Dodaj do ulubionych

poważne pytanie o przyszłośc Europy.

09.09.15, 12:30
Mam do wszystkich forumowiczów poważne (tym razem) pytanie o przyszłość Europy.Daleki jestem od histerii i jazgotów, iż grozi nam jakoby islamizacja. Śmieszą mnie też recepty w stylu powrót do chrześćjaństwa w Europie, bo to brednie i marzenia naszych katolickich fundamentalizmów. Mam do Was jednak jedno pytanie, na które sam nie umiem odpowiedzieć do końca. Jak zachować naszą, europejską, liberalną (w Europie Zachodniej) tożsamość?.Czy da się np za 25-30 lat we Francji utrzymać,państwo laickie z Bractwem Muzułmańskim w Zgromadzeniu Narodowym?Pamiętajmy, że demokrację można demokratycznie rozmontować (przykład Orbana na Węgrzech) tak samo muzułmanie mając kiedyś (stawiam że za 25-30 lat) znaczną reprezentację w parlamentach będą wprowadzali swoje ustawodawstwo.Ratunkiem w przypadku oszołomiastego parlamentu zawsze jest konstytucja, ale konstytucję też można zmienić(przykład Orbana który miał większość konstytucyjną).Czy zakładacie, że muzułmanie mogą kiedyś zmienić konstytucję Republiki Francuckiej tak żeby była zgodna z zasadami islamu?
Obserwuj wątek
    • marina0321 Re: poważne pytanie o przyszłośc Europy. 09.09.15, 13:49
      ateista1951 napisał(a):

> Mam do wszystkich forumowiczów poważne (tym razem) pytanie o przyszłość Europy.

Uważam, że wystarczy spojrzeć na USA - Stany Zjednoczone - multikulti, bez religijnej dominacji. W Europie Zjednoczonej może być podobnie.
    • broceliande Re: poważne pytanie o przyszłośc Europy. 09.09.15, 14:18
      Osobiście wątpię, Wolność, równość, braterstwo. Ta równość to właśnie idea wolności wyznania. Francja mi bardzo imponuje tymi ślubami homoseksualistów. Przyznano im prawo, które mieli inni, ponieważ uznano, że są go pozbawieni, a zatem im się należy.
      Taki kraj nie przepuści ustawy, która by ograniczała jego sztandarowe hasła.
    • sclavus Re: poważne pytanie o przyszłośc Europy. 09.09.15, 15:17
      ... nie wiem, czy ma mi być przykro, czy nie, ale zawiadamiam cię, że nie mogą!!
      Muzułmanów we Francji jest około 10% i ten stan pozostaje niezmienny (prawie) od dziesiątek już lat - może, gdyby proporcje się odwróciły... ale to też niemożliwe ponieważ trzecie , czwarte pokolenie muzułmanów, laicyzuje się w bardzo dużym stopniu zatem... po jaką cholerę wypisujesz bzdury, wpisujące się w rasizm???
      przeuFielbiam tÓmaństFo!!!
      • sclavus PeeS 09.09.15, 15:21
        ... przyszłości nie ma Europa niesfederalizowana - Europa narodów, to oksymoron i zachęta do wojenek...
        A idea Unii Europejskiej, to właśnie coś, co zabezpieczyłoby Europę przed wojnami... i takie właśnie myślenie - o federalizacji Europy - przyświecało "ojcom Unii", kiedy ją tworzyli!!
      • ateista1951 Re: poważne pytanie o przyszłośc Europy. 09.09.15, 16:19
        clavus napisał:

> ... nie wiem, czy ma mi być przykro, czy nie, ale zawiadamiam cię, że nie mogą!
        > !
        > Muzułmanów we Francji jest około 10% i ten stan pozostaje niezmienny (prawie) o
        > d dziesiątek już lat - może, gdyby proporcje się odwróciły... ale to też niemoż
        > liwe ponieważ trzecie , czwarte pokolenie muzułmanów, laicyzuje się w bardzo
        > dużym stopniu
        zatem... po jaką cholerę wypisujesz bzdury, wpisujące się w
        > rasizm???
        > ***
        > przeuFielbiam tÓmaństFo!!!

jeśli jest tak jak mówisz to nie ma tematu i jest dobrze.Bardzo chciałbym, żeby tak było.Możesz mi podeslać jakieś badania na ten temat?(link)-dotyczący laicyzowania się muzułmanów i asymilacji?.Gdyby tak było, to nie ma się czego obawiać i wszelkie ksenofobiczne głosy tracą rację bytu.
        • sclavus Re: poważne pytanie o przyszłośc Europy. 09.09.15, 16:54
          Nie mogę ci podesłać linka bo nawet nie wiem, czy takie badania są/były robione - co piszę wiem z autopsji...
          Szkoła francuska jest laicka - nie ma w niej żadnej indoktrynacji więc dzieciaki i młodzież nie są indoktrynowani... jest za to nacisk w przypominaniu wartości republikańskich, pośród których, laicyzm jest cenną wartością!!
          ... bardzo częstym obrazkiem na ulicach, jest widok rodziny (a jeśli jest to rodzina trzypokoleniowa, to jest to widok bezcenny): starsi w bardzo arabskich strojach - mężczyzna w "sutannie", kobieta w typowym arabskim stroju z bardzo arabską chustą (wszelkie kwefy, czadory, burki są prawnie zakazane)... następne pokolenie już bardzo zeuropeizowane - kobieta zasłania włosy tylko... trzecie pokolenie - gdyby nie śniada cera, nie odróżniłbyś!!!
          (owszem, są i obrazki prawie skrajne, ale rzadkie bardzo)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka