25.06.21, 14:19
Kolejne groby dzieci, ofiar katolickiego miłosierdzia. Tym razem 751 grobów. Ile jeszcze setek, tysięcy takich szczątków znajdziemy? Ile setek, tysięcy takich szczątków nie znajdziemy? Takich szkół było w Kanadzie 139. Szkół, w których takie sadystyczne i zboczone siostry jak nasza siostra Bernadetta mogły robić z dziećmi wszystko, co im do chorych głów przyszło. Mogły się nad nimi znęcać, mogły je torturować, gwałcić, mordować.

"W miejscu dawnej szkoły z internatem odnaleziono 751 nieoznakowanych grobów rdzennych mieszkańców Kanady, prawdopodobnie dzieci, które uczęszczały do szkoły. To kolejne tak dramatyczne znalezisko - miesiąc wcześniej odnaleziono masowy grób ze szczątkami 215 dzieci. "

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27250722,kanada-dramatyczne-odkrycie-na-terenie-dawnej-szkoly-dla-indian.html#s=BoxOpImg10

Zbrodniczy system musi zostać zlikwidowany. A ludzie go tworzący, pedofile, nekrofile, sadyści, zoofile i ci, którzy ich osłaniają muszą trafić tam, gdzie ich miejsce.

S.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: 751+ 25.06.21, 14:32
      Snajper ty nie filozuj tylko dawaj takie groby w Polsce, jak żąda pan fellek_wybitny_mądryinaczej

W Kanadziie się nie liczy.
      Zresztą u nas też nie pan fellek_zomo_killer słusznie zauważa że lewaki się tylko przypierdalają i to niesprawiedliwie!
      • snajper55 Re: 751+ 25.06.21, 14:54
        jeepwdyzlu napisał:

> Snajper ty nie filozuj tylko dawaj takie groby w Polsce, jak żąda pan fellek_w
        > ybitny_mądryinaczej

Jak fellek chce grobów, to niech łapie łopatkę i szuka. Dopóki kościół katolicki ma w Polsce taką władzę jaką ma, to żadne groby ofiar kleru znalezione nie zostaną.

S.
        • feelek Re: 751+ 28.06.21, 15:33
          snajper55 napisał:
          jeepwdyzlu napisał: Snajper ty nie filozuj tylko dawaj takie groby w Polsce, jak żąda pan fellek_wybitny_mądryinaczej.
          ..
          Jak fellek chce grobów, to niech łapie łopatkę i szuka. Dopóki kościół katolicki ma w Polsce taką władzę jaką ma, to żadne groby ofiar kleru znalezione nie zostaną.S.....
          ..
          ....skoro zostały ZNALEZIONE jeszcze w XIX wieku...
          Osobom, z którymi jestem zmuszony obcować na tym forum (które zechcą, zostawią, a jak im ich ateistyczne sumienie przykaże, to wytną) z całą pewnością jest wiadome, że w Krakowie, nie pamiętam daty, w klasztorze, nie pamiętam nazwy, znaleziono zezwierzęconą, nienormalną kobietę, co była tam przetrzymywania wiele lat.
          ..
          Wśród protestujących znalazł się i Jan Matejko.
          ...
          PS. Dziękuję za dostarczenie kolejnych dowodów na władz tego forum:
          1. zezwolenie na ataki personalne,
          2. robienie tego osobiście.
          ..
          PS. nic tylko ateistycznie odważni i ateistycznie sprawiedliwi.
          Ale ja znam odważnych, sprawiedliwych, kulturalnych, mądrych ateistów.
          Wyjątki przecież nie robią reguły.
          ..
          PS2. "... ofiary kleru..."
          Sami są największe ofiary.
    • edico Re: 751+ 25.06.21, 14:37
      "Tajemnica wiary" w tym kościele wydaje się nie mieć końca.
      • mim1656awo Re: 751+ 25.06.21, 17:27
        Masowe zabijanie dzieci w szkołach KrK
        .Wiadomość z ostatnich godzin.Zowu Kanada. Marieval, przy byłej szkole dla rdzennych dzieci znaleziono 751 grobów. na mentarzu przy byłej przymusowej szkole dla rdzennych dzieci w prowincji Saskatchewan w Kanadzie znaleziono 751 nieoznaczonych grobów. To kolejne wstrząsające odkrycie w ostatnim czasie. "Dzieci pochowane jak zwierzęta, bez nagrobków, bez oznaczenia, w rowach.Szkoła działała w latach 1899–1996 i była prowadzona przez Kościół katolicki.

- Znajdziemy więcej grobów, będziemy przeszukiwać wszystkie miejsca, gdzie państwo i Kościół zabijały ludzi. Mieliśmy obozy koncentracyjne, nazywano je "residential schools". Jedynym przestępstwem, jakie popełniliśmy jako dzieci było urodzić się Indianinem - dodał wódz Bobby Cameron z Federation of Sovereign Indigenous Nations (FSIN – Federacji Suwerennych Rdzennych Narodów), która zrzesza 74 plemiona z Saskatchewan.

Obecna podczas czwartkowej konferencji prasowej 80-letnia Florence Sparvier, która była uczennicą szkoły Marieval, przypomniała, że za odmowę wysłania dziecka do przymusowej szkoły jedno z rodziców musiało pójść do więzienia. Opowiadając o złym traktowaniu w szkole, do której chodziła także jej matka i babcia, podkreśliła: - Musieliśmy się nauczyć jak być rzymskimi katolikami (…), powiedziano nam, że nasi rodzice nie wiedzą nic o duchowości (…), nauczyliśmy się nie lubić tego, kim jesteśmy.

Wku...łem się.Nie chcę tu – na tym forum – czytać bzdur pier...ego idioty lub idiotki, który/a pisze o “cywilizacji” wprowadzanej przez tą przestępcząorganizację, która robiła „naukowo” masowe morderstwa dzieci, aby nie przekazywały wiary innej od krk.
        Uprzedził mnie snajper, co nie przeszkadza mi (za Jego zgodą) dołączyć mój wpis.
        Tekst linku
    • krzy-czy Re: 751+ 25.06.21, 19:20
      polski podróżnik i pisarz-arkady fiedler- napisał taką książeczkę MAŁY BIZON.
      W tejże książeczce główny bohater jest z rezerwatu skierowany do takiej szkoły.
      jakos p.arkady nic złego nie widziałw takim działaniu.
      • mim1656awo Re: 751+ 25.06.21, 19:33
        krzy-czyRe: 751+25.06.21, 19:20polski podróżnik i pisarz-arkady fiedler- napisał taką książeczkę MAŁY BIZON.
        W tejże książeczce główny bohater jest z rezerwatu skierowany do takiej szkoły.
        jakos p.arkady nic złego nie widziałw takim działaniu

Czytając pewne komentarze zadaję sobie pytanie, czy ich autor to idiota, czy udaje idiotę, czy jedno i drugie..
        • krzy-czy Re: 751+ 25.06.21, 21:44
          widzisz przygłupie-czasem warto coś przeczytać-ta książka była dla nastolatków-ale to raczej ciebie przerasta.
          • mim1656awo Re: 751+ 25.06.21, 22:44
            krzy-czyRe: 751+25.06.21, 21:44
            widzisz przygłupie-czasem warto coś przeczytać-ta książka była dla nastolatków-ale to raczej ciebie przerasta.

Kiedy pewien XY wprowadzał swój Y (a nie był tylko Y) aby sptkał się z X pewnej XX i doprowadził do zapłodnienia i potem narodzenia pewnego idioty, który nie musi udawać idioty, bo to już genetycznie otrzymał od rodziców, ktoś inny już przeczytał prawie wszystkie książki, ktorych autorem był Arkady Fiedler.Przypominam sobie, z odległości lat, „Kanadę pachnącą żywicą”, „Ryby śpiewają w Ukajali” , „Orinoko” i reportarze z Azji i wspaniałe zdjęcia b/c .Uderzyło mnie – w tych czasach - zdjęcie młodego azjatyjczyka (Cejlon) który obejmował młodą dziewczynę i trzymał rękę na jej nagiej piersi.
            Nie skopiowałem z Wikipedia.To było w mojej bibliotece.
            Skończony idiota, jak pisał Oscar Wilde, powinien milczeć (nic nie pisać) i dawać wrażnie skończonego idioty, zamiast pisać i rozwiać wątpliwości.
            Nie odpisuj.Fotografia jest już zrobiona.
          • edico Re: 751+ 25.06.21, 23:00
            krzy-czy napisał:

> widzisz przygłupie-czasem warto coś przeczytać-ta książka była dla nastolatków-
            > ale to raczej ciebie przerasta.

I co gamoniu udowadniasz tym swoim impertynenckim wpisem oprócz tego, że zdolność czytania ze zrozumieniem jest dla takich grafomanów sztuką niezwykle trudną do opanowania?
            • krzy-czy Re: 751+ 26.06.21, 17:05
              następny najmędrszy we wsi./jak wszystkie wyjadą/
              • mim1656awo Re: 751+ 26.06.21, 22:05
                krzy-czyRe: 751+26.06.21, 17:05 następny najmędrszy we wsi./jak wszystkie wyjadą/

Tylko tyle?Głupota nie jest grzechem, nie stawiaj sobie granic.
                • edico Re: 751+ 27.06.21, 09:39
                  Gdy głupota przegrywa, to nie przedstawia argumentów, tylko krzyczy.
                  • krzy-czy Re: 751+ 27.06.21, 13:42
                    walnijta jeszcze chłopaki coś smiesznego.
                    • edico Re: 751+ 27.06.21, 18:25
                      Masz nadmiar wina mszalnego? :)
                      • krzy-czy Re: 751+ 28.06.21, 08:03
                        pokombinuj-może wymyślisze jakiś weselszy dowcip.
    • mikesz5mikesz Re: 751+ 26.06.21, 00:17
      Przyjdzie czas że i w Polsce georadarami organizacje obywatelskie , media czy też prokuratura sprawdzą tereny należące do koscielnych sierocińców i inne przepraszam za wyrażenie "tereny misyjne" , s.Bernadetta nie była wypadkiem przy pracy .
      • edico Re: 751+ 26.06.21, 00:23
        Nie jest to niemożliwe. Trzeba tylko zmienić istniejącą skompromitowaną władzę.
    • feelek Re: 751+ 26.06.21, 12:08
      Zaczekam aż śledztwo dostarczy JAKICHKOLWIEK dowodów CZYJEJKOLWIEK winy.
      0. inny tutejszy WszystkoWiem tworzył tu wątki, że X. zabił na ulicy. A jak jeszcze było, że był z Sudanu, to muziłman i OK - cieszył się. Mniej gdy to był Sudan, owszem, ale: Południowy bo tam - chrześcijanie.
      ..
      1. nie daj Marks, że się okaże, że te dzieci po prostu umarły. W ciągu 100 lat, w erze hiszpanki, tyfusu, ospy, grużlicy wiele jest możliwe,
      ..
      2. nie daj Engels, , że te dzieci umarły zadręczone w czasie gdy szkołą zarządzali Innnunici, no nie daj Św. Fryderyk Engelsie, bo o czym prymitywy by się karmiły? Oni i ich jestestwo?
      ..
      3. ile wątków o zadręczonych przez ateistów w Rosji, Chinach, Kambodży się tu pojawiło?
      Mam jedną w Phnom Penh, dawne technikum w 4 lata Czerwoni ( przepraszam) Khmerzy zadręczyli tam ( na 100%) dziesiątki tysięcy - sprawdzone.
      ..
      4.Bo, że szkół zadręczonych przez systemy agnostyckie się nie znajdzie ( hurra!) , tego jsem pewien. Agnostycy niczym, nigdzie nie zarządzali. Jakoś z ww. nic mi nigdzie nie przybyło. I czemu? Może temu:
      ..
      5. Kiedyż, ach kiedy dotrze XXVI PP ( 26 Prawda Pawlaka), że ludzie dzielą się nie na ateistów/katolików/ Agnostyków, tylko na mądrych i głupich ?
      ..
      Życzę wszystkim, żeby tylko na tych drugich nie wyszli.
      • jeepwdyzlu Re: 751+ 26.06.21, 12:12
        ile wątków o zadręczonych przez ateistów w Rosji, Chinach, Kambodży się tu pojawiło?
        ----
        Za mordy Stalina czy Polpoty odpowiadają inni ateiści, panie fellek?
        Współcześni?
        • feelek Re: 751+ 26.06.21, 13:46
          jeepwdyzlu napisał:

> ile wątków o zadręczonych przez ateistów w Rosji, Chinach, Kambodży się tu poja
          > wiło?
          > ----
          > Za mordy Stalina czy Polpoty odpowiadają inni ateiści, panie fellek?
          > Współcześni?
          ...
          Tak, w nie mniejszym stopniu odpowiadają za mordy " Polpoty" współcześni, także tutejsi, ateiści, w jaki moja ciocia Kazia odpowiada za jakieś zaniechania katolików w Kanadzie.
          ..
          Na szczęście mnie ta absurdyzacja tutejsza omija dużym łukiem bo jako AGNOSTYK nie mam nic wspólnego z mordami katofaszyzmu jak i ateikomunizmu.
          ..
          Mnie do waszych rozliczeń nijak nie uda się wam dołączyć.
          ..
          Okazuje się - warto być agnostykiem!
          • jeepwdyzlu Re: 751+ 26.06.21, 13:52
            Tak, w nie mniejszym stopniu odpowiadają za mordy " Polpoty" współcześni, także tutejsi, ateiści, w jaki moja ciocia Kazia odpowiada za jakieś zaniechania katolików w Kanadzie.
            ---
            Ale to nie do cioci Kazi ani nawet kanadyjskich katolików - ale do JEBANYCH PEDOFILI W SUTANNACH mamy pretensję.
            I do hierarchów którzy sami być może pedofilami nie są ale z nie do końca jasnych powodów KRYJĄ przestępców!!!
          • edico Re: 751+ 26.06.21, 13:55
            No to pociągnij do odpowiedzialności Hosera za rzeź Tutsich w Rwandzie, który zarządzał tam Kościołem katolickim na jawie a nie domniemaniu katolickiego agnostyka :)

PS. Agnostycy są też określani jako religijna szara strefa (Mariusz Janicki, Malwina Dziedzic: W co wierzą agnostycy;. Polityka.pl, 2012-10-02).
            • jeepwdyzlu Re: 751+ 26.06.21, 14:28
              Agnostyk to tchórz. Już nie wierzy w te brednie z swiętych ksiąg ale boi się zostać ateistą :-)
              • edico Re: 751+ 26.06.21, 14:46
                Czyli stoi z jedną ręka w bucie a drugą w ..... :)
              • feelek Re: 751+ 26.06.21, 15:07
                Ja się niczego takiego nie boję jak tego, żeby "... zostać ateistą.... ", wymienionego przez internauta jibwzydlu.
                ..
                Ja zwyczajnie, jak AGNOSTYK uważam, że: NIE WIEM. Uważam, że nie wiem bo nie wiem.To moja najuczciwsza z możliwych odpowiedż.
                ..
                A pan wiesz, że b/Boga pod jakąkolwiek postacią nie ma?
                Nie wiesz, bo skąd miałbyś pan to wiedzieć?
                Znaczy, że pan w to WIERZYSZ ( skoro tego nie wiesz).
                ..
                Pozwolę sobie być wśród niewiedzących niż wśród wierzących. Obojętne wśród wierzących w co: czy że b/Bóg jest czy wierzących w to że nikogo/ niczego takiego nie ma.
                ..
                Nikogo z tu obecnych nie zachęcę do uczestnictwa w myśleniu jak wyżej.
                Nikogo z myślących inaczej nie nazwę tchórzem, debilem, idiotą, kretynem, zdrajcą, łajzą, katofaszystą, ni komunoateistą ( to poprzednie nazwanie to było przewrotne - aby zaprotestować).
                • jeepwdyzlu Re: 751+ 26.06.21, 15:28
                  Nikogo z myślących inaczej nie nazwę tchórzem, debilem, idiotą, kretynem, zdrajcą, łajzą, katofaszystą, ni komunoateistą
                  ---
                  Aha
                  Za to celowo i obraźliwie przekręcasz mój nick:

internauta jibwzydlu
                • snajper55 Re: 751+ 26.06.21, 16:34
                  feelek napisał:

> Ja się niczego takiego nie boję jak tego, żeby "... zostać ateistą.... ", wymi
                  > enionego przez internauta jibwzydlu.
                  > ..
                  > Ja zwyczajnie, jak AGNOSTYK uważam, że: NIE WIEM. Uważam, że nie wiem bo nie w
                  > iem.To moja najuczciwsza z możliwych odpowiedż.

No dobrze, powiedz nam proszę w takim razie co sądzisz o istnieniu krasnoludków, jednorożców i latających dywanów. Czy one istnieją? A Batman czy Wonder Woman? Istnieją?

Przy okazji proszę cię aby przestał przekręcać nicki innych. Inaczej będę zmuszony usuwać takie twoje wpisy.

S.
                  • feelek Re: 751+ 26.06.21, 18:01
                    Chciałbym Cię panie "zmuszony" adminie ostrzec:
                    jeśli nie porzucisz swej prymitywnej narracji, w której nieustannie nas zmuszasz do odpowiedzi na pytanie o istnienie jednorożców, krasnoludków, barmanów etc, czeka Cię los twych praprzodków w wierze - ateistów radzieckich z lat 30- 90 XXw.
                    ..
                    To oni kazali dzieciom prosić b/Boga aby zrzucał tym dzieciom cukierki i ów nie zrzucał, a poproszony o to samo Stalin - owszem, zrzucał.
                    ..
                    Każdy przyzna, że to TEŻ było prymitywne i TEŻ zakończyło się klęską w 1990.
                    ..
                    Nb. pan nie czytasz odpowiedzi: pytasz o te swoje nieszczęsne jednorożce po raz bodaj 100, tu ci- śmy odpowiedzieli, a ów co: nadal pytasz.
                    ..
                    To beznadziejne.
                    ..
                    PS.
                    Beznadziejne jest jeszcze 1: jesteś pan przykładem przypadku zemsty kaprala, ostrzegano cię, a ty nic. Grzęźniesz. Będzie tu straszył. Raz użyje swej w-adzy, a kiedy indziej - nie. Zależnie od tego czy " przestępstwo" jest po owego myśli, czy też nie - czy uraża ateistów, czy katolików.
                    ..
                    Zanim to wytniesz, przeczytasz: śpiesz się, już niedaleko do miejsca, gdzie byli ci, co ich czas minął w 1990, koledzy z Mysiej.
                    ..
                    Śmieszne.
                    • jeepwdyzlu Re: 751+ 26.06.21, 18:32
                      Panie fellku...
                      Weekend. Pogoda piękna. Ciepłe noce.
                      Warto się naprężać?
                      Luz bracie luz...
                      Usmiechów dużo życzę :-)
                      Jeep
                    • snajper55 Re: 751+ 26.06.21, 19:09
                      No dobrze, ale powiedz nam proszę co sądzisz o istnieniu krasnoludków, jednorożców i latających dywanów. Czy one istnieją? A Batman czy Wonder Woman? Istnieją?

To proste pytanie, takie jak pytanie o istnienie boga. Nie powinieneś mieć problemu z odpowiedzią.

Ułatwię ci, napisz jedynie co sądzisz o istnieniu Batmana.

S.
                      • feelek Re: 751+ 27.06.21, 01:02
                        Snajper:" Proszę odpowiedz nam , co sądzisz...?"
                        ..
                        Niestety,
                        ale : NÌE
                        Nie dostaniesz kolego tej odpowiedzi, ponieważ już ją dostałeś.
                        ..
                        To śmieszne i idiotyczne i ja nie będę brał w czymś podobnym udziału - ja ci odpowiem, a ty jutro znowu zapytasz o to samo.
                        Możesz pan sobie pytać, albo najlepiej poszukaj sobie tej odpowiedzi.
                        ..
                        Zapytam ja: skąd wiesz, że b/Boga np. pod postacią pola siłowego nie ma?
                        Co było przyczyną Wszystkiego?
                        Czegoś, co spowodowało to, co jest?
                        Powiedz skąd się wzięło Wszystko?
                        Wszystko srzed Wielkiego Wybuchu?
                        ..
                        Powodzenia bo to trudne pytania.
                        Ja np. nie znam na nie odpowiedzi.
                        Takie coś nazywa się agnostycyzm - że ktoś nie zna odpowiedzi na pytania, na które nie sposób znać odpowiedzi przy obecnym stanie nauki.
                        • snajper55 Re: 751+ 27.06.21, 01:28
                          feelek napisał:

> Nie dostaniesz kolego tej odpowiedzi, ponieważ już ją dostałeś.

Piszesz nieprawdę, nie dostałem.

To jak, uważasz że Batman istnieje czy nieistnienie?

S.
                          • feelek Re: 751+ 27.06.21, 11:20
                            Dostałeś.
                            To cię nauczy czytać.
                            A nie tylko pisać.
                        • jeepwdyzlu Re: 751+ 27.06.21, 08:17
                          Ja np. nie znam na nie odpowiedzi.
                          Takie coś nazywa się agnostycyzm - że ktoś nie zna odpowiedzi na pytania, na które nie sposób znać odpowiedzi przy obecnym stanie nauki
                          ----
                          Absolutnie nie.
                          Ateiści tez nie znają odpowiedzi na fundamentalne pytania. Mają jednak przekonanie, że nauka przybliża stan faktyczny przy pomocy MODELU. Modelu, który z każda dekadą, każdym pokolrnirm, każdym stuleciem - jest coraz bardzije rozbudowany i dokładny. Ateista wie, że bóg nie istnieje. Zwłaszcza taki jaki istnieje w religiach.

A agnostycyzm to postawa filozoficzna. Moim zdaniem tchórzliwa.
                          • edico Re: 751+ 27.06.21, 09:23
                            Dałeś pierwszą wyczerpującą lekcje dla katolika-agnostyka. Jeśli sołtys Głódź tego nie potwierdzi, to felek i tak tego nie zrozumie :)
                            • feelek Re: 751+ 27.06.21, 12:54
                              edico napisał:

> Dałeś pierwszą wyczerpującą lekcje dla katolika-agnostyka. Jeśli sołtys Głódź t
                              > ego nie potwierdzi, to felek i tak tego nie zrozumie :)
                              ..
                              Czy jest Pan katolikiem- agnostykiem panie edicu?
                              ..
                              Muszę pana zmartwić: definicja agnostycyzmu nie przewiduje czegoś podobnego.
                              Ma pan, owszem, do wyboru 5 rodzajów agnostycyzmu, ale żaden nie przewiduje dodatkowo bycie katolikiem, jak pan chciałby.
                              ..
                              Więc musisz się pan zdecydować: albo - albo.
                              : albo będziesz pan agnostykiem, albo pozostaniesz katolikiem?
                              ..
                              PS. jest tu parę osób, z którymi da się dyskutować. Jak choćby [ - - - - ] ( Ust. O cenz. Snajp.....Z póżn. zm.) czy [- - - -] {Ust. O cenz. Sn. [ UST. O CENZ. ...S. ( UST. O CENZ.... Z późna. zm)... Z późna. zm.] ... Z późna. zm.}
                              • snajper55 Re: 751+ 27.06.21, 14:46
                                feelek napisał:

> Czy jest Pan katolikiem- agnostykiem panie edicu?

Katolik wierzy, że Batman istnieje.
                                Agnostyk nie wie, czy Batman istnieje, czy nie istnieje.
                                Ateista wie że Batman nie istnieje, gdyż jest to postać fikcyjna wymyślona przez ludzi.

Ty jesteś z tych drugich? Bo ja - z trzecich. :D

S.
                                • feelek Re: 751+ 28.06.21, 02:04
                                  snajper55 napisał:
                                  >
                                  > feelek napisał: Czy jest Pan katolikiem- agnostykiem panie edicu?
                                  >
                                  > > Katolik wierzy, że Batman istnieje.
                                  > Agnostyk nie wie, czy Batman istnieje, czy nie istnieje.
                                  > Ateista wie że Batman nie istnieje, gdyż jest to postać fikcyjna wymyślona przez ludzi. Ty jesteś z tych drugich? Bo ja - z trzecich. :D S.
                                  >
                                  Już tu panu, panie Snajper ten problemat tłumaczyli- śmy.
                                  ..
                                  Pan upierasz się, że Batman nie istnieje.
                                  ..
                                  A w mojej mieścinie są ulice Zagłoby, Skrzetuskiego, Wołodyjowskiego, Kmicica...
                                  Więc jak to jest?
                                  Istnieją ulicę nieistniejących ludzi?
                                  ..
                                  To nie takie proste:
                                  tacy jak Wołodyjowski, Hassling - Kettling wysadzili się prochami w Kamieńcu, Skrzetuski uciekł że Zbaraża, o czym można poczytać ... u Pawła Jasienicy ( to taki profesor historii) w "Rzeczypospolitej Obojga Narodów". Ww. osoby są postaciami HISTORYCZNYMI.
                                  Zwyczajnie: istniały, wysadzały się, uciekały.

Zagłoba czy istniał? Pono to wypisz - wymaluj Sienkiewicza teść z mająteczku na zachód od Warszawy ( Lipków ?).
                                  ..
                                  Pan, panie Snajper możesz sobie upraszczać poprzez prymitywizowanie, wolno mu.
                                  ..
                                  Wiedz jedynie, że nad jakością, aby to było jakkolwiek śmieszne, musisz pan jeszcze duuuuużo popracować.
                                  xD.
                                  ..
                                  PS. Kto/ co to jest Batman?
                                  xD.
                                  • privus Re: 751+ 28.06.21, 08:59
                                    Jęczysz felku, jak jedynie słusznie molestowany za stare grzechy Babilonu :))))
                          • feelek Re: 751+ 27.06.21, 11:33
                            JEEPWDYZLU: (...)
                            ..
                            Ateista nie WIE.
                            Bo: WIEDZIEĆ polega na posiadaniu informacji z przesłanek naukowych: badań, wnioskowań, empatii etc...
                            Ateista: domniemuje, stawia hipotezę:
                            ..
                            " b/Boga nie ma".
                            ..
                            Inaczej:
                            Ateista WIERZY, że B/Boga nie ma.
                            Ateista WIERZY, że jest .... niewierzący.
                            To nic zdrożnego.
                            Teoria Darwina też przez długi czas była czymś, w co można było tylko wierzyć.
                            Ale...
                            ALE
                            Co innego wierzyć" wiercy", co innego wierzyć ateisty:
                            Wierzyć ateisty jest mocniej osadzone w nauce, jak u Darwina - przesłanki są mocniejsze niż u: wierzyć w B/Boga osobowego, co został wymyślony na obraz i podobieństwo człowieka.
                            • feelek Re: 751+ 27.06.21, 11:37
                              W 6 g.:
                              " empirii"
                            • jeepwdyzlu Re: 751+ 27.06.21, 13:02
                              Ateista WIERZY, że B/Boga nie ma.
                              Ateista WIERZY, że jest .... niewierzący.
                              ---
                              Od 40 lat słucham tego banalnego argumentu...
                              I jakże niemądrego.
                              Urągającego logice.
                              Kulturze dyskusji...

Nie, panie fellku.
                              Teista i ateista nie są postawami symetrycznymi...
                              Słusznie Snajper pytaniani o krasnale próbujr panu pokazać, że na STAWIAJĄCYM TEZĘ tkwi obowiązek jej odowodnienia.
                              W ogóle, tak prywatnie - powiem.panu że pró y wyjaśniania niezrozumiałego istnieniem boga - zrozumiała 10 tys lat temu..dziś - wydaje mi się pocbodną mizerii intelektualnej i braków w wykształceniu...

To nic zdrożnego.
                              ----
                              Dzięki, łaskawco...
                              Ale nie potrzebuję AROGANCKIEJ aprobaty.

Jeep
                              • feelek Re: 751+ 27.06.21, 14:39
                                pan możesz sobie próbować obrażać rozmówcę z "... pocbodną mizerii intelektualnej i buraków w wykształceniu ..."
                                Jak wszyscy tobie podobni, tracisz.
                                - tracisz możliwość rozszerzenia swego horyzontu myślowego o elementy cudzych horyzontów myślowych.
                                ..
                                Tfuj wybur.
                                • feelek Re: 751+ 27.06.21, 14:47
                                  aaa.
                                  to było do:
                                  JEEPWDYZLU
                                  ..
                                  PS. pan tu admin zagroził, że w swej łaskawości będzie usuwał wpisy, gdy kto pomyli czjś nick.
                                  Deklaruję solennie ze swej strony, że będę przekręcał nick, za co pp. mim 1650avo, noorr za co b. przepraszam....
                                  ----
                                  ["Balibulabalibej, Waliwulawaliwej, Salisulasalisej...nie mogliby się nazywać jak u nas: Józef Nedopil, albo Jan Sral, Ludomir Nesral albo Bretislav Nedosral?" [J. Hasek - Przygody Dobrego wojaka Szwejka...]
                                • jeepwdyzlu Re: 751+ 27.06.21, 15:26
                                  pan możesz sobie próbować obrażać rozmówcę z "... pocbodną mizerii intelektualnej i buraków w wykształceniu ..."
                                  ---
                                  Po pierwsze nie tyle o panu pisałem ale o pewnej postawie intelektualnej. Po drugie braków nie buraków.
                                  No ale uderz w stół...
                                  A jak pan chce kończyć tę wymianę zdań - to trudno.
                                  • snajper55 Re: 751+ 27.06.21, 15:43
                                    jeepwdyzlu napisał:

> Po drugie braków nie buraków.

Freudowska pomyłka. :D

S.
                          • feelek Re: 751+ 27.06.21, 12:32
                            Odpowiedziałbym na jego dictum gdyby posługiwał się językiem dyskusji humanistów.
                            A tak nie dowie się, że mnie nie chodzi o "... Bóg nie istnieje. Zwłaszcza taki, jaki istnieje w religiach".
                            ..
                            Więc Bujak się misiu i rozmawiaj w ten sposób z różnymi sobie: .... (ups. [- - - -]Ustawa o Kontroli.... & o niepersonalizowaniu dyskusji).
                            ..
                            PS. Pan Snajper: uwaga, tego wpisu usunąć ci nie można: nie ma personalizowania ( ... nie ma, że chodzi także o waści).
                            • feelek Re: 751+ 27.06.21, 12:33
                              W. 3 g.:
                              "... humanoidów..."
                          • feelek Re: 751+ 28.06.21, 03:06
                            Pan internauta JEEPWDYZLU [czy dobrze aby¿bez błędu?nie skasujesz wpisu o WSZECHMOŻNY?] napisał:
                            ..
                            "A agnostycyzm to postawa filozoficzna. Moim zdaniem tchórzliwa."
                            >
                            odpowiem mu oględnie, choć jako osoba "uprzejma inaczej", mało na to zasługuje:
                            ..
                            IMHO postawa ateistyczna jest logiczna w sposób trudny do uznania ją za taką...
                            Właściwie to ta odpowiedź jest nielogiczna.
                            ..
                            Skąd bo ateistą WIE że Świat pozbawiony jest czegoś, czego nie znamy, a może kiedyś poznamy, co ma/ miało decydujący wpływ na dzieje Wszechświata?
                            ..
                            Tego nijak ateistą NIE WIE.
                            Nie ma skąd tego ateistą wiedzieć podobnie jak nie ma skąd tego wiedzieć KTOKOLWIEK.
                            ..
                            Bo i skąd miałby.
                            WIEDZIEĆ.
                            Takie jak ww. rzeczy?
                            ..
                            Jeżeli więc ateistą, taki z definicji, a - TEISTA uważa, jak uważa, to co on, panie JEEPWDYZLU [ czy dobrze?] ów ateistą robi?
                            ..
                            Nazwij, o najprzemądrzalszy, jak nazwiesz tę jego, ateisty czynność?
                            On ( ateista): ..........
                            [ śmiało, dokończ]
                            • jeepwdyzlu Re: 751+ 28.06.21, 09:42
                              Nazwij, o najprzemądrzalszy, jak nazwiesz tę jego, ateisty czynność?
                              On ( ateista): ..........
                              [ śmiało, dokończ]
                              ---
                              Tak dyskutować możesz z kolegami z bramy.
                              Ja z Toba grzecznie a ty maly frustracie ciągle zioniesz zlośliwoscia i złymi emocjami.
                              Twój problem.
                              • feelek Re: 751+ 28.06.21, 10:28
                                zwykle prymitywna odpowiedź pojawia się z bezsilności
                                ..
                                Pomogę:
                                ..
                                Ateiście wydaje się, że b/Bóg nie istnieje.
                                To, że ktoś powiedział, że ateistą wierzy w to, że b/Boga nie ma, to on chciał się popisać swoją erudycją ....
                                ..
                                PS. Michalkiewicz użył tej figury retorycznej z 10 - 15 lat temu.
                                Więc jeśli ktoś myśli o tym od 40 lat, to był przed M., i ów musiał to podpatrzyć, skopiować...
                                Można wystąpić o copyright.
                                • jeepwdyzlu Re: 751+ 28.06.21, 13:21
                                  zwykle prymitywna odpowiedź pojawia się z bezsilności
                                  ---
                                  Dramatycznie zaniżasz poziom tego forum, smutny złośliwy, niedouczony człowieczku... Czemu nie jestem zdziwiony że twoim autorytetem jest kreatura Michalkiewicz.
                                  :-)
                                  • feelek Re: 751+ 28.06.21, 13:43
                                    jeepwdyzlu: ".... Czemu nie jestem zdziwiony że twoim autorytetem jest kreatura Michalkiewicz."
                                    ..
                                    Ja wiem czemu nie jest p. pytający zdziwiony: bo nie umie czytać że zrozumieniem...
                                    Ja napisał, że Michalkiewicz napisał, to co Michalkiewicz napisał jako pierwszy.
                                    Zdziwienie jest uzasadnione jak się poczyta głosy owego w dyskusji, uzasadnia taką obserwacja, że nie rozumie. Jak tutaj.
                                    ..
                                    Muszę mu odpowiedzieć na przyszłość:
                                    Jak ów napisze"... k....go mać"i ją to zacytuję, to nie znaczy bynajmniej, że go mać jest k...ą, w moim też mniemaniu, tylko, że ów tak uważa.
                                    ..
                                    Podobnie gdy np. jego matka / żona powie, "...ale mam głupiego męża/ syna..." jeepwdyzla ( czy aby nie przekręciłem?), i prof. Dudek to zacytuje, nie znaczy, że prof. Dudek ma owego za gupka z tego powodu, ale, że z innego.
                                    .
                                    PS. Michalkiewicz nie jest moim autorytetem.
                                    To, co wielokrotnie mówił, pisał jest IMHO głupie, a często podłe.
                                    ..
                                    Ale i głupcy czasem mają rację.
                                    Co dobitnie widać na tym forum. (nie, nie p.jeepwdyzlu, nie teraz).

• jeepwdyzlu Re: 751+ 28.06.21, 14:03
                                      Ja napisał, że Michalkiewicz napisał, to co Michalkiewicz napisał jako pierwszy.
                                      Zdziwienie jest uzasadnione jak się poczyta głosy owego w dyskusji, uzasadnia taką obserwacja, że nie rozumie. Jak tutaj.
                                      ---
                                      Samo cytowanie tego podleca Michalkiewicza jest już smutne. Więc twoje pokrętne wyjasnienia są śmiechu warte.
                                      • feelek Re: 751+ 28.06.21, 14:55
                                        moje wyjaśnienia nie są pokrętne, tylko szczere, na co internautę nie byłoby stać nawet wtedy gdyby moje wyjaśnienia były pokrętne, a nie szczere
                                    • feelek Re: 751+ 28.06.21, 15:01
                                      "Czemu nie jestem zdziwiony ....?"
                                      ..
                                      Czemu nie jestem zdziwiony, że nie jest zdziwiony?

A mnie skąd wiedzieć?
                                      Może niech zapyta I Sekretarza swojej POP ?
                                      Tacy zazwyczaj takie rzeczy wiedzą.
                                      Inaczej- dopiero by się zdziwili.
                        • edico Re: 751+ 27.06.21, 16:50
                          feelek napisał:

> Snajper:" Proszę odpowiedz nam , co sądzisz...?"
                          > ..
                          Dlaczego "nam"???
                          Jesteś jedynym takim egzemplum na tym forum, który wszystkie treści religijne zawarte w tradycji i świętych ksiąg przerabia na własną koncepcję religijnego agnocysrtzmu. Przecież nawet sam nie wiesz, co poddajesz swej zadziwiającej analizie i z czego właściwie wyciągasz takie bzdurne wnioski.
                          Powaga takiej koncepcji, że Boga nie ma ale jest Kościół działający w jego imieniu jest kabaretowym podejściem do problemu, którego nie jesteś w stanie objąć. Doceniana do dzisiaj kultura Grecji czy Rzymu powstawała nie w oparciu świętych wojen o tego czy innego wioskowego Boga, ale o uznanie nierozpoznawalnych zjawisk jako sobie równych miraży godząc w ten sposób różne wizje religijne. W tym zakresie katolicyzm w twoim wydaniu przypomina bardziej kulturę dawnego afrykańskiego buszu, niż świadomej rozwagi w analizowanym zagadnieniu. Nie kryj więc własnej paranoi za plecami innych.
                          • feelek Re: 751+ 28.06.21, 01:32
                            edico napisał:

> feelek napisał: > > Snajper:" Proszę odpowiedz nam , co sądzisz...?" Dlaczego "nam"??? Jesteś jedynym takim egzemplum na tym forum, który wszystkie treści religijne zawarte w tradycji i świętych ksiąg przerabia na własną koncepcję religijnego agnocysrtzmu. Przecież nawet sam nie wiesz, co poddajesz swej zadziwiającej analizie i z czego właściwie wyciągasz takie bzdurne wnioski. Powaga takiej koncepcji, że Boga nie ma ale jest Kościół działający w jego imieniu jest kabaretowym podejściem do problemu, którego nie jesteś w stanie objąć.Doceniana do dzisiaj kultura Grecji czy Rzymu powstawała nie w oparciu świętych wojen o tego czy innego wioskowego Boga, ale o uznanie nierozpoznawalnych zjawisk jako sobie równych miraży godząc w ten sposób różne wizje religijne. W tym zakresie katolicyzm w twoim wydaniu przypomina bardziej kulturę dawnego afrykańskiego buszu, niż świadomej rozwagi w analizowanym zagadnieniu. Nie kryj więc własnej paranoi za plecami innych.
                            ..
                            ..
                            DO WIADOMOŚCI INNYCH:
                            ..
                            ja nie wiem o co tej osobie, edicu chodzi.
                            ..
                            Celowo cytuję osoby wypowiedź w CAŁOŚCI, czego zwykle unikam, aby nie zapychać Internetu; robię to ponieważ:
                            ..
                            KOMPLETNIE,
                            ale to
                            NI W ZĄB nie wiem do czego ów pije.
                            ..
                            Nie wiem jaki związek ma jakiekolwiek słowo, wyrażenie, zdanie, akapit, przecinek, wielokropek z czymkolwiek , co ją KIEDYKOLWIEK tu na tym forum zawiesiłem.
                            ..
                            Panu edicu:
                            EOT : End Of Theme - Koniec (z panem) Dyskusji [ albo: Eeeee ...Osobo...Tam]
                            ..
                            Idź osoba, wytrzeźwij, czy co?
                            ..
                            PS. Internauta [- - - -] odszedł, [ - - - - ] też od jakiegoś czasu tu nie ma... Hmmmm....Co by to mogło znaczyć?... Zostali tylko [- - - - ] i [ - - - - ] oraz ten z przyszytą głową...
                            ...
                            Hmmmm...
                            ...
                            A dlaczego tu nie ma na tym forum klamek???
                            • edico Re: 751+ 01.07.21, 20:42
                              feelek napisał:

> Panu edicu:
                              > EOT : End Of Theme - Koniec (z panem) Dyskusji [ albo: Eeeee ...Osobo...Tam]
                              Proste. Start your personalized dictionary.
                              > ..
                              > Idź osoba, wytrzeźwij, czy co?

> ..
                              > PS. Internauta [- - - -] odszedł, [ - - - - ] też od jakiegoś czasu tu nie ma.
                              > .. Hmmmm....Co by to mogło znaczyć?... Zostali tylko [- - - - ] i [ - - - - ] o
                              > raz ten z przyszytą głową...
                              Retoryka oparta o miraże zawsze prowadzi do takiego samego stanu. Nie dziwię sie, że sam niemwiesz, gdzie się znajdujesz.
                              > ...
                              > A dlaczego tu nie ma na tym forum klamek???
                              Poprostu dla tego, by fanatycy religijni mogli pokazać innym swą świadomość tego, co robią.
                • wariant_b Re: 751+ 27.06.21, 00:10
                  feelek napisał:

> A pan wiesz, że b/Boga pod jakąkolwiek postacią nie ma?

Z aproksymacji - możliwości Boga maleją nieustająco wraz z ludzką wiedzą,
                  a ich granicą wydaje się być ZERO. Bóg, który nie ma na nic wpływu - jest zbędny.

• snajper55 Re: 751+ 27.06.21, 00:52
                    wariant_b napisał:

> Z aproksymacji - możliwości Boga maleją nieustająco wraz z ludzką wiedzą,
                    > a ich granicą wydaje się być ZERO. Bóg, który nie ma na nic wpływu - jest zbędny.

No nie, nie jest zbędny. Można o nim film nakręcić, tak jak o Batmanie. "Jehowa i Robin" albo "Powrót Jehowy".

S.
                  • feelek Re: 751+ 27.06.21, 01:06
                    Wariant(...)
                    ..
                    A CO było Praprzyczyną?
                    Co było w momencie, w roku: minus nieskończoność?
                    • edico Re: 751+ 27.06.21, 18:40
                      Początek plus nieskończoności.
            • feelek Re: 751+ 26.06.21, 16:25
              co to jest: " ....katolickiego agnostyka....",
              Czy to ktoś na równi z ateistycznym katolikiem, czy też może katolickim ateistą?
              ..
              Coś może być na rzeczy.
              To tutaj, na tym forum, jakiś ateista wierzy w życie pozagrobowe, przynosząc wstyd ideowym ateistom.
              ..
              W czasach przełomowych niektórzy łamią standardy....
              [ to ja, nie kociak, bynajmniej, karty jak widać nie są dane raz na zawsze ( to ja, nie kociak)].
              • edico Re: 751+ 26.06.21, 20:17
                feelek napisał:

> co to jest: " ....katolickiego agnostyka....",
                > Czy to ktoś na równi z ateistycznym katolikiem, czy też może katolickim ateistą
                > ?
                Ciężko to Ci i idzie, ale nareszcie trafiasz na ślad własnych dedukcji.
              • kociak40 Re: 751+ 27.06.21, 23:08

"W czasach przełomowych niektórzy łamią standardy...." - feelek

W czasach przełomowych lepiej jest anulować problemy, niż je rozwiązywać.
      • edico Re: 751+ 26.06.21, 13:32
        Przecież nie jakiś Izrael a Polska jest jest tym krajem wybranym i polski katolicyzm nie ma absolutnie nic wspólnego z korporacją światowego katolicyzmu zarządzaną w imieniu Boga przez namiestników rzymskiego watykanizmu.

Ba, również także nie żaden Izraelita niejaki Jakub, a lechicki władca Ryszard miał według zamysłu Stwórcy jako pierwszy otrzymać miano przywódcy Narodu Wybranego - jak wynika z sensacyjnego fragmentu Starego Testamentu znalezionego w Bibliotece Watykańskiej (Rdz 28, 13-15)).

I przyszedł Pan najpierw do Ryszarda, władcy Rodu Lechitów, który właśnie grodził pustynię płachtą parawanu – czytamy w nieznanym rozdziale Księgi Rodzaju.

Ryszard nie poznał wpierw Pana, więc próbował przepędzić go kijem tam, skąd przybył i oskarżając o niesienie złych chorób obiecał pomoc na miejscu. Kiedy jednak Pan się przedstawił, Ryszard wyparł się swego zachowania, ubrał się odświętnie i kazał dzieciom śpiewać religijne pieśni. Tak zasiedli do stołu zgodnie z lechicką gościnnością.

Tu cytowany fragment się urywa, nie wiadomo więc, co się dokładnie stało, ale z reakcji Boga można wnosić, że nie do końca się z Lechitami porozumiał.

Z tego samego fragmentu Księgi Rodzaju wynika jednak, że Ryszard i praojcowie Polaków długo się tym przywilejem nie nacieszyli.

I Pan rzekł: "Nigdy, nigdy i jeszcze raz nigdy. Nie wiem, czym mnie poczęstowałeś Ryszardzie, ale ujrzałem dziś przyszłość. Przyszłość, w której twój ród rządzi światem, ludzie jedzą sfermentowane ogórki, a narody znikają, bo ośmieliły się z wami wygrać w skokach narciarskich. Dlatego po wieki wieków będziesz tułał się po świecie jako ten Drugi, nikt cię nie będzie rozumiał, a dzieci twe ćwierkać będą głupoty w Królestwie Hasztagu".

A obok przechodził Jakub... I tak kończy się sensacyjny fragment, po którym następuje już znany od wieków tekst Księgi Rodzaju.
        https://cdn.aszdziennik.pl/4d273b6cf62c986a4b78e0afa37b3229,750,0,0,0.webp

Prawda, że to się dobrze czyta? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka