
    • kolter-r polak /katolik 09.08.15, 11:52
      ad.ud napisał(a):

> Czy ciemny chłop polski by ukrzyżował "żydka"? Raczej by traktorem przejechał,
      > kosą pociął, siekierą porąbał, widłami przebił.
      > Ale krzyżować jak Jezusa?
      > Kto zatem to zrobił?

statystyczny parafianin naładowany wiekami obrzydliwej katolickiej nienawiści do obcych ,zabił bobgobójcę
    • butda Re: Kto ukrzyżował Józka Kalinę? 15.08.15, 12:00
      nie oglądałam ale podobno chała antypolska. powiadasz, że rosja finansowała film, sprawdzę sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka