mim1656awo
26.11.20, 14:46
W sobotę rano 16.03.2013 Papież spotkał się w Auli Pawła VI z przedstawicielami mediów z różnych krajów i wygłosił do nich przemówienie, w którym m.in. wyjaśnił, dlaczego wybrał imię Franciszek: „Och, jakże bardzo chciałbym Kościoła ubogiego i dla ubogich!”
Szanowni Forumowicze, pierwsze słowa papieża zaraz po nominacji, wypowiedziane przed dziennikarzami z całego świata, są wzruszjące.Jak On sam wyjaśnia „Tak przyszło mi na myśl imię: Franciszek z Asyżu, który jest dla mnie człowiekiem ubóstwa, pokoju, kochającym i strzegącym stworzenia, w tym czasie, kiedy nasza relacja ze rzeczywistością stworzoną nie jest zbyt dobra - jest człowiekiem dającym nam tego ducha pokoju, człowiekiem ubogim ... Och, jakże bardzo chciałbym Kościoła ubogiego i dla ubogich!”.Piękne słowa, piękny cel, któremu realizacji opiera się istniejący od wieków system i mentalność Watykanu.Ale my, drodzy przyjaciele i forumowicze nie możemy zostawić Franciszka samego w realizowaniu „Kościoła ubogiego dla ubogich”.Jak możemy, wszyscy, biec Mu z pomocą?Jasne, że On nie ma możliwości przyjścia do każdego domu, każdego mieszkanie, każdego człowieka lub niewiasty aby podzielić się z nimi bogactwami Watykanu.Musimy mu pomóc! Każda rodzina, każdy Polak i Polka, każdy emeryt, każde dziecko itd. możę wziąść jakąś puszkę, słoik, dzbanek gliniany, tekturowe pudełko itp. na którym napisze czerwonym atramentem nie do zmazania „to podarunek od Franciszka!Jego wola jest święta!”.Ponieważ, jak podałem, On do Was fizycznie nie przyjdzie, lecz wysłał Wam polecenie „Chcę Kościól ubogi...”.Wy, więc, wkładajćie do Waszej puszki, słoika, dzbanka, pudełka itp. pieniądze które w Waszej szlachetnej intencji dalibyście w kościele lub na tacę.Nie bójcie się i nie miejcie nieuzasadnionych wyrzutów sumienia !Wy pomagacie Ojcu Świętemu w osiągnięciu celu !To święta misja!.Po 6 miesiącach, lub np. po roku, przed świętami, opróżnijcie Waszą „świętą” szkatułkę i zróbcie podarunek Wam samym lub rodzinie, dodająć: to od Franciszka!